DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, February 12, 2014

Apabila juruBLOG pro-UMNO/BN sendiri yang GHAIRAH sungguh menyebarkan STATUS FB sebegini JIJIK..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PerBUATan memisahkan ANAK dengan IBU BAPA mereka tanpa ALASAN yang KUKUH ialah perBUATan terKUTUK walaupun ianya diKATAkan atas nama HAK ASASI Manusia.. Sebab itulah kita sangat-sangat MENGUTUK perBUATan Kerajaan Sweden yang 'SNATCH' 4 orang ANAK PASANGan WARGANEGARA kita daripada IBU BAPA mereka.. Walaupun mereka menDAKWA IBU BAPA tersebut telah meLANGGARi UNDANG-UNDANG di NEGARA itu dengan hanya meROTAN di tapak TANGAN, ianya bukanlah ALASAN yang KUKUH untuk 'SNATCH' mereka! TIDAKkah itu memBUKTIkan NEGARA seMAJU Sweden sebenarnya sangat JAHILIYYAH? 

Tatkala ANAK-ANAK mereka terpaksa meneruskan keHIDUPan tanpa IBU BAPA mereka, kita HAIRAN ada pulak 'SYAITAN' yang sanggup menambahkan lagi keSENGSARAan mereka ini.. 'SYAITAN' yang kita MAKSUDkan ialah dengan meRUJUK kepada 'STATUS' dalam FACEBOOK di bawah.. Apa punya manusia la peMILIK AKAUN FACEBOOK nih..


Bagi kita, 'STATUS' FACEBOOK ini langsung TIDAK memBANTU samada ANAK-ANAK PASANGan tersebut, apatah lagi pihak-pihak yang berSIMPATI dengan NASIB mereka berEMPAT itu.. Dalam KONTEKS ini, seWAJARnya pihak berKUASA menyiasat segera peMILIK AKAUN FACEBOOK ini dan DEDAHkan kepada UMUM.. Kita sangat MENYOKONG jika peMILIK FACEBOOK ini terBUKTI memFITNAH, dia wajar diHUKUM di hadapan KHALAYAK RAMAI dan diSAKSIkan seluruh UMAT Melayu/ISLAM.. HUKUMan apa yang sesuai untuk pemFITNAH ini? 

Malangnya, ada jugak juruBLOG pro-UMNO/BN sendiri yang meRELAkan 'STATUS' FACEBOOK sebegini diSEBARkan untuk menyulitkan keadaan mereka seKELUARGA.. Kepada juruBLOG pro-UMNO/BN yang turut SAMA menyebarkan 'STATUS' FACEBOOK ini, SERONOK sangat ke kamu mengANIAYA mereka seKELUARGA ini? SERONOK ke meLIHAT pengunjung BLOG meMASUKi BLOG kamu untuk menambahkan lagi penDERITAan 4 orang ANAK yang diPISAHkan dari IBU BAPA mereka sendiri? SERONOK ke meLIHAT sebuah KELUARGA hancur kerana menyebarkan STATUS FACEBOOK tersebut yang cuba meMALUkan mereka?


Sebelum anda memPERCAYAi 'STATUS' FACEBOOK sebegini, ada BAIKnya anda meneliti KRONOLOGI terhadap MUSIBAH yang berlaku kepada KELUARGA ini..

1) Sebelum 'STATUS' FACEBOOK ini diSEBARkan, anda sepatutnya TAHU bahawa anak SULUNG PASANGan ini sendiri yang menyebarkan 'STATUS' FACEBOOKnya seperti di bawah.. 


Apakah 'STATUS' FACEBOOK anak SULUNG PASANGan ini bukannya LAHIR dari HATI nuraninya sendiri? Apakah dia diPAKSA untuk menulis sedemikian demi meRAIH SIMPATI? Anda sendiri TAHU apakah keBENARannya.. 

2) Apakah peMILIK FACEBOOK itu sebegitu DUNGU hingga langsung TIDAK TAHU bahawa keSEMUA 4 orang ANAK-ANAK ini sedang diJAGA oleh KELUARGA di sebelah IBU mereka di Kelantan? Jika IBU mereka seperti yang diGAMBARkan oleh 'STATUS' FACEBOOK ini, kenapakah ANAK-ANAK ini TIDAK memBANTAH jika PAKCIK dan MAKCIK sebelah IBU mereka yang menJAGA mereka kini?


Dalam SOAL ini, kita CABAR PIHAK berKUASA segera berTINDAK dan menCARI siapakah peMILIK AKAUN FACEBOOK yang jelas UMPAMA BETINA zaman JAHILIYYAH.. Kepada juruBLOG pro-UMNO/BN yang keLIHATan begitu GHAIRAH menyebarkan STATUS FACEBOOK ini menerusi BLOG dan FACEBOOK, SELIDIK dulu latar-belakang PASANGan tersebut menerusi KENALan terDEKAT mereka.. RAMAI yang kamu boleh SELIDIK samada menerusi FACEBOOK jugak atau pun menerusi NGO-NGO yang memBELA mereka seKELUARGA.. Sekali lagi kita TANYA kepada PIHAK berKUASA, apakah anda memBIARkan aje FACEBOOK tersebut?

Wallahualam..

9 comments:

Anonymous said...

pergi mampos sama itu family..banyak lagi family yg susah di Malaysia yg memerlukan pertolongan.Setakat dua orang tua tu masuk jel apalah sgt..mari kita bantu rakyat dalam negara kita..

Anonymous said...

Yang atas tu bahasa mulia sungguh...memangnya dua orang tu bukan rakyat Malaysia?
Anak diorang bukan rakyat Malaysia?

Anonymous said...

Tak da apa salahnya "STATUS FB" kalau ianya memang benar.

Beliau hanya merasa kecewa diatas tidakan jiran/kawan yang telah melayan anak2 sebegitu.

Perlukah kita pertahankan emak/bapak yg perangainya begitu. Tidak mustahil ada ibu bapa yg bersikap demikian.

Dalam hal ini anak yg dilihat lebih mulia dari ibu bapa. Seorang anak tentu tak mahu kehilangan ibu bapa walau bagaimana buruknya perangai ibu bapa begitu juga sebaliknya. So admin jangan pass judgement dengan begitu cepat. Kita lihat apa keputusan perbicaraannya.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

ANON 10:03AM, anda begitu menJELEKkan apabila MUDAH mengatakan 'Tak da apa salahnya "STATUS FB" kalau ianya memang benar.'.. Anda belajar AGAMA dengan Lebai DUNGU PAS yang mana?

Jika anda MASALAH 'PERSONAL' dengan PASANGAN tersebut, itu antara anda dengan mereka.. Tak perlu pun meLIBATkan ANAK-ANAK mereka atau pun nak mengAJAK SELURUH NEGARA mengEJEK mereka apabila diTIMPA MUSIBAH sedemikian..

Sekarang, siapakah 'PASS JUDGEMENT' dengan begitu CEPAT sekarang? Anda terlalu berOTAK LIBERAL apabila meLETAKkan 'PERSONAL' anda mengatasi AKHLAK sepatutnya..

Wallahualam..

Anonymous said...

Bodoh punya posting! Nak salahkan org pulak! Setiap negara ADA UNDANG2 mereka sendiri! Kalu tak tahu nak hormat, baik jgn pergi negara tuh! Perangai admin nih serupa mcm Aljuburi. Tak boleh masuk Jepun, marah kat Jepun! Blah!

Apa guna jaga 2 org PAS tuh! Nih dlm negara banyak lagi yg hidup merempat!

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Selama ini pun bukan kamu pun yang menJAGA orang dok meREMPAT tuh? Orang macam kamu memang SUKA ada orang yang dok meREMPAT supaya kamu diLIHAT seTARAF dengan KAUM 'AH-Beng' yang KONON-KONONnya lebih 'SUPREMACY' berBANDING KAUM-KAUM lain.. Bukan begitu? HE!HE!HE!

DS Najib terNYATA begitu BESAR HATI apabila menerima 'ANAK-ANAK orang PAS' ini sebagai TETAMUnya.. Malah siap pastikan mereka lebih 'SECURE' lagi di NEGARA ini.. Kamu ANON yang MENYALAK nih SAKIT HATI kan pasal KAUM Melayu/BUMIPUTRA diBANTU kerajaan sebegini.. Bagi 'RED BEAN ARMY' macam kamu, ianya CUKUP menyakitkan HATI bukan? HE!HE!HE!

Wallahualam..

Anonymous said...

Teringat kes Raja Kamarul Bahrin dan anak-anaknya. Akhirnya tangan yang memberi bantuan digigitnya. Fikir-fikirlah. Mungkin pisang akan berbuah dua kali.

Apapun semoga pasangan ini akan berjaya dalam perbicaraan mereka nanti.

Anonymous said...

Tukang Dok Perahti

Apa dia? Jaga org yg dok merempat?

Tak lah. Kami HANYA berminat jaga org yang dok MEREMBAT duit rakyat..

Apa dia? Najib jaga org PAS?

Ada aku kesah? Dia dok jaga cina kapeer harbi 24/7 pon kami tak heran...

Apa dia? Red Bean Army? Ha..ha..ha..

Tak per lah. Go ahead. Aku hanya boleh ketawa!

Kesian nyer...

Ha..ha..ha... Sense of Accountability ala-ala Najib! ha..ha..ha..!

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Oo.. Ye ke? Ingatkan JAGA orang 'MenJUBOR' aje.. KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS