DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, August 22, 2009

DUN Permatang Pasir - UMNO ni nak bertanding untuk menang ke tak nak ni?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tinggal beberapa hari lagi untuk mengundi, nampaknya KEMPEN UMNO untuk calonnya Rohaizat Othman masih lagi boleh dikatakan HAMBAR dan LEMAU.. Ditambah lagi apabila memasukki bulan puasa, dijangkakan suasana HAMBAR dan LEMAU masih menyelubungi jurukempen UMNO pada pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir kali ini.. Mungkin setelah penat kerja keras di DUN Manek Urai, UMNO kelihatan agak LETIH untuk berhadapan dengan PAS di Permatang Pasir?

Sebenarnya, sudah dua kali pilihanraya kecil berlangsung di Pulau Pinang selepas pilihanraya umum ke-12 (PRU-12).. Yang UNIKnya, kesemua pilihanraya kecil tersebut berlangsung dalam satu kawasan yang sama iaitu Parlimen Permatang Pauh yang mengandungi DUN Penanti dan DUN Permatang Pasir kali ini.. Parlimen Permatang Pauh, UMNO kalah TERUK kerana majoriti yang diperolehi oleh Penasihat PKR meningkat.. Manakala bagi DUN Penanti pula, UMNO tidak bertanding atas alasannya sendiri.. Kesannya PKR menang mudah walaupun lebih separuh pengundi tidak kelaur mengundi.. Bagaimana pulak dengan DUN Permatang Pasir kali ini?

Seolah-olah UMNO tidak ada isu lain untuk dibawa selain daripada isu pembangunan atau nak tanya jalan mana nak ditar dan parit mana yang tersumbat? Malah, UMNO dilihat tidak begitu bersemangat untuk mendedahkan kelemahan lawan mereka dan juga kelemahan kepimpinan kerajaan Pakatan Rakyat yang diketuai oleh DAP di Pulau Pinang.. Isu yang dibawa oleh UMNO adalah isu luar yang takde kaitan pun dengan negeri Pulau Pinang seperti isu MB Kelantan mengkelaskan Islam UMNO dan jugak kali ini menyaksikan pulak Ketua Pemuda UMNO cuba menjuarai isu PENGUNDI HANTU!

Kita memang tahu kalau bab memburukkan lawan, calon mana-mana parti dari Pakatan Rakyat memang AGRESIF.. Untuk mengatasinya, calon-calon UMNO seharusnya bermati-matian cuba memberi penjelasan dan pada masa yang sama, cuba menyerang kembali pihak lawan dengan mendedahkan kelemahan mereka.. Namun, perkara tersebut dilihat tidak berlaku di DUN Permatang Pasir.. Malah, tak keterlaluan kalau dikatakan semasa pilihanraya kecil DUN Penanti, calon bebas Aminah Abdullah dilihat jauh lebih bekerja keras walaupun tanpa sumber yang mencukupi berbanding dengan jurukempen dan jentera UMNO pada piliharaya kecil DUN Permatang Pasir kali ini..

Ini yang dikatakan, UMNO ni nak bertanding untuk menang ke atau sekadar nak cukupkan syarat disamping nak tunjukkan UMNO nih banyak duit, boleh bertanding pilihanraya bila-bila masa? Kalau semangat bertanding sekadar nak melepaskan batuk ditangga, lebih baik tak usah bertanding! Kalau UMNO merasakan pemilihan agung UMNO lebih penting berbanding dengan bertanding pilihanraya kecil untuk memperjuangkan kepentingan rakyat, kami sebagai rakyat akan 'MENUNAIKAN' hasrat UMNO tersebut pada pilihanraya umum nanti!

Nampaknya TS Muhyiddin pun turun ala kadar aje berkempen di Permatang Pasir.. DS Najib dengar cerita pergi bercuti ke luar negara.. Tun Dr. Mahathir pernah menawarkan diri untuk turut sama berkempen, namun senyap-sunyi aje tawaran tersebut dipihak UMNO? Bagaimana pulak dengan Tun Abdullah? TIDO lagi ke? KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

1 comment:

Ryzal72 said...

Assalamualaikum,
Wei u jangan dok mengata PAK LAH lah ITUKAN NEGEGI DIA, TAKKAN DIA TAK TOLONG KOT! JIKA DIA TAK TOLONG TERUK BETUI LAA DIA, LGPUN DIA KAN BEKAS PEMIMPIN BESAR. Btw, dia tak suka org panggil TUN.....just call him Pak Lah jea!. Tak sesuai laa beb dipanggil Tun hehhehe!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS