DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, March 05, 2012

HIKAYAT dua orang VETERAN UMNO KEDAH - Merbok VS Kulim-Bandar Baharu


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

UMNO sebenarnya boleh diKIRA sebagai sebuah parti yang BERJAYA mengAMANAHkan KUASA terhadap ahli-ahlinya..Kalau dulu ada antara ahli UMNO yang meLUCUTkan barang KEMAS untuk diBERIkan kepada Tunku Abdul RAHMAN sebagai TAMBANG ke London, hari ini UMNO sendiri sudah menjadi PLATFORM yang menDATANGkan keMEWAHan kepada ahli-ahlinya.. SeIRING dengan keMAJUan NEGARA, hari ini mana ada lagi ahli-ahli UMNO masuk KAMPUNG dengan berBASIKAL? Malah naik BASIKAL pun tak pernah..

Namun, UMNO bukanlah PLATFORM untuk keKUASAan selama-lamanya.. Kita kena INGAT, hanya Allah SWT berKUASA atas segala-galanya.. Baik UMNO, PAS, PKR atau pun DAP La'anatullah, SEMUAnya wujud atas peRENCANAanNYA.. Sebab itulah para PEMIMPIN UMNO harus SEDAR bahawa bila tiba MASAnya, mereka perlu meninggalkan keKUASAan di dalam UMNO untuk menjadi seperti RAKYAT biasa yang lain.. Apa yang TINGGAL di dalam UMNO biarlah JASA dan PENGORBANAN yang akan diINGATi dan diCONTOHi oleh GENERASI berikutnya..

Tun Dr. Mahathir pernah berKATA bahawa PEMIMPIN datang dan PERGI tetapi perJUANGan UMNO perlulah diTERUSkan.. Dengan lain kata, PEMIMPIN di dalam UMNO hanyalah memegang AMANAH untuk berKUASA bukannya berANGGAPan KUASA itu milik MUTLAK pusaka TOK nenek mereka.. Mereka perlulah mengAMANAHkan pulak KUASA tersebut kepada PEMIMPIN seterusnya.. Inilah KESINAMBUNGAN yang perlu ada jika UMNO mahu terus RELEVAN di dalam POLITIK di NEGARA ini.. KUASA perlu diLEPASkan apabila TIBA masanya..

Malangnya, masih ada para PEMIMPIN UMNO yang masih MABUKkan KUASA walaupun mereka sudah pun terlalu VETERAN dan sudah pun dikira BERJAYA di dalam keHIDUPan di atas PLATFORM UMNO! Mungkin ini SIFAT manusia yang TIDAK pernah merasa PUAS dan masih mahu diLIHAT meLEBIHi orang lain.. Inilah PERANGAI beberapa VETERAN dalam UMNO yang masih mahu mengejar KUASA meskipun mereka sepatutnya sudah PUAS mengecapi KUASA.. Apabila UMNO sudah TIDAK membuka RUANG sedemikian, UMNOlah yang diSALAHkan..

Semalam Utusan MALAYSIA menyiarkan TEMUBUAL dengan seorang VETERAN UMNO yang 'LOW Profile' walaupun dia pernah memBANTU Tun Dr. Mahathir dan NEGARA ini mengHADAPI dua kali keGAWATan EKONOMI.. Tun DAIM Zainuddin seorang anak KEDAH yang beberapa kali jadi MP di MERBOK telah memBERIkan NASIHAT berguna kepada UMNO untuk mengHADAPi PRU-13.. ->KLIK<-

Walaupun lebih SUKA menjadi 'LOW Profile', Tun DAIM sebenarnya seorang yang amat diSEGANi baik di dalam UMNO mahu pun PEMBANGKANG.. UMNO masih belum ada GENERASI PELAPIS yang mahir ilmu KEWANGAN sepertinya.. Yang MAHIR ilmu POLITIK WANG, banyakla!

Namun demikian, SIKAP yang diTUNJUKkan oleh seorang VETERAN UMNO yang jugak anak KEDAH dan beberapa kali jadi MP di Kulim-Bandar Baharu iaitu TS KADIR Syeikh Fadzir amat berBEZA sekali.. ->KLIK<-

Malah, dia TIDAK segan SILU untuk memBURUKkan UMNO, parti yang pernah memBERIkannya KUASA dan PLATFORM keJAYAan selama ini.. Antara TUDUHan yang diLEMPARkannya terMASUKlah UMNO/BN memBERIkan RASUAH sejumlah WANG kepada para pengUNDI di PARLIMEN Kulim-Bandar Baharu pada PRU-12!

Atas DASAR apa TUDUHan sedemikian diLEMPARkan, tak ada siapa pun TAHU.. Malah, TINDAKkannya yang mengHADIRi majlis-majlis parti PKR seakan cuba memBERIkan 'HINT' kepada UMNO bahawa dia sedia menukar 'KIBLAT' POLITIKnya jika UMNO TIDAK meLAYANi KERENAHnya.. Apakah dia MERAJUK kerana MAHU mengUGUT UMNO seperti mana DS ZAID Ibrahim pernah lakukan? Itu hanya dia dan UMNO sahaja yang TAHU.. Yang jelas, tak semua PEMIMPIN yang pernah mengecapi keJAYAan di dalam UMNO tahu berTERIMA kasih..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS