DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, September 14, 2009

Dey Tambi PUNDEK!! Apa JASA you punya 'KAPLA' pada you punya KAUM?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Wah! Nampaknya ada satu KAUM di negara ini sudah begitu melampau hingga boleh menghina pemimpin orang Melayu sesuka hati mereka? KAUM tersebut sudah merasakan mereka begitu BESAR KEPALA hinggakan boleh menempelak atau menghina pemimpin orang Melayu, kaum majoriti di negara ini sesuka hati? KAUM ini sedar ke atau tidak bahawa mereka nih nak adakan perhimpunan agung parti KAUM mereka pun kena merempat kat ibu pejabat milik parti orang Melayu di PWTC? Boleh pulak mereka menghina salah seorang pemimpin Melayu yang gambarnya terpampang di PWTC?

BISIK-BISIK

TUN Dr. Mahathir Mohamad, negarawan ulung negara menjadi sasaran biadap dan kurang ajar segelintir perwakilan MIC pada perhimpunan agung parti itu semalam.

Salah seorang perwakilan parti itu mencadangkan - di dalam dewan keramat UMNO, Dewan Merdeka - supaya Dr. Mahathir diberikan kalungan selipar.

Samy Vellu, presiden parti selama 28 tahun itu - hanya memerhati dan mendengar.

Semasa Dr. Mahathir berada di tampuk pemerintahan, Samylah sanggup menyuapkan kek ke mulut orang tua itu, saban tahun. Hari ini, Tun Dr. Mahathir tidak bernilai lagi.

Awang Selamat


KAUM ini langsung tidak sedar bahawa KAUM mereka sebenarnya langsung tak LAYAK masuk mana-mana Parlimen mahu pun Dewan Undangan Negeri kerana tidak ada kawasan Parlimen atau DUN yang mana KAUM ini menjadi pengundi majoriti! Kalau bukan kerana IHSAN para pemimpin politik Melayu termasuk Tun Dr. Mahathir yang diHINA oleh KAUM ini semasa Perhimpunan Agung mereka baru-baru ini, jangan haraplah KAUM ini diwakili dalam Parlimen atau mana-mana DUN di negara ini! Itu pun tak sedar diri hingga ada pemimpin mereka yang berkuasa selama 28 tahun?

Ketua Pemuda yang baru dilantik daripada parti KAUM JAHANAM ini pulak telah memperlekehkan malah cuba menafikan sumbangan Tun Dr. Mahathir terhadap negara ini termasuk juga sumbangan kepada KAUMnya sendiri selama 22 tahun beliau jadi Perdana Menteri! Baru 'beberapa hari' jadik Ketua Pemuda parti KAUM dia, sudah banyak BESAR KEPALA menghina seorang Negarawan Melayu?

Kita tidak LUPA kenyataan Ketua Pemuda PUNDEK ini yang begitu GILA meJADI BALACI atau menJILAT bontot Ketua Pemuda UMNO PESALAH Politik Wang seperti di bawah:-

http://www.facebook.com/topic.php?uid=134165467813&topic=13059

http://www.kpmu.net/pemuda-barisan-nasional-era-baru/


Suara Ketua Pemuda PUNDEK ini sebenarnya adalah suara Ketua Pemuda UMNO pesalah POLITIK WANG itu sendiri!!

Wah! Bukan MAIN lagi Ketua Pemuda PUNDEK tuh menjilat BONTOT Ketua Pemuda UMNO PESALAH Politik Wang tuh hinggakan mahu PESALAH POLITIK WANG tersebut diberikan jawatan Menteri penuh oleh DS Najib? Ini macam punya PUNDEK boleh ke ingat dapat sokongan daripada KAUM dia sendiri?

CUKUPLAH ORANG MELAYU MEMBERIKAN UNDI MEREKA SETIAP KALI PILIHANRAYA KEPADA KAUM INI.. ORANG MELAYU PATUT BELAJAR 'BERKIRA' DENGAN UNDI MEREKA TERHADAP SETIAP CALON PILIHANRAYA DARIPADA KAUM INI!

Tak cukup lagi ke Melayu diHINA sebagai pembunuh melalui Memorandum HINDRAF, penghinaan terhadap laungan azan untuk menghalalkan pembinaan KUIL dan Sultan Perak dihina oleh SPEAKER daripada KAUM ini?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS