DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, February 03, 2014

Apakah MCA dah KECUT PERUT untuk berHADAPAN dengan LAWAN mereka pada PRK DUN Kajang nanti?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita meneliti beberapa BLOG yang MULA menyuarakan tentang siapakah yang patut menjadik CALON BN di DUN Kajang.. Walaupun itu kerusi TRADISI MCA, sudah ada beberapa DESAKan yang MAHUkan UMNO sebagai PARTI terKUAT menandingi kawasan tersebut.. Ini berDASARkan kepada ANGKA 48% daripada pengUNDI di DUN itu ialah KAUM Melayu/BUMIPUTRA.. KATA DR. Ridhuan TEE,

"Ingat! Majoriti pengundi di situ adalah Melayu, 48%, Cina 41%, India 10%. Pada tahun 2013, PKR menang dengan majoriti 6824. Tahun 2008 - 3268, tahun 2004 - 2773. Maknanya, selama 10 tahun ini, MCA tidak pernah menang. Bayangkan jika kawasan itu majoriti Cina. Lagi putih mata. Jadi, muhasabah dirilah MCA.  

Selama inipun MCA tidak pernah kuat. MCA hanya mendapat sokongan dan menang di kawasan majoriti Melayu sahaja. Peliknya, kenapa MCA begitu yakin dapat menawan DUN Kajang. Ingatan kepada MCA, sembahyanglah banyak kali dulu sempena Tahun Baru Cina ini, untuk minta petunjuk sebelum keluarkan kenyataan sebegini." ->KLIK<-


Hmmn.. Ada beberapa 'POINT' DR. Ridhuan yang kita SETUJU terUTAMAnya apabila diperKATAkan tentang setakat manalah keKUATan MCA pada PRU lalu.. Namun demikian, 'POINT' DR. Ridhuan jugak TIDAK sebegitu KUKUH untuk meYAKINkan bahawa jika CALON UMNO diLETAKkan, UMNO akan MENANG di sana.. Kita TIDAK yakin langsung bahawa 48% pengUNDI Melayu/BUMIPUTRA akan memBERIkan SOKONGan sePENUHnya jika CALONnya dari UMNO.. Malah, jika diTAKDIRkan UMNO mendapat sePENUHnya 48% UNDI Melayu/BUMIPUTRA sekalipun, UNDI KAUM 'AH-Beng' + KAUM India aje dah bolehkan PKR MENANG!

Di sinilah kita BN kena berHATI-HATI mengATUR STRATEGI.. Walaupun UNDI Melayu/BUMIPUTRA pada PRU-13 lalu MAJORITInya berPIHAK kepada UMNO tetapi ia TIDAK berMAKNA UNDI KAUM ini 'SOLID' untuk UMNO.. BerBEZA dengan DAP La'anatullah atau CALON 'AH-Beng' dari PKR.. Jika mereka mendapat 97% UNDI KAUM 'AH-Beng' pada PRU-13 lalu, ianya adalah 'SOLID' untuk PARTI tersebut.. Sekadar FAKTA, UNDI KAUM Melayu/BUMIPUTERA untuk UMNO sejak MERDEKA TIDAK pernahnya 100%.. Paling BANYAK pun sekitar 65% sahaja.. MUJURlah KAUM Melayu/BUMIPUTERA masih pengUNDI MAJORITI di NEGARA ini..

Lebih MALANG untuk UMNO ialah apabila diTELITI keadaan UMNO Selangor itu sendiri.. Semalam kita dah SEBUTkan tentang UMNO Selangor yang masih berKHAYAL untuk meRAMPAS semula Selangor daripada PR.. KUAT sungguh UMNO Selangor ini berKHAYAL hingga 'SELUAR dah BASAH' pun tak SEDAR lagi! Patutlah bila KAUM Melayu diHINA AGAMAnya sebegini, pakat dok DIAM aje..Itu sebab kita berSETUJU dengan kenyataan BLOG SeKUPANG Dua bahawa UMNO tak perlu TUNJUK JAGUH sebagai CALON kat PRK DUN Kajang.. KATAnya,

"Orang UMNO tak perlulah nak tunjuk jaguh atau hero di PRK Kajang... ini kawasan MCA dan biarlah mereka yg meneraju PRK kali nie dan sebagai rakan kompenan sepatutnya bukan lead atau peneraju utama untuk PRK Kajang. Tak perlulah membukit dilambakan peruntukan sehingga berbukit. Tak kan masih tak sedar apa keluh kesah rakyat atau pengundi.... asyik menabur peruntukan terutama untuk kaum Cina yg bukan sekali tetapi berkali-kali dan akhirnya terima kasih diterjemahkan status PADAN MUKA di kertas undi.dah boleh dianggap pesta peruntukan untuk kaum cina sementara yg kaum melayu hanya dapat nganga melihat berbukit dikhususkan utk kaum Cina...

Pemimpin-pemimpin dan pak Menteri masih tak serik dan tak belajar tauladan yg pernah disejarahkan bila kaum Cina tak beri undi sekalipun tak cukup tangan menadah dengan muka diolokan macam setia... Masa inilah mereka (MCA) patut membuktikan sokongan orang Cina kembali menyokong BN. Biarlah mereka yg buat strategi dan kompenan hanya membantu. Kena ingat dan belajar bila pengakhiran PRU Atau PRK berkesudahan yg ditabur lesap dan yg diharap lebuh. Dan perlu ingat pekara ini juga buat makin banyak parah dan AIB terpaksa ditanggung oleh kompenan dan terutamanya UMNO." ->KLIK<-


Bagi kita, adalah lebih BAIK MCA menunjukkan apakah PARTI ini BENAR-BENAR KUAT seperti yang mereka DAKWA atau sekadar menempel kepada keKUATan UMNO.. TerPULANG kepada STRATEGI MCA sekurang-kurangnya untuk KEMBALIkan SOKONGan KAUM 'AH-Beng' kepada BN walaupun ianya agak MUSTAHIL.. Nak WUJUDkan 'RED Bean ARMY' mereka ke apa ke terPULANGlah.. Bagi UMNO pulak, CUKUPlah memBANTU MCA sebagai RAKAN dalam BN sahaja.. Tak perlulah DS Najib menJELMA menjadik 'AH-Jib-GOR' di DUN Kajang.. Selebihnya biarkan diURUSkan oleh MCA.. MCA bukan takde DANA mereka sendiri.. Malah, keKUATan AHLI pun menCECAH lebih SEJUTA orang..


Sekiranya MCA diTOLAK di DUN Kajang, maka MCA patut merasa MALU dan tentunya Kerajaan PUSAT patut SEDAR tentang 'PRIORITY' yang patut mereka UTAMAkan berASASkan KAUM.. Biarkan 'PenJUBOR' itu menentukan sendiri apakah yang dia nak 'KORBAN'kan kepada KAUM 'AH-Beng' yang berKORBAN termasuklah mengosongkan kerusi DUN Kajang ini.. Tentunya bukan 'JUBOR' mereka yang sekadar LAP dengan TISU aje.. Lebih BAIK keUTAMAan diBERIkan kepada KAUM Melayu/BUMIPUTRA yang TIDAK akan sesekali 'PRODUCE'kan VIDEO begini,


Kalau dah BANGSA sendiri diHINA sebegini pun DS Najib masih nak menjadik 'AH-Jib-GOR' tak TAHUlah kita nak KATA apa.. Kalau takat diHINA batang TUBUH 'AH-Jib-GOR' tuh kita FAHAMlah tapi diKAITkan sekali dengan AGAMA orang Melayu, kePENTINGan orang Melayu dan sebagainya, itu bukan ke dah meLAMPAU? Jadik, DS Najib patut-patutlah seCERDIK TUN DR. Mahathir dalam berPOLITIK!

Wallahualam.. 

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS