DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, November 01, 2009

Sekolah Satu Aliran - Lebih baik berhenti 'MENYALAK' memberikan ulasan yang BODOH..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ada seorang Menteri dalam KABINET 1 MALAYSIA ketika ini.. Dia sentiasa bercakap tanpa berlandaskan FAKTA sebaliknya berasaskan kepada apa yang ada dalam kepalanya sahaja.. Setiap kali dia bersuara berkenaan sesuatu ISU, apa yang keluar hanyalah umpama 'DISASTER' atau BENCANA kepada pihak yang diwakilinya.. Jika dia bersuara mewakili UMNO, maka UMNOlah yang akan menerima BAHANAnya.. Jika dia bersuara mewakili kerajaan, maka kerajaanlah yang akan menerima PADAHnya..

Dia memang terkenal sebagai seorang yang ANGKUH dan BONGKAK.. Malah keANGKUHannya sampai ke tahap di mana dia BEBAS mengHINA seorang negarawan yang berjasa tanpa diambil sebarang tindakkan oleh pemimpin 1 MALAYSIA seperti DS Najib sendiri! BUKTInya anda boleh rujuk URL di bawah:-

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/24150-nazri-dr-m-is-childish-and-lame

http://www.agendadaily.com/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_16dbdc21-3132372e-fe30af00-c574a243


Malah kelakuannya tidak sahaja terhenti setakat pengHINAan terhadap negarawan yang dimaksudkan, malah turut melibatkan tokoh-tokoh lain seperti bekas Peguam Negara dan juga bekas Ketua Polis Negara..

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=426004

Patutlah dia pernah diMALUkan kembali oleh Tun Mahathir dengan PERBANDINGAN DAYA INGATAN seperti di bawah:-

http://www.agendadaily.com/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_944c89cd-7f000010-1ab7a890-9ed983f5

Tak SANGKA orang tua umur 84 tahun mempunyai DAYA INGATAN jauh lebih baik darinya.. Mungkin kerana orang tua nih tak banyak lakukan DOSA BERAT seperti dia anak-beranak kot?

------------------------------------------------------------------------------

Kali ini pulak dia cuba berSUARA kononnya dia lebih LAYAK dan lebih MAHIR dalam soal pendidikan negara berbanding dengan TOKOH AKADEMIK seperti Prof. Khoo Khay Kim..
Entah bila masa dia atau arwah bapanya jadik Menteri Pendidikan Malaysia agaknya?

‘‘Saya ingin jelaskan, saya sendiri tidak setuju sekolah satu aliran kerana pada saya, ia bertentangan dengan pendemokrasian pendidikan.

‘‘Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) bukan bermaksud untuk budak Cina sahaja dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) bukan untuk budak India sahaja, tetapi ia untuk budak Melayu juga, pilihan ibu bapa dan inilah pendemokrasian pendidikan,” katanya.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata demikian kepada pemberita merasmikan program Komuniti Sekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Perak di sini hari ini.

Beliau mengulas cadangan melaksanakan sistem pendidikan satu aliran oleh tokoh akademik tanah air, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim pada satu program di Pulau Pinang pada 22 Oktober lalu.

Cadangan Kay Kim itu disokong oleh beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) selepas itu


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1101&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm


Tak sangka ada jugak Menteri Kabinet yang masih berfikiran JUMUD dalam Kabinet 1 MALAYSIA? Inikah bentuk pemikiran yang kononnya cuba menyatu-padukan rakyat berbilang kaum tanpa mengira fahaman sedangkan menyatukan sistem pendidikan negara dalam satu aliran merupakan satu-satunya cara untuk merealisasikan gagasan 1 MALAYSIA? Bukankah dia ini CAKAP TAK SERUPA BIKIN? Apakah sekolah satu aliran bertentangan dengan KONSEP 1 Malaysia sedangkan Malaysia sahaja satu-satunya negara di dunia yang mengamalkan persekolahan mengikut pecahan kaum

Inikah 'WOOF!WOOF!' berotak DUNGU yang dipelihara bermati-matian oleh pemimpin 1 MALAYSIA kita KONONnya demi menjamin keSTABILan kerajaannya?

Wallahualam..

1 comment:

CHAIRMAN KAGA said...

MENTEHRI NAZRI TU GUA RESPEK DUA JUTA PERATUS.
HANYA DIA SORANG JE BERANI BERSUARA. YANG LAIN SIMPAN DENDAM TERHADAP MAHADEY TETAPI TIDAK BERANI NAK HENTAM MAMAK TUA TU.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS