DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, December 30, 2008

P36 Kuala Terengganu - Bukan UMNO VS PAS tapi Level 4 BOYS VS Geng ERDOGAN?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sedikit SOROTAN pasal pilihanraya kecil P36 Kuala Terengganu kali ini.. Nampaknya Sudah pasti yang akan bertanding adalah PAS melawan UMNO.. UMNO sudah pun mengemukakan nama calon lebih awal iaitu Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh sementara PAS pula masih belum mengemukakan nama calonnya kerana difahamkan masih diperingkat perbicangan.. UMNO mengemukakan nama calon lebih awal dengan tujuan untuk membolehkan calon tersebut menyelesaikan sebarang masalah yang mungkin timbul dikalangan jentera parti sendiri.. Ini kerana, Datuk Wan Farid digambarkan sebagai orang yang 'kurang mesra' dengan akar umbi UMNO sendiri.. Malah, Datuk Wan Farid juga digambarkan sebagai orang Khairy Jamaluddin dan salah seorang ahli 'Level 4 BOYS' - kumpulan yang menyebabkan kemarahan rakyat terhadap UMNO!

Strategi mengemukakan nama Wan Farid lebih awal agar beliau dapat turun ke akar umbi untuk mententeramkan keadaan dan mengelakkan berlakunya kejadian 'cah keting' semasa hari pengundian.. Pengalaman kekalahan UMNO di Permatang Pauh menyaksikan bagaimana ahli-ahli UMNO sendiri menolak calon UMNO.. Daripada 20 ribu ahli, calon UMNO hanya mendapat undi sekitar 15 ribu lebih aje.. Inilah yang menakutkan UMNO sendiri apabila berlakunya pilihanraya kecil.. UMNO bimbang kemarahan rakyat yang menyebabkan keMEROSOTan undi pada pilihan raya umum lalu akan berlanjutan.. Untuk itu, UMNO mesti memastikan tiada perpecahan diperingkat akar umbi kesemua ahli UMNO memberikan undi kepada calon UMNO semasa pilihanraya..

Namun, Wan Ahmad Farid sendiri dalam temuramah dengan Utusan Malaysia yang diterbitkan pada hari Ahad 28 Disember mengakui dia gagal 'MEMISAHKAN' dirinya dengan pengaruh Pak Lah atau lebih tepat lagi Khairy Jamaluddin.. Memang nama Wan Farid dikenali ramai terutamanya apabila dia dan abangnya Wan Hisyam dikaitkan dengan PROJEK MEGA Pak Lah seperti Monsoon Cup dan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man.. Projek yang gagal memberi manfaat kepada rakyat Terengganu sebaliknya didakwa mengenyangkan perut 'Patrick Badawi' menyebabkan kemerosotan undi dipihak BN semasa pilihanraya umum lalu.. Adakah kemarahan rakyat Terengganu masih bersisa? Kita TUNGGU............

Dipihak PAS pula, mereka masih berbelah-bagi tentang calon yang bakal ditonjolkan.. Bagi pihak PAS Terengganu, mereka sudah tentu mahukan anak tempatan untuk menentang calon UMNO.. Namun kenyataan Datuk Nik Aziz selaku Mursyidul Am PAS menyebabkan berlakunya kecelaruan dalam pemilihan calon.. Datuk Nik Aziz dikatakan ingin meletakkan calon luar seperti Mat Sabu dalam pilihanraya kali ini.. Tambahan pula, Mat Sabu walaupun sebagai calon luar berjaya mengurangkan undi UMNO dengan banyak semasa pilihanraya umum sebelum ini..

Keinginan Nik Aziz ini dikatakan dipengaruhi oleh Geng ERDOGAN di dalam PAS yang 'berKIBLATkan' DS Anwar Ibrahim.. Usaha ini sangat ditentang oleh golongan 'OTAI' dalam PAS yang lebih mementingkan kelangsungan PAS sebagai sebuah parti.. Golongan 'OTAI' ini ingin menjadikan PAS sebagai sebuah parti yang DOMINAN dalam Pakatan Rakyat dan tidak dipengaruhi termasuk oleh DS Anwar sendiri.. Kita semua kenalah menunggu hingga awal tahun depan untuk mengetahui seiapa calon PAS..

Baik Level 4 BOYS mahu pun Geng ERDOGAN, kedua-dua kumpulan ini SANGAT dibenci oleh ahli-ahli parti masing-masing.. Bukan rahsia lagi keMARAHan rakyat terhadap Level 4 BOYS telah menyebabkan BN hilang kuasa di 5 buah negeri.. Malah sukar untuk menyatakan rakyat telah 'meMAAFkan' UMNO kerana Level 4 BOYS yang diketuai oleh Khairy Jamaluddin telah pun menjelmakan diri mereka sebagai penyokong DS Najib pula!Malah penguasaan Level 4 BOYS dalam media banyak memberikan PUBLISITI berlebihan kepada Khairy dan sekutunya dalam UMNO..

Geng ERDOGAN pula sering dipertikaikan kesetiaan mereka kepada PAS.. Ini kerana, Geng ERDOGAN lebih cenderung atau lebih setia kepada 'Penaung tidak RASMI' mereka iaitu DS Anwar Ibrahim.. Geng ERDOGAN sebenarnya berperanan untuk 'meNEUTRALkan' PAS agar PAS lebih mudah bekerjasama dan tidak TAKSUB kepada agenda parti mereka.. Ini telah menimbulkan kemarahan dikalangan pucuk pimpinan PAS kerana PAS sebagai sebuah parti yang jauh lebih 'SENIOR' dalam Pakatan Rakyat seharusnya lebih berpengaruh dalam membuat keputusan.. Malangnya, suara PAS dalam Pakatan Rakyat kebelakangan ini dilihat sebagai suara 'NYANYUK' atau Melukut di tepi Gantang' oleh rakan-rakannya dalam PKR dan DAP..

Apabila berlangsung debat antara Khairy dan Datuk Husam Musa di Kota Bharu, ramai menyaksikan bagaimana keGAGALan Datuk Husam menjawab isu berkaitan HUDUD yang selama ini menjadi 'trademark' PAS.. Inilah contoh Geng ERDOGAN yang bukannya SERIUS kepada perjuangan PAS sebaliknya menjadikan PAS sebagai platform untuk kerjaya politik mereka.. Kita juga menyaksikan PUBLISITI meluas oleh media yang dikuasai Level 4 BOYS khususnya TV3 dan Media Prima terhadap apa yang dikatakan 'KeMENANGan Khairy ke atas Husam'.. Sedangkan semua MAKLUM agenda beri PUBLISTI berlebihan itu hanya kerana Khairy ingin bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO pada Mac 2009.. Kalau Khairy sekadar ahli biasa, ada ke PUBLISITI macam tu? HE!HE!HE!

Apa pun kita harap pengundi di Kuala Terengganu berWASPADA dengan TAKTIK kotor baik daripada Level 4 BOYS mahu pun Geng ERDOGAN nih! Tidak ada UNTUNGnya kalau kita mengundi atau mengamanahkan kuasa kepada kedua-dua golongan ini.. Yang RUGInya tetap rakyat macam kita.. Perjuangan UMNO atau PAS sekarang ini sedang diROSAKkan oleh kedua-dua golongan ini.. Selagi mereka tidak dipisahkan dengan parti masing-masing, jangan HARAPlah nasib anda akan dibela..

Wallahualam..

Wednesday, December 24, 2008

PPSMI - hasrat MURNI yang diKABURkan oleh keDUNGUan pemimpin POLITIK


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PPSMI diperkenalkan oleh bekas PM Tun Dr Mahathir dengan tujuan untuk menggalakkkan para pelajar membiasakan diri dengan istilah Sains dan Matematik apabila mereka mendalami pengajian dalam kedua-dua bidang berkaitan di peringkat lebih tinggi.. Kenapa Bahasa Inggeris dipilih? Ini kerana hampir 60% maklumat atau ilmu terdapat dalam Bahasa Inggeris.. Bahasa Inggeris dipertuturkan dan menjadi lingua-franca lebih 50% negara di dunia.. Dengan kata lain, orang DUNGU sahaja menafikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa GLOBAL..

Kenapa pula subjek Matematik dan Sains perlu dipelajari dalam Bahasa Inggeris? Ini kerana banyak istilah-istilah dan penemuan-penemuan baru dalam kedua-dua bidang ini ditulis dalam Bahasa Inggeris.. Memang sepatutnya menjadi tanggung-jawab pihak kerajaan khususnya Kementerian Pelajaran, Kementerian Pengajian Tinggi dan Dewan Bahasa & Pustaka untuk memastikan istilah-istilah ini diTERJEMAHkan dalam Bahasa Melayu.. Malangnya, peruntukkan masa (timeframe) dan tenaga kerja yang diperlukan sangat-sangat tidak mencukupi.. Oleh kerana tidak mahu negara kita ketinggalan dalam segala bidang, maka Tun Dr Mahathir telah mengambil inisiatif mengubah teknik pembelajaran Sains dan Matematik sebelum ini dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Ibunda di SRJK kepada Bahasa Inggeris..

Sebenarnya ini bukan perkara baru pun.. Singapura telah melaksanakan usaha sebegini lebih awal.. Malah sekarang ini India dan China telah pun mengambil langkah yang sama.. Dengan jumlah penduduk yang berkali ganda jauh lebih ramai berbanding Malaysia, nescaya pelaburan asing ke negara-negara terbabit akan meningkat.. Dalam masa yang sama, adakah kita dapati bahasa asal penduduk negara terbabit hilang? Tak jugak kerana rata-rata penduduk negara terbabit mempunyai JATI DIRI yang cukup kuat.. Bukan macam sesetengah daripada mereka yang berhijrah ke negara ini.. Sudah le menentang usaha seperti di atas, malah penguasaan Bahasa Melayu mereka pun LEMAH!Jenis tak sedar diri, nak kata macam mana..

Yang peliknya tuh, usaha sebegini diTAFSIRkan sebagai usaha untuk menidakkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan oleh orang Melayu sendiri? KONONnya kerajaan tidak menDAULATkan Bahasa Melayu, kerajaan tidak prihatin dengan nasib bahasa ibunda dan banyak lagi.. Sedangkan apabila Teresa Kok menukar papan tanda jalan di KL kepada papan tanda 4 bahasa, diam pulak GOLONGAN nih? Antara yang membantah PPSMI ialah:-

1) Pertubuhan-Pertubuhan Pendidikan Cina (Dong Jiong Zhong)
Mereka membantah KONONnya berpendapat Bahasa Cina lebih sesuai untuk belajar Sains dan Matematik berbanding Bahasa Inggeris.. Kita dah memang tahu berapa kerat aje dia antara mereka ni yang mengamalkan peribahasa 'Bumi dipijak, langit dijunjung', jadi bukanlah persoalan pun mereka bersikap sebegini..

2) Parti Politik Cina yang RACIST (DAP)
Golongan nih memang kita tahu depan kita mereka bantah.. Belakang kita, mereka sanggup berhabis DUIT hantar anak-anak mereka ke US, UK dan Singapura untuk belajar di sana.. Aik? Agaknya kat US sana subjek Matematik dan Sains diajar dalam bahasa ibunda mereka agaknya?

3) Golongan ERDOGAN dalam Parti Islam Se-Tanah Melayu
Sebenarnya mereka bukan faham pun apa yang mereka BANTAH.. Sekadar merealisasikan hasrat BUSUK golongan ERDOGAN yang teringin ber'Perdana Menteri'kan DSAI aje.. Untuk jadik PM, DSAI akan setuju apa sahaja hasrat golongan bukan Melayu walaupun akhirnya akan meRUGIkan Melayu sendiri.. Yang peliknya tuh, jenis 'TAK MASUK SEKOLAH' macam YB bekas penolak TROLI kat Kedah pun turut membantah? Walhal dia bukannya pernah belajar kat UNIVERSITI pun?

4) Golongan yang mengaku PEJUANG BAHASA, Budayawan, SASTERAWAN dan sebagainya..
Golongan ini sebenarnya golongan terpelajar.. Namun mereka kena faham, mereka juga tidak mampu untuk membantu negara khususnya orang Melayu apabila negara ketandusan teknologi atau kekurangan kepakaran dalam bidang-bidang sains yang lebih kompleks.. Takat buat SAJAK, puisi atau cerpen dalam Bahasa Melayu tak akan menjadikan orang Melayu mampu buat roket ciptaan sendiri! Sepatutnya mereka LEBIH memikul tanggung-jawab untuk melakukan penterjemahan ke dalam Bahasa Melayu.. Namun golongan ni nampaknya lebih suka 'pegang mikrofon' berbanding 'pegang pen dan kamus'?

5) Golongan dalam UMNO sendiri yang berebut jawatan parti..
Bukan RAHSIA lagi dua orang calon Ketua Pemuda UMNO menyuarakan bantahan terhadap PPSMI ini.. Yang seorang tu memang kita tahu la dia tak mahu ada orang Melayu dapat menyaingi KARIERnya dalam POLITIK.. Supaya dia dapat meneruskan SURVIVAL atas hubungan kekeluargaan dengan pemimpin tertinggi UMNO ketika ini.. Maklumlah, SUSAHla dia kalau ada orang pandai sikit dari dia yang berkelulusan Sains Politik OXFORD tuh.. Namun, yang peliknya calon yang seorang lagi tuh.. HARAM kita tak faham sebab-musabab dia nak membantah? Dia kata dia faham sebab PPSMI dilakukan tapi dia masih nak MANSUHkan PPSMI? KONONnya dia kata tentangan terhadap PPSMI yang kuat menyebabkan dia sokong supaya diMANSUHkan.. Kalau takde SEBAB, takkan nak belajar dalam Bahasa JAWA kot?

Jadi anda dapat lihat dan baca sendiri PETUALANG yang sebenarnya tidak pun menyumbang kepada pembangunan negara sebaliknya cuba menDAJALkan pulak usaha membangunkan negara tanpa sebab-sebab yang munasabah.. Adakah dengan memahami Sains dan Matematik mengurangkan jati diri dan keSETIAan kita pada negara sendiri? Atau adakah perbuatan dan SIKAP golongan-golongan di atas yang akan meJAHANAMkan negara ini nanti? Pelik jugak, budak-budak sekolah takde masalah pun dengan PPMSI tapi golongan kat atas yang disebutkan pulak lebih-lebih?

Wallahualam..

Monday, December 22, 2008

Wacana Politik Transformasi Negara - 'Kesayangan' Nik Aziz VS Menantu Pak LahASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tahniah kepada Kerajaan Negeri Kelantan kerana berjaya manganjurkan sesi debat Wacana Politik Transformasi Negara di Kelantan dua hari lepas.. Melihat suasana yang dipaparkan menerusi televisyen, ramai juga ahli PAS dan ahli UMNO yang memenuhi Balai Islam Lundang, Kota Bharu di mana tempat wacana tersebut diadakan.. Alhamdulillah suasana tempat berlangsungnya acara tersebut berjalan lancar walaupun penyokong UMNO dan PAS kelihatan berada di bawah satu bumbung..

Namun, apa yang ingin dipaparkan pada ketika ini ialah intipati mengenai sebahagian daripada apa yang disampaikan oleh Datuk Husam Musa dan Khairy Jamaluddin sebagai panelis dalam wacana tersebut.. Antara petikan yang menarik daripada Datuk Husam Musa ialah:-

Pas memberi jaminan untuk melaksanakannya di seluruh negara sekiranya pakatan pembangkang berjaya memerintah pada masa depan - Husam Musa

Walaupun terus-terang katalah, majoriti umat Islam di negara ini sudah lali dan muak dengan janji-janji kosong oleh Lebai PAS, namun Datuk Husam Musa tetap menyuarakannya apabila dicabar oleh Khairy.. Ada bermacam-macam PERSEPSI yang timbul akibat kenyataan Datuk Husam Musa seperti di atas.. Bagi pihak UMNO, dah tentulah mereka akan mempersendakan kenyataan tersebut kerana terbukti PAS sanggup 'membuang' HUDUD semata-mata hendak bekerjasama dengan DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat..

Bagi pihak PAS pula, dah tentulah kenyataan tersebut disambut dengan HANGAT walaupun mungkin keRIUHannya sekadar dalam Balai Islam pada hari itu sahaja.. Yang nyatanya, KOMITMEN dan NAWAITU Lebai PAS memang dah berputar 100% berbanding perjuangan parti mereka sebelum ini.. Bukan main lagi pihak MEDIA khususnya TV3 (mungkin kerana faktor 'HINDU GOD MUSLIM PRIEST') memberikan KREDIT kepada Khairy di atas keberaniannya mencabar Datuk Husam Musa sedangkan semua maklum akan jawapan yang akan keluar dari mulut Datuk Husam tuh.. Bukan Lebai PAS le kalau tak SEBUT perkataan 'HUDUD' tuh! HE!HE!HE!

Khairy juga ada petikan menarik yang dikemukakan semasa wacana tersebut berlangsung:-

Dengan wujudnya dwiparti politik kuat iaitu Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat, telah memberikan peluang kepada BN memulihkan imejnya dan membawa perubahan lebih baik. - Khairy Jamaluddin

Nampaknya JELAS sekali hasrat Khairy untuk merealisasikan sistem dua parti di negara ini seperti sistem yang ada di US (Republican & Demokrat) dan juga di UK (Buruh & Conservative).. Itulah pegangan dan KEPERCAYAAN politik yang dipelajari di Oxford agaknya.. Sedangkan di Asia, hampir kesemua negara yang mengamalkan demokrasi seperti India, Jepun, Indonesia, Korea Selatan, Taiwan, Thailand dan Malaysia sendiri mengamalkan sistem pelbagai parti..

Adakah dengan merombak susunan parti politik sedia ada merupakan HASRAT tersembunyi Menantu PM kita untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia pada usia 40 tahun? HE!HE!HE

Corak bentuk PEMIKIRAN yang sama jugak boleh dilihat menerusi perkembangan mutakhir dunia korporat negara sejak akhir-akhir ini.. Contohnya penggabungan Sima Darby, Guthrie dan Golden Hope menjadi entiti perladangan terbesar, usaha untuk menggabungkan Kumpulan Utusan Melayu dengan Kumpulan News Straits Times Press yang ditentang hebat dan baru-baru ini usaha Sime Darby untuk menswastakan Institut Jantung Negara..

Nampaknya berdasarkan pemikiran Khairy yang diTONJOLkan menerusi sesi Wacana Politik Transformasi Negara, mungkin kita boleh MENGAGAK siapa 'DALANG BELAKANG TABIR' yang 'mengocakkan' dunia korporat negara kita seperti yang diPAPARkan di atas.. Jangan lepas ni bila berlakunya sistem dua parti, ada 'MALAUN' yang makan KOMISEN jugak, sudah le!

Apa pun, ini hanyalah sesi wacana antara wakil kumpulan ERDOGAN dalam PAS dengan wakil kumpulan SETIAKAWAN dalam UMNO.. Secara keseluruhannya tiada apa pun yang ISTIMEWA kerana luahan-luahan yang sama juga boleh kita dapati menerusi ucapan kata-kata atau tulisan 'MAKHLUK TUHAN' yang menjadi 'IDOLA' kepada kedua-dua kumpulan ERDOGAN dan SETIAKAWAN tuh! HE!HE!HE!

Wallahualam..

Friday, December 19, 2008

Sakit Jantung kerana IJN - Siapa yang UNTUNG, siapa yang MISKIN?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

IJN telah ditubuhkan oleh Tun Dr Mahathir khusus untuk menjalankan penyelidikkan dan rawatan terhadap pesakit jantung di negara ini.. Malah Tun dan Pak Lah sendiri pernah menerima rawatan jantung di IJN.. IJN satu-satunya institusi yang paling berjaya dalam bidang rawatan jantung di rantau ini..Merujuk kepada berita Utusan Malaysia, nampaknya Sime Darby akan mengambil-alih pegangan saham dalam IJN sebanyak 51% daripada pihak kerajaan (Kementerian Kesihatan).. Ini telah menimbulkan persoalan tentang bagaimana pihak IJN hendak mengekalkan bayaran perkhidmatan khususnya untuk merawat pesakit jantung di negara ini..

Wajarkah IJN diswasta?

Sekiranya jaminan itu dapat diberikan oleh pihak yang nak mengambil alih, mungkin pandangan kita terhadap pengambilalihan ini tidak begitu keras sangat

–Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
Perdana Menteri

Syarikat Sime Darby mesti memberikan komitmen yang bersungguh-sungguh bagi memastikan golongan miskin tidak dipinggirkan

–Datuk Seri Najib Tun Razak
Timbalan Perdana Menteri

Kalau kita perhatikan projek-projek lain yang telah diswastakan, bayarannya terus meningkat

–Datuk Dr. Chua Soi Lek
Timbalan Presiden MCA
(Bekas Menteri Kesihatan)

Walaupun IJN kini bertaraf dunia ia masih perlu memberikan tanggungjawab sosial kepada masyarakat dan ini merupakan kriteria yang diperlukan

–Khairy Jamaludin
Naib Ketua Pemuda UMNO

Ini bukan pengambilalihan sebuah syarikat perniagaan, sebaliknya merupakan perkongsian. Kami hanya mahukan 51 peratus

–Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sime Darby


Berdasarkan segala KOMEN di atas, tidak ada seorang pun yang memberi ulasan yang RASIONAL kenapa IJN perlu diswastakan? Merujuk kepada laporan Utusan Malaysia, Pak Lah kata kerajaan masih MAMPU untuk menguruskan IJN.. Jadi sekiranya tidak ada masalah, kenapa perlu diSWASTAkan? Apakah alasan KONKRIT yang mewajarkan tindakkan kali ini?

Kita bukan tidak tahu ada 'TANGAN-TANGAN GHAIB' yang menjadi BROKER khusus untuk mengaut keuntungan dalam projek penswastaan, penggabungan entiti korporat atau penjualan saham GLC di era Pak Lah ini.. Senario yang sama telah pun berlaku seperti di bawah:-

1) Penggabungan Sime Darby, Golden Hope Plantation dan Guthrie corporation membentuk satu entiti korporat peladangan yang terbesar di dunia tanpa sebab-musabab yang MUNASABAH..

2) Penjualan MV Augusta milik Proton kepada Gevi SPA KONONnya MV Augusta penyebab kerugian kepada Proton.. (Sekarang ini kita dapati Proton terkial-kial untuk menjalinkan kerjasama dengan syarikat luat akibat tidak mampu nak membangunkan teknologi sendiri)

3) Cubaan untuk menggabungkan Kumpulan Utusan Melayu dengan Kumpulan New Strait Time Press.. Cubaan ini GAGAL kerana penentangan oleh para pekerja kedua-dua syarikat terbabit..


Rasanya 'TANGAN-TANGAN GHAIB' yang sama kali ini ingin mencuba dengan IJN pulak nampaknya? Ini kerana 'TANGAN-TANGAN GHAIB' ni bimbang dengan ketidak-tentuan nasib mereka sekirang Pak Lah bersara Mac 2009 nanti..

JANJI korporat KONONnya kepentingan orang miskin untuk mendapatkan rawatan tidak diabaikan adalah JANJI yang cukup NAIF.. Ini kerana TAKRIFAN Pak Lah tentang 'Siapa orang miskin' itu sendiri sangat DANGKAL! Pak Lah membayangkan orang miskin hanyalah mereka yang tinggal di pedalaman, bertani, nelayan atau peniaga warong.. Pak Lah tak nampak pun golongan yang tinggal di rumah-rumah flat yang sempit yang kena naik bas atau komuter ke tempat kerja ini sebagai golongan miskin jugak (golongan miskin tegar).. Apakah JAMINAN untuk golongan ini tidak dikenakan bayaran yang keterlaluan KONONnya kerana mereka bekerja di bandar?

Rakyat harus sedar dan mintak penjelasan agar usaha penjahanaman ini dapat dihentikan!

Wallahualam..

Thursday, December 18, 2008

Sedangkan BUSH pun dibaling KASUT, apatah lagi.....
ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Setipa kali kita baca berita pasal Bush dibaling kasut oleh seorang wartawan Iraq, pasti kita akan KETAWA gelak sampai terguling-guling melihat bagaimana seorang Presiden negara kuasa besar 'DIPERLEKEH'kan sedemikian rupa oleh rakyat marhaen Dunia Arab.. Malu betul tuh! Malah kagum pulak kit dengan keberanian wartawan tersebut hinggakan dia menjadi 'HERO' dunia Arab dan Islam keseluruhannya..


Wartawan baling kasut disanjung dunia Arab

BAGHDAD 17 Dis. – Wartawan Iraq, Muntadar Al-Zeidi yang mendapat sanjungan di seluruh dunia Arab kerana membaling kasutnya ke arah Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush di sini pada Ahad lalu dihadapkan semula ke mahkamah hari ini.

Saudara lelaki wartawan itu, Durgham Al-Zeidi, berkata, dia dan seorang lagi saudara lelaki telah diberitahu oleh hakim siasatan bahawa Muntadar “telah memberikan kerjasama yang baik.”

Menurut seorang pegawai kerajaan, kehadiran Muntadar di hadapan hakim itu ialah langkah pertama dalam proses undang-undang rumit yang mungkin berkesudahan dengan perbicaraan jenayah.

Walaupun Muntadar mendapat simpati di seluruh rantau ini, pihak berkuasa Iraq membawa kesnya ke Mahkamah Jenayah Pusat Iraq yang biasanya mengendalikan kes-kes keselamatan dan keganasan.

Hakim siasatan berkenaan akan mengkaji bahan bukti dan memutuskan sama ada Muntadar patut dibicarakan atau tidak, proses yang boleh memakan masa berbulan-bulan.

Muntadar mengaku melakukan “serangan ke atas seorang Presiden” semasa dihadapkan ke mahkamah buat kali pertama semalam.

Di bawah undang-undang Iraq, Muntadar boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun kerana “menghina ketua sebuah negara asing.”

Menurut Durgham, Muntadar telah dibawa ke hospital Ibn Sina di Zon Hijau yang dikawal ketat setelah mengalami patah tulang lengan dan rusuk akibat dibelasah oleh pengawal keselamatan Iraq, selain cedera di mata dan kaki.

Muntadar menjadi fokus dunia pada Ahad lalu apabila beliau melemparkan kasutnya ke arah Bush dan menggelarnya ‘anjing’ semasa lawatan perpisahan Presiden AS itu ke negara ini.

White House semalam menyatakan, terpulang kepada para pemimpin Iraq untuk memutuskan sama ada hendak menghukum Muntadar atau tidak, tetapi pihaknya sudah melupakan insiden itu.

– Agensi
Oh ye.. Kepada sesiapa yang 'BerkeINGINan' untuk baling kasut kepada Bush, anda boleh melakukannya secara online di www.sockandawe.com

Kita HARAPla tak ada Pemimpin Malaysia menerima nasib seperti Bush.. Almaklumlah.. kalau kita lihat daripada cara bertindak dan corak pemikiran, ramai jugakla pemimpin kita layak dibuat sedemikian rupa! HE!HE!HE!

Wallahualam..

Tuesday, December 16, 2008

Pindaan AUKU, Suruhanjaya Kehakiman & Suruhanjaya Pencegahan Rasuah - IDEA Pak Lah untuk SIAPA?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sebelum bersara, Pak Lah menegaskan yang beliau hendak memastikan berlaku 'sedikit' pembaharuan dalam sistem pentadbirannya sebagai tanda yang beliau juga ada meninggalkan apa yang dikatakan sebagai 'LEGASI' nya sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-5.. Antara yang diikhtiarkan oleh Pak Lah hasil dorongan golongan 'budak-budak tingkat 4' adalah apa yang dikatakan pembaharuan dalam PINDAAN 3 akta yang sedang dibahaskan dalam Parlimen sekarang ini..

Akta-akta tersebut adalah Akta Universiti dan Kolej (AUKU), Akta Penubuhan Suruhanjaya Kehakiman dan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah.. Rata-rata rakyat sebenarnya tidak faham untuk apa, untuk siapa dan kenapa akta-akta ini hendak dipinda atau diperbaharui oleh Pak Lah dan konco-konconya.. Alasan yang diberikan hanyalah KONONnya untuk menunjukkan 'KETELUSAN' dalam pentadbirannya yang sebelum ini 'TIDAK TELUS'.. Sebab itu lah apabila Pak Lah jadi PM 5 tahun dahulu, bukan main lagi orang itu dan orang ini didakwa ada kaitan dengan RASUAH.. Benarkah Pak Lah JUJUR sedemikian rupa?

Kita KOMEN sedikit mengenai akta-akta yang BAKAL dipinda atau diperbaharui:-

1) Pindaan Akta Universiti dan Kolej (AUKU)

Akta ini diperkenalkan oleh Tun Dr Mahathir yang menjadi Menteri Pelajaran ketika itu.. Tahukah anda kenapa akta ini diperkenalkan? Tujuannya adalah untuk memastikan golongan siswazah yang ketika itu LEBIH SUKA KE JALAN RAYA BERBANDING KE KULIAH ada hala tuju dan turut sama membangunkan negara.. Tahukah anda siapa 'KEPAL BESAR' pemimpin pelajar ketika itu? Itu le.. Yang LULUSan Sains Sosial aje tapi berjaya menjawat jawatan Menteri Kewangan hasil ihsan Tun Dr Mahathir! Alah.. 'MALAUN' yang berjaya memiskinkan penduduk Malaysia dengan ikut nasihat IMF untuk naikkan kadar FAEDAH tahun 1998 dahulu! Apabila pindaan akta nih dibentag dalam Parlimen, sedap mulut aje dia kata KONONnya Universiti Malaysia tak dapar RANKING terbaik pasal pelajarnya dikekang oleh AUKU.. Yang memalukan tuh, ramai jugak pemimpin BN yang bersetuju dengan dia nih? Sedangkan semua maklum RANKING ditentukan oleh berapa banyak kajian universiti terbabit yang diPATENkan dan diKOMERSIALkan! Habih semua kena perbodoh dengan 'Mangkuk' tuh..Nampaknya ada harapan le kita menyaksikan demonstrasi pelajar nak tukar kerajaan ala-ala tahun 70an dahulu!

2) Akta Suruhanjaya Perlantikkan Hakim..

Ini sebenarnya akta "Pi Mai Pi Mai Tang Tu.." ekoran kes Video Linggam.. KONONnya kuasa Perdana Menteri dalam perlantikkan Ketua Hakim Negara tak 'valid'.. Kononnya berlaku penyalahgunaan kuasa oleh Perdana Menteri semasa mengemukakan nama bakal Ketua Hakim Negara kepada YDP Agong.. Kononnya para hakim patut dipilih oleh kalangan mereka dalam bidang perundangan dan tidak wajar badan Eksekutif mencampuri urusan tersebut.. Akhirnya, untuk menunjukkan 'keterbukaan' kerajaan, maka Ketua Hakim Negara dan 5 jawatan tertinggi hakim dipilih oleh satu 'comittee' yang terdiri daripada beberapa hakim kanan dan individu yang dilantik oleh Perdana Menteri.. Yang LAWAKnya tuh, sebelum hantar nama calon untuk pengesahan oleh YDP Agong, kena melalui 'PENAPISAN' oleh Perdana Menteri jugak? Maka jadiklah ia akta "Pi Mai Pi Mai Tang Tu.."

3) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah

Kita dah ada Badan Pencegahan Rasuah (BPR).. Namun, BPR ni didakwa tidak telus dalam melaksanakan tugas.. Malah, ada beberapa pegawai BPR sendiri didakwa terbabit dengan rasuah.. Kes TS Eric Chia KONONnya membuktikan betapa BPR gagal mencapai matlamat untuk menghapuskan rasuah.. Ye.. Kita SETUJU dengan itu.. Memang BPR patut diberi nafas baru.. Namun adakah 'PENJENAMAAN SEMULA BPR' dengan nama Suruhanjaya Pencegaha Rasuah adalah jalan penyelesaian terhadap aktiviti rasuah yang berleluasa? Sedangkan BPR pun tak boleh menjawab dengan TELITI kenapa seorang yang ber'JAWATAN' MENANTU KESAYANGAN boleh pinjam duit 'dari kawan' untuk membeli saham ECM Libra? Sampai sekarang BPR tak pernah mencari atau membuktikan keWUJUDan siapa 'kawan' yang baik hati bagi pinjam RM 7 juta tuh? Jadi, apa maknanya 'PENJENAMAAN SEMULA BPR' dengan nama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah? HE!HE!HE!

Diharaplah kita sebagai rakyat dapat memahami apa yang tersurat dan apa yang tersirat disebalik pindaan atau pengenalan akta-akta tersebut.. Adakah kita cuba diperBODOHkan sekali lagi?

Wallahualam..

Thursday, December 11, 2008

Kisah 'Antara Dua Darjat' dan QARUN di Bukit AntarabangsaASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Pertama sekali izinkan aku ucapkan TAKZIAH kepada mangsa tanah runtuh terutamanya mangsa daripada 14 rumah banglo yang musnah.. Semoga ALLAH SWT menempatkan umat Islam yang terkorban dikalangan mereka yang berIMAN kepadaNYA.. Kepada yang masih hidup, ambillah ini sebagai pengajaran atau pun ujian Tuhan dan teruskanlah kehidupan seperti sediakala.. Sesungguhnya kehidupan mesti diteruskan kerana itulah fitrah kejadian manusia..

Syabas juga diucapkan kepada pihak pertahanan awam, polis, tentera dan jugak pihak hospital yang berkaitan kerana bertungkus-lumus menyelamatkan mangsa tanpa mengira penat lelah selama 24 jam.. Bukan senang untuk menangani keadaan seperti ini tanpa sumbangan mereka.. Malah mereka juga turut diancam bahaya di tempat runtuhan apabila mereka terpaksa bertugas untuk mencari mangsa.. Jasa dan bakti mereka wajarlah disanjung tinggi apabila kita menilai pengorbanan mereka..

Namun yang tak sedapnya tuh apabila segelintir penduduk terutamanya penduduk seramai 3000 orang yang tidaklah terjejas seperti mangsa 14 buah rumah banglo ini tetapi terperangkap akibat runtuhan tanah di kediaman mereka MELEMPARKAN kata-kata KURANG MANIS terhadap para petugas yang cuba menyelamatkan mereka.. Inilah dia SIKAP ANTARA DUA DARJAT yang JELIK tetapi masih wujud dalam masyarakat Malaysia.. IBARAT MELEPASKAN ANJING TERSEPIT, mereka sewenang-wenangnya menaburkan kata-kata yang tidak sepatutnya kepada orang yang membantu mereka terutamanya apabila ada 'close-up' dari pihak MEDIA..

Antara kata-kata atau perbuatan JELIK yang dipaparkan adalah seperti berikut:-

1)Menuduh pihak penyelamat MENCURI harta benda mereka - Mana lebih penting, NYAWA atau HARTA? Dalam keadaan bencana seperti ini, adalah LUMRAH sekiranya berlaku kehilangan harta benda.. Sepatutnya diri sendiri ambillah langkah pencegahan yang betul, bukan melemparkan TUDUHAN!

2)Membuang nasi BUNGKUS yang dibekalkan pasukan penyelamat - Agaknya dah 'standard' orang KAYA, makan dalam pinggan emas kat rumah besar atas Bukit Antarabangsa.. Nasi bungkus orang bagi buang kasi makan BABI Hutan aje (seperti yang ditunjuk dalam TV3)

3)Menuduh pihak tentera atau pasukan penyelemat tidak membantu mereka menyelamatkan harta benda - Aik? Ada cakap mintak tolong ke tak? Boleh ke bagi jaminan pihak yang membantu tuh tak akan diTUDUH sekiranya berlaku apa-apa kehilangan?

4)'Demand' TAK nak duduk di pusat pemindahan sementara (sekolah) - Rupanya mintak dengan pihak kerajaan agar bagi Hotel 5 Bintang atau kuarters kerajaan sebagai tempat mereka tinggal untuk sementara waktu.. Tu dia.. Mangsa bencana alam dilayan macam VVIP?

5)Menuntut pampasan yang tidak sepatutnya - Kita faham sepatutnya adalah pampasan diberikan terutamanya 14 rumah yang menyembah bumi tuh.. Namun, ada ke patut rumah yang diarah dikosongkan pun mintak kerajaan bayar pampasan? Tak reti ke mintak dengan pemaju? Bukannya kerajaan ambil tanah diorang pun?

Semakin banyak PUBLISTI yang diberikan oleh pihak media, semakin 'naik LEMAK' golongan TAK SEDAR DIRI ini! Semua penduduk KL tahu golongan jenis apa, pendapatan berapa RM sebulan baru layak tinggal di Bukit Antarabangsa.. Kalau tanya orang KL kat mana 'Beverly Hills' Malaysia, pasti akan tunjuk ke arah Bukit Antarabangsa! .. Malah sukar untuk tidak percaya sekiranya mereka yang menetap di kawasan ini KONONnya tak ada pelindungan insuran atau takaful!

Respon kerajaan kita dalam melayan tuntutan pihak sebegini juga amat meMALUkan.. Main ikut aje.. Orang lain jadi mangsa banjir, mangsa tsunami, mangsa ribut dan lain-lain tak pernah pun dapat LAYANAN sebegini? Penting sangat ke pihak kerajaan atau ahli politik untuk dapat SPONSOR 'fulus' daripada golongan sebegini apabila tiba pilihanraya sehinggakan golongan 'marhaen' diketepikan? Adakah wujud 'KASTA ala-ala HINDRAF' dalam bantuan bencana?

Dalam Al Quran pernah disebut kisah Qarun yang ditenggelamkan hartanya akibat engkar dengan ajaran Nabi Musa AS.. Nampaknya hanya beberapa kerat aje antara kita yang mengambil iktibar daripada kisah-kisah dalam Al-Quran..

Wallahualam..

Wednesday, December 10, 2008

Tun Dr. Mahathir - Bersuara SALAH, diam pun SALAH?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tanpa disangka-sangka, Tun Dr Mahathir telah pun membalas tulisan seorang penulis yang sebelum ini mengaku dirinya adalah 'Penyokong Setia' Tun Dr Mahathir sejak selama ini.. Dalam Blognya, penulis tersebut telah 'menyindir' Tun Dr Mahathir berkenaan kenyataan beliau tentang politik wang dengan cara mengaitkan usaha Tun sebagai cubaan untuk 'mempromosikan' anaknya sebagai calon Ketua Pemuda UMNO.. Hakikatnya ini telah pun dinafikan oleh Tun Dr Mahathir sendiri sebaliknya Tun menjelaskan dalam Blognya bahawa beliau hanya menyatakan kekesalannya terhadap Poltik Wang yang berleluasa semasa pemilihan UMNO baru-baru ini..

Usaha Tun sebegini nampaknya dipandang SINIS terutamanya oleh ahli-ahli UMNO sendiri yang menyokong atau melobi bagi pihak 'calon-calon tertentu' khususnya untuk jawatan Ketua Pemuda UMNO, Timbalan Presiden UMNO dan Naib Presiden UMNO.. Tulisan Tun dalam Blognya nampaknya telah disalah-tafsirkan (atau mungkin sengaja disalah-tafsirkan) hinggakan kelihatan seolah-olah Tun cuba 'mempromosi' anaknya Datuk Mukhriz sedangkan kenyataan Tun dalam Blognya sangat bersifat umum (general) hinggakan pihak bukan ahli UMNO pun boleh memahaminya tanpa ada masalah? Nampaknya Tun bersuara pun SALAH, dok diam pun SALAH jugak..

Apa pun dengar khabarnya penulis Blog tersebut telah pun menyatakan kekesalannya terhadap Tun sempena Hari Raya Aidiladha.. Sama ada Tun hendak memaafkannya atau tidak, terpulanglah kepada empunya diri.. Tambahan pula, tidak ada tanda pun penulis Blog tersebut hendak menarik balik atau memadamkan artikel yang menjadi pertikaian terhadap Tun dalam Blognya.. Apa yang masih tersirat dalam hati penulis Blog tersebut, hanya Tuhan sahaja yang maha mengetahuinya.. Tambahan pula, Tun pasti kenal HATI dan PERUT penulis terbabit yang KONONnya mendakwa sebagai 'Penyokong Setia' Tun.. HE!HE!HE!

Apa yang Tun cuba suarakan pasti ada yang cuba menghalang.. Malah Tun dikecam dan 'disindir' hanya kerana beliau bersuara untuk menyatakan pendapatnya dalam sesuatu isu seperti Politik Wang.. Sebelum ini Tun dikecam oleh menteri-menteri kabinet yang pernah bekerja dengannya kerana Tun menegur dan mengkritik beberapa keputusan kerajaan yang disifatkan sebagai merugikan rakyat.. Keputusan pilihanraya umum ke-12 telah pun membuktikan betapa 'BERKESAN'nya kritikkan Tun hinggakan ada pihak menuding jari kepadanya sebagai punca kekalahan UMNO atau BN di 5 buah negeri.. Keputusan Tun untuk keluar dari UMNO, walaupun mengejutkan tetapi adalah keputusan yang betul.. UMNO hanyalah sebuah platform untuk perjuangan politik.. Buat apa kita berdiri ditampung platform yang bakal tumbang akibat membiarkannya dimakan oleh anai-anai?

Wallahualam..

Friday, December 05, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua pelawat Blog saya yang kecil ini..

Sesiapa yang melakukan IBADAH KORBAN, semoga ibadah kita diterima oleh ALLAH SWT dan kita menghayati tujuan IBADAH tersebut dilakukan..

Kepada sesiapa yang baru pulang dari menunaikan HAJI, diucapkan selamat kembali dan semoga kita mendapat HIDAYAT daripada IBADAH HAJI yang telah kita lakukan..


Sekian, Terima Kasih..

Wallahualam..

Thursday, December 04, 2008

Ketuanan MELAYU dipersoalkan akibat ingin dilihat lebih 'KETERBUKAAN'


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sana-sini orang dok bising pasal isu Ketuanan Melayu atau Bumiputera di Malaysia ini.. Seolah-olah selama negara ini merdeka 51 tahun, masih wujud ketidaksamarataan dari segi layanan kepada rakyat jelata yang mengaku warganegara Malaysia.. Masih ada ahli-ahli Parlimen Malaysia yang masih tidak matang dan mengungkit tentang asal-usul penubuhan negara ini dan siapa yang mula datang dulu ke bumi Malaysia ini.. Malah, ada juga usaha 'BATU API' untuk melaga-lagakan sesama kaum di negara ini.. Seolah-olah atas nama 'KETERBUKAAN' seperti slogan yang sering dijaja oleh bakal MANTAN Presiden UMNO (bukan bakal MANTAN Perdana Menteri pasal dia masih Ketua UMNO Kepala Batas) kita..

Dalam konteks politik, kita dapati parti-parti politik kita adalah berteraskan kaum.. Secara UMUMnya, UMNO dan PAS mewakili Melayu, MCA mewakili cina dan MIC mewakili India.. Walaupun wujud parti seperti PKR, Gerakan, DAP dan PPP yang KONONnya tidak berteraskan mana-mana kaum, namun jelas sekali pasti ada seseuatu kaum yang menDOMINASI parti politik tersebut.. Mustahil untuk memisahkan fahaman perkauman daripada agenda politik di negara ini.. Namun, inilah keUNIKkan sistem politik di negara kita ini..

Orang Melayu adalah antara penduduk yang terawal menduduki tanah air ini.. Bukti kerajaan seperti Gangga Negara, Kedah Tua, Chih-Tu di Kelantan dan Kesulatanan Melayu Melaka membuktikan kerajaan Melayu sudah lama wujud dan memerintah di negara ini.. Ini sekaligus membuktikan kewujudan apa yang dikatakan 'Ketuanan Melayu' seperti yang dibangkitkan oleh kaum-kaum bukan Melayu yang lain.. Ketuanan Melayu wujud seawal China diperintah oleh Kublai Khan atau sebelum Shah Jehan membina Taj Mahal lagi.. Namun, hakikat sejarah ini cuba DISEMBUNYIkan sekali lagi kononnya tasa nama 'KETERBUKAAN' seperti yang dijaja oleh bakal MANTAN Presiden UMNO ketika ini..

Apabila isu Ketuanan Melayu dibangkitkan, pasti isu ini akan menjurus kepada isu-isu perkauman, keagamaan, kewarganegaraan dan pendidikan yang menjadikan isu ini lebih kompleks.. Akan wujud segala macam tuntutan yang sepihak yang tidak akan menguntungkan sesiapa sebaliknya hanya menyebabkan kehancuran kepada perpaduan kaum sedia ada.. Seharusnya isu tuntutan mengikut kaum ini tidak patut dibenarkan atau diHARAMkan terus dalam perlembagaan negara.. Dalam Perlembagaan negara sudah jelas peruntukan untuk semua pihak.. Malah, setiap kaum telah pun ada hak masing-masing walaupun kalau mengikut SEJARAH ada yang tidah berhak mendapatnya.. Nak apa lagi?

Perlembagaan yang ada telah pun menetapkan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera, dasar Bahasa Kebangsaan dan Islam sebagai rasmi negara.. Seharusnya tidak timbul tuntutan seperti nak Universtiti Cina, nak ternakkan BABI setiap negeri, nak wujudkan sekolah berasingan, nak wujudkan papan tanda jalan berasingan, nak bina kuil Hindu sesuka hati dan banyak lagi tuntutan berasaskan perkauman yang jelas mengetepikan hak-hak istimewa orang Melayu seperti dalam Perlembagaan!

Malangnya, KONONnya atas ingin dilihat pengamal dasar 'KETERBUKAAN', bakal mantan Presiden UMNO sanggup membiarkan segala macam tuntutan sebegini memenuhi hansard Dewan Rakyat dan dijadikan bahan jenaka untuk memalukan orang Melayu sendiri! Malah, bakal mantan Presiden UMNO ini juga kelihatan seolah-olah berlumba dengan Ketua Pembangkang untuk menunjukkan siapa lebih 'TERBUKA' dalam melenyapkan hak-hak orang Melayu dan Bumiputera.. Sementara ahli-ahli UMNO dan PAS yang masih lagi dibelenggu sikap 'YES SIR' hanya mampu menelan walaupun pahit terhadap perilaku sebegini rupa..

Sebenarnya sebelum ini pun biasa kita dengan NGO berasaskan kaum Cina dan India yang memeprjuangkan tuntutan mereka walaupun ada wakil rakyat keturunan Cina dan India dalam Parlimen.. Biasanya parti politik seperti DAP dan Gerakan yang suka ambil kesempatan terhadap NGO sebegini.. Sekarang ini kasihan pulak orang Melayu terpaksa menubuhkan NGO berasaskan kepentingan bangsa untuk memastikan hak mereka tidak hilang dan juga untuk memperjuangkan tuntutan mereka.. UMNO mahu pun PAS masing-masing telah hilang fokus dan LUPA tujuan parti masing-masing diwujudkan.. Kedua-duanya hanya ingin memperjuangkan INDIVIDU lebih daripada BANGSA, AGAMA dan TANAH AIR sendiri..

Sesungguhnya Hang Tuah berkata BENAR bahawa "Melayu tak akan hilang dari dunia".. Ya.. Nama 'MELAYU' tak akan hilang walaupun bangsanya dah jadi caca-merba sekalipun!

Wallahualam..

Tuesday, December 02, 2008

Kuala Lumpur bakal jadi Bandaraya PENGEMIS?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apabila kita keluar bersiar-siar di Bukit Bintang, Pasar Seni, Petaling Street atau Masjid India, pasti kita akan terserempak dengan mereka ini.. Mereka juga sering berada di pasar-pasar malam sekitar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya.. Mereka akan tunjukkan apa yang patut seperti kemahiran bermain muzik, bernasyid atau yang paling dahsyat adalah menunjukkan bahagian-bahagian tubuh yang ada penyakit.. Mereka akan duduk di kaki lima sepanjang hari sambil menunjukkan muka meminta simpati.. Siapakah mereka ini? Merekalah golongan PENGEMIS yang berkeliaran di sekitar kawasan yang dinyatakan..

Tidakkah kita tertanya-tanya kenapa mereka berkeliaran merata-rata tempat dalam ibu kota.. Kita pasti ingin tahu kenapa terjadi begini.. Seharusnya apabila kita dikatakan menuju ke arah negara maju, seharusnya perkara sebegini tidak berlaku.. Seolah-olah negara kitan tidak menjaga kebajikan golongan sebegini dan lebih memetingkan kepada pembangunan bersifat material semata-mata.. Kita juga tertanya-tanya apa fungsi Jabatan Kebajikan Masyarakat, Kementierian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta Jabatan Imigresen (menangani pengemis warga asing) dalam usaha menyekat kegiatan sebegini.. Dr Ng Yen Yen dah jadi Naib Presiden MCA.. Datuk Shahrizat pulak bakal jadi Ketua Wanita UMNO kalau menang.. Namun kedua orang Menteri bertanggung-jawab terhadap hal sebegini macam kurang PEKA aje?

Kalau kita lihat di negara maju, kita dapati golongan pengemis mereka tidak seperti di negara kita.. Tidak ada yang berpakaian compang-camping menadah tangan, membawa anak-anak kecil atau menayangkan penyakit atau kecederaan yang dialami untuk mintak simpati.. Sebaliknya, golongan pengemis di sana lebih kepada membuat pertunjukkan seperti demonstrasi kraftangan, persembahan muzikal atau tunjuk bakat seni lukis dan sebagainya.. Tak akan ada kelihatan seorang mak cik tua bawak anak kecil yang masih menyusu tadah gelah plastik mintak duit seperti di negara kita.. Ini sebenarnya memalukan dan menunjukkan bahawa negara kita masih terkebelakang dalam aspek menjaga kebajikan warganegaranya sendiri..

Selagi pemimpin politik dan kerajaan kita suka TIDUR, selagi itulah masalah sebegini akan berlanjutan tanpa ada sebarang penyelsaian.. Mustahil untuk berharap kepada badan-badan NGO kerana mereka biasanya tidak ada peruntukkan.. Tambahan pula, bukannya NGO yang masuk pilihanraya dan diundi oleh rakyat! Patut ke pihak berkuasa dalam kerajaan TIDUR LENA tapi NGO yang kena buat kerja?

Nabi SAW pernah berSABDA:

KEMISKINAN ITU MEMBAWA KEPADA KEKUFURAN..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS