DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, May 16, 2010

PRK Sibu akan menentukan samada kaum CINA lebih RELA melayan TUNTUTAN RACIST berbanding bekerjasama dengan KAUM-kaum lain demi negara..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kempen PRK Sibu nampaknya berkahir MALAM ini.. Namun, walaupun MEDIA mengatakan bahawa KEMPEN PRK Sibu BERSIH dan LANCAR, sebenarnya PRK Sibu adalah satu-satunya KEMPEN yang jelas berbaur perKAUMan, penuh dengan prasangka BURUK terhadap orang Melayu Semenanjung dan penuh dengan hasutan terhadap agama ISLAM.. Kita hairan kenapa MEDIA cuba menggambarkan sebaliknya sedangkan semua MAKLUM apa yang diucapkan oleh para pemimpin parti BABI 'RACIST' jelas menghina orang Melayu dan agama Islam dalam kempen-kempen mereka..

Sifat perMUSUHan terhadap orang Melayu BENAR-BENAR dibangkitkan dengan PENUH keBENCIan oleh parti BABI 'RACIST' dalam PRK Sibu kali ini.. Ini kerana peratusan pengundi CINA di Sibu adalah melebihi 60 peratus dan parti BABI 'RACIST' yang dimaksudkan cuba membawa budaya 'RACIST' mereka ke Sarawak pula khusus untuk kaum CINA.. Dengan KATA lain, parti BABI 'RACIST' ini hanya BERANI bercakap berapi-api tentang sifat 'RACIST' mereka hanya di depan kaum CINA.. Dalam sebuah NEGARA berbilang KAUM seperti Malaysia, ADAkah parti BABI 'RACIST' ini berani tampil membela hak-hak Bumiputera? Anda TAHU jawapannya..

Oleh itu, beberapa JAM sebelum pengundian di Sibu, KITA ingin tanya kepada SEMUA kaum CINA secara JUJUR samada di Semenanjung mahu pun di Malaysia Timur:-

APAKAH LAGI YANG KAUM CINA MAHU DI NEGARA INI HINGGAKAN MEREKA MEMERLUKAN SEBUAH PARTI BABI 'RACIST' KONONNYA UNTUK MEMBELA KAUM MEREKA?

- LUPAkah kaum CINA tentang KAUM manakah di Semenanjung yang dengan RELA HATI telah menganugerahkan 1 JUTA kerakyatan negara INI terhadap ibu bapa mereka sejurus selepas negara INI diisytiharkan MERDEKA? Apakah mereka beranggapan KERAKYATAN negara ini yang diberikan pada tahun 1958 secara 'JUS SOLI' adalah PERCUMA? Pernahkah mereka BAYANGkan bahawa tanpa ibu bapa mereka mendapat keRAKYATan negara ini, STATUS mereka adalah tidak bernegara SAMA seperti pendatang tanpa IZIN yang KITA lihat pada hari ini?

- KAUM manakah yang menjadi orang TERKAYA di negara INI? Kaum manakah yang paling RAMAI menjadi BILIONNAIR di negara INI? Pernah tak keKAYAan yang mereka perolehi itu diUNGKIT atau diRAMPAS oleh kaum lain terutamanya oleh orang Melayu? Adakah pernah terBACA di mana-mana tentang orang Melayu atau mana-mana kaum PERIBUMI berTINDAK merampas keKAYAan milik kaum CINA di negara ini seperti apa yang berlaku di Zimbabwe?

- Pernah TAK kebajikan demi CINA tidak dibantu oleh kerajaan atau mana-mana pemimpin Melayu? Baik sekolah, TANAH dan kemudahan prasarana, banyak telah disumbangkan oleh para pemimpin Melayu kepada kaum CINA demi menjalinkan hubungan perSAHABATan untuk sama-sama menjaga NEGARA ini.. Malah, orang Melayu langsung TIDAK bersungut apabila banyak HAK-HAK mereka diKORBANkan demi menjaga keHARMONIan dengan kaum CINA..

Namun demikian, kenapa kaum CINA langsung TIDAK cuba menjaga HATI dan PERASAAN orang Melayu dan kaum PERIBUMI apabila mereka memBIARkan para pemimpin parti BABI 'RACIST' sewenang-wenangnya mengKRITIK kepimpinan Melayu, raja-raja Melayu, agama orang Melayu, bahasa orang Melayu dan segala HAK MILIK orang Melayu ke atas NEGARA ini? Adakah HATI BUDI orang Melayu terhadap mereka selama berGENERASI langsung tidak dipandang?

KITA TANYA SEKALI LAGI, BERANIKAH KAUM CINA BAIK DI SIBU MAHU PUN DI SEMENANJUNG MENOLAK 100% PARTI BABI 'RACIST' SEMATA-MATA KERANA INGIN MENJAGA HUBUNGAN BAIK DENGAN ORANG MELAYU ATAU KAUM PERIBUMI?

Orang Melayu sanggup mengHUKUM mana-mana ahli KAUM mereka yang memperSOALkan tentang sikap kaum Cina yang menyokong parti BABI 'RACIST' walaupun mereka jelas melakukan pemBOHONGan.. Soalnya adakah kaum CINA jugak berani berbuat demikian apabila ada anggota KAUM mereka seperti dalam parti BABI 'RACIST'yang memperSOALkan pulak kepentingan orang Melayu dalam segala HAL? Adakah kaum CINA lebih mementingkan TUNTUTAN berbaur perkauman SEMPIT para pemimpin parti BABI 'RACIST' berbanding bersama-sama berganding BAHU dengan KAUM-KAUM lain mengekalkan keHARMONIan dan keSEJAHTERAAN untuk hidup bersama-sama di negara INI?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS