DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, March 13, 2012

Datuk Hassan ALI BERANI melakukan tetapi TIDAK bagi PEMIMPIN UMNO/BN..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Nampaknya Datuk Hassan ALI mungkin TIDAK perlu berSUSAH payah untuk mencari sumber KEWANGAN bagi memBIAYAi NGO 'JATI'nya.. Dia sudah pun menyebut di HADAPAN umum untuk menyaman seorang Naib PRESIDEN PAS dan seorang MP PAS Shah Alam kerana memFITNAHnya berhubung dengan pemBIAYAan penubuhan 'JATI' dan 'ROADSHOW'nya.. ->KLIK<-

Datuk Hassan ALI berTINDAK betul dalam SOAL ini.. Buat apa diTUNGGU lagi sekiranya BUKTI sudah menCUKUPi dan kena pulak dengan 'TIMING'nya?

Terus terang KATAlah, keBANYAKkan PEMIMPIN UMNO/BN sangat LEMBAB untuk berTINDAK seperti Datuk Hassan ALI.. Ramai yang diFITNAH memBIARkan terlebih dahulu FITNAH tersebut meMUSNAHkan REPUTASI dirinya dan PARTInya dahulu barulah nak cari PEGUAM sana-sini.. Apabila keROSAKkan dah sampai tahap menCEMARkan nama PARTI, barulah mula nak kumpul BUKTI.. Inilah dia penyakit LEMBAB dan SELESA para PEMIMPIN UMNO/BN ketika ini.. Masih lagi berANGAN KONONnya RAKYAT tetap bersama mereka walaupun IMEJ dan KREDIBILITI mereka hancur!

Dari satu SUDUT, mungkin UMNO/BN patut menCIPTA satu bentuk PERATURAN agar para PEMIMPIN yang menDATANGkan MASALAH sebegini kepada PARTI diberi TEMPOH masa untuk menJAWAB sendiri TUDUHAN yang diLEMPARkan atau dikeHENDAKi mengambil TINDAKAN MAHKAMAH.. Jika mereka GAGAL berbuat demikian, keAHLIan mereka di dalam PARTI akan diGUGURkan secara AUTOMATIK.. Mungkin keDENGARan agak 'BRUTAL' tetapi rasanya ini perlu diperTIMBANGkan agar PEMIMPIN yang berMASALAH TIDAK menjadi BEBAN..

Selain itu, TINDAKAN sebegini jugak dapat menangkis sebarang FITNAH atau menJADIkan FITNAH itu satu bentuk BUDAYA pada hari ini.. Hari ini TIDAK ada orang pun TAKUT untuk membuat FITNAH atau meREKA-REKA bahan BUKTI kerana mereka TAHU pihak yang diTUDUH akan berHEMPAS-pulas untuk memBUKTIkan mereka TIDAK berSALAH.. Manakala pihak yang MENUDUH pulak BEBAS untuk 'MENEMBAK' memBUTA-tuli kepada pihak yang diTUDUH walaupun tanpa FAKTA dan BUKTI yang KUKUH.. Yang diperBODOHkan ialah RAKYAT..

Apa pun, CADANGAN ini berGANTUNG kepada pihak UMNO/BN sendiri.. Kita tak NAFIkan sesetengah PEMIMPIN UMNO/BN bukannya BETUL sangat pun.. Orang yang TERANG-TERANG berSALAH meLAKUkan POLITIK WANG pun diBERIkan JAWATAN, apakah para PEMIMPIN UMNO akan SOKONG sebarang PERATURAN yang akan menyekat usaha mereka menJADIkan UMNO sebagai PLATFORM mengejar keMEWAHan? Sudah tentu mereka TIDAK mahu menJAWAB sendiri segala bentuk TUDUHAN kerana STATUS mereka KONONnya sebagai PEMIMPIN!

Mereka lebih SENANG memBEBANkan PARTI dan JENTERA PENERANGAN untuk 'MemBERSIHkan' mereka daripada TUDUHAN yang diLEMPARkan.. Mereka ini terlalu EGO kerana PERASAN KONONnya mereka ini semacam 'TURUN dari LANGIT' macam sesetengah Lebai PAS yang PERASAN mereka lebih ISLAM berbanding orang ISLAM lain.. Inilah penyakit yang paling SUKAR diUBATi dalam UMNO/BN.. Namun, jika UMNO/BN dapat mengatasinya, tak MUSTAHIL bahawa UMNO/BN akan kembali mendapat SOKONGan RAKYAT pada PRU-13 nanti..

Ye la.. Jika para PEMIMPIN UMNO/BN asyik-asyik kemukakan SAMAN terhadap FITNAH yang diLEMPARkan, sekurang-kurangnya pihak yang memFITNAHlah akan berHEMPAS-PULAS untuk memBUKTIkan TUDUHAN mereka? Lainlah kalau PEMIMPIN UMNO/BN benar-benar melakukannya.. Ini akan menambah keYAKINan RAKYAT.. Pasal RAKYAT dapat meNILAI bagaimana PEMIMPIN PKR dan PAS begitu TAKUT untuk berHADAPAN dengan MASALAH SEKSUAL masing-masing.. Ada yang diTUDUH beROMEN dengan amoi CINA dalam video SEKS pun TAKUT nak SAMAN pihak yang MENUDUHnya.. Tak NAMPAK lagi ke UMNO/BN?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS