DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, March 28, 2009

Kehadiran Tun semasa sesi penggulungan Perhimpunan Agung UMNO - UMNO jangan pencilkan Tun Dr Mahathir lagi..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Penuh dengan KEJUTAN.. Itulah yang dapat kita katakan apabila melihat secara tiba-tiba kelibat Tun Dr. Mahathir dan isteri memasuki Dewan Merdeka PWTC ketika Timbalan Presiden baru UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berucap.. Begitu GEMURUH dan para hadirin semua berdiri tanda menghormati kehadiran pasangan mantan Perdana Menteri Malaysia ke-4 dalam persidangan UMNO.. Malah, tiap kali nama Tun Dr. Mahathir disebut, sorakkan bergemuruh kedengaran di setiap pelusuk dewan.. Begitu sekali sambutan dan penghargaan yang diberikan kepada Tun..

Kejutan menjelang berakhir Perhimpunan Agung UMNO...

Pada jam 12.25 pagi Sabtu ketika seluruh perhatian Perhimpunan Agung UMNO di Dewan Merdeka,PWTC sedang bertumpu kepada ucapan pengulongan Timbalan Presiden UMNO yang baru,Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba-tiba terdengar deraian tepukan.

Ramai dalam dewan yang terpinga-pinga apa halnya.Ini diikuti oleh tepukan semakin gemuruh apabila disedari kelibat yang sedang menuju ke tempat duduk bahagian pemerhati kenamaan ialah Tun Dr Mahathir Mohamed dan isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Ini memang satu kejutan kerana tiada siapa yang sangka bekas Perdana Menteri itu akan muncul.Baru kelmarin Dr Mahathir tulis dalam laman blognya Che Det bahawa beliau tidak hadir ke majlis perasmian perhimpunan itu kerana Pemuda UMNO secara langsung merestui rasuah.

Melihat kehadiran Dr Mahathir itu,Muhyiddin terus berkata," kehadiran Tun amat dinantikan ...dan saya percaya Tun akan masuk UMNO secara rasminya hari ini...kehadiran Tun adalah satu endorsement kepada kepimpinan Datuk Seri Najib."

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi diawal ucapannya selepas itu turut mengalu-alukan kehadiran Dr Mahathir.

Sementara itu Presiden UMNO yang baru, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dalam ucapan penggulungannya menyentuh mengenai kehadiran Dr Mahathir dan dengan secara jenaka berkata "Saya cuba untuk mentasirkan kehadiran Tun".

Katanya, beliau berharap akan dapat melaksanakan tanggungjawabnya sebagai Presiden UMNO dengan kerjasama dua negarawan negara, iaiatu Dr Mahathir dan Abdullah.


Diharapnya orang-orang UMNO tidak lagi cuba memencilkan Tun seperti apa yang telah mereka lakukan sebelum ini.. Diharap jugak tidak ada lagi ahli-ahli Majlis Tertinggi yang cuba memperlekehkan Tun semata-mata nak ambil hati atau memBODEK Presiden parti.. Mereka semua seharusnya maklum dengan akibatnya cuba memperlekehkan Negarawan yang berjasa kepada negara selama 22 tahun sekiranya masih cuba meneruskan usaha-usaha memperlekehkan Tun.. Apa yang berlaku kepada UMNO dalam pilihanraya ke-12 adalah satu MANIFESTASI yang jelas kepada UMNO bahawa mereka seharusnya menghargai insan-insan yang berjasa kepada negara..

Semasa menonton siaran langsung sesi penggulungan menerusi TV tadi, kita dapat menyaksikan Tun dan isteri naik ke pentas dan berSALAMan dengan para ahli Majlis Tertinggi di atas pentas, terus-terang katalah, TAK NAMPAK PUN KELIBAT KETUA PEMUDA UMNO YANG BARU BERSALAM ATAU MENCIUM TANGAN TUN? Malah nampak dia dok cuba menyelit kat belakang ahli-ahli Majlis Tertinggi yang berebut-rebut bersalam dengan Tun.. Itu yang diSAKSIkan menerusi TV tadi.. Anda bagaimana? Ada nampak ke? Kalau betul apa yang kita nampak menerusi TV, memang patutlah Ketua Pemuda UMNO yang baru tuh tiap kali dia pegang mikrofon aje asyik kena "Booo!!!" KAH!KAH!KAH!

Diharap adalah sesiapa tolong 'confirm'kan dia SALAM ke tidak dengan Tun.. Kalau betul tidak, nampak sangat masuk OXFORD nih tahu adab Melayu!Mana dia 304 'ekor' perwakilan Pemuda UMNO yang mengundi dia? Ini ke ADAB seorang Ketua Pemuda bila berjumpa dengan orang yang lebih tua dari dia?

Wallahualam..

Friday, March 27, 2009

Apabila pihak lawan jugak meraikan kemenangan calon-calon perwakilan UMNO..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Nampaknya bukan main MERIAH lagi perwakilan UMNO merayakan kemenangan calon-calon pilihan mereka di PWTC? Nampaknya itulah kejayaan besar yang KONONnya mungkin tak dapat dikecapi sampai bila-bila? Rasanya kalau ditanya balik kepada para perwakilan apakah amanat dan intipati ucapan DS Najib semasa merasmikan Perhimpunan Agung UMNO, rasanya beberapa kerat aje yang ingat kot.. Asalkan calon pilihan mereka (yang mungkin telah mengembungkan POKET mereka) menang, perSETANkan ajelah bukan sahaja ucapan Presiden baru UMNO, malah penghayatan tentang perjuangan parti sekali pun..

Namun keMERIAHan kemenangan calon-calon UMNO semasa pemilihan bukan sahaja diraikan oleh para perwakilan.. Malah dengar khabarnya pihak-pihak pembangkang seperti PAS, PKR dan DAP juga turut sama meraikannya.. Mereka juga tumpang GEMBIRAlah dengan pemilihan peSALAH POLITIK WANG sebagai Ketua Pemuda UMNO yang baru.. Dengan kata lain, mereka langsung tak perlu takut dengan kepimpinan baru UMNO yang diterajui oleh DS Najib dan TS Muhyiddin Yassin.. Malah mereka pun yakin rakyat pun menyebelahi mereka hasil pemilihan UMNO pada kali ini.. Dengan kata lain, AYAM DENAK pun tak takut dengan kepimpinan baru UMNO! HE!HE!HE!

Selain daripada jawatan Ketua Pemuda UMNO, nampaknya keputusan jawatan dalam Majlis Tertinggi UMNO jugak memudahkan pihak pembangkang menjalankan agenda mereka.. Kekalahan ramai Menteri Besar dan menteri yang berprofil tinggi dalam perebutan jawatan Majlis Tertinggi memudahkan mereka memberitahu rakyat bahawa si polan dan si polan sudah tidak diperlukan atau 'dibuang' oleh perwakilan UMNO sendiri! Kemenangan beberapa si polan yang bukan sahaja kalah pilihanraya, malah ada hubungan persaudaraan dengan Ketua Pemuda UMNO iaitu pesalah POLITIK WANG juga memudahkan kerja mereka untuk meminta rakyat atau para pengundi menolak UMNO..

Dikala kita semua tengok kat kaca TV bagaimana perwakilan puteri-puteri UMNO bergedik-gedik bersorak dengan kemenangan calon pilihan mereka.. Bagaimana Ketua Pemuda UMNO dengan 'ANGKUH'nya mendabik dada di atas kemenangannya walaupun suara pencalonan akar umbi hanya di tempat tercorot.. Bagaimana calon-calon Majlis Tertinggi saling berpelukan dan bersalaman di atas kejayaan masing-masing.. Namun, di masa yang sama jugak, pihak pembangkang yang memusuhi UMNO khususnya di Bukit Gantang turut sama bertempik sorak gempita seluruh alam meraikan kemenangan orang-orang yang MUNGKIN akan memudahkan kerja mereka untuk meraih undi nanti..

Nampaknya keputusan untuk kerusi Parlimen Bukit Gantang sudah pun ditentukan.. Mungkinkah kita kena meluahkan rasa SIMPATI kepada DS Zambry Abdul Kadir di Perak? Mungkinkah Sultan Perak merasakan tidak berbaloi baginda diCEMUH sedangkan pihak yang sepatutnya membela baginda masih berpoya-poya dan jugak berPOYO-POYO meraikan kemenangan mereka dan calon-calon pilihan mereka di Perhimpunan Agung UMNO? Mungkin jugak orang Melayu di Perak merasa terkilan kerana bagi sokongan kembali kepada parti yang langsung memperSETANkan kehendak atau perubahan yang mereka mahu dalam UMNO..

Wallahualam..

Thursday, March 26, 2009

HE!HE!HE! Teringin nak tahu bagaimana UMNO nak mempertahankan Ketua Pemudanya yang disabitkan dengan kesalahan POLITIK WANG?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apa yang sudah ditakdirkan telah pun berlaku.. Sewajarnya kita terima sahaja dan sekiranya ada BUKTI berlakunya keKHILAFan, hendaklah cepat-cepat beritahu kepada pihak yang berkenaan agar tindakkan segera dapat diambil sebelum perwakilan balik ke rumah membawa segala macam barangan 'shopping' sempena kehadiran mereka dalam Pehimpunan Agung UMNO pada kali ini.. Almaklumlah, UMNO hak ahli-ahlinya sahaja bukan hak orang Melayu pun.. Jadik orang Melayu yang menyokong UMNO kenalah persetankan aje apa sahaja keputusan pemilihan kali ini walaupun jelas bertentangan dengan kehendak mereka..

Apa pun berkaitan dengan pemilihan semalam, Blog ini ingin nyatakan beberapa kenyataan seperti di bawah:-

1) KALAU ANDA SEDAR, 3 SUKU DARIPADA 20 ORANG EXCO PEMUDA UMNO SEMALAM ADALAH ORANG-ORANG 'SETIAKAWAN' DI NEGERI-NEGERI TERTENTU.. MALAH ADA JUGA 'LEVEL $ BOYS' YANG TURUT TERPILIH..

2) PARA LALAT TAIK BELAAN DS KHIR TOYO PATUT SEDAR KAREER POLITIK BELIAU DAH PUN DITAMATKAN BAIK DALAM PARTI MAHUPUN DI SELANGOR DENGAN KEKALAHAN KALI INI.. LEBIH BAIK CARI ORANG LAIN UNTUK MENGETUAI UMNO SELANGOR..

3) BADAN DISIPLIN UMNO HANYA MENGHUKUM 'KEPALA' AJE ATAS KESALAHAN POLITIK WANG NAMUN 'EKOR'NYA DIBIARKAN TERLEPAS.. MALAH, SEPATUTNYA BUKAN TAKAT 'KEPALA' AJE, KESELURUHAN JARINGAN 'NETWORK' YANG MUNGKIN WUJUD SEJAK TAHUN 2004 LAGI PATUT DIMUSNAHKAN SEKIRANYA INGIN MENGHAPUSKAN POLITIK WANG!

4) SIFIR MATEMATIK UMNO SANGAT PELIK - PENCALONAN TERBANYAK TETAPI TEMPAT TERCOROT, PENCALONAN PALING SEDIKIT TETAPI TEMPAT PERTAMA.. ADAKAH INI HASRAT AHLI AKAR UMBI? HE!HE!HE!

5) KETUA PEMUDA UMNO PESALAH POLITIK WANG, KETUA WANITA PULA KALAH PILIHANRAYA, APA AHLI UMNO NAK JAWAB KALAU PENGUNDI TANYA KENAPA UMNO MEMILIH ORANG-ORANG SEBEGINI? SEKIRANYA TIMBALAN PRESIDEN UMNO ADALAH TS MUHAMMAD TAIB YANG BUKAN PUN AHLI PARLIMEN, DS NAJIB MEMANG PM TERAKHIR DALAM DINASTI 'R.A.H.M.A.N'..

6) ATAS ALASAN 'SETIAKAWAN', DIRAMALKAN NAIB PRESIDEN UMNO ADALAH:- DS KHALED NORDIN, DS HISHAMUDDIN DAN DS AHMAD ZAHID @ DS HAMID ALBAR.. KONSEP 'SETIAKAWAN' KATAKAN.. SEKIRANYA BENAR, NAMPAKNYA DS NAJIB DAH PUN ADA DALAM 'KEPUNGAN'..

7) SEKIRANYA ANDA INGIN LETAK JAWATAN DALAM PARTI SEBAGAI TANDA PROTES, DICADANGKAN DATANG RAMAI-RAMAI KE PWTC DAN BUAT SECARA BERDEPAN DENGAN DS NAJIB.. ITU PUN KALAU ANDA BETUL-BETUL IKHLAS DENGAN PARTI ANDA.. KOT SEBAB TAK DAPAT BUNCITKAN PERUT DENGAN LOBI PROJEK DARIPADA CALON-CALON TERTENTU TU TAK TAU LA..

8) WALAUPUN 'MUNGKIN' PAK LAH DIBERSARAKAN SEBAGAI PM, TETAPI ANDA JANGAN LUPA BAHAWA BELIAU MASIH LAGI AHLI PARLIMEN DAN MUNGKIN JUGA BERJAWATAN MENTERI PERTAHANAN.. KETUA PEMUDA UMNO YANG MENANG JUGA TIDAK PERNAH MENYATAKAN UNTUK MENOLAK JAWATAN MENTERI SEPERTI MANA DUA CALON LAIN YANG TEWAS..BAYANGKAN KALAU KEDUA-DUA MEREKA MENJADI MENTERI SERENTAK? HE!HE!HE!

Sesudah berusia lebih 60 tahun, nampaknya UMNO yang menghancurkan diri sendiri.. Kalau pengebom berani mati meletupkan diri sendiri untuk membunuh musuhnya, UMNO pulak menghancurkan diri sendiri tanpa sebab-musabab yang mewajarkannya berbuat demikian.. Dengan calon-calon sedemikian yang terpilih, mampukah UMNO berhadapan dengan pilihanraya kecil di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai?

Wallahualam..

Wednesday, March 25, 2009

2500 Perwakilan kena buat pemilihan yang bijak

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Pemilihan yang paling mendebarkan.. Adakah perwakilan akan memusnahkan UMNO atau membina kembali UMNO? Marilah kita sebagai arkyat jelata, pengundi UMNO atau penyokong UMNO menadah tangan kepada Allah SWT agar mereka semua membuat pilihan yang bijak..

Wallahualam..

Monday, March 23, 2009

Melayu Pulau Pinang sedar ke tidak kuasa politik mereka makin terhapus?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Antara SEDAR atau tidak, orang Melayu Pulau Pinang seharusnya BUKAK MATA bahawa mereka sudah pun hilang kuasa politik dalam 'KABINET' Kerajaan Negeri Pulau Pinang apabila Timbalan Ketua Menteri Satu Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin meletak jawatan.. Walaupun ada dua tiga orang EXCO Melayu, namun itu hanyalah jawatan untuk bercakap sahaja tanpa kuasa untuk 'melaksanakan' atau untuk 'mendesak' kepimpinan kerajaan negeri.. Dengan kata lain, suara orang Melayu sudah pun tenggelam dalam masa setahun selepas Pulau Pinang berjaya diambil alih oleh 'Kerajaan DAP' (Kita jangan lupa istilah 'Kerajaan UMNO' yang disebut oleh Ketua Menterinya semasa berdebat dengan TS Koh Tsu Koon di Dewan Bahasa dahulu)

Kita tidak tahu setakat mana timbul KESEDARAN orang Melayu Pulau Pinang tentang hak-hak mereka di negeri tersebut.. Mungkin mereka jugak sama dengan orang-orang Melayu di KL yang sudah LALAI dengan kehidupan dunia dan hampir lupa asal-usul mereka.. Kalau Melayu Pulau Pinang meletakkan diri mereka sama taraf dengan mereka yang bukan penduduk asal negeri itu, kita tak boleh nak kata apa-apa le.. Setakat mana Melayu Pulau Pinang mempunyai kefahaman bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang adalah berasal dari Melaka, bukannya anak jati Pulau Pinang? Adakah Melayu Pulau Pinang berfikiran sebegitu terbuka sampaikan semua hak mereka boleh diserahkan bulat-bulat kepada orang lain? Entahla.. Macam orang BORIA aje..

Alasan Timbalan Ketua Menteri Satu yang meletak jawatan KONONnya untuk sambung belajar adalah alasan BODOH lagi cuba memperBODOHkan rakyat.. Kalau nak sambung belajar pasal tak cukup ILMU, jangan jadi Wakil Rakyat! Rakyat tak mengundi orang yang lebih mementingkan hasrat peribadi lebih daripada kehendak rakyat.. Kita tak menghalang mana-mana YB nak sambung belajar.. Almaklumlah, dalam Parlimen pun memang ada YB Pembangkang terutamanya seorang YB PAS dari Kedah yang kita ragui ada sijil SPM atau tidak.. Namun, bukankah tugas sebagai wakil rakyat membuatkan mereka terpaksa bekerja untuk rakyat tanpa mengira masa? Ini sepatutnya dipertimbangkan lebih awal lagi sebelum masuk bertanding pilihanraya..

Kita dah nampak di peringkat Kerajaan Persekutuan bagaimana Perdana Menteri yang berasal dari Pulau Pinang telah membuktikan beliau hanya sekadar pandai bermain kata-kata dan 'menjenamakan semula' agenda serta projek-projek yang diwarisinya daripada kepimpinan terdahulu.. Begitu jugak dengan Ketua Pembangkang Dewan Rakyat yang tak habis-habis beRETORIK dan menunjukkan dirinya begitu KEMARUK nakkan kuasa untuk jadik Perdana Menteri.. Itulah contoh Melayu Pulau Pinang yang bersikap 'MATLAMAT MENGHALALKAN CARA'.. Mungkin Melayu Pulau Pinang tak rasa sangat tapi Melayu di negeri-negeri yang beraja atau bersultan nih sangat-sangat terkesan dengan perkembangan yang berlaku di Pulau Pinang tuh..

Sepatutnya Melayu Pulau Pinang menjadi contoh terbaik bagaimana orang Melayu boleh maju dan pada masa yang sama, mengekalkan kuasa politik mereka.. Namun, hakikatnya orang Melayu Pulau Pinang atau Tanjong hanya pandai bersikap'Pi mai pi mai tang tu' sahaja hinggakan dah hilang kuasa politik pun masih tak sedar lagi? Sepatutnya mereka sebagai rakyat dan jugak pengundi ada kuasa pendesak untuk memastikan kerajaan menjaga hal ehwal mereka dan memastikan kebajikan mereka terpelihara.. Cuba lihat bagaimana kaum Cina di Selangor, Johor dan Perak bermain politik dan berjaya menjadi kuasa pendesak terhadap kerajaan negeri masing-masing.. Malangnya Melayu kat Pulau Pinang pulak jadik terbalik pulak dah..

Wallahualam..

Thursday, March 19, 2009

Inilah dia contoh sebenar maksud PERIBAHASA "Ada UDANG di sebalik BATU" HE!HE!HE!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sekarang UMNO menghadapi pemilihan parti dan peralihan kuasa.. Pasti ada orang yang tak puas hati, pasti ada kalah menang dan pasti ada yang berDENDAM kerana tak dapat jawatan.. Samaada pemihan parti kali ini akan menguatkan UMNO atau melumpuhkan terus UMNO, kita tunggu ajelah lepas ini.. Kita sebagai rakyat jelata yang mengundi UMNO hanya mampu berharap agar kepimpinan yang bersih, mesra rakyat dan kuat dapat diwujudkan dalam UMNO selepas ini..

Ada sorang bekas pemimpin UMNO yang dulunya satu langkah aje lagi nak jadi PM tetapi terpaksa di'HALAU' keluar pasal aktiviti 'MELOMBONG' orang.. Sampai sekarang dia tak puas hati dan berdendam terutamanya dengan Tun Mahathir.. Ditakdirkan Tuhan, akibat UMNO dilemahkan oleh rakan 'senegeri' dia, maka dapatlah dia masuk Parlimen balik.. Bila dok dalam Parlimen, keje dia tak berhenti dok ajak orang LOMPAT masuk parti dia agar dia dapat jadik PM, dapat berkuasa, dapat jual KELENTONG lagi dan dapat segala-galanya impian keDUNIAannya..

Anwar dakwa Lembaga Disiplin UMNO tidak telus

KUALA LUMPUR – Keputusan Lembaga Disiplin UMNO melarang Datuk Seri Mohd Ali Rustam bertanding jawatan timbalan presiden parti itu kerana didapati bersalah menga-malkan politik wang kelmarin, dianggap tindakan yang tidak telus.

Penasihat Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, tindakan Lembaga Disiplin itu tidak adil kepada Ketua Menteri Melaka itu kerana membuat keputusan seminggu sebelum pemilihan parti sedangkan badan itu boleh bertindak lebih awal lagi.

“Kalau tanya soal ketelusan, tindakan penyelidikan itu harus dibuat secara teliti jauh sebelum daripada proses pemilihan kerana sekarang ini bila dibuat begitu, persepsi dan tafsirannya bukan dengan motif membersihkan kekotoran politik wang dalam UMNO, motif itu mungkin dipertikai,” katanya.

Menurut Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, persepsi negatif orang ramai termasuklah ahli UMNO bahawa keputusan lembaga itu seperti ‘hukuman terpilih’ tidak dapat dielak kerana masa keputusan itu dibuat beberapa hari sebelum pemilihan UMNO diadakan.

“Saya ada bercakap dengan Ketua Bahagian dan Ahli Parlimen mereka (UMNO) yang menyokong apa saja cara untuk membasmi politik wang dalam parti itu, tetapi berasa sangsi dengan tindakan yang dibuat (Lembaga Disiplin UMNO) itu,” katanya.

Mengenai kedudukan Mohd Ali sebagai Ketua Menteri Melaka, beliau berkata, perkara itu perlu di-pertimbangkan berdasarkan segala bukti dan adakah kesalahan itu bercanggah dengan undang-udang atau tidak kerana kesalahan Naib Presiden UMNO itu tidak didedahkan kepada umum secara terperinci.

Katanya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga sepatutnya bertindak sekiranya wujud bukti kukuh berlaku amalan rasuah.

“Tetapi ini tertakluk kepada fakta (Lembaga Disiplin UMNO), oleh kerana saya tidak ada maklumat tentang fakta, saya tidak mahu hukum,” kata beliau. - SINAR HARIAN


HE!HE!HE!

Rasanya mungkin ramai yang akan kata si polan dalam petikan akhbar tu MENYIBUK, tak tau jaga TEPI KAIN sendiri atau saja nak cari PUBLISITI MURAH.. Semua maklum parti yang mana dia jadik PENASIHAT tuh sendiri penuh dengan SKANDAL SEKS, lepas sorang-sorang YB parti dia terlibat.. Agaknya berapa ramai lagi budak-budak muda kita yang mengejar kuasa kena 'melabur demi nafsu' dalam parti nih, tak tau la.. Ye la.. Siapa yang tak nak pegang kuasa masa muda lagikan? HE!HE!HE!

Tetapi, para pembaca sekalian jangan tertipu.. Kita semua jangan tertipu.. Ada tujuan dia cakap begitu.. Bukan dia saja-saja menyibuk.. Ada le SEBAB dia cakap macam tuh.. Selepas 16 September 2008 yang memalukan, mesti ada tarikh yang baru kan? Tambah pulak lepas Pemilihan UMNO kali nih, mesti ada yang KECEWA, 'frust menonggeng'(Yang ni yang dia suka sangat agaknya HE!HE!HE!), ada yang nak BALAS DENDAM malah tak mustahil ada yang nak SABOTAJ parti sendiri pasal tak dapat JAWATAN! Jadik, inilah kesempatan terbaik untuk dia 'recruit' balik melalui LOMPAT PARTI dengan ajak orang-orang UMNO yang KECEWA tuh semua..

Biasala dia nih.. Bukan dia tak reti nak 'MENANGGUK DI AIR KERUH' kan? Tambah pulak dalam UMNO sekarang nih banyak yang jenis LALAT TAIK dok kejar JAWATAN atau dok sokong calon-calon tertentu agar boleh dapat KONTRAK dan PROJEK, lagi la SYOK dia 'MENANGGUK' tuh! Dalam POLITIK, apa sahaja boleh terjadi kan? HE!HE!HE!

Wallahualam..

Tuesday, March 17, 2009

UMNO harus bersedia menghadapi SABOTAJ ahli-ahlinya sendiri selepas Perhimpunan Agung parti


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Pernah tak kita membayangkan apa tindak balas ahli-ahli UMNO yang dikenakan kesalahan kerana mengamalkan POLITIK WANG?

Pernah tak kita juga terfikir apa tindak balas ahli-ahli UMNO sekiranya KALAH pemilihan parti terutamanya kategori LALAT TAIK yang masuk UMNO kerana nak dapat projek, kontrak dan sebagainya?


Adakah UMNO benar-benar UTUH untuk menghadapi mereka ini semua yang jugak adalah ahli-ahli UMNO sendiri? Sekiranya benar begitu, syukurlah kerana UMNO memang benar-benar telah pulih.. Bagaimana pula kalau sebaliknya? UMNO merupakan komponen terbesar dalam BN kena ingat bahawa BN terpaksa menghadapai 3 pilihanraya kecil di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai.. Itu belum termasuk lagi DUN Bukit Lanjan di kemudian hari.. Adakah UMNO bersedia untuk menghadapi ahli-ahli yang KECEWA dan MARAH akibat tidak dipilih dalam pemilihan parti kali ini?Barisan pimpinan baru parti bakal memikul tanggungjawab yang berat bagi memastikan kemenangan BN dalam pilihan raya kecil kawasan Parlimen Bukit Gantang di Perak dan dua kawasan Dewan Undangan Negeri iaitu Bukit Selambau di Kedah dan Batang Ai di Sarawak..

Bagaimana pula sekiranya mereka yang tidak terpilih atau KALAH dalam pemilihan parti kali ini MEMBERONTAK, MEMULAUKAN atau lebih teruk lagi menSABOTAJ peluang BN dalam 3 pilihanraya kecil dikemudian hari? Adakah UMNO cukup mantap untuk menghadapi kemungkinan sedemikian rupa? Setakat manakah pengaruh mereka dalam kepimpinan UMNO dan adakah pucuk pimpinan UMNO mampu menyekat mereka sekiranya mereka ingin menSABOTAJ parti akibat tak puas hati dengan kekalahan mereka? Agak-agak berapa kerat antara para LALAT TAIK ini yang benar-benar berhemah dan bersikap seperti arwah Tun Ghaffar Baba sekiranya mereka tidak terpilih atau tidak ada jawatan? Setuju atau tidak, golongan inilah penyebab UMNO ditolak rakyat ketika pilihanraya umum ke-12 tahun lepas? HE!HE!HE!

UMNO pernah berpecah dan diHARAMkan akibat tindakkan ahli-ahlinya sendiri yang mementingkan diri sendiri dan perut mereka semasa pemilihan parti.. Walaupun akhirnya ahli-ahli UMNO bersatu kembali, namun sekiranya berlaku perpecahan sekali lagi, rasanya UMNO akan hancur terus.. Ini kerana UMNO bukan sahaja berpecah-belah, malah orang Melayu yang menjadi penyokong kuat UMNO akan merasakan UMNO tidak lagi relevan dan UMNO tidak mahu memperjuangkan nasib mereka lagi.. Jika ini berlaku, kuasa politik Melayu juga akan lemah dan orang Melayu akan kembali menjadi bangsa yang ketinggalan dalam segenap aspek.. Mungkin orang Melayu bimbang dan sedar hakikat ini lebih awal berbanding ahli-ahli UMNO sendiri!

Sejak dulu lagi Blog ini telah beberapa kali mengajak ahli-ahli UMNO agar menolak golongan LALAT TAIK daripada menjadi ahli UMNO.. Malah seruan ini turut dipanjangkan ke dalam beberapa forum yang ada hubung kait dengan UMNO.. Namun, kerana sifat LALAT TAIK yang gemarkan benda-benda busuk, memang payah nak ubah tabiat golongan macam ini.. Mereka bukan sahaja tidak menghayati perjuangan UMNO, gagal memahami disiplin parti dan mematuhi tata etika dalam parti, malah tujuan mereka menjadi ahli UMNO tidak lebih untuk rapat dengan orang-orang tertentu agar mudah dapat kontrak atau peluang bisnes bagi memBUNCITkan lagi PERUT mereka.. Selagi wujud golongan sebegini dalam UMNO, tukarlah pemimpin 100 kali pun, UMNO tetap dok macam tu jugak! Nanti yang tinggal dalam UMNO cuma bendera parti aje..

Wallahualam..

Monday, March 16, 2009

Untungnya jadik Ahli Parlimen - Perangai macam nih pun cuma kena.......


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Blog ini bersetuju dengan tindakkan yang telah dikenakan kepada seorang Ahli Parlimen pembangkang yang begitu BIADAB dan menjadikan Dewan Rakyat serta institusi Parlimen negara kita macam sarkas! Walaupun begitu, secara peribadi Blog ini berpandangan 'HUKUMAN' terhadap Ahli Parlimen sepertinya adalah masih lagi RINGAN dan boleh dimanipulasikan oleh pihak pembangkang.. Tidak ada sesiapa pun boleh menjamin bahawa Kes Mahkamah seperti yang dinyatakan oleh Ahli Parlimen pembangkang ini tidak boleh 'dipermainkan' lagi dalam Dewan Rakyat.. Lepas ni mungkin ada lagi Ahli Parlimen pembangkang yang akan 'mendendangkan' Kes Mahkamah tersebut..

Dewan Rakyat lulus usul gantung Gobind 12 bulan
16/03/2009 1:20pm

KUALA LUMPUR 16 Mac - Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul menggantung Goibind Singh Deo (DAP-Puchong) selama 12 bulan berikutan kenyataannya pada 12 Mac lalu yang menghina Dewan.

Gobind juga pada masa penggantungannya itu tidak akan menerima sebarang bayaran elaun dan kemudahan sebagai seorang ahli Parlimen.

Usul berkenaan yang dibentangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz sebelum itu dibahaskan selama hampir sejam.

Ketika Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menjalankan proses pengundian, semua anggota pembangkang bertindak keluar Dewan.

Akhirnya usul berkenaan diluluskan secara sebulat suara.

Dalam usul yang dibentangkan Nazri, Gobind perlu dikenakan tindakan tersebut berikutan kenyataannya mendakwa Timbalan Perdana Menteri terlibat dalam kes pembunuhan selain beliau juga mengeluarkan kenyataan yang menghina Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Kenyataan Gobind itu merupakan satu dakwaan yang sangat serius dan menyalahi hak dan keistimewaan sebagai ahli Parlimen serta merupakan satu penghinaan kepada Dewan. - Utusan


Kalau kami rakyat biasa memperkatakannya dan melakukan seperti apa yang Ahli Parlimen pembangkang ini lakukan, sudah pasti kami akan didakwa atas kesalahan MENGHINA MAHKAMAH, AKTA HASUTAN atau diSAMAN.. Sebaliknya apabila Ahli Parlimen seperti ini melakukan sedemikan rupa, dalam Parlimen pulak tuh - hanya digantung daripada menghadiri persidangan selama 12 bulan, tidak diberi elaun dan ditarik balik kemudahan sebagai Ahli Parlimen.. Dengan kata lain, macam kes budak kena gantung sekolah pasal buli budak sekolah aje la..

Kita tak fikir Ahli Parlimen lain akan ambil pengajaran terhadap 'HUKUMAN' yang dikenakan terhadap Ahli Parlimen pembangkang ini.. Akan ada lagi dua tiga orang Ahli Parlimen yang pasti buat kacau.. Itulah agaknya MENTALITI Ahli Parlimen kita? Betullah kata seorang bekas pegawai PTD yang Pemilik Blog ini kenali - "Semua orang nak masuk POLITIK dan nak jadi Ahli Parlimen walaupun sekali kerana dah boleh dapat PENCEN sampai mati sedangkan orang biasa yang kerja makan gaji pulak terpaksa berhempas-pulas semata-mata nak hidup"..

Wallahualam..

Friday, March 13, 2009

SETUJU dengan Datuk Ibrahim Ali - IMUNITI ahli Parlimen patut ditarik balik pasal rakyat tak pilih 'LOTONG' atau 'BERUK' sebagai Ahli Parlimen


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Blog ini bersetuju dengan saranan Datuk Ibrahim Ali agar 'KEKEBALAN' atau 'IMUNITI' Ahli Parlimen kita ditarik balik dan mereka harus dikenakan tindakan undang-undang sekiranya melakukan kesalahan seperti orang awam walaupun dalam Parlimen.. Kita sebagai rakyat mesti ingat bahawa setiap kali pilihanraya, kita memilih seorang wakil untuk menyuarakan perihal masalah yang kita hadapi sebagai rakyat.. Dengan kata lain, rakyat tak pilih LOTONG atau BERUK untuk menjadi jurucakap mereka atau berbahas bagi kepentingan mereka.. Adalah memalukan sekiranya para Wakil Rakyat yang seharusnya mendokong Rukunegara ketiga iaitu KELUHURAN PERLEMBAGAAN suka bertekak dan saling mengata sesama sendiri dalam Parlimen macam kelakuan LOTONG dan BERUK di zoo!

Semalam dua orang ahli Parlimen telah digantung oleh Yang Di-Pertua Dewan Rakyat.. Seorang kerana menyebut perkataan 'NGAM', seorang lagi kerana cubaan mengaitkan pemimpin tertinggi kerajaan dengan satu kes bunuh warga asing yang perbicaraannya masih berlangsung di mahkamah.. Sepatutnya Ahli Parlimen tersebut yang jugak merupakan seorang peguam boleh dikenakan Tindakan Menghina Mahkamah, namun kerana IMUNITI Ahli Parlimen dalam Dewan Rakyat, beliau hanya dikenakan tindakkan keluar dewan yang langsung tak memberi kesan apa-apa pun.. Malah Speaker Dewan Rakyat yang mengenakan tindakkan tersebut turut diperlekehkannya.. Sebelum ini BAPAK kepada Ahli Parlimen yang sama pernah dikenakan tindakkan keluar dewan.. Malah BAPAKnya jugak pernah mencetuskan kekecohan dalam Dewan Rakyat dengan menggunakan perkataan yang tidak sepatutnya di dalam Dewan Rakyat kepada seteru politiknya.. BAPAK BOREK ANAK RINTIK..

Persoalannya, adakah rakyat memilih mereka untuk bersikap seperti LOTONG atau BERUK dalam Dewan Rakyat? Adakah ini kesalahan RAKYAT yang memilih mereka atau kesalahan mereka yang tidak menunaikan TANGGUNG JAWAB terhadap rakyat? Seharusnya ada satu undang-undang khusus untuk menghukum mereka yang bersikap seperti ini.. Tindakkan Speaker Dewan Rakyat yang hanya mampu menggantung Ahli Parlimen atau mengeluarkan mereka dari persidangan sebenarnya macam cikgu sekolah yang denda budak nakal dengan suruh lari keliling padang aje.. Zaman CYBER nih, budak sekolah pun boleh TERAJANG cikgu atau pukul cikgu hinggakan cikgu pun teragak-agak nak ambil tindakkan disiplin terhadap mereka.. Adakah dengan membiarkan perlakuan sebegini dalam Parlimen, negara kita dilihat mengamalkan sistem demokrasi dengan lebih KETERBUKAAN atau TELUS seperti yang sering diwar-warkan oleh bakal mantan PM kita?

Kita KECEWA jugak dengan RESPON hambar yang diberikan oleh Ahli Parlimen kerajaan terhadap cadangan Datuk Ibrahim Ali ini seperti yang disiarkan dalam Buletin Utama TV3 semalam.. Ada yang menyifatkan cadangan tersebut akan membuatkan status mereka yang bersidang macam bersidang kat kedai kopi atau mesyuarat cawangan UMNO aje.. Malang sungguh kerana mereka tidak melihat punca cadangan tersebut dikeluarkan adalah disebabkan SIKAP mereka sendiri yang masuk Parlimen menjadikan status Parlimen kita macam 'Ahli Majlis Mesyuarat Tingkap' di kedai kopi!Rakyat yang hanya mampu melihat kelakuan Ahli Parlimen melalui TV pun dah naik JELAK dengan adegan sebegini.. Memang untung jadik Ahli Parlimen kerana walaupun hanya sepenggal dan berkelakuan seperti ini, mereka boleh menerima PENCEN sampai mati.. Rakyat yang menonton kelakukan mereka dalam Parlimen pulak mati pun kena berhutang!

Wallahualam..

Wednesday, March 11, 2009

Selepas PPMSI, mungkin ada gerakan pemansuhan PLKN, Wawasan 2020, Hak keistimewaan Melayu dan lain-lain pulak..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! LUCU sungguh bila baca kenyataan seorang TUA KUTUK pemakan GAJI BUTA di DBP yang menggelabah sakan bila Gerakan Pemansuhan PPMSI yang diterajuinya didakwa didalangi oleh pembangkang.. Selepas berlaku kejadian pecah cermin kereta, polius FRU dipukul dan rusuhan hinggakan polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata, boleh pulak mengaku KONONnya dia tak tahu apa-apa? Boleh pulak mengaku dia tidak kenal dan tidak mengajak para perusuh melakukan huru-hara sedemikian rupa? PENGECUT pulak dah? Bukankah bila diinterview dalam TV bukan main 'BERSERI' lagi muka dia mendakwa KONONnya 'rusuhan' tersebut berjaya mencapai matlamat? KONONnya tujuan 'rusuhan' tersebut hanya nak menyampaikan memorandum kepada YDP Agong sedangkan semua maklum YDP Agong pun tidak ada di Istana Negara ketika itu! HE!HE!HE!

Blog ini bersetuju dengan kata-kata DS Hishamuddin Tun Hussein yang bersyukur dengan berlakunya 'rusuhan' tersebut, sekaligus mendedahkan siapa sebenarnya yang boleh dibuat kawan, dan siapa sebenarnya yang boleh dibuat lawan.. Siapa sebenarnya yang benar-benar PATRIOTISME dan memikirkan nasib anak bangsanya dan siapa sebenarnya yang hanya ber'CAMOUFLAGE' dan bersikap TALAM DUA MUKA terhadap nasib anak bangsanya di era globalisasi ini.. Jugak kita boleh faham siapa sebenarnya yang mahukan Melayu terus ketinggalan menguasai ilmu dan terus mundur ketika bangsa-bangsa lain berlumba-lumba melahirkan modal insan tahap global yang mampu menjadikan negara mereka maju ke hadapan.. Tak keterlaluan kalau kita kata mustahil kesusateraan Melayu akan dihargai di peringkat global sekiranya dunia kesusateraan negara masih dipelopori oleh para TUA KUTUK PEMAKAN GAJI BUTA semasa bekerja di DBP seperti mereka ini yang bertindak menggunakan kepala lutut berbanding kepala otak..

Selepas berlaku 'rusuhan' baru-baru ini, mereka harus sedar bahawa gerakan mereka sebenarnya tidak pun mendapat sambutan kerana yang hadir rata-rata adalah pihak pembangkang yang jelas ada agenda untuk mempolitikkan sahaja PPMSI.. Ingat! sasaran mereka adalah 100 ribu 'perusuh', jadik, adakah angka tersebut telah tercapai? Tak usahlah menipu rakyat lagi kerana paparan media jelas menunjukkan KEHADIRAN muka dan perut boroi Mat Sabu, Hadi Awang dan ramai lagi pemimpin PAS! Para pemimpin PAS yang sebelum ini SENYAP terus bila ISU nama Allah SWT hendak digunakan oleh akhbar Kristian dan juga isu di mana Teresa Kok menggantikan papan tanda bertulisan JAWI di Kuala Lumpur? Ingat rakyat dan para ibu bapa begitu bodoh ke nak terpedaya dengan slogan puak-puak Lebai PAS tuh? Malah 'rusuhan' ini juga seharusnya menjadi pengajaran kepada UMNO sendiri terutamanya UMNO Johor dan 2 calon Ketua Pemuda UMNO yang menentang PPMSI agar tidak mencari PUBLISITI MURAH dengan memPOLITIKkan isu ini..

Semasa menonton liputan 'rusuhan' ini menerusi siaran BERNAMA TV, kita terlihat ada satu 'banner' yang tertulis "Batalkan Peralihan Kuasa - Pak Lah hapuskan PPMSI" diletakkan di bahagian atas lobi Masjid Negara.. Sungguh pelik kenapa pulak isu PPMSI nak dikaitkan dengan peralihan kuasa dalam UMNO? Sejak bila pulak Pak Lah bersekongkol dengan puak-puak perusuh ini? Atau adakah memangnya wujud persekongkolan sebegini sempena Perhimpunan Agung UMNO pada Mac kali ini? Kita memang tahu semasa Pak Lah berkuasa, atas nama 'KETERBUKAAN', banyak dasar-dasar untuk negara yang telah pun dipersetujui, dirumus kembali atau di'JENAMA'kan semula.. Ini termasuklah AUKU, SPRM dan Suruhanjaya Perlantikkan Hakim.. Sekirannya atas nama 'KETERBUKAAN' hasrat busuk mereka ini diberi muka, bukan aje PPMSI, malah PLKN, Wawasan 2020, Hak Keistimewaan Melayu dan banyak lagi akan dimansuhkan - cukup sekadar sebut nama Pak Lah yang dah nak bersara dah.. Agaknya itulah sebabnya TUA KUTUK pemakan GAJI BUTA yang beriya-iya menentang PPMSI nih bersungguh benar nak jumpa Pak Lah sebelum Perhimpunan Agung UMNO? Tak ada agenda POLITIK KONON! HE!HE!HE!

Wallahualam..

Friday, March 06, 2009

SELAMAT MENYAMBUT MAULIDURRASULASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Blog ini ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT MAULIDURRASUL - Semoga kita menghayati perjuangan dan pengorbanan Rasullulah SAW dalam memperjuangkan dan meyampaikan ajaran Allah SWT kepada kita..

P.S:- Janganlah kita mencemari sambutan Maulidurrasul dengan perarakan yang langsung tidak mencerminkan semangat keislaman seperti orang-orang FASIQ yang nak buat tunjuk perasaan pasal malas nak belajar PPMSI depan Istana Negara hari Sabtu ini..

Jugak janganlah kita mengingati Rasulullah SAW dengan menyamakan diri kita seperti baginda terutamanya apabila kita kalah memimpin jentera pilihanraya disamakan dengan Rasulullah SAW dan umat Islam kalah Perang Uhud.. HE!HE!HE!


Wallahualam..

Thursday, March 05, 2009

Lagi pasal PPMSI - FAQ dan sebab mereka menentangnya

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kat bawah ni adalah petikan FAQ dari Forum Kelab Chedet dan petikan kisah kenapa puak-puak GMP tu cuba menentang PPMSI hingga macam tahap menentang NAJIS DADAH dari Forum KMU.NET.MY untuk dikongsi bersama..

Petikan dari Forum Kelab Chedet:-

Persoalan PPSMI di Jawab - FAQ (Frequently Asked Question)

1. Apakah matlamat PPSMI (Pengajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris) ?

Matlamat dan objektif utama : Supaya pelajar-pelajar dapat menguasai subjek sains dan matematik dalam ertikata yang sebenar.

Matlamat secara tidak langsung : Dapat meningkatkan penggunaan bahasa inggeris dalam bidang teknikal

2. Kenapa perlu kuasai sains dan matematik ?

Kerana sains dan matematik adalah subjek asas kepada bidang-bidang sains, teknologi, maklumat, kejuruteraan dan lain-lain. Pemahaman sains dan matematik akan memudahkan pelajar menguasai bidang-bidang sains dan kejuruteraan di peringkat tinggi (universiti).

3. Kenapa mesti bahasa inggeris ?

Kerana 100% bahan rujukan untuk bidang-bidang sains dan teknologi adalah dalam bahasa inggeris. Oleh itu, dgn memahami sains dan matematik dalam bahasa inggeris dari awal lagi, ia akan memudahkan pemahaman kpd konsep dan fundamentals yang terdapat dalam bahan-bahan rujukan ini sekaligus dapat menguasai bidang tersebut.

4. Kenapa tak boleh gunakan BM dalam subjek sains dan matematik ?

BM sudah digunakan sekian lama. Malah sehingga kini BM masih digunakan dalam kedua-dua subjek ini (secara dwi-bahasa). Masalah yang berlaku adalah semasa di peringkat tinggi (universiti), oleh kerana bahan rujukan adalah dalam BI, ianya menyukarkan pelajar utk memahami konsep dan teori asas dalam bidang yang dirujuk. Ia memerlukan masa utk pelajar tersebut memahamkan terma-terma tertentu... Ini boleh menjejaskan pemahaman keseluruhan yang mana akan membawa kegagalan dalam menguasai konsep dan asas bidang-bidang tersebut. Akhirnya pelajar tadi hanya akan belajar semata-mata untuk lulus dalam peperiksaan dan semata-mata untuk segulung ijazah dan bukannya untuk menguasai ilmu tersebut.

5. Kenapa perlu kuasai sains dan tekonologi ?

Sehingga kini, umat islam yang merupakan umat terbesar di dunia hanyalah umat pengguna. Kita hanya menjadi pengguna. Kita tidak menjadi pencipta. Yang menjadi pencipta adalah bangsa lain dan agama lain. Oleh kerana kita adalah pengguna, kita amat bergantung kpd bangsa barat dan yahudi dalam segala-galanya. Ini menjadikan kita begitu lemah dan tidak mampu berbuat apa-apa. Malah untuk memboikot barangan US pun kita tidak mampu kerana kita tiada alternatif lain selain daripada bergantung kpd barangan mereka.

Untuk menjadi pencipta, kita perlu kuasai sains dan tekonologi.Bukan sahaja lulus dalam ujian...tetapi perlu kuasa ilmu tersebut. Apabila kita (umat islam) menjadi pencipta, maka bangsa barat dan yahudi tidak akan berani menindas dan menghina umat islam. Ini kerana kita jauh lebih kehadapan dalam teknologi. Malah kita akan dihormati. Kejadian di Palestine juga tidak akan berlaku sekiranya kita adalah umat pencipta dan pengeluar teknologi.

6. Kenapa Jepun, Perancis, German boleh berjaya dgn bahasa mereka ? Mrk tak perlu PPSMI untuk berjaya.

Negara-negara diatas adalah juga negara-negara yg menjadi pelopor kpd tekonologi. Mereka telah meneroka bidang sains dan teknologi berpuluh-puluh tahun dahulu malah semenjak sebelum revolusi teknologi lagi. Jepun misalnya, telah meneroka bidang sains dan teknologi sebelum perang dunia lagi. Mereka juga pergi ke barat utk belajar dan pulang dan membuat penterjemahan ke bahasa mereka dan terus membuat kajian sendiri. Sebagai contoh, semasa penemuan teknologi transistor oleh Bell Labs, beberapa engineer dari Jepun (Sony) telah mendapatkan (membeli) transistor itu dari Bell Labs dan membuat kajian sendiri untuk mengubah material yang digunakan. Ianya membawa kepada beberapa revision terhadap material yang digunakan didalam transistor yang membawa kpd penghasilan transistor radio (walkman).

Penterjemahan yang dibuat oleh mereka adalah pada ketika revolusi teknologi belum berlaku lagi. Usaha-usaha dan kajian yang mereka lakukan telah bermula sejak berzaman-zaman dan seiring dengan perkembangan teknologi.

Dimana Malaysia ketika itu ? Malaysia masih belum wujud lagi.

7. Kenapa kita tidak buat penterjemahan ke BM sahaja ?

Proses penterjemahan sekiranya hendak dilakukan sekarang, memerlukan banyak sumber kewangan, kakitangan, masa dan prasarana lain yang mana kelihatan agak mustahil. Ini kerana perkembangan sains dan teknologi pada zaman ini amat pantas. Ianya bergerak setiap saat. Setiap saat, ada sahaja penemuan teori-terori yang baru.

Seperti jawapan no. 6, negara-negara spt Jepun dan lain-lain telah mula mengkaji dan membuat penterjemahan semasa perkembangan teknologi bergerak perlahan (sebelum zaman revolusi lagi).

Sebagai contoh, Untuk memahami konsep asas transistor yg berasaskan silicon, kita perlu memahami konsep fizik silicon transistor tersebut. Oleh itu, sekiranya hendak membuat penterjemahan, kita perlu menterjemah buku-buku konsep asas fizik dalam semiconductor yang mempunyai pelbagai konsep yang kompleks. Perkataan-perkataan baru dalam BM perlu diwujudkan. Kesemuanya ini memakan masa dan masa yang menjadi penghalang kpd kita. Ini kerana, apabila kita membuat penterjemahan asas fizik utk silicon based semiconductor ini, org-org barat dan penyelidik lain telah pun mencari alternatif kepada silicon. Ini kerana saiz untuk silicon based transistor telah hampir ke saiz atom dan ianya telah mempunyai banyak kekangan. Maka kini wujudlah teori-teori baru seperti CNT (carbon nano-tube) based transistor untuk menggantikan silicon. Malah kajian juga telah dibuat terhadap RNA dan DNA based semiconductor.

Dimana kita ? Kita masih lagi membuat penterjemahan asas fizik untuk silicon based semiconductor. Selepas kita siap penterjemahan...pihak barat telah pergi jauh di hadapan dgn teknologi yang baru.Kita pula perlu membuat penterjemahan untuk tekonologi yang baru ini. Ini hanyalah mengenai satu konsep yang kecil dalam bidang kejuruteraan elektronik. Bagaimana dgn bidang-bidang lain, konsep-konsep yang lain ?

Maka, kita akan sentiasa berada di belakang teknologi...kerana kita sibuk dengan penterjemahan. Kalau kita berada di belakang tekonologi, bagaimana kita mahu mencipta tekonologi yang baru ?

8. Tidak sukarkah bagi kanak-kanak kecil untuk belajar sains dan matematik dalam BI ?

Sebenarnya, kanak-kanak kecil akan mudah memahami dan mudah mengadaptasi pembelajaran mereka. Sebab itu ianya penting untuk bermula semasa mereka masih kecil. Kanak-kanak kecil sekiranya sejak dari darjah satu didedahkan dengan subjek sains dan matematik dalam BI, akan mudah memahaminya walaupun mereka tidak pandai berbahasa inggeris dan tidak pernah menggunakan bahasa inggeris.

Anak-anak kecil yg berumur 6 tahun berbangsa melayu yang mengikut keluarga ke United Kingdom terbukti boleh berjaya memahami sains dan matematik dalam BI. Anak-anak kecil ini berumur 6 tahun. Mereka tidak pernah berbahasa inggeris. Ibu bapa mereka juga tidak pernah menggunakan bahasa inggeris dirumah. Tetapi, meraka masuk ke darjah satu di sekolah-sekolah di UK, belajar sains dan matematik dalam BI dan mereka boleh menjadi pelajar cemerlang dalam kelas masing-masing. Mereka berada dalam satu kumpulan bersama pelajar yang cemerlang dan sering memperolehi `reward’ diatas kecemerlangan mereka. Mereka membuktikan bahawa, walaupun tidak didedahkan dengan bahasa inggeris dan tidak tahu berbahasa inggeris... mereka boleh menguasai dan berjaya. Kenapa ? kerana kanak-kanak kecil mudah untuk menerima dan memahami apa yang diajar kepada mereka.

9. Tidak bolehkah BM menjadi bahasa sains dan teknologi ?

Boleh. BM boleh menjadi bahasa sains dan teknologi apabila kita sudah menguasai teknologi tersebut. Apabila kita telah faham dan kuasai sesuatu bidang teknologi, maka kita mampu menjadi pencipta dan penghasil teknologi yang baru. Kita akan berada di hadapan teknologi. Pada masa itu, kita pula menggunakan BM dalam teknologi-teknologi baru yang kita hasillkan.

Maka, pada ketika itu, bangsa-bangsa lain, bangsa barat perlu mempelajari BM untuk menguasai dan mempelajari teknologi yang kita hasilkan. Hasilnya, BM akan menjadi bahasa teknologi, akan menjadi bahasa yang universal dan terkenal di seluruh dunia.

Yang penting, kita perlu kuasai teknologi yang telah dihasilkan dahulu yang kini dikuasai oleh bahasa inggeris.

10. Bolehkah dasar ini mencapai matlamatnya ?

Boleh. Sekiranya semua pihak berusaha sedaya upaya dalam memastikan kejayaan dasar ini. Semua pihak perlu berganding bahu menjayakannya. Semua pihak perlu membuang sikap prejudis, membuang kacamata politik dalam melihat dan memahami dasar ini. Apabila sikap prejudis di ubah, maka kita akan akui matlamat dan objektif dasar ini yang murni. Kita perlu bekerja keras.

Segala usaha, perancangan, prasarana perlu diperhebatkan agar matlamat dan objektif yang murni ini tercapai. Semua kita bertanggungjawab dalam memastikan satu hari nanti, bangsa kita, agama islam bakal menjadi pencipta, pengeluar dan rujukan bangsa-bangsa lain di dunia. InsyaAllah.


Yang ini pula adalah petikan daripada seorang forumer KMU.NET.MY tentang sebab-musabab kenapa PPMSI ditentang mengalahkan menetang NAJIS DADAH!

Petikan dari forum KMU.NET.MY:-

Pandangan Page

Apa yang mendorong Page bertindak?

Kita bertindak untuk generasi akan datang, bukan saja untuk pelajar bandar tetapi luar bandar. Dakwaan kami hanya mewakili kawasan bandar, tidak benar. Pada peringkat awal, kami disokong ibu bapa daripada sekolah di Lembah Klang, Petaling Jaya, Subang Jaya, Shah Alam dan Rawang, Kulai, Pangkalan Chepa, Sarawak dan kini, setiap negeri ada wakil yang menyokong. Mereka yang menyokong bukan semua boleh bertutur bahasa Inggeris.

Mereka tahu kebaikan menguasai bahasa Inggeris dan mahu anak mereka mahir. Isu ini dibangkitkan pada 2007 dan sebelum pilihan raya lalu. Pada Mei 2008, laporan akhbar berbahasa Cina mengatakan sistem lama akan diguna pakai semula. Menteri minta pandangan dan kita tunggu PIBG kebangsaan buat pendirian tetapi tiada apa-apa. Pakatan PIBG pun senyap, kami mula risau sebab ini krisis negara.

Ketika persidangan meja bulat pada Ogos 2008, PIBG kebangsaan diberi masa 20 minit untuk buat pembentangan tetapi presiden pun tak datang, cuma diwakili naib presiden yang mengatakan PIBG tiada pendirian, cuma beliau nyatakan pandangan peribadi. Dari situ kami rasakan ada sesuatu yang tidak kena. Beliau mengatakan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), semua nak kembali kepada sistem asal sedangkan MRSM sendiri adalah lambang pendidikan tinggi. Kami dapatkan mandat dan jemput wakil PIBG, sekolah di Lembah Klang dan bincang bagaimana nak bertindak. Dalam tempoh dua bulan kita dapat sokongan 2,000 individu dan 240 sekolah yang minta PPSMI dikekalkan.

Pihak yang menolak pelaksanaan PPSMI menggunakan alasan mempertahankan martabat bahasa Melayu. Komen Page?

Mempraktikkan PPSMI tidak bermakna menjatuhkan martabat bahasa ibunda kerana masih tetap digunakan dalam pembelajaran. Hakikatnya soal itu tidak timbul langsung. Pada kami ia cukup mudah, bandingkan masa subjek mata pelajaran di sekolah rendah mengikut jam. Analisisnya ialah Bahasa Inggeris (BI) mencatatkan 15 peratus, Bahasa Melayu (BM) pula 21 peratus dan subjek lain yang diajar dalam bahasa Melayu, 38 peratus.

Matematik dan Sains pula 26 peratus dan secara keseluruhannya, pendedahan masa kini pada 2008 ialah BI, 41 peratus dan BM sebanyak 59 peratus. Itu belum termasuk perbualan harian, perhimpunan mingguan dalam BM dan ia sebenarnya lebih 59 peratus, jadi tanggapan PPSMI mengabaikan BM adalah tidak tepat. Di sekolah menengah pun sama, jika termasuk pecahan Sains, Biologi, Fizik dan Kimia, peratusan pengajaran dalam bahasa Inggeris ialah 37.5 peratus, manakala bahasa Melayu 62.5 peratus. Itu semua analisis asas dan soal mengabaikan bahasa Melayu sebenarnya tidak wujud.

Pejuang bahasa melaungkan bahasa Inggeris tidak boleh dipelajari menerusi subjek Sains dan Matematik?

PPSMI sebenarnya serampang dua mata kerana ia adalah cara memperbaiki dan mempertingkatkan bahasa Inggeris saintifik di kalangan pelajar, di samping mendedahkan anak kepada bahasa Inggeris perbualan.

Lingua franca am dunia, mempelajari Sains dan Matematik ialah bahasa Inggeris. Hujahnya mudah, iaitu istilah dalam bahasa Inggeris lengkap berbanding bahasa Melayu yang masih kekurangan dan terhad; bahan rujukan dalam bahasa Inggeris lebih meluas; pelajaran seterusnya dalam bidang ini adalah bahasa Inggeris, bahkan universiti terbaik, sama ada untuk sarjana muda atau sarjana atau pun kedoktoran menggunakan bahasa Inggeris.

Ada yang cadangkan jika PPSMI dihapuskan, sastera Inggeris khas diajar untuk tingkatkan penguasaan bahasa Inggeris, tetapi masa mana yang perlu digantikan, adakah dengan masa BM, sedangkan jika Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris, pelajar akan mendapat dua manfaat serentak. Kita bukan nak membesarkan bahasa Inggeris, cuma nak ilmunya.

Bagaimana nasib murid yang bersekolah dan tinggal di pedalaman yang dikatakan ketinggalan dalam bahasa Inggeris?

Mereka selalu menggunakan alasan anak di kampung kurang faham bahasa Inggeris. Itu memperlekehkan kemampuan mereka. Harus diingat, tiada murid yang bodoh, cuma pengajarnya yang lemah, persekitarannya perlu diperbaiki. Anak kita bukanlah punca masalah apa-apa polisi kerana kajian saintifik menunjukkan umur paling baik untuk menyerap dan belajar sesuatu bahasa adalah dua hingga tujuh tahun. Jadi, kita mesti mengambil peluang ini untuk memastikan anak kita mempelajari bahasa Inggeris di samping mengekalkan dan memartabatkan bahasa Melayu.

Profesor Shichida menggunakan metodologi ini untuk mengasuh minda muda menyerap bahasa, angka dan daya ingatan iaitu 'dedah, dedah, dedah. Berlatih, berlatih, berlatih, dan pendekatan ini juga diamalkan dalam cara pembelajaran Professor T Kumon. Cadangan Page ialah bahasa Inggeris harus diperkenalkan pada peringkat tadika dan tenaga bekas guru digunakan kerana mereka mempunyai pengalaman dan kemahiran yang perlu dikongsi.

Bagaimana masalah kekurangan guru yang kurang fasih dalam bahasa Inggeris dalam melaksanakan PPSMI?

Antara cadangan yang mungkin kita serap dalam mengkaji semula metodologi yang dipakai untuk mengasuh guru mengajar di sekolah ialah mempertingkatkan kualiti guru maktab perguruan. Kerajaan melabur begitu banyak untuk menyediakan guru mengajar dalam bahasa Inggeris dan ia perlu diteliti untuk memastikan pelaburan itu meraih keputusan positif.

Kerajaan membelanjakan RM5.2 bilion untuk peralatan dan penyediaan termasuk menghantar guru ke luar negara. Mereka masih belum pulang. Itu semua pelaburan, takkan kita nak kembali kepada sistem asal, apa akan jadi dengan peruntukan besar yang sudah dibelanjakan.

Kita perlu belajar daripada pengalaman Negeri Sembilan. Melalui Yayasan Negeri Sembilan, Keluarga Diraja Negeri Sembilan membiayai projek 'PIERS' untuk melatih dan melengkapkan guru di 34 sekolah di negeri itu. Seramai 300 guru dilatih sambil bekerja dan tambahan untuk mengajar dalam bahasa Inggeris dalam masa setahun. Apabila kembali bertugas, mereka mengajar guru lain bagaimana mengajar dalam bahasa Inggeris.

Keputusan menunjukkan mereka berjaya menguasai bahasa Inggeris dan mencapai peningkatan tinggi dalam kebolehan mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris. Malah, mereka menjadi guru yang penuh motivasi, kreatif dan berkeyakinan. Proses itu sangat berjaya dan sedang diteruskan hinggakan mereka dihantar ke Sabah dan Sarawak untuk gunakan kaedah sama.

Ada dakwaan keputusan peperiksaan merosot disebabkan Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris. Komen Page?

Itu tidak benar. Kumpulan perintis PPSMI baru saja menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan belum menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Mereka adalah pramatang. Kesimpulannya keputusan PMR dan SPM yang digunakan sebagai dasar hujah ini tidak boleh dipakai kerana anak ini tidak diajar dalam bahasa Inggeris di sekolah rendah.

Hakikatnya PPSMI diwujudkan pada 2003 bagi murid Darjah Satu dan Tingkatan Satu. Pada 2008, perintis pertama menduduki UPSR dan 2007 adalah generasi pertama menduduki SPM bermula di Tingkatan Satu. Dakwaan keputusan menurun tidak tepat kerana ia berdasarkan PMR dan SPM bukannya UPSR kerana ia masih menggunakan separuh daripada sistem lama iaitu belajar bahasa ibunda di sekolah rendah dan bahasa Inggeris di sekolah menengah. Itu masalahnya kerana ia bercampur dan tidak sepenuhnya di bawah PPSMI.

Kajian antarabangsa dibuat kepada pelajar berusia 14 tahun memang menurun tetapi generasi pertama yang gunakan sepenuhnya PPSMI baru pada tahap Darjah Lima, sedangkan itulah sasaran kita sebenarnya. Mereka belum lengkap dan masih jauh untuk dinilai, jadi penilaian kepada pelajar 14 tahun itu tidak tepat kerana mereka adalah generasi campuran, iaitu hanya menggunakan BI di sekolah menengah. Tarikh paling awal membuat perbandingan keberkesanan dasar PPSMI adalah berdasarkan tiga tahun keputusan PMR iaitu pada 2013 dan lima tahun berdasarkan keputusan PMR dan SPM pada 2016.

Mengapa kita tidak mencontohi Jepun dan Korea yang mengutamakan bahasa ibunda tetapi tetap maju, berdaya saing dan menjadi negara industri?

Kita rujuk kepada sejarah. Sejarah revolusi industri bermula di Eropah dan Britain pada akhir abad ke-19, disusuli Jepun, Korea dan kemudiannya Taiwan. Proses perindustrian di Malaysia hanya bermula pada 1970-an dan diperkembangkan sepenuhnya pada 1980-an. Ia mencatatkan perbezaan kira-kira 100 tahun selepas zaman industri Eropah dan Jepun, manakala kita ketinggalan 40 tahun di belakang Korea dan Taiwan. Adakah bahasa Malaysia dikategorikan bahasa pengetahuan industri, sudah tentu tidak dan di manakah kedudukannya. Satu contoh mudah di kilang Proton, bahan rujukan seperti manual dan garis panduan adalah dalam bahasa Inggeris.

Negara seperti Jepun adalah negara pembuat, sudah tentu mereka menggunakan bahasa ibunda sedangkan kita negara pengguna. Bagi kes Dong Jiao Zong yang memperjuangkan penghapusan PPSMI, mereka sedar yang mereka masih beruntung dengan bahasa Mandarin tetapi bagaimana pula dengan anak kita di sekolah kebangsaan kalau tidak bahasa Inggeris?

Daripada dunia industri, sekarang beralih kepada dunia maklumat. Di dalam dunia internet, jika kita mencari rencana melalui google atau yahoo dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu, kita akan mendapati perbezaan jelas. Contohnya merujuk kepada istilah matematik dan mathematics, apa yang akan kita temui ialah rencana matematik dalam bahasa Melayu cuma 0.3 peratus dan rencana dalam bahasa Inggeris 97.7 peratus. Hakikat sama dalam rencana sains merujuk kepada penemuan 99.9 peratus dalam bahasa Inggeris dan cuma 0.1 peratus dalam bahasa Melayu.

Ibu Bapa Untuk Pendidikan (Page):

Apa yang mendorong Page bertindak?

Kita bertindak untuk generasi akan datang, bukan saja untuk pelajar bandar tetapi luar bandar. Dakwaan kami hanya mewakili kawasan bandar, tidak benar. Pada peringkat awal, kami disokong ibu bapa daripada sekolah di Lembah Klang, Petaling Jaya, Subang Jaya, Shah Alam dan Rawang, Kulai, Pangkalan Chepa, Sarawak dan kini, setiap negeri ada wakil yang menyokong. Mereka yang menyokong bukan semua boleh bertutur bahasa Inggeris.

Mereka tahu kebaikan menguasai bahasa Inggeris dan mahu anak mereka mahir. Isu ini dibangkitkan pada 2007 dan sebelum pilihan raya lalu. Pada Mei 2008, laporan akhbar berbahasa Cina mengatakan sistem lama akan diguna pakai semula. Menteri minta pandangan dan kita tunggu PIBG kebangsaan buat pendirian tetapi tiada apa-apa. Pakatan PIBG pun senyap, kami mula risau sebab ini krisis negara.

Ketika persidangan meja bulat pada Ogos 2008, PIBG Kebangsaan diberi masa 20 minit untuk buat pembentangan tetapi presiden pun tak datang, cuma diwakili naib presiden yang mengatakan PIBG tiada pendirian, cuma beliau nyatakan pandangan peribadi. Dari situ kami rasakan ada sesuatu yang tidak kena. Beliau mengatakan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), semua nak kembali kepada sistem asal sedangkan MRSM sendiri adalah lambang pendidikan tinggi. Kami dapatkan mandat dan jemput wakil PIBG, sekolah di Lembah Klang dan bincang bagaimana nak bertindak. Dalam tempoh dua bulan kita dapat sokongan 2,000 individu dan 240 sekolah yang minta PPSMI dikekalkan.

Pihak yang menolak pelaksanaan PPSMI menggunakan alasan mempertahankan martabat bahasa Melayu. Komen Page?

Mempraktikkan PPSMI tidak bermakna menjatuhkan martabat bahasa ibunda kerana masih tetap digunakan dalam pembelajaran. Hakikatnya soal itu tidak timbul langsung. Pada kami ia cukup mudah, bandingkan masa subjek mata pelajaran di sekolah rendah mengikut jam. Analisisnya ialah Bahasa Inggeris (BI) mencatatkan 15 peratus, Bahasa Melayu (BM) pula 21 peratus dan subjek lain yang diajar dalam bahasa Melayu, 38 peratus.

Matematik dan Sains pula 26 peratus dan secara keseluruhannya, pendedahan masa kini pada 2008 ialah BI, 41 peratus dan BM sebanyak 59 peratus. Itu belum termasuk perbualan harian, perhimpunan mingguan dalam BM dan ia sebenarnya lebih 59 peratus, jadi tanggapan PPSMI mengabaikan BM adalah tidak tepat. Di sekolah menengah pun sama, jika termasuk pecahan Sains, Biologi, Fizik, Kimia, peratusan pengajaran dalam bahasa Inggeris ialah 37.5 peratus, manakala Bahasa Melayu 62.5 peratus. Itu semua analisis asas dan soal mengabaikan bahasa Melayu sebenarnya tidak wujud.

Pejuang bahasa melaungkan bahasa Inggeris tidak boleh dipelajari menerusi subjek Sains dan Matematik?

PPSMI sebenarnya serampang dua mata kerana ia adalah cara memperbaiki dan mempertingkatkan bahasa Inggeris saintifik di kalangan pelajar, di samping mendedahkan anak kepada bahasa Inggeris perbualan.

Lingua franca am dunia, mempelajari Sains dan Matematik ialah bahasa Inggeris. Hujahnya mudah, iaitu istilah dalam bahasa Inggeris lengkap berbanding bahasa Melayu yang masih kekurangan dan terhad; bahan rujukan dalam bahasa Inggeris lebih meluas; pelajaran seterusnya dalam bidang ini adalah bahasa Inggeris, bahkan universiti terbaik, sama ada untuk sarjana muda atau sarjana atau pun kedoktoran menggunakan bahasa Inggeris.

Ada yang cadangkan jika PPSMI dihapuskan, sastera Inggeris khas diajar untuk tingkatkan penguasaan bahasa Inggeris, tetapi masa mana yang perlu digantikan, adakah dengan masa BM, sedangkan jika Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris, pelajar akan mendapat dua manfaat serentak. Kita bukan nak membesarkan bahasa Inggeris, cuma nak ilmunya.

Bagaimana nasib murid yang bersekolah dan tinggal di pedalaman yang dikatakan ketinggalan dalam bahasa Inggeris?

Mereka selalu menggunakan alasan anak di kampung kurang faham bahasa Inggeris. Itu memperlekehkan kemampuan mereka. Harus diingat, tiada murid yang bodoh, cuma pengajarnya yang lemah, persekitarannya perlu diperbaiki. Anak kita bukanlah punca masalah apa-apa polisi kerana kajian saintifik menunjukkan umur paling baik untuk menyerap dan belajar sesuatu bahasa adalah dua hingga tujuh tahun. Jadi, kita mesti mengambil peluang ini untuk memastikan anak kita mempelajari bahasa Inggeris di samping mengekalkan dan memartabatkan bahasa Melayu.

Profesor Shichida menggunakan metodologi ini untuk mengasuh minda muda menyerap bahasa, angka dan daya ingatan iaitu 'dedah, dedah, dedah. Berlatih, berlatih, berlatih, dan pendekatan ini juga diamalkan dalam cara pembelajaran Professor T Kumon. Cadangan Page ialah bahasa Inggeris harus diperkenalkan pada peringkat tadika dan tenaga bekas guru digunakan kerana mereka mempunyai pengalaman dan kemahiran yang perlu dikongsi.

Bagaimana masalah kekurangan guru yang kurang fasih dalam bahasa Inggeris dalam melaksanakan PPSMI?

Antara cadangan yang mungkin kita serap dalam mengkaji semula metodologi yang dipakai untuk mengasuh guru mengajar di sekolah ialah mempertingkatkan kualiti guru maktab perguruan. Kerajaan melabur begitu banyak untuk menyediakan guru mengajar dalam bahasa Inggeris dan ia perlu diteliti untuk memastikan pelaburan itu meraih keputusan positif.

Kerajaan membelanjakan RM5.2 bilion untuk peralatan dan penyediaan termasuk menghantar guru ke luar negara. Mereka masih belum pulang. Itu semua pelaburan, takkan kita nak kembali kepada sistem asal, apa akan jadi dengan peruntukan besar yang sudah dibelanjakan.

Kita perlu belajar daripada pengalaman Negeri Sembilan. Melalui Yayasan Negeri Sembilan, Keluarga Diraja Negeri Sembilan membiayai projek 'PIERS' untuk melatih dan melengkapkan guru di 34 sekolah di negeri itu. Seramai 300 guru dilatih sambil bekerja dan tambahan untuk mengajar dalam bahasa Inggeris dalam masa setahun. Apabila kembali bertugas, mereka mengajar guru lain bagaimana mengajar dalam bahasa Inggeris.

Keputusan menunjukkan mereka berjaya menguasai bahasa Inggeris dan mencapai peningkatan tinggi dalam kebolehan mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris. Malah, mereka menjadi guru yang penuh motivasi, kreatif dan berkeyakinan. Proses itu sangat berjaya dan sedang diteruskan hinggakan mereka dihantar ke Sabah dan Sarawak untuk gunakan kaedah sama.

Ada dakwaan keputusan peperiksaan merosot disebabkan Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris. Komen Page?

Itu tidak benar. Kumpulan perintis PPSMI baru saja menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan belum menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Mereka adalah pramatang. Kesimpulannya keputusan PMR dan SPM yang digunakan sebagai dasar hujah ini tidak boleh dipakai kerana anak ini tidak diajar dalam bahasa Inggeris di sekolah rendah.

Hakikatnya PPSMI diwujudkan pada 2003 bagi murid darjah satu dan tingkatan satu. Pada 2008, perintis pertama menduduki UPSR dan 2007 adalah generasi pertama menduduki SPM bermula di tingkatan satu. Dakwaan keputusan menurun tidak tepat kerana ia berdasarkan PMR dan SPM bukannya UPSR kerana ia masih menggunakan separuh daripada sistem lama iaitu belajar bahasa ibunda di sekolah rendah dan bahasa Inggeris di sekolah menengah. Itu masalahnya kerana ia bercampur dan tidak sepenuhnya di bawah PPSMI.

Kajian antarabangsa dibuat kepada pelajar berusia 14 tahun memang menurun tetapi generasi pertama yang gunakan sepenuhnya PPSMI baru pada tahap darjah lima, sedangkan itulah sasaran kita sebenarnya. Mereka belum lengkap dan masih jauh untuk dinilai, jadi penilaian kepada pelajar 14 tahun itu tidak tepat kerana mereka adalah generasi campuran, iaitu hanya menggunakan BI di sekolah menengah. Tarikh paling awal membuat perbandingan keberkesanan dasar PPSMI adalah berdasarkan tiga tahun keputusan PMR iaitu pada 2013 dan lima tahun berdasarkan keputusan PMR dan SPM pada 2016.

Mengapa kita tidak mencontohi Jepun dan Korea yang mengutamakan bahasa ibunda tetapi tetap maju, berdaya saing dan menjadi negara industri?

Kita rujuk kepada sejarah. Sejarah revolusi industri bermula di Eropah dan Britain pada akhir abad ke-19, disusuli Jepun, Korea dan kemudiannya Taiwan. Proses perindustrian di Malaysia hanya bermula pada 1970-an dan diperkembangkan sepenuhnya pada 1980-an. Ia mencatatkan perbezaan kira-kira 100 tahun selepas zaman industri Eropah dan Jepun, manakala kita ketinggalan 40 tahun di belakang Korea dan Taiwan. Adakah bahasa Malaysia dikategorikan bahasa pengetahuan industri, sudah tentu tidak dan di manakah kedudukannya. Satu contoh mudah di kilang Proton, bahan rujukan seperti manual dan garis panduan adalah dalam bahasa Inggeris.

Negara seperti Jepun adalah negara pembuat, sudah tentu mereka menggunakan bahasa ibunda sedangkan kita negara pengguna. Bagi kes Dong Jiao Zong yang memperjuangkan penghapusan PPSMI, mereka sedar yang mereka masih beruntung dengan bahasa Mandarin tetapi bagaimana pula dengan anak kita di sekolah kebangsaan kalau tidak bahasa Inggeris?

Daripada dunia industri, sekarang beralih kepada dunia maklumat. Di dalam dunia internet, jika kita mencari rencana melalui google atau yahoo dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu, kita akan mendapati perbezaan jelas. Contohnya merujuk kepada istilah matematik dan mathematics, apa yang akan kita temui ialah rencana matematik dalam bahasa Melayu cuma 0.3 peratus dan rencana dalam bahasa Inggeris 97.7 peratus. Hakikat sama dalam rencana sains merujuk kepada penemuan 99.9 peratus dalam bahasa Inggeris dan cuma 0.1 peratus dalam bahasa Melayu


Mintak MAAF le panjang SIKIT tapi LENGKAP dengan penerangan dan penjelasan.. Kot dah memang baka pemalas tuh, memang lambat 'pick-up' le jawabnya.. HE!HE!HE!

Wallahualam..

Monday, March 02, 2009

Lagi pasal PPMSI - Kenapa mereka yang membantah PPMSI ni bukan jenis yang pakai OTAK?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Hari ini kalau kita lalu depan Wisma Sejarah Jalan Tun Razak (Bersebelahan dengan PUSRAWI berhadapan dengan IJN), anda akan nampak 'BANNER' yang menolak PPMSI tergantung pada anjung bangunan tersebut.. Nampaknya kempen memBURUKkan PPMSI sudah sampai ke tahap 'KURANG AJAR' hingga premis-premis awam pun habis diperalatkan? PPMSI seolah-olah diletakkan setaraf dengan 'NAJIS DADAH' oleh puak-puak yang tidak ada OTAK dan TUA-TUA KUTUK bekas pemakan gaji buta di DBP.. Sedangkan minggu lepas semasa seorang Ahli Parlimen DAP mencadangkan agar Bahasa Mandarin turut digunakan sebagai 'BAHASA RASMI' dalam urusan kerajaan, langsung kita tak dengar sebarang RESPON daripada para TUA-TUA KUTUK bekas pemakan gaji buta di DBP? Inilah dia 'PEJUANG BAHASA MELAYU' yang anda banggakan!

Ramai orang mengatakan KONONnya dasar PPMSI adalah dasar untuk menolak penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu atau tuduhan yang lebih DAHSYAT lagi terutamanya daripada Lebai-Lebai PAS ERDOGAN, PPMSI adalah usaha untuk menghapuskan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan! Juga antara alasan yang sering dikemukakan KONONnya semasa zaman Kesultanan Melayu Melaka sekita 500 tahun dahulu, Bahasa Melayu adalah bahasa 'lingua franca' di rantau ini ketika itu.. Ya kita tak nafikan peranan Bahasa Melayu pada zaman tersebut namun wajar juga kita ingatkan bahawa pedagang luar datang ke Melaka pada masa itu bukan untuk mempelajari ilmu dalam Bahasa Melayu sebaliknya untuk mengaut segala hasil bumi kita! Kalaulah ketika itu nenek moyang kita peka dengan perkembangan ilmu, dah tentu Melaka tak jatuh ke tangan penjajah dalam tempoh berperang kurang sebulan?

Apabila kita baca Sejarah Melayu, kita akan dapati pada zaman kegemilangan Melaka, lebih kurang 70 bahasa dipertuturkan di pada masa itu.. Dengan kata lain, Melaka telah pun menjadi pelabuhan 'ENTREPOT' bertaraf GLOBAL pada masa itu.. Faktor bahasa bukanlah penghalang untuk Melaka menjadi maju dan menarik pedagang asing datang.. Malah boleh kita katakan bahawa pada zaman kegemilangan Melaka di masa Sultan Mansur Syah dan Sultan Alauddin Riayat Syah, ramai penduduk Melaka boleh bertutur dalam banyak bahasa.. Menurut Hikayat Hang Tuah pula, Hang Tuah sendiri mahir bertutur dalam banyak bahasa.. Kalau tidak, masakan Hang Tuah diutus oleh Sultan Melaka sebagai wakil baginda menemui Raja ROM (Turki Uthmaniah) dan Raja Benua Keling (Kesultanan Delhi).. Itu semua tertera dalam hikayat lama yang menggambarkan keadaan negeri Melaka 500 tahun dahulu.. Nampak sangat dalam isu PPMSI kita sendiri yang merendah-rendahkan DARJAT dan KEMAMPUAN kita berbanding nenek-moyang kita 500 tahun dahulu!

Apabila membaca tulisan seseorang bernama Ali Bukhari Amir dalam Harakah yang menyarankan agar Tun Dr Mahathir 'BERTAUBAT' kerana menyokong PPMSI, rasa lucu lagi LAWAK tidak dapat dibendung lagi.. Kita TIDAK perlukan seorang TOTOK LEBAI PAS ERDOGAN yang kita tahu sejak dahulu lagi TAK PERNAH MENYUMBANGKAN apa-apa pun untuk kebaikkan negara ini.. Dengan 'BERLAGAK MENJADI TUHAN' dan merasakan Tuhan melantik mereka sebagai WAKIL untuk menentukan siapa masuk SYURGA, siapa masuk NERAKA, mereka dengan senang hati 'MEMFATWA'kan PPMSI sebagai BERDOSA dan mereka yang menyokongnya perlu BERTAUBAT? Nampaknya memang banyak Lebai PAS yang kategori SAKIT OTAK macam nih! KAH!KAH!KAH!

Nabi SAW sendiri asalnya tidak tahu membaca hinggalah Jibril AS mengajar baginda membaca 'IQRA'.. Dengan kata lain, Nabi SAW adalah contoh terbaik untuk kita rujuk apabila menuntut ILMU bukannya Lebai PAS ERDOGAN bernama Ali Bukhari Amir yang merasakan dia dah jadik WAKIL TUHAN di muka bumi ini.. Ahli-ahli PAS wajar bersyukur parti mereka tidak ada cawangan di Pakistan, Afghanistan atau India kerana kalau ada, NAYA aje cawangan tu kena BOM dek pengebom berani mati akibat suka buat FATWA ala-ala orang SAKIT OTAK macam Ali Bukhari Amir ini.. Kalau ada orang buat macam tu kat Markas PAS di Chow Kit tuh, mungkin pasal mereka pun tak tahan membaca FATWA macam nih! KAH!KAH!KAH!

Sepatutnya IBU-BAPAlah yang menentukan apa jenis pendidikan yang mereka rasakan sesuai untuk anak-anak mereka termasuklah dalam soal PPMSI ini.. Namun, kita wajar jugak meneliti bahawa kebanyakkan ibu-bapa zaman sekarang ni jauh berbeza dengan ibu-bapa zaman dahulu.. Kalau dahulu, ramai ibu-bapa yang inginkan anak-anak mereka jadi seperti Pendeta Zaaba sekarang ni ramai ibu-bapa yang inginkan anak-anak mereka jadik artis macam Mawi.. Ye la sampaikan KAHWIN pun orang sponsor hantar naik HELIKOPTER lagi? Ibu bapa mana yang tak nak tumpang 'GLAMOUR'? Sebab itulah kalau kita tanya ibu-bapa pasal PPMSI pun, rasanya ada yang bersikap acuh tak acuh aje.. Kalau ibu-bapa zaman sekarang SERIUS dengan pendidikan anak-anak macam ibu-bapa zaman dulu, kita takkan jumpa anak-anak kita yang masih belajar melakukan kes-kes sebegini:-

Kita tak akan jumpa budak sekolah ponteng kelas hisap rokok dekat LRT?

Kita takkan jumpa KES budak sanggup tendang cikgu macam kat Perlis?

Kita takkan jumpa budak-budak berkumpul membuang masa kat depan Maybank Jalan Bukit Bintang, Pavillion atau Times Square?

Kita takkan jumpa budak-budak jual DVD LUCAH kat Petaling Street atau kat pasar malam?

Kita takkan jumpa budak-budak merempit kat Jalan Raja Laut, Jalan Kuching atau MRR2?

Kita takkan jumpa budak baru lepas PMR kena belasah sampai mati pasal berebut kekasih macam baru-baru nih kat Cheras?


Mungkin kalau kita ikut 'STYLE' fatwa Lebai PAS ERDOGAN bernama Ali Bukhari Amir, gejala yang berlaku terhadap anak-anak kita seperti di atas tak perlu bertaubat kot? Agaknya dia kena tanya Karpal Singh tentang apa sebenarnya makna 'TAUBAT' tuh! HE!HE!HE!

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS