DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, August 30, 2015

Kenapa UMNO perlu berTERIMA KASIH kepada TUN DR. Mahathir walaupun hanya muncul selama 5 minit di BERSIH 4..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ya dulu BERSIH memang GANAS.. Kita tak LUPA dengan GAMBAR-GAMBAR di bawah ini.. BERSIH memang PROVOKATIF kerana diDALANGi oleh AHLI-AHLI POLITIK yang berSIFAT ANARKIS dan memang ingin mengHANCURkan NEGARA tanpa ada OTAK nak berFIKIR..


IRONInya, kita jangan NAFIkan jugak keGANASan itu berLAKU apabila RAMAI LEBAI-LEBAI TAKSUB dan para PENYOKONG 'PenJUBOR' yang meRUSUH secara memBUTA-TULI hanya kerana 'PenJUBOR'..


Kalau kali ini RAMAI KAUM 'AH-Beng' dan TIDAK ada sebarang keGANASan, apakah itu menjadik MASALAH? Itulah SENI POLITIK mereka yang keBANYAKkan UMAT Melayu/ISLAM GAGAL mengHAYATinya.. KAUM 'AH-Beng' tak perlu menjadikan Dataran Merdeka seperti Tiananmen Square pada ZAMAN Deng Xiao Peng pun.. Ye la.. Mereka jugak yang RUGI nanti..


BERSIH 4 kali ini memang RAMAI KAUM 'AH-Beng' yang SEMUA sedia maklum penyokong DAP La'anatullah.. Namun begitu, apakah SALAH mereka kerana DAP La'anatullah sememangnya lebih AGRESIF berBANDING MCA dan Gerakan yang macam orang MANDUL untuk TARIK SOKONGan? Inilah keSILAPan BN sendiri yang terlalu SYOK sendiri..

Di manakah peranan keDUA-DUA PARTI ini di dalam BN? Atau sememangnya mereka menyokong secara DIAM dan menyalurkan pulak DANA kepada DAP La'anatullah tetapi berLAKON BAIK aje DEPAN PM DS Najib yang SEMUA MAKLUM terlalu BANGANG untuk menyedari REALITI? PADANlah MUKA DS Najib..


DEMONSTRASI memang akan meROSAKkan NEGARA kalau MOMENTUM sebegini berKEKALan.. Namun demikian, nak SALAHkan mereka yang menyokong BERSIH jugak TIDAK patut.. TAMBAH pulak sememangnya RUANG diBERIkan oleh PM DS Najib sendiri untuk membolehkan BERSIH 4 ini berlangsung.. Malah, dia jugak yang memBERIkan 'OKSIGEN' untuk membolehkan 'BARA API' SUBVERSIF menyelinap di dalamnya? Bukankah dia sendiri yang mengHAPUSkan segala macam AKTA penCEGAHan seperti ISA, ORDINAN DARURAT dan sebagainya? 


Jadik, nak KATA apa lagi kalau mereka yang berHIMPUN ini diCEKUP kemudian diDAKWA sekalipun? Itu bukannya keSALAHan BERAT dan RAKYAT sendiri telah diAJAR oleh DS Najib bahawa itulah keLIBERALan yang diperJUANGkannya.. Bak kata TUN DR. Mahathir semasa berUCAP di Pasir Gudang, DS Najib ini PERASAN dia lebih POPULAR berBANDING UMNO sendiri.. Memang dah PARAH dah SIFAT SYOK sendiri yang ada pada DS Najib nih..


Bukankah PRINSIP UMNO ialah PEMIMPIN datang dan pergi tapi perJUANGan UMNO kenalah diTERUSkan? Apakah UMNO sendiri akan meMULAkan REJIM DIKTATOR pertama di NEGARA ini?

BERSIH memanglah TIDAK boleh LARI daripada AGENDA POLITIK tertentu.. Namun demikian, perlu ada PIHAK yang BERANI tampil untuk menyekat AGENDA terSEBUT dari terus berleluasa.. 


Bukanlah ianya perlu daripada PIHAK berKUASA sebaliknya ia perlu datang daripada keBERANIan dan keTOKOHan tertentu.. Maka sebab itulah TUN DR. Mahathir menunjukkan diri pada perHIMPUNan BERSIH 4 semalam.. IRONInya, kemunculan TUN DR. Mahathir walaupun hanya sekadar 5 MINIT tanpa sebarang UCAPan pun telah menukar HALATUJU perHIMPUNan BERSIH 4.. Ianya TIDAK lagi menjadikan BERSIH 4 berORIENTASIkan POLITIK PR sebaliknya sudah menjadik perHIMPUNan RAKYAT yang GUSAR dengan kePIMPINan NEGARA pada HARI ini.. 


Kemunculan TUN DR. Mahathir jelas diTERIMA tanpa sebarang MASALAH oleh para penDEMO di sana.. Hanya muncul 5 MINIT tanpa sebarang DIALOG pun para 'PenCACAI' sudah kePANASan terhadap TUN DR. Mahathir.. Habis diBURUKkan beliau seolah-olah TAHAP beliau hanyalah PEMIMPIN JALANan seperti Mat Sabu, Ambiga atau Tian Chua aje.. Walhal apabila sudah menjadik NEGARAWAN, beliau TIDAK lagi semestinya berPIHAK kepada UMNO yang sudah diKORUPkan oleh DS Najib lagi..

PenDIRIan TUN DR. Mahathir adalah jelas.. Beliau sudah tentu ARIF dengan SENTIMEN bahawa BERSIH 4 ini adalah AGENDA PUAK-PUAK PR yang selalu memperGUNAkan NAMA RAKYAT .. 


Namun demikian, apakah sebagai seorang PEMIMPIN, kita perlu memBIARkan sahaja RAKYAT diPERDAYAkan tatkala PEMIMPIN yang sepatutnya BERANI menjadik DAYUS kerana PERCAYAkan 'MONEY is KING'? Walhal, DS Najib sudah pun diBERIkan PELUANG untuk menunjukkan keBERANIannya pada SESI #NothingToHide dahulu tapi telah memperSIA-SIAkannya?


Bagi seorang yang sudah pun berUSIA seperti TUN DR. Mahathir, TIDAK ada apa pun yang perlu diRUGIkan.. TIDAK ada apa yang perlu diRISAUkan hanya dengan TUNJUK MUKA sekitar 5 MINIT aje pun.. Namun, yang paling GELISAH dan GUSAR ialah para PEMIMPIN PR yang berSELINDUNG di sebalik AGENDA mereka ini.. 

Manakala para 'PenCACAI' DS Najib pulak meLOLONG sakan hanya kerana ini..TUN DR. Mahathir telah meROSAKkan AGENDA keDUA-DUA belah PIHAK tetapi masih mengekalan dirinya sebagai seorang NEGARAWAN yang mementingkan NEGARAnya sendiri.. Apa pun mereka ini akan keLEMASan dalam DUNIA KHAYALan mereka sendiri.. RAKYAT pulak perlu mengHUKUM mereka kerana telah mengKHIANATi AMANAH pada PRU-13 lalu..

Wallahualam..

5 comments:

Anonymous said...

Welcome back bro....lama menghilang!!!!!gua ternanti tulisan lu.....kipidap

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ada jer.. Dok perati macam biasa..

Wallahualam..

adib hakeemi said...

YES,YES,
Aku pun ternanti-nanti artikel di blog ini.

zgmail said...

selamat kembali...kipidap & dongidap

army of khalifah said...

Ramai yang masih tidak faham kepada ajaran Islam sebenarnya, kita wajib bersikap baik sangka sesama manusia, walaupun bukan Islam mereka tetap hamba yang dicipta Allah. Zaman Nabi pun sudah ditunjukkan jalan bagaimana hubungan sesama manusia baik yang Islam ataupun tidak. Tun Dr Mahathir dengan niat ikhlas nak menyelamatkan Malaysia daripada kerakusan seorang PM yang telah lupa daratan. Segala dosa Tun Mahathir, kepada Allah kita berserah untuk mengadilinya. Yang pasti kelakuaan sumbang seorang PM yang penuh dengan sifat tidak bertanggung jawab wajib kita tentang sebelum kita semua rakyat Malaysia ditimpa musibah yang lagi besar. Perkara paling mudah iaitu memberi jawapan berterus terang dan jujur seperti saranan Chandra Muzaffar pun tidak terdaya dilakukan cam manalah masih ada orang yang menyokong PM yang seteruk ini..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS