DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, March 14, 2012

PENYOKONG PR patut diLIHAT telah meMALUkan YDP AGONG dengan penyebaran GAMBAR sebegini..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita terTARIK dengan beberapa BLOG yang memaparkan GAMBAR semasa peRASMIan sidang PARLIMEN oleh YDP AGONG.. DiFAHAMkan, GAMBAR ini terSEBAR di dalam FACEBOOK dan beberapa BLOG milik PENYOKONG PR.. Ada PIHAK mengambil kesempatan untuk memBURUKkan PM dan ISTERInya berhubung GAMBAR ini.. Ye la.. Dah memang KERJA mereka untuk mengHANCURkan REPUTASI DS Najib.. Manakala ada pulak PIHAK yang memperTIKAIkan keSAHIHan GAMBAR ini menerusi beberapa PADANAN yang TIDAK kena.. ->KLIK<-

Kita TIDAK terTARIK pun dengan HUJAH lapuk ISTERI PM itu berTUDUNG atau TIDAK.. Kita lebih terTARIK dengan perSOALan jika GAMBAR ini di'EDIT' semata-mata untuk meMALUkan DS Najib dan ISTERInya.. Apa yang ingin kita SEBUT ialah bukan DS Najib dan ISTERInya sahaja yang cuba diMALUkan.. Malah, GAMBAR ini jugak seHARUSnya diLIHAT cuba meMALUkan YDP AGONG sendiri.. Apakah ini keSALAHan yang boleh diPEJAMkan mata begitu sahaja? Di manakah SKMM, POLIS dan KDN untuk memantau perBUATan KEJI sebegini? Atau mereka SEMUA begitu NAIF hingga GAGAL mengesan perBUATan sebegini?

Pada kita, SUBJEK di dalam GAMBAR itu ada 4 iaitu YDP AGONG, Raja PERMAISURI AGONG, PM dan ISTERInya.. MOTIF mereka yang menyebarkan GAMBAR ini sebenarnya untuk meMALUkan PM dan ISTERInya sahaja.. Namun demikian, mereka turut 'MengGUNAkan' IMEJ YDP AGONG dan Raja PERMAISURI AGONG untuk menguatkan lagi MOTIF mereka bagi meMALUkan PM dan ISTERInya.. Dalam KONTEKS ini, mereka secara LANGSUNG telah mengHINA YDP AGONG yang dijadikan sebagai SUBJEK untuk meMALUkan PM dan ISTERI.. Dengan kata lain, mereka mengGUNAkan IMEJ YDP AGONG dalam GAMBAR ini untuk tujuan tersebut..

Bagaimana pulak kalau IMEJ YDP AGONG dalam GAMBAR ini adalah diPALSUkan atau di'EDIT'? Ini jugak lagilah TIDAK boleh diMAAFkan.. Apakah GAMBAR bersama YDP AGONG sebegini di'EDIT' semata-mata untuk meMALUkan seseorang? Malah, yang lebih TERUK lagi ialah IMEJ YDP AGONG sendiri seolah-olah di'EDIT' untuk memBERIkan GAMBARAN lebih BURUK seolah-olah PM dan ISTERInya meLANGGAR PROTOKOL dan TIDAK tahu tataSUSILA berGAMBAR dengan PEMERINTAH terTINGGI di NEGARA ini.. Apakah perBUATan sebegini hanya diBIARkan sahaja oleh KDN dan Kementerian PENERANGAN?

Inilah keLEMAHan atau 'LOMPONG' yang diBUKA RUANG seLUAS-LUASnya oleh KDN dan SKMM untuk meMALUkan Institusi KeSULTANan Melayu.. Pada kita, RAKYAT mungkin tak KISAH jika puak-puak PR yang sememangnya ANTI dengan PM dan ISTERInya cuba diMALUkan menerusi GAMBAR ini.. Namun, mengGUNAkan YDP AGONG sebagai SUBJEK untuk meMALUkan PM dan ISTERInya seHARUSnya wajar diKENAkan HUKUMan BERAT atau lebih TEPAT lagi dianggap menDERHAKA! Dalam KONTEKS ini, mereka yang memalsukan dan MENYEBARkan GAMBAR sebegini seHARUSnya menerima HUKUMAN BERAT tanpa mengira apa puan NAWAITU mereka..

Apakah Menteri KDN, Menteri jaga PARLIMEN dan Menteri PENERANGAN sengaja memBUTAkan MATA terhadap PERKARA sebegini? Penyebaran GAMBAR sebegini di INTERNET jugak memBUKTIkan keLALAIan pihak KDN, SKMM dan Kerajaan menjaga keDAULATan Institusi KeSULTANan Melayu.. Mungkin Pak-Pak MENTERI meRASAkan DARJAT mereka lebih TINGGI berBANDING YDP AGONG hingga mereka seakan memBIARkan sahaja penyebaran GAMBAR sebegini? Mungkin pihak berKUASA kita begitu 'BERAT tangan' untuk MENYIASAT seterusnya mengambil TINDAKAN perUNDANGan kerana mereka SEMUAnya asyik mengira jumlah GAJI BARU mengikut SSM?

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

dengan skim gaji baru kastam pun dah rajin pi syarikat orang tengok akaun lama-lama, :))

Anonymous said...

ni gambar asal:http://www.google.com.my/imgres?q=agong+najib+sidang+perlimen&hl=en&sa=X&biw=1280&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=prQ5B-ya4d-T9M:&imgrefurl=http://umno-online.com/%3Fp%3D56639&docid=nb9X9ndOXXXhcM&imgurl=http://umno-online.com/wp-content/gallery/berita/fw232418_kl24_120312_agong.jpg&w=702&h=450&ei=50dhT4jFCsfmrAf2kqj9BQ&zoom=1&iact=hc&vpx=174&vpy=340&dur=4&hovh=180&hovw=281&tx=180&ty=86&sig=107883072590250179847&page=4&tbnh=141&tbnw=188&start=59&ndsp=21&ved=1t:429,r:16,s:59

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS