DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, October 29, 2009

Gula-gula HACKS pemberian DS Zambry kepada DS Nizar yang 'MERAGAM' semasa sidang DUN Perak


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE!

BAGAIMANA ANDA MEMUJUK ANAK-ANAK KECIL ANDA YANG MERAGAM ATAU BUAT PERANGAI DI HADAPAN KHALAYAK RAMAI?

Mungkin lain ibu-bapa, lain caranya.. Namun, rasanya ibu bapa kita zaman dahulu sering memujuk anak-anak kecil yang MERAGAM dengan memberikan gula-gula atau 'coklat' sebagai satu cara untuk memujuk mereka.. Biasanya anak-anak ini akan terdiam atau berhenti MERAGAM apabila disuakan gula-gula oleh ibu bapa mereka.. Mungkin begitulah jugak cara ibu bapa DS Nizar zaman dahulu memujuknya apabila dia MERAGAM..

Semalam semasa sidang DUN Perak, sekali lagi DS Nizar dan kuncu-kuncuya yang sebahagian BESAR adalah daripada 'PARTI RACIST KIASU' cuba membuat KECOH dan menarik perhatian UMUM terhadap tuntutan mereka.. Tindak-tanduk mereka yang cuba menimbulkan KEKECOHAN atau MERAGAM seperti anak-anak kecil mendapat PUBLISTI meluas media-media yang turut membuat liputan sidang DUN semalam.. Rasanya anda semua pun tahu apabila menonton dan membaca media-media yang dimaksudkan..

Namun, kali ini nampaknya tindakkan mereka dilihat GAGAL meraih simpati sesiapa pun.. Malah, tindakkan mereka yang dipaparkan menerusi media hanya menjadi bahan LAWAK JENAKA kepada sesiapa yang mengikuti perkembangannya sidang DUN Perak semalam.. Apa yang lebih LUCU lagi apabila kita membaca bagaimana MB Perak ketika ini DS Dr.Zambry 'MELAYAN' tindak-tanduk DS Nizar dan KUNCU-KUNCUnya daripada 'PARTI RACIST KIASU' yang MERAGAM semalam..

‘‘Dulu mereka begitu biadab dengan menyerang kita sampai tahap luar batasan dan naik atas meja. Apabila masyarakat tidak suka dengan perangai itu, kali ini mereka cuma menjerit-jerit sahaja.

‘‘Saya seperti biasa sentiasa senyum terhadap mereka. Malah Nizar bersalaman dengan saya dan sempat ambil gula-gula Hacks saya,” katanya.


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1029&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_02.htm


KAH!KAH!KAH!
KAH!KAH!KAH!
KAH!KAH!KAH!

DS Nizar seolah-olah seUMPAMA anak kecil yang MERAGAM dan hanya menuntut perhatian aje! Apabila diberi GULA-GULA HACKS, maka diamlah dia!

KAH!KAH!KAH!

Syabas DS Dr.Zambry!

Wallahualam..

Tuesday, October 27, 2009

Setakat mana mereka ini mengambil BERAT tentang Laporan Audit Negara terhadap pentadbiran masing-masing?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Setiap kali Laporan Audit Negara dikeluarkan, pasti banyak isu-isu tentang 'KETIRISAN' atau 'KETIDAK-TELUSAN' berlaku dilaporkan.. Isu-isu sebegini bukan sahaja berlaku dalam pentadbiran Kerajaan Pusat, malah turut membabitkan Kerajaan Negeri.. Adakah WAJAR isu-isu sebegini terus WUJUD sedangkan kita KONONnya sedang menuju ke arah negara maju?

--------------------------------------------------------------

Sebelum ini kita telah pun melaporkan tentang kenyataan Ketua Audit Negara yang tidak berpuas hati terhadap Kerajaan Negeri Kelantan bawah pemerintahan Pok Nik kerana didapati meluluskan 2,200 hektar kawasan hutan simpan kekal dengan ketinggian melebihi 1,000 meter untuk aktiviti pembalakan kepada sebuah syarikat swasta walaupun ia sepatutnya diwartakan sebagai Hutan Perlindungan Sepenuhnya.

Kelulusan itu dibuat kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Kecil Perhutanan (JKKP).. Bagi tempoh 2005 hingga 2008, Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan (JPNK) meluluskan enam lesen pembalakan dengan keluasan 555 hektar iaitu sebahagian daripada 2,200 hektar yang diluluskan bagi projek perintis Pembalakan Berimpak Rendah (RIL) kepada Kompleks Perkayuan Kelantan Sdn. Bhd.(KPK)..

Jabatan Audit Negara mendapati projek perintis ini telah memberi keuntungan kepada syarikat berkenaan kerana mendapat kawasan pembalakan dengan kayu yang banyak dan berkualiti tinggi yang belum diterokai tanpa melalui proses tender.. Kerajaan Negeri Kelantan pula hanya mendapat royalti dan premium sebagaimana kawasan pembalakan biasa yang lain.. Sekiranya tujuan projek perintis ini untuk mengkaji Pengusahasilan Hutan Berimpak Rendah khususnya untuk kawasan tanah tinggi, JPNK tidak sepatutnya meluluskan kawasan yang luas sehingga 2,200 hektar sebagai projek perintis

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1021&pub=Utusan_Malaysia&sec=Laporan_Khas&pg=lk_02.htm

SETAKAT INI KITA BELUM LAGILAH TERBACA RESPON ATAU MAKLUM BALAS RASMI DARIPADA POK NIK BERKENAAN SOAL INI.. AGAKNYA ORANG TUA TU MASIH SIBUK NAK BEREGM LAGI KOT? KRONI-KRONI ORANG TUA NIH DALAM KERAJAAN NEGERI KOT MANA PUN MASYUKK JUGAK!!

-------------------------------------------------------

Kemudian, menurut laporan The Star pulak, sebuah GLC milik Kerajaan Pusat iaitu Syarikat Prasarana Negara jugak dikhabarkan menerima laporan yang KURANG BAIK daripada Jabatan Audit Negara.. Ada 3 perkara yang menimbulkan persoalan dalam Laporan Audit tersebut iaitu:-

1)Pelaburan Syarikat Prasarana Negara dalam KL Infrastructure Group Bhd yang mengakibatkan kerugian.

2)Pembelian sebidang tanah di Balakong dengan harga yang lebih mahal daripada harga yang ditetapkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta di Kementerian Kewangan pada Julai 2008.

3)Terdapat kelemahan dalam isu pembelian bas-bas tambahan daripada syarikat yang tidak menerima kelulusan Kementerian Kewangan. Pembelian bas-bas ini menjadi persoalan kerana terdapat kepincangan daripada soal kualiti bas-bas terbabit yang seterusnya akan menjadi risiko kepada pihak pengguna.

Persoalan-persoalan ini adalah antara penyebab Syarikat Prasarana Negara mengalami kerugian terkumpul selama 3 tahun bernilai lebih RM800 juta.. Tiada siapa pun hendak menjawab atau mahu bertanggung-jawab dalam soal ini..

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/10/21/business/4943444&sec=business

ISU PENGANGKUTAN AWAM SEBENARNYA BUKAN BARU MALAH TELAH BERBILION RM DILABURKAN KONONNYA DENGAN ALASAN UNTUK MEMPERTINGKATKAN KUALITI PERKHIDMATAN.. NAMPAKNYA KERAJAAN PUSAT PATUT MENERAPKAN NILAI-NILAI 1 MALAYSIA JUGAK UNTUK MEMPERBAIKI KELEMAHAN INI?

--------------------------------------------------------

Di Pulau Pinang pula timbul isu berlakunya penyalahgunaan kenderaan milik kerajaan negeri.. Laporan itu menyebut masalah kekerapan penggantian tayar dikenalpasti berlaku di Pulau Pinang iaitu kekerapan penggantian tayar berlaku pada tiga buah kenderaan bernombor pendaftaran PED 21, PBF 1 dan PAF 1.. Penyiasatan audit itu melaporkan kesemua penggantian tayar adalah disebabkan keadaan bunga tayar yang haus atau tayar pecah, tayar haus sebelah, tayar tidak mencengkam dan tayar keras.. Laporan itu menyifatkan penggantian tayar terlalu kerap bagi tempoh tiga hingga 34 bulan dan penggunaan pada jarak perbatuan antara 1,700 kilometer hingga 21,900 kilometer untuk tiga kenderaan itu adalah meragukan.. Namun, tindakkan pantas KM Pulau Pinang mengarahkan siasatan dilakukan oleh Pegawai Kewangan Negeri wajar diberikan kredit..

http://limguaneng.com/index.php/2009/10/22/teguran-ketua-audit-negeri-yang-kebanyakan-pada-pentadbiran-lama-terhadap-penukaran-tayar-rm-31064-dan-pembelian-minyak-tidak-ada-penyelewengan/

CUMA KITA TERTANYA-TANYA KENAPA KM PULAU PINANG MENGGUNAKAN ISTILAH 'PENTADBIRAN LAMA' APABILA MERUJUK ISU INI DALAM BLOGNYA? ADAKAH ISTILAH INI 2X5 SEPERTI ISTILAH 'KERAJAAN UMNO' YANG DIGUNAKAN OLEH BELIAU SEMASA BERDEBAT DENGAN TS KOH TSU KOON DI DBP DAHULU? JIKA BENAR, KIASU TETAP KIASU SELAMANYA!

-----------------------------------------------------------------

Apa pun, Jabatan Audit Negara wajar diberi PUJIAN kerana tegas dan telus menjalankan tanggung-jawab mereka.. Cuma kita terasa RALAT apabila negara ini masih lagi diselubungi dengan isu-isu sebegini melalui Laporan Audit yang dikeluarkan.. Ini sebenanrnya melambangkan keLEMAHan pentadbiran masing-masing..

Malah, ianya boleh dielakkan jika keGHAIRAHAN BERPOLITIK dihapuskan sebaliknya semua pihak yang terlibat menumpukan kepada menunaikan AMANAH terhadap rakyat yang memilih mereka sebagai kerajaan..

Wallahualam..

Sunday, October 25, 2009

Punya sibuk nak berEGM tapi TAK SEDAR Ketua Audit Negara bagi 'TANDA MERAH' dalam 'REPOT KAD'nya?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kadang-kadang kita hairan dengan sikap para ahli POLITIK Melayu kita baik di pihak UMNO mahu pun di pihak PAS.. 2X5 sahaja.. Lupa tanggung-jawab kepada rakyat dan pengundi, lupa AMANAH kepada bangsa, agama dan tanah air dan lupa kepada tugas-tugas yang sepatutnya mereka lakukan.. Di pihak UMNO, ada sorang tu punyalah GILA kan PUBLISITI MURAHAN sampai nak jadik 'PART TIME' Model.. Apa faedah dia buat begitu kepada partinya, takde sapa pun tahu.. Di pihak PAS pulak, ada sorang tua tuh yang jugak TAK KALAH bab GILA PUBLISITI tapi tak tahu buat kerja, suka salahkan orang lain dan sepenuh masanya dihabiskan dengan berFATWA sesuka hati..

Apabila Pok Nik kita menginisiatifkan untuk berEGM seperti UMNO dan MCA, kita tidak nampak kewajaran untuk dia nak berbuat demikian.. ALASAN yang Pok Nik bagi untuk berEGM hanyalah kerana mahukan PAS dibersihkan daripada kumpulan prokerajaan perpaduan. Pok Nik mahu EGM diadakan segera bagi mendapatkan keputusan sama ada pemimpin PAS yang menyokong perpaduan dengan UMNO diterima atau ditolak daripada parti itu. Pok Nik menamakan tiga pemimpin bermasalah yang perlu 'dibersihkan' iaitu Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali..

Kita tahu niat Pok Nik itu tidak lain kerana dia dipengaruhi oleh GENG ERDOGAN dalam PAS.. Kita memang tahu pun apa sebenarnya MOTIF puak-puak bernama GENG ERDOGAN nih.. Malah jelas sekali apabila ada GENG ERDOGAN yang dilihat beriya-iya menyokong saranan EGM Pok Nik ini walaupun tujuan EGM ini hanya nak SINGKIRkan orang sahaja..

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1025&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_01.htm

Apa pun, Sama ada saranan untuk berEGM itu masuk AKAL atau macam orang hilang AKAL pun terpulang kepada pendirian ahli-ahli LEBAI PAS jugak.. Ye lah.. Ini bukannya pertama KALI pun ahli-ahli Lebai PAS diperBODOHkan atau kena perBODOHkan.. .. Setinggi mana pun ilmu seseorang atau sebanyak manapun sijil yang dipunyai, asalkan masuk PAS aje pasti hidup-hidup kena KENCING! Tu pasallah orang TAK SEKOLAH macam Mat Sabu dan Mahfuz boleh HIDUP dalam PAS! HE!HE!HE!

#################################################

Pok Nik sebagai Menteri Besar Kelantan SEDAR ke tak bahawa 'REPOT KAD'nya kepada Ketua Audit Negara ada 'TANDA MERAH'? Menurut Ketua Audit Negara, Kerajaan Negeri Kelantan didapati meluluskan 2,200 hektar kawasan hutan simpan kekal dengan ketinggian melebihi 1,000 meter untuk aktiviti pembalakan kepada sebuah syarikat swasta walaupun ia sepatutnya diwartakan sebagai Hutan Perlindungan Sepenuhnya.

Kelulusan itu dibuat kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Kecil Perhutanan (JKKP).. Bagi tempoh 2005 hingga 2008, Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan (JPNK) meluluskan enam lesen pembalakan dengan keluasan 555 hektar iaitu sebahagian daripada 2,200 hektar yang diluluskan bagi projek perintis Pembalakan Berimpak Rendah (RIL) kepada Kompleks Perkayuan Kelantan Sdn. Bhd.(KPK)..

Jabatan Audit Negara mendapati projek perintis ini telah memberi keuntungan kepada syarikat berkenaan kerana mendapat kawasan pembalakan dengan kayu yang banyak dan berkualiti tinggi yang belum diterokai tanpa melalui proses tender.. Kerajaan Negeri Kelantan pula hanya mendapat royalti dan premium sebagaimana kawasan pembalakan biasa yang lain.. Sekiranya tujuan projek perintis ini untuk mengkaji Pengusahasilan Hutan Berimpak Rendah khususnya untuk kawasan tanah tinggi, JPNK tidak sepatutnya meluluskan kawasan yang luas sehingga 2,200 hektar sebagai projek perintis

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1021&pub=Utusan_Malaysia&sec=Laporan_Khas&pg=lk_02.htm

INI APA CERITA NI POK NIK? PUNYA SIBUK NAK BEREGM UNTUK HALAU ORANG TAPI DALAM MASA YANG SAMA DOK BELA PENYAMUN BALAK NI APA HAL?

Wallahualam..

Saturday, October 24, 2009

Gambar IKON fesyen terbaru jenama Pemuda UMNO Malaysia - sesuai untuk POSTER mana-mana pilihanraya!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

KAH!KAH!KAH!
KAH!KAH!KAH!
KAH!KAH!KAH!

Dah takde kerja dah ke Pemuda UMNO Malaysia sampaikan Ketua Pemudanya ambik kesempatan buat 'PART TIME' jadik Model Sambilan kat majalah Harper's Bazaar Malaysia? Kalau nak carik PUBLISITI MURAHAN pun biarlah berpada-pada..Jangan keterlaluan sampaikan orang pun NAIK MUNTAH tengok kelakuan yang tak senonoh seperti ini..

Nasib baik le tak jadik model 'Front Cover' majalah sebaliknya sekadar menjadi model dalam sisipan khas untuk fesyen lelaki.. Kalau jadik model 'Front Cover', maunya jatuh jualan bulanan majalah tersebut! Karang tak pasal-pasal UMNO kena saman! KAH!KAH!KAH!

Kalau kita tanya apa FAEDAHnya dia buat begini kepada UMNO dan Pemuda UMNO yang diketuainya, aku rasa takde sesiapa pun LALAT-LALAT TAIK dalam Pemuda UMNO yang boleh bagi penjelasan.. Melainkan nak GLAMER dan PUBLISITI MURAHAN aje la.. Inilah sebenarnya yang berlaku dalam Pemuda UMNO Malaysia yang dah pun HANCUSS dan hilang semangat perjuangan asal untuk memartabatkan bangsa dan agama..

Nampaknya pihak lawan UMNO seperti PAS, PKR dan DAP tak perlu bersusah-payah nak cari idea untuk BANNER atau POSTER PROVOKASI dalam pilihanraya.. Kulit sisipan dalam majalah Harper's Bazaar Malaysia ini dah cukup untuk jadik bahan 'printing' bagi BANNER atau POSTER PROVOKASI tersebut..Tinggal nak kena tambah ayat-ayat yang sepatutnya sahaja sebagai bahan bacaan dalam BANNER atau POSTER PROVOKASI tersebut.. KAH!KAH!KAH!

UMNO digalakkan agar terus menyimpan malaun ni dalam parti mereka agar mereka dapat menyaksikan sendiri KEHANCURAN parti mereka.. Biarkan TS Muhyiddin dan DS Najib terus berkhayal berkompang sana-sini KONONnya UMNO sudah pulih dan rakyat kembali beri sokongan kepada parti tersebut.. HE!HE!HE!

Wallahualam..

Thursday, October 22, 2009

Mampukah SLOGAN 1 Malaysia membantu Melayu untuk menghadapi GLOBALISASI?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Dalam pada kita sibuk berSLOGAN 1 Malaysia dalam semua perkara, persoalan yang patut kita tanyakan kepada diri kita orang Melayu ialah mampukah lagi kita berSLOGAN 1 Malaysia jika kita semua 'DITEWASKAN' oleh ancaman GLOBALISASI atau DUNIA TANPA SEMPADAN seperti yang sering dilaung-luangkan oleh para pemikir dari barat? Apakah kita sudah bersedia dan mampu berdiri teguh untuk menghadapi ancaman ini? Apakah kita semua benar-benar faham dengan apa yang dimaksudkan dengan perkataan GLOBALISASI?

Maksud globalisasi menurut Kamus Dewan boleh didefinisikan sebagai ‘Fenomena yang menjadikan dunia mengecil dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat’. Manakala cendekiawan Barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupan yang serba luas dan infiniti merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik, sosial dan ekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh umat manusia di dunia ini. Ini bermakna segala-galanya menjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan.

Dalam KONTEKS sedemikian, baru-baru ini semasa menghadiri Wacana Intelek Ulung anjuran Persatuan Alumni UiTM Malaysia, Tun Dr. Mahathir telah menyuarakan kebimbangan beliau tentang tahap persediaan kita khususnya orang Melayu untuk menghadapi GLOBALISASI..

Beliau kemudian bertanya kepada audien, apakah kita akan terus survive dengan globalisasi ini atau terus hilang di muka bumi ini?

Apa yang beliau katakan di atas itu penuh dengan makna yang tersirat dan tersurat. Apakah kita perlu terlalu bermurah hati? Orang Melayu ialah satu bangsa yang amat bermurah hati, suka memberi.

Singapura hilang, kata Tun, diserahkan kepada pemerintah negara itu sekarang dengan hanya 60,000 ringgit pada masa itu. Atau sekarang hanya bernilai tiga kaki persegi di pulau itu!

"Hanya orang yang lemah akan hilang tanah airnya. Ia mungkin tidak akan berlaku lagi, tapi ia boleh berlaku," nasihat beliau.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1021&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_06.htm&arc=hive

Dalam syarahannya yang bertajuk Strategi Memartabatkan Melayu di Dunia Tanpa Sempadan, Dr. Mahathir berkata: ''Kita kena faham betul-betul apa yang dikatakan dunia tanpa sempadan ini, kesan dan kebaikannya kepada negara supaya kita tidak terperangkap.

''Saya percaya ada udang di sebalik batu tentang konsep ini.Kalau kita terima bulat-bulat, mungkin kita boleh hilang kemerdekaan,'' katanya.

Sehubungan itu, beliau menyarankan supaya orang Melayu diperkukuhkan dalam semua bidang agar dapat membentuk nilai hidup yang mampu memartabatkan bangsa.

Salah satu daripadanya, jelas beliau, meningkatkan jati diri dengan mengamalkan budaya rajin bekerja supaya tidak mudah dipengaruhi gejala rasuah.

Selain itu, katanya, orang Melayu perlu memastikan kuasa politik tidak lemah supaya tidak hilang hak-hak keistimewaan.


"Seterusnya orang Melayu perlu berwaspada dengan sebarang idea yang datang dari luar termasuk berupaya menolak perkara-perkara yang boleh mendatangkan keburukan kepada kita," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1020&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm

Begitu sekali ingatan Tun Dr. Mahathir terhadap kita khususnya orang Melayu.. Sebagai seorang negarawan yang pernah hidup di bawah penjajahan British, Jepun, zaman pasca kemerdekaan hinggalah era moden, sudah tentu apa yang diucapkan oleh beliau adalah penuh dengan kesedaran dan mahu kita semua menyedari tentang bahaya yang akan dihadapi oleh kita di kemudian hari..

Soalnya, apakah tindakkan kita pada hari ini melambangkan PERSEDIAAN KITA SEBAGAI ORANG MELAYU DI TANAH AIR INI UNTUK MENGHADAPI GLOBALISASI?

- Dengan menghapuskan PPSMI
- Dengan membiarkan pemimpin PERASUAH berleluasa dalam parti milik orang Melayu
- Dengan menghapuskan beberapa kuota seperti biasiswa dan kontrak perniagaan untuk Bumiputera
- Dengan membiarkan saham-saham GLC negara 'dimilikki secara senyap' oleh syarikat-syarikat asing dari luar negara (BERNAS sebagai contoh)sementara ada pihak yang mengaut KOMISEN daripada aktiviti sedemikian?
- Dengan membiarkan individu yang tidak berpengalaman sebaliknya berkepentingan POLITIK menjawat jawatan di GLC yang sangat penting seperti PETRONAS?

1 MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN.. Jangan nanti jika kita ditelan dek GLOBALISASI, orang Melayulah yang didahulukan untuk 'DIROMPAK' dan orang asing yang diutamakan untuk hidup nanti..

Wallahualam..

Sunday, October 18, 2009

Apakah sumbangan Pemuda UMNO bawah 'Ketua PERASUAH' terhadap bangsa Melayu sampai nak pertikaikan orang lain?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

United Malay Nation Organisation atau Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu..

Itulah nama sebenar UMNO.. Seharusnya nama tersebut melambangkan bangsa yang diwakili oleh UMNO atau PEKEMBAR iaitu bangsa Melayu.. Namun, sejak UMNO mengamalkan 'KETERBUKAAN' di bawah kepimpinan PM terdahulu oleh Tun Dolah, kelihatan apa yang KONONnya diperjuangkan telah tersasar dan tidak lagi memihak kepada orang Melayu.. Malah, ada pulak LALAT-LALAT TAIK dalam UMNO yang cuba menidakkan orang Melayu lain yang memperjuangkan NASIB bangsa mereka sendiri.. LALAT-LALAT TAIK ini semakin banyak sejak kepimpinan UMNO membuka ruang kepada PERASUAH atau PESALAH POLITIK WANG berleluasa dan menguasai parti milik orang Melayu ini..

Petikan akhbar di bawah adalah sebagai contoh bagaimana LALAT-LALAT TAIK dalam UMNO cuba menidakkan orang Melayu lain yang selama ini jelas memperjuangkan nasib bangsanya sendiri..

Buat penilaian sebelum terima semula Ibrahim

18/10/2009 7:11pm

KUALA KRAI 18 Okt. — Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan meminta Majlis Tertinggi (MT) parti itu membuat penilaian terperinci sebelum menerima semula kemasukan bekas Ketua UMNO bahagian Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali bagi mengelak “pisang berbuat dua kali”.

Setiausaha Pemuda Negeri, Bazlan Baharuddin berkata, apa yang dialami oleh parti sebelum ini cukup menyedarkan apabila Anggota Parlimen Pasir Mas itu sanggup menentang calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil 2005.

"Dia sanggup tentang BN, kerana tidak terpilih (dicalonkan), pilihan raya umum lepas sekali lagi dia tentang calon BN menggunakan lambang Pas,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan pihak tertentu yang mencadangkan Ibrahim diterima semula masuk sebagai ahli UMNO.

Bazlan berkata, Ibrahim kini diawang-awang ekoran kedudukannya dipertikaikan oleh Pas kerana sering memberi reaksi negatif kepada parti itu.

Sehubungan itu beliau meminta cadangan itu diabaikan dulu sebaliknya mengajak semua pihak memberi tumpuan dalam membangunkan semula UMNO.

"Saya percaya BN sudah diterima oleh masyarakat dan peluang untuk BN menang pada pilihan raya akan datang amat cerah,” katanya. - Bernama

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1018&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_21.htmItu dakwaan Pemuda UMNO terhadap Datuk Ibrahim Ali yang selama ini UMUM mengetahui tidak berganjak memperjuangkan hak-hak orang Melayu dan mempertahankan hak-hak Bumiputera di negara ini.. Walaupun melalui NGO seperti PERKASA, beliau tetap tampil ke hadapan apabila hak-hak orang Melayu diancam atau diperlekehkan oleh bangsa lain.. Di mana Pemuda UMNO ketika itu? Hanya berselindung di belakang PERASUAH dan PESALAH POLITIK WANG?

Satu PENYAKIT yang ada dalam PEMUDA UMNO di bawah 'REJIM KETUA PERASUAH' ini ialah apabila ramai di antara mereka beranggapan mereka AUTOMATIK TELAH BERJASA dan berada pada KEDUDUKAN YANG PATUT DISEMBAH oleh orang lain sedangkan kebanyakkan mereka ini hanya baru beberapa tahun menganggotai UMNO atau lebih TEPAT lagi diserap ke dalam UMNO semata-mata untuk menjamin keMENANGan PESALAH POLITIK WANG sebagai Ketua Pemuda UMNO? Inilah penyebab orang sangat-sangat MELUAT dengan Pemuda UMNO di seluruh negara..

Nama-nama seperti Syed Jaafar Albar dan Datuk Harun Idris begitu lantang dan begitu dihormati apabila mereka menerajui Ketua Pemuda UMNO.. Mereka langsung tidak berganjak dalam mempertahankan hak-hak orang Melayu atau Ketuanan Melayu di bumi bangsa ini sendiri.. Namun, Pergerakan Pemuda UMNO mula dicemari apabila cucu Datuk Onn membawak masuk ANASIR TIDAK SIHAT atau PETUALANG BANGSA yang tidak pernah lahir di Malaysia dan tidak pernah bersekolah di Malaysia sebagai Naib Ketua Pemuda.. Akhirnya Pemuda UMNO terus hilang keLAYAKkan dan sekadar menjadi PAK LAWAK apabila mereka cuba membicarakan tentang nasib orang Melayu atau rakyat..

Akhir sekali, ikutilah PETIKAN tulisan Dr. Ridhuan Tee Abdullah dalam Utusan Malaysia hari ini..

Parti politik Cina amat beruntung kerana di luar, ada yang lantang mengkritik, mendesak dan menuntut, pada masa sama di dalam ada yang bekerja dan memujuk. Tidak kira di mana negeripun mereka berada, sama di dalam pakatan atau dalam kerajaan. Mereka tetap untung.

Tidak seperti parti politik Melayu, di luar begitu lantang mengkritik, di dalam tidak ada seorang yang memujuk. Sebab parti politik Melayu (UMNO) hanya ada satu dalam kerajaan. UMNO keseorangan dalam kerajaan berhadapan dengan mereka yang lain, yang tidak habis-habis mendesak.

Saya amat faham benar, kenapa kadang kala UMNO ini terpaksa mengalah, kerana UMNO tersepit, ibarat di luah mati bapak, ditelan mati emak. UMNO tidak ada pilihan sebab rakan sebangsa dan seagama tidak bersama mereka. Rakan sebangsa dan seagama yang lain berada di luar. Kerjanya, mencari salah orang, menghentam dan mengkritik, tetapi kurang pandai memujuk. Akhirnya siapa yang rugi? Inilah nasib Melayu di bumi Melayu

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1018&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_05.htm


Wallahualam..

Friday, October 16, 2009

Pindaan Perlembagaan sudah selesai, bila pulak perlaksanaannya? Lepas PILIHANRAYA UMUM ke?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita mengalu-alukan usaha DS Najib yang telah pun mengubah Perlembagaan Parti UMNO untuk membenarkan lebih ramai perwakilan di peringkat akar umbi untuk memilih pemimpin-pemimpin yang akan menyandang jawatan-jawatan diperingkat pusat.. Malah UMNO sepatutnya dilihat semakin DEMOKRATIK dengan membenarkan lebih ramai wakil akar umbi UMNO untuk memilih terus para pemimpin mereka tanpa sekatan.. Dengan kata lain, pemimpin yang mendapat pencalonan yang banyak di peringkat cawangan dan peringkat bahagian akan diterjemahkan secara langsung melalui pengundian apabila tiba pemilihan sebenar..

Namun, itu kisah pemilihan UMNO yang akan dilaksanakan entah bila.. Apa yang sepatutnya menjadi reRUNSINGan UMNO sekarang ialah BAGAIMANA HENDAK MENGHADAPI PILIHARAYA UMUM KELAK DENGAN PEMIMPIN-PEMIMPIN KORUP DAN PESALAH POLITIK WANG YANG SEKARANG INI MASIH MEMEGANG JAWATAN ATAU MASIH DILANTIK DALAM PARTI?

Beranikah UMNO menghadapi rakyat apabila rakyat jelas melihat bagaimana para pemimpin KORUP ini masih memegang jawatan dalam parti dan rakyat TAHU bagaimana mereka semua ini dipilih? Apa gunanya pemindaan Perlembagaan UMNO jika perlaksanaannya hanya akan dilakukan di kemudian hari selepas pilihanraya umum berikutnya?

PINDAAN PERLEMBAGAAN UMNO KALI INI SEBENARNYA TIDAK BERMAKNA LANGSUNG JIKA MEREKA YANG KORUP DAN PESALAH POLITIK WANG SEOLAH-OLAH DIBENARKAN BERMAHARAJALELA DALAM PARTI HINGGA PILIHAN RAYA UMUM BERIKUTNYA..

Dengan kata lain, PERSEPSI rakyat terhadap UMNO tidak akan berubah selagi UMNO masih enggan menukar para pemimpin KORUP dan PESALAH POLITIK WANG yang dipilih semasa pemilihan UMNO bulan Mac lalu..

OLEH ITU, BERANIKAH UMNO MENGADAKAN PEMILIHAN UMNO SEKALI LAGI SEBELUM PILIHANRAYA UMUM BERIKUTNYA BERLANGSUNG? INI BERTUJUAN UNTUK MENGUJI KEBERKESANAN PINDAAN PERLEMBAGAAN YANG DILAKUKAN DISAMPING MEMASTIKAN HANYA PEMIMPIN YANG BENAR-BENAR MEMENUHI KEHENDAK AKAR UMBI UMNO DIPILIH.. ADA BERANI? HE!HE!HE!

-------------------------------------------------------------------------------------

Semasa ucapan penggulungan tadi, DS Hishamuddin Tun Hussein ada menyatakan bahawa semasa UMNO dalam kesusahan seperti hari ini, UMNO telah dapat menilai siapa kawan dan siapa lawan.. BENAR ke begitu? HE!HE!HE!

Sepatutnya DS Hishamuddin sendiri memahami apa yang diucapkannya kerana beliaulah yang seharusnya bertanggung-jawab membenarkan 'MUSUH DALAM SELIMUT' masuk ke dalam parti UMNO semasa beliau berjawatan Ketua Pemuda UMNO hingga 'MUSUH DALAM SELIMUT' itu merosakkan UMNO melalui budaya POLITIK WANG lalu menyebabkan UMNO ditolak dengan TERUK oleh rakyat semasa pilihanraya umum lalu..

Kadang-kadang LIDAH lebih senang mengucapkan apa yang kita mahu tapi HATI pulak enggan menerima apa yang kita sendiri perkatakan..

Wallahualam..

Wednesday, October 14, 2009

Tun Mahathir tetap Tun Mahathir - Bagan Pinang bukan penentu masa depan Barisan Nasional


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Keputusan pilihanraya DUN Bagan Pinang sudah pun diUMUMkan.. TS Isa sudah pun diumumkan sebagai pemenang.. Seperti yang sedia maklum, PAS telah KALAH yang sebahagian besarnya disebabkan oleh keLEMAHan mereka sendiri.. KeLEMAHan PAS yang paling ketara ialah apabila rakyat dapat menilai bagaimana mereka sanggup 'MENJUAL' hak-hak orang Melayu dan Agama Islam semata-mata kerana ingin bekerjasama dengan DAP dan PKR.. Orang Melayu boleh berSABAR apabila ada pemimpin mereka menyalahgunakan kuasa atau terlibat dengan sebarang dosa.. Namun, orang Melayu tidak sekali-kali akan membiarkan hak-hak mereka disentuh oleh bangsa lain sesuka hati..

Dengan merujuk kepada PRK Bagan Pinang, Tun Mahathir dilihat cuba menyampaikan sesuatu yang tersirat disebalik yang tersurat.. Walaupun calon UMNO menang, Tun Mahathir dilihat kurang senang kerana calon UMNO yang menang adalah belas pesalah politik wang yang telah pun diHUKUM.. Malah, Tun Mahathir telah pun memberikan peringatan bahawa jangan ada yang mendakwa walaupun mereka jelas terlibat dengan rasuah, tidak salah jika dicalonkan.. Setakat manakah UMNO memandang serius peringatan Tun Mahathir ini? Setakat manakah ahli-ahli UMNO yang sedang berhimpun di PWTC ketika ini?akan membicarakan dengan jelas penolakkan terhadap POLITIK WANG?

SOUND BITES - BAGAN PINANG

By Dr. Mahathir Mohamad on October 13, 2009 2:31 PM | Permalink | Comments (3) | TrackBacks (0)

1. Saya gembira kerana saya salah dalam masalah calon bagi pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang. Saya percaya Barisan Nasional akan menang walau siapa pun jadi calon, tetapi mungkin kemenangan yang tidak sebaik 2008. Tetapi kemenangan yang diperolehi oleh Isa (bukan ISA) amatlah mengkagumkan.

2. Tetapi saya berpendapat ada baiknya jika kajian yang mendalam dibuat berkenaan dengan sebab-sebab kemenangan yang luar biasa ini tercapai.

3. Jangan pula ada yang mendakwa walaupun mereka jelas terlibat dengan rasuah, tidak salah jika dicalonkan, bahkan jika mereka dilantik menjadi Menteri Kewangan.

http://chedet.co.cc/chedetblog/2009/10/sound-bites---bagan-pinang.html#commentsKeTEGASan Tun Mahathir terhadap kesalahan POLITIK WANG bukan sesuatu yang boleh dipermainkan.. Sebahagian besar rakyat sedang menilai sejauh mana UMNO bergerak untuk membersihkan parti mereka dari gejala ini.. Setakat ini, cuma seorang sahaja yang masih BELUM MEMBERSIHKAN DIRINYA DARI POLITIK WANG.. Beliau didapati bersalah oleh Badan Disiplin UMNO sendiri namun masih belum diHUKUM? Malah dibenarkan bertanding pulak tu? Tidak perlulah kita sebut nama siapa si polan tersebut kerana rakyat UMUM semua mengetahuinya.. Rakyat sebenarnya masih menuntut kejujuran UMNO dalam membanteras POLITIK WANG..

- Kalau Pehimpunan Agung UMNO kali ini sekadar mengungkit cerita untuk bercakap besar di Bagan Pinang setelah KALAH 7 kali, harap hentikanlah..

- Kalau setakat menjemput Tun Mahathir ke perhimpunan tetapi langsung tidak cuba menghayati saranan dan iltizam beliau untuk membanteras POLITIK WANG dalam UMNO, bersedialah untuk tersungkur dalam pilihanraya umum..

Wallahualam..

Saturday, October 10, 2009

DUN Bagan Pinang - baik BN mahupun PAS, kedua-duanya bukan 'BERSIH' sangat pun..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Esok penduduk di DUN Bagan Pinang akan keluar mengundi.. Sepanjang KEMPEN pilihanraya kecil kali ini, begitu banyak FITNAH, maki HAMUN, laporan POLIS dan juga adegan belasah membelasah berlaku sepanjang kempen pilihanraya kali ini.. Uniknya pilihanraya di DUN Bagan Pinang ialah kerana jumlah pengundi POS yang ramai dan jugak pengundi kaum India yang dijangka akan menjadi PENENTU kepada parti mana yang akan MENANG kali ini..

BN mempertaruhkan bekas MB Negeri Sembilan selama 22 tahun iaitu TS Isa Samad.. Walaupun BN sedar TS Isa Samad masih diselubungi KONTROVERSI kerana beliau pernah diHUKUM kerana kesalahan POLITIK WANG semasa pemilihan UMNO tahun 2005. Malah, bekas pemimpin tertinggi UMNO seperti Tun Dr. Mahathir dan Tengku Razaleigh juga dilihat kurang senang dengan pencalonan TS Isa Samad.. Namun oleh kerana KEMARUK NAK MENANG setelah kalah 7 pilihanraya berturut-turut, maka BN terpaksa mengambil kembali beliau dengan mengharapkan pengaruh beliau dapat 'MEMANISKAN' sedikit muka BN yang KALAH memanjang..

PAS pula mempertaruhkan calonnya yang pernah KALAH dan sentiasa KALAH untuk mencuba nasib.. Walaupun calon PAS, Zulkifli Mohammed mempunyai pendidikan yang BAIK dan kelihatan 'low profile' sepanjang kempen, namun sukar untuk beliau memenangi DUN Bagan Pinang yang dipertahankan dengan sehabis mungkin oleh BN.. BN telah meletakkan DUN Bagan Pinang sebagai 'turning point' untuk mengubah persepsi pengundi aga kembali berpihak kepadanya.. Untuk itu BN dilihat bermati-matian bekerja untuk mempertahankan DUN Bagan Pinang.. Mungkin agaknya bagi PAS kalau tidak mampu menang pun sekurang-kurangnya calon PAS mampu mengurangkan majoriti undi dengan lebih banyak?

Semasa berlangsungnya kempen, bermacam-macam teknik memburukkan lawan dapat dilihat di DUN Bagan Pinang.. BN menyerang PAS kononnya tidak mampu membawa pembangunan, memecah-belahkan masyarakat dan mengatakan PAS tidak ada calon sesuai kerana calon PAS bukannya pengundi asal di DUN Bagan Pinang.. Sementara PAS pula tentunya menyerang BN sebagai mengamalkan rasuah, meletakkan calon 'muka lama'dan seperti biasa menyalahkan BN dalam aspek pembaziran wang rakyat..

Calon BN mengatakan kesalahan beliau mengamalkan POLITIK WANG adalah tidak seberapa jika dibandingkan dengan kesalahan JENAYAH dilakukan oleh Penasihat PKR dan juga Ketua Menteri Pulau Pinang.. Begitu juga sebaliknya PAS menyerang calon BN dengan mengatakan kesalahan POLITIK WANG calon BN yang lalu bukti pilih BN merugikan rakyat.. Malah semasa penamaan calon, para penyokong PAS juga disyakki menyerang tokoh-tokoh BN secara fizikal.. Betul ke tak tuh tengok ajelah siapa yang kena nanti..

YANG PELIKNYA, KETUA PEMUDA UMNO TAK HABIS-HABIS MENCARI PUBLISITI MURAHAN SEPERTI DALAM PETIKAN DI BAWAH:-

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1010&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_12.htm

Kita faham tujuannya nak cari PUBLISITI MURAHAN dengan mengutip isu MURAHAN yang mana isu yang dia bangkitkan di atas bukannya isu baru pun.. Namun, adakah KETUA PEMUDA UMNO adalah manusia yang 'BENAR-BENAR BERSIH' dan langsung tidak tahu 'GUNA DUIT' macam ahli-ahli POLITIK yang dinyatakannnya dalam petikan tersebut? Kesian BENAR rakyat masih diTIPU dengan LAKONAN YANG TIDAK MENJADI ini..

Nampaknya baik BN/UMNO atau PAS yang dipilih nanti, rakyat tidak akan dapat apa-apa pun.. Rakyat masih tetap ditipu dan akan terus ditipu oleh kedua-dua belah pihak.. KESIAN RAKYAT..

Walau apa pun, atas semangat DEMOKRASI, kita sarankan agar pengundi DUN Bagan Pinang solat Ishtikharah untuk membuat pilihan terbaik demi masa depan mereka..

Wallahualam..

Wednesday, October 07, 2009

Ahli PKR diperBODOHkan oleh Penasihat PKR, ahli UMNO pulak diperBODOHkan oleh Ketua Pemuda UMNO sendiri? KAH!KAH!KAH!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Antara perkara yang meMALUkan bila kita jadi orang POLITIK ialah kita saling mendedahkan KEBURUKKAN orang lain sementara orang lain pun sibuk mendedahkan KEBURUKKAN kita.. Tambah lagi BURUK ialah bila satu PIHAK yang cuba mendedahkan KEBURUKKAN orang lain tidak sedar KEBURUKKAN dirinya sendiri pun 2X5 jugak!! Inilah dia perangai JELIK Ketua Pemuda UMNO Malaysia yang KONONnya cuba berlagak HERO dengan usahanya cuba mendedahkan salah laku Penasihat PKR..

Siasat dakwaan Nalakarupan

PORT DICKSON - Pergerakan Pemuda UMNO menggesa polis menyiasat dakwaan bekas rakan karib Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk S Nalakarupan bahawa Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mempunyai pelbagai sumber kewangan sebanyak RM3 bilion.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, memandangkan akuan berkanun yang disebut oleh Nalakarupan telah lama, tetapi perkara tersebut tidak harus dilupakan kerana ia berkaitan dengan sumber kewangan Anwar.

Menurutnya, ia perlu disiasat dengan secepat mungkin kerana tuduhan seumpama itu tidak boleh dibiarkan begitu lama tanpa sebarang jawapan.

“Pemuda akan membuat laporan polis dan mendesak siasatan dan tindakan diambil dengan kadar segera kerana kita perlu tunjukkan kepada rakyat setiap aduan yang buat ada susulannya.

“Tuduhan yang diperkatakan itu berkaitan dengan sumber kewangan penasihat PKR itu, oleh itu ia perlu disiasat dengan segera,” katanya kepada media selepas melawat Bilik Gerakan Pemuda di Kampung Sri Rusa, semalam.

Beliau berkata demikian merujuk kepada kenyataan Nalakarupan yang disiar dalam akhbar tempatan baru-baru ini berhubung dakwaan yang Anwar mempunyai pelbagai sumber kewangan yang besar.

Kata Khairy, ia juga pernah didedahkan oleh bekas Penolong Gabenor Negara, Datuk Abdul Murad Khalid sebelum ini.

Khairy berkata, dalam akuan berkanun yang dibuat oleh Nalakarupan pada tahun 1999 mendakwa Anwar mempunyai RM3 bilion yang disimpan dalam beberapa `master accounts’.

Menurutnya, ia adalah tuduhan berat dan tambahan pula akuan berkanun itu dibuat oleh Abdul Murad menyebabkan banyak pihak kini bertanya apakah hasil siasatan pihak berwajib.

“Semua pihak ingin mengetahuinya sama ada tuduhan itu betul atau tidak, jika ia betul apakah hasil siasatan yang dijalankan.

“Kita perlu ingat bahawa kenyataan itu datang daripada kawan baik Anwar, sudah tentu maklumat yang diperolehi itu boleh dipercayai,” katanya.

Sementara itu, Khairy menyeru agar semua pihak dalam Barisan Nasional bekerja keras bagi memberikan kemenangan kepada calon BN dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

“Kita perlu tunjukkan kebangkitan sambil tidak melupakan pengundi yang berada di DUN Bagan Pinang ini,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/com/content/story5209475.asp


HE!HE!HE!

Kalau BAB cari PUBLISITI MURAHAN, memang takde sesiapa pun dalam dunia ini boleh mengalahkan Ketua Pemuda UMNO PESALAH POLITIK WANG ini!

Wei Ketua Pemuda UMNO! Kenapa setelah 10 tahun berlalu baru ko nak mainkan ISU ini kembali? Kenapa masa ko jadik Naib Ketua Pemuda UMNO dan semasa ko menjadi 'MENANTU BABAH'kesayangan, tak pernah sekali pun ko menyebut hal ini? Kenapa sekarang pulak ko begitu ghairah seolah-olah macam la ko tuh BERSIH sangat? Apa yang ko nak BUKTIkan? Ko tuh lebih BERSIH dari Penasihat PKR? KAH!KAH!KAH!

Wei Ketua Pemuda UMNO!Ko patut tengok asal-usul ko tuh sendiri.. Siapa yang akan KENAL ko tuh kalau bukan ko menjadi 'MENANTU BABAH'kesayangan semasa Pak Mertua ko tuh jadik PM?

- SIAPA NAK BAGI KO PINJAMAN BERJUTA-JUTA RM UNTUK BELI SAHAM ECM LIBRA SEDANGKAN KO MASA TUH BUKAN ADA KERJA TETAP PUN?

- SIAPA NAK LANTIK KO JADIK TIMBALAN PRESIDEN FAM SEDANGKAN KO PUNYA MY-TEAM PUN MERUGIKAN DAN MENGHANCURKAN MUTU BOLA SEPAK NEGARA?

- SIAPA NAK PERCAYA KO TUH BERSIH SEDANGKAN SEMUA MAKLUM KAWAN-KAWAN KO YANG DIKENALI SEBAGAI 'LEVEL 4 BOYS' TUH DAH BANYAK MENGHABISKAN DUIT RAKYAT MELALUI KONSULTAN JUAL SAHAM GLC NEGARA DAN PROJEK-PROJEK YANG TAK MASUK AKAL?

- SIAPA NAK PERCAYA KO TUH BERSIH SEDANGKAN KO MENANG JAWATAN KETUA PEMUDA UMNO PUN SETELAH TERBUKTI BERSALAH DALAM POLITIK WANG OLEH BADAN DISIPLIN UMNO SENDIRI?

- SIAPA NAK PERCAYA KO TUH TAKDE KAITAN DENGAN PENASIHAT PKR SEDANGKAN KO LAH YANG TERHEGEH-HEGEH JADIK BALACI PEMBAWA PASSPORT KEPADANYA DAHULU?

Kita tahu orang UMNO terutamanya dalam Pemuda UMNO tuh bukannya ada OTAK sangat pun nak fikirkan seBERSIH mana Ketua Pemuda UMNO nih.. Tu pasallah banyak kali KALAH pilihanraya sebelum ini.. Kat Bagan Pinang pun dia cuma nak 'take credit' aje dengan isu macam ni..Dah jenis 'BEROK' muka tak tahu malu, nak kata macam mana?

WEI! APA DAH JADI DENGAN ISU PENGUNDI HANTU KAT PERMATANG PASIR? DAH JUMPA KE BELUM? KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

Monday, October 05, 2009

Sudah-sudahlah Pok Nik weii.... Berhentilah 'MEMESONGKAN' pemahaman tentang Islam..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kalau anda orang Islam, anda seharusnya berasa GUSAR dengan segala macam 'FATWA' yang dikeluarkan sesuka hati oleh Pok Nik, MB Kelantan yang terkenal dengan sifat pemakan GAJI BUTA! Kita juga sebenarnya hairan dengan sikap JAKIM, Majlis Fatwa Kebangsaan dan jugak pertubuhan-pertubuhan Islam di Malaysia yang mengambil sikap menyepi atau SENYAP bila keluarnya 'fatwa-fatwa' SONGSANG Pok Nik ini.. Sikap ini hanya menyebabkan orang tua nih semakin GALAK dan TERANGSANG untuk mengeluarkan 'fatwa' sesuka hatinya sedangkan 'fatwa' tersebut jelas bermotifkan POLITIK dan dikeluarkan mengikut MUSIM atau terhadap individu tertentu..

Kalau kita ikuti setiap 'FATWA' yang dikeluarkan dari mulut orang tua nih, kita akan dapati Pok Nik nih bukan sahaja dah melebihi tahap para Rasul, malah dah sampai tahap Tuhan dah pasal dia mampu tentukan siapa masuk SYURGA dan NERAKA atau mengHARAMkan apa yang HALAL dan sebaliknya..

Kita tidak hairan kenapa sebegitu ramai golongan muda dalam PAS dan juga di universiti-universiti yang mudah terpengaruh dengan apa yang keluar daripada mulut Pok Nik.. Ini kerana soal pendidikan dan pemahaman Islam terhadap golongan muda di negara ini tidak lebih sekadar untuk LULUS PEPERIKSAAN sahaja.. Sedangkan pendidikan tentang ugama Islam seharusnya meliputi semua cara hidup untuk mencapai kesejahteraan di dunia dan akhirat.. Inilah yang dikatakan Islam itu sebagai AD-DEEN atau satu bentuk cara hidup yang berlunaskan hukum-hakam yang Allah SWT tetapkan..

Apabila anda mengajar agama Islam sekadar untuk lulus peperiksaan kepada golongan muda, anda akan dapati pengamalan terhadap apa yang dipelajari oleh mereka sangatlah LEMAH.. Ditambah pulak dengan tahap keIMANan yang nipis, mereka akan tercari-cari pedoman dan inilah yang menyebabkan mereka tersalah pilih orang seperti Pok Nik untuk mencari PEDOMAN HIDUP.. Kita sering mendengar tentang golongan muda kita terpengaruh dengan gejala sosial seperti BLACK METAL,PUNK, DADAH, REMPIT, AJARAN SESAT dan sebagainya.. Sebenarnya pengikut Pok Nik jugak sepatutnya diKATEGORIkan setaraf dengan pengamal gejala-gejala SOSIAL tersebut..

Pok Nik beruntung sebenarnya kerana dia mengeluarkan 'fatwa-fatwanya' di Malaysia.. Dia juga tahu sekiranya dia mengeluarkan 'fatwa' seperti ini di negara-negara seperti Mesir, Arab Saudi, Iran, Yaman atau Pakistan, dah lama dah orang tua nih pendek umur.. Almaklumlah, anda pun tahu apa akibatnya jika 'fatwa' yang anda keluarkan bertentangan dengan apa yang umat Islam di sana amalkan.. Kecenderungan Pok Nik untuk mengeluarkan 'fatwa' ialah mungkin kerana TAKSUB dengan apa yang dipelajarinya di Madrasah Islam di Deoband, India.. Sedangkan, pada zaman ini pembelajaran tentang Islam di sana bukan lagi menjadi pilihan jika anda ingin mendalami agama Islam..

Dalam usia yang semakin lanjut, kita tidak nafikan seharusnya kita memberi penghormatan kepada Pok Nik.. Namun, Pok Nik jugak seharusnya sedar tentang usia dan jugak tahap kesihatan beliau.. Sebagai umat Islam, kita percaya semua manusia akan diHISAB dan ditimbang amalannya di dunia ini selepas mati.. Malah ini seringkali diperingatkan oleh Nabi SAW.. Seharusnya Pok Nik memperbanyakkan amalan dan ibadat selaras dengan tuntutan Islam.. Malah, lebih kurang beliau mengeluarkan 'fatwa-fatwanya' terhadap individu tertentu, lebih selamat untuk beliau menghadapi hari-hari tuanya..

SEBAGAI UMAT ISLAM, KITA HANYA MAHU MENGINGATKAN POK NIK SAHAJA.. SALING INGAT-MENGINGATI.. TAK TAHULAH KALAU POK NIK BOLEH MENGELUARKAN 'FATWA' AGAR DIA DIMASUKKAN TERUS KE SYURGA TANPA SEBARANG HISAB!!

Wallahualam..

Friday, October 02, 2009

Apa yang BAGUS sangat dengan 'EX-LEVEL 4 BOYS' itu?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Akhirnya berita yang kurang menyenangkan telah pun diketahui dua hari lepas.. Seorang bekas 'BUDAK TINGKAT 4' atau 'LEVEL 4 BOYS' telah dilantik untuk menjadi seorang Non-Executive Director kepada Syarikat Petroleum Negara - PETRONAS.. Seorang yang berasal daripada sebuah syarikat KONSULTAN yang berperanan 'BELAKANG TABIR' untuk menjual saham-saham GLC negara kepada orang asing telah pun dilantik sendiri oleh PM kita menjawat jawatan penting dalam PETRONAS.. Apa SUDAH jadik?

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/9/30/business/4810097&sec=business

http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2009/09/omar-ong-slipped-into-petronas.html

Apakah PM kita yang sepatutnya menjamin kebebasan PETRONAS dalam menguruskan khazanah minyak negara seolah-olah menganggap PETRONAS sebagai HARTA PUSAKA arwah ayahandanya hingga melantik seseorang yang begitu KONTROVERSI memegang jawatan penting di PETRONAS?

Dari segi kelayakkan dia pun kita masih boleh pertikaikan lagi.. Apa kelebihan dan pengatahuan dia dalam industri minyak dan gas? Apa kelayakkan atau sijil yang dia dapat dari OXFORD untuk melayakkan dia memegang jawatan sebegitu tinggi dalam PETRONAS? Kalau setakat kelulusan bidang ekonomi, di Malaysia ini berlambak lagi lulusan sedemikan yang jauh lebih berpengalaman dan berkelayakkan.. Malah dia ini pernah menolak untuk berkhidmat dengan PETRONAS? Bukankah banyak lagi mereka yang pernah ditaja pembelajaran oleh PETRONAS layak? Apakah hanya kerana pada sijil dia terdapat COP OXFORD maka beliau dilihat lebih LAYAK? HEY! Ini bukan zaman FEUDALlah!!

PETRONAS bukan sekadar organisasi yang tahu jual minyak dan gas sebaliknya bertanggung-jawab menguruskan simpanan dan bekalan bahan api ini agar dapat menampung keperluan negara.. Apa akan jadi jika ada MALAUN yang cuma tahu istilah 'JUAL DAPAT DUIT' diberi kuasa dalam lembaga pengarah PETRONAS? Kerajaan di bawah PM DS Najib nampaknya masih belum belajar keMARAHan rakyat berkaitan isu penjualan saham MV Agusta kepada Gevi-SPA, penjualan saham Pantai Hldg kepada TEMASEK, isu pembinaan LCCT di Labu, isu penswastaan Institut Jantung Negara dan baru-baru ini isu saham BERNAS terlepas kepada syarikat Hong Kong.. RASAnya jelas semua maklum siapa yang menjadi KEPALA BROKER PEMAKAN KOMISEN atau KONSULTAN dalam isu-isu yang dinyatakan..

Rakyat tidak boleh berdiam diri dan membiarkan khazanah negara yang sepatutnya ditadbir-urus dengan baik demi generasi masa hadapan dibiarkan terlepas ke tangan PENYAMUN atau PEROMPAK daripada BEKAS BUDAK Tingkat 4.. Sudah cukuplah berbilion RM wang negara dibazirkan akibat kerja-kerja pemulihan agenda BUSUK para PENYAMUN dan PEROMPAK ini.. Tidakkah nampak lagi agenda mereka semua ini hanya bertujuan untuk MEMENUHKAN KANTUNG SEORANG LAGI GRADUAN OXFORD DALAM UMNO YANG BERNAFSU UNTUK MENJADI PM MALAYSIA TERMUDA? Lupakah DS Najib dengan NASIHAT Tun Dr. Mahathir tentang agenda mereka ini dalam BLOG beliau?

http://chedet.co.cc/chedetblog/2008/10/tingkat-empat-najib.html

KALAU DS NAJIB DAN PEMIMPIN-PEMIMPIN UMNO LUPA, RAKYAT SEPERTI KAMI AKAN 'INGATKAN' ANDA SEMUA DENGAN 'PERINGATAN PALING KERAS' DI BAGAN PINANG NANTI..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS