DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, September 18, 2011

AIK? Tak sangka ahli UMNO pun TIPU DS Najib ke? HE!HE!HE!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Semalam semasa berUCAP dalam KONVENSYEN BN Selangor, PM DS Najib mengINGATkan pemimpin parti bahawa dia mengeTAHUi status kebenaran sesuatu LAPORAN yang disediakan dan memberi AMARAN agar mereka tidak membuat LAPORAN yang menipu diri sendiri atau pemimpin ATASAN..->KLIK<-

"Jangan kita syok sendiri...apabila buat program Juara Rakyat, (laporan dibuat) kami ada perhimpunan 300 orang dan kesimpulannya program berjaya. Kemudian laporan dihantar ke ibu pejabat, diproses serta dihantar kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Siapa 300 orang itu, saya sudah tahu. Sudah 35 tahun dalam politik, saya tahu permainannya. Anda tahu apa yang saya tahu, saya tidak pakai laporan seumpama itu, tetapi kalau 300 itu bukan ketua cawangan dan penyokong tegar atau yang dahulu menentang kita, itu berbaloi,"

Kita FAHAM kenapa DS Najib mengatakan sedemikian.. Ini kerana DS Najib sendiri telah pernah mengalami pengalaman sedemikian dalam PRU-10 tahun 1999 dulu di mana DS Najib meMENANGi kerusi Parlimen Pekan dengan MAJORITI 200 lebih undi sahaja.. Antara punca keMENANGan tipis DS Najib pada masa tuh di kawasan Parlimen yang diWARISi turun-temurun daripada arwah Tun Abdul Razak kerana penyampaian MAKLUMAT yang tidak TEPAT oleh pemimpin BAWAHan UMNO yang SYOK sendiri.. Kita PERCAYA pengalaman ini sentiasa akan mengHANTUi DS Najib sampai bila-bila sebagai pemimpin..

Namun demikian, memang LUMRAH untuk mengatakan pemimpin UMNO Bahagian dan Cawangan suka sangat buat program SYOK sendiri seperti yang disebut.. Tujuan mereka buat program sedemikian bukanlah untuk PARTI sebaliknya untuk berKEMPEN terhadap diri-sendiri.. Selagi UMNO dilihat sebagai platform untuk mencari keMEWAHan, selagi itulah DS Najib akan menyaksikan program SYOK sendiri ini.. Bukan sahaja program Juara RAKYAT, apa kata DS Najib tengok program Jelajah One Malaysia (JOM) idea Pemuda UMNO tuh pulak? Program JOM tuh terang-terang menyaksikan 'BOSS' Pemuda UMNO menyertainya semata-mata kerana dia KEBULURkan PUBLISITI walaupun hanya mengetuk paku sebatang DUA! HE!HE!HE!

Selanjutnya DS Najib mengatakan,

"Bagi laporan (semua) putih, kalau kelabu jangan kata putih, kalau hitam jangan kata kelabu, mesti beritahu betul-betul. Kalau program itu bukan sahaja output tetapi outcome. Laporan macam dulu tidak boleh pakai lagi sebaliknya dengan tindakan dan penilaian tepat dan jujur",

Alahai DS Najib.. Kita nak TANYAlah, Presiden UMNO manakah yang tidak pernah diTIPU oleh ahli-ahli UMNO sendiri? Sehebat-hebat Tun Mahathir pun pernah diTIPU oleh beberapa pemimpin bawahannya? Kalau Tun Abdullah lagilah, memang segenap penjuru 3D pun asyik kena TIPU aje.. Jadik, secara LOGIKnya dapatkah DS Najib memastikan pemimpin bawahannya TIDAK menipu dirinya sebagai Presiden PARTI? Kenapa mereka SANGGUP menipu DS Najib? Ini kerana mereka mahu KREDIBILITI DS Najib sebagai Presiden PARTI menjadi LEMAH dan mudah mengikut keMAHUan mereka.. Apatah lagi jika selama ini mereka memperALATkan UMNO sebagai PLATFORM untuk mencari keMEWAHan.. Kalau tak TIPU, mana boleh HIDUP beb! HE!HE!HE!

Untuk meMUDAHkan cerita, DS Najib tengok sendirilah di kalangan Menteri KABINETnya sendiri.. Menteri manakah yang benar-benar JUJUR dan meMAKLUMkan kehendak sebenar RAKYAT kepadanya? Ada ke? Entah-entah SEPUPU sendiri yang dok jadik Menteri KDN pun 2X5 bab KELENTONG orang? Ye la.. RAKYAT mintak lain, dia bagitau benda lain? Tak ke menipu NAMAnya tuh? Lepas tu TENGOK pulak pemimpin dalam Majlis Tertinggi UMNO.. Berapa RAMAI muka yang JUJUR dan benar-benar menyampaikan OBJEKTIF perjuangan PARTI kepada RAKYAT? Atau lebih RAMAI muka yang cari FULUS mengGUNAkan nama PARTI? Atau pun RAMAI muka yang me'LANUN'kan parti dan kerajaan untuk keMEWAHan diri? HE!HE!HE!

Dan NAMA pun ahli POLITIK, kalau tak menipu tuh memang le tak cukup SYARAT.. Baik UMNO/BN atau pun PAS, PKR dan DAP, semuanya memang ada SPESIS macam nih.. Daripada DS Najib mengHARAPkan mereka tak menipu dia, lebih BAIK DS Najib cari JALAN untuk menyingkirkan mereka yang TELAH menipunya.. Jadik RAKYAT nampak la keJUJURan dan keIKHLASan DS Najib tuh sebagai PM dan Presiden UMNO.. Ini yang dok terang-terang menipu pun diSIMPAN jadik PEKASAM dalam PARTI, buat apa? Jadik kita HARAPlah DS Najib memBERSIHkan UMNO/BN dari SPESIS macam nih.. Sekurang-kurangnya RAKYAT nampakla UMNO/BN lebih BERSIH daripada PAS, PKR dan DAP yang mana kePIMPINan ATASan hinggalah BAWAH semuanya KOTOR lagi menJIJIKkan.. HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS