DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, June 20, 2009

Apabila PAS tidak belajar sejarah bagaimana UMNO 'dihancurkan' oleh orang-orang DEWATA RAYA PKR..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Walaupun MUKTAMAR PAS selesai, nampaknya seperti Perhimpunan Agung UMNO jugak, masih ada beberapa golongan yang tak puas hati dengan keputusan pemilihan parti dan masih ingin memanjangkan isu tersebut dengan 'MENYERANG' polisi-polisi atau inisiatif pucuk pimpinan tertinggi PAS contohnya seperti Kerajaan Perpaduan.. Individu-individu ini cuba menegakkan BENANG BASAH dan cuba menimbulkan huru-hara dalam PAS demi melaksanakan agenda DEWATA RAYA PKR yang mahukan dirinya menguasai parti lawan seterusnya membuatkan parti lawan TUNDUK kepadanya..

Baik GENG ERDOGAN dalam PAS, mahu pun LEVEL 4 BOYS dalam UMNO, mereka adalah individu yang mengkagumi atau BALACI kepada DEWATA RAYA PKR yang kemaruk inginkan jawatan Perdana Menteri Malaysia.. Tujuan mereka 'menyelit' dalam organisasi parti seperti UMNO dan PAS tidak lain hanyalah untuk mewujudkan suasana agar 'KISAH SILAM' DEWATA RAYA PKR dilupakan seterusnya parti-parti politik tersebut dapat menerima DEWATA RAYA PKR sebagai pemimpin negara di kemudian hari.. UMNO hampir dihancurkan oleh LEVEL 4 BOYS jika Perdana Menteri ke-5 tidak meletakkan jawatan.. Walaupun nampaknya LEVEL 4 BOYS kelihatan seolah-olah sudah 'dihapuskan' selepas perletakkan jawatan beliau, masih ada lagi SAKI-BAKI yang masih hidup dan ingin buat kacau terutamanya yang dapat jawatan dalam Pemuda UMNO dan Majlis Tertinggi UMNO..

Bagaimana pulak dengan PAS? GENG ERDOGAN walaupun ditolak oleh sebahagian besar perwakilan PAS semasa muktamar baru-baru ini, namun masih ada jugak sebilangan besar yang 'MELEKAT' dalam pucuk pimpinan parti terutamanya dalam jawatan AJK PAS Pusat dan Naib Presiden.. Sekarang anda lihat bagaimana mereka menimbulkan keresahan dan kacau-bilau dalam PAS hinggakan cuba mengengkari Presiden Parti dan Timbalan Presiden Parti mereka sendiri seperti yang dipaparkan oleh AGENDA DAILY di bawah:-

Usaha terbaru untuk sekat bincang perpaduan…

Seramai 10 orang Ahli Parlimen PAS Khamis telah menandatangani satu kenyataan menolak sebarang perbincangan dengan UMNO .

Selain itu Musyridul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sendiri menegaskan pakatan pembangkang yang ada sekarang adalah kerajaan perpaduan dan tidak perlu cari yang lain.

Juga ikut ceritanya ada gerakan oleh puak anti-perbincangan perpaduan dengan UMNO untuk menganjurkan tunjuk perasaan depan ibupejabat PAS di Kuala Lumpur dan Kelantan bagi menyatakan sokongan kepada Nik Aziz dan menghentam Timbalan Presiden Nasharudin Mat Isa.

Perkembangan terbaru ini dilihat sebagai langkah untuk kunci rapat parti itu dari sebarang usaha untuk berunding dengan UMNO.

Nasharuddin yang juga Ahli Parlimen Bachok seharian tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat Khamis.

Usaha para wartawan untuk menghubungi beliau bagi mendapat ulasan mengenai kenyataan Nik Aziz desak beliau letak jawatan juga tidak berjaya.

Naib Presiden PAS Mahfuz Omar juga memberitahu wartawan beliau sendiri tidak dapast menghubungi Nasharuddin.

Sepuluh orang Ahli Parlimen PAS yang menandatangani kenyataan itu terdiri dari Dr Hatta Ramli (Kuala Krai), Dr Dzulkifli Ahmad (Kuala Selangor), Kamaruddin Jaafar (Tumpat), Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja), Dr Lo Lo Ghazali (Titiwangsa), Taib Azamuddin Taib (Baling) and Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar). Siti Zailah Mohd Yusof (Rantau Panjang), Mohd Hayati Othman (Pendang) and Khalid Samad (Shah Alam).

PAS ada 23 orang Ahli Parlimen.

Dr Hatta yang menjadi jurucakap mereka memberitahu sidang akhbar di lobi parlimen bahawa mereka buat kenyataan bersama itu kerana ramai yang bertanyakan pendirian mereka mengenai idea perbincangan perpaduan itu.

Katanya kini terserah pada Presiden PAS Datuk Seri Haji Hadi Awang dan Nasharudin memberitahu pendirian mereka. - AGENDA DAILY


http://www.agendadaily.com/cmspreview/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_f55cac63-7f000010-96478e00-b4d250fa

Anda boleh melihat sendiri bagaimana mereka beranggapan seolah-olah mereka lebih berKUASA daripada Presiden dan Timbalan Presiden mereka sendiri.. Bagaimana dengan hasrat atau kehendak akar-umbi PAS? Bagaimana dengan kemahuan sebahagian besar atau MAJORITI ahli-ahli PAS? Adakah perlu Presiden PAS mendengar dari dua tida kerat BALACI DEWATA RAYA PKR sedangkan beliau menerima AMANAT BESAR daripada ahli-ahli PAS?

Presiden PAS dan Timbalan Presiden PAS harus bertindak BIJAK dalam soal ini kerana jika mereka LEMBAB dan 'SLOW', mereka hanya mengulangi TRAGEDI apa yang telah berlaku terhadap UMNO.. Ini semuanya perancangan daripada individu yang sama, iaitu DEWATA RAYA PKR..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS