DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, February 01, 2014

PRK DUN Kajang - BN nih KALAH memang dalam TANGAN tapi MENANG jugak TIDAK mustahil ASALkan......


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! Mungkin kalau TOPIK pasal PRK DUN Kajang jadik TOPIK perBUALan di kedai KOPI, DATUK Mat MASLAN boleh menjadi 'JAGUH'nya.. Ini kerana DATUK Mat MASLAN berKATA bahawa TIDAK mustahil untuk BN MENANG di DUN tersebut nanti.. KATAnya lagi, hanya 3500 UNDI lagi diperlukan untuk MENANG!

"Angka 3,500 dari hampir 40 ribu pengundi dalam PRK bukan sesuatu yang mustahil untuk BN dapat, tambahan pengundi Kajang tahu PRK ini terpaksa dilakukan kerana masalah dalaman PKR, Kajang ini hanya 15 minit berkereta dari Kuala Lumpur dan Putrajaya...tidak ada masalah jentera," ->KLIK<-


Bila perKATAan seperti 'TIDAK Mustahil' dan sebagainya dikeluarkan oleh PEMIMPIN UMNO/BN, kita RASAkan ianya patut jugak di'VIRAL'kan sebagai perKATAan LAWAK jenaka SAMA seperti perKATAan 'KANGKONG' sebelum ini..


Kita KATAkan sedemikian kerana selalunya, perKIRAan sebegini langsung TIDAK menCERMINkan REALITI terUTAMAnya jika ianya diLAKUkan oleh DATUK Mat MASLAN.. Kalau nak diIKUTkan, SAMAlah jugak apabila sebelum ini RAMAI mengatakan Johor tak akan diTEMBUSi oleh PR dan Selangor akan kembali kepada UMNO/BN pada PRU-13 lalu.. Hakikatnya? UMNO/BN LUNYAI terus di Selangor dan Johor NEGERI DATUK Mat MASLAN sendiri 'BOCOR' di sana-sini.. Jadik, tak perlulah DATUK Mat MASLAN mengeluarkan kenyataan sebegini pasal ianya hanya dijadikkan bahan KETAWA aje.. ATURlah STRATEGI secara SENYAP!

Ya.. UMNO/BN bukan TIDAK pernah meLAKUkan keAJAIBan dalam PRK.. PRK PARLIMEN Hulu Selangor dan PRK DUN Galas di Kelantan adalah BUKTInya sebelum ini.. Namun demikian, jangan LUPAkan jugak PRK PARLIMEN Sibu yang menyaksikan penolakkan KAUM 'AH-Beng' menerusi DAP La'anatullah sebelum ini.. Ada BAIKnya DATUK Mat MASLAN meNILAI perkara-perkara berikut dulu..

1) DUN Kajang memanglah DEKAT dengan KL dan Shah Alam.. Jadik, bukan UMNO/BN aje yang mampu mengerahkan keSEMUA JENTERA PARTI pada MASA PRK nanti.. PKR dan DAP La'anatullah jugak begitu..

2) DANGKALnya kenyataan DATUK Mat MASLAN pasal dia LUPA bahawa di kawasan BANDAR seperti KL dan Shah Alam, UMNO/BN diTOLAK seHABISnya oleh SPESIS Melayu BANDAR yang PERASAN berOTAK LIBERAL dan tentunya KAUM 'AH-Beng.. Cuba SEBUT kawasan BANDAR mana di Lembah Kelang ini yang diMENANGi dengan selesa oleh UMNO/BN?

3) Apakah DATUK Mat MASLAN masih MENGIGAU menyangka SPESIS Melayu BANDAR yang PERASAN berOTAK LIBERAL dan KAUM 'AH-Beng' ini sudah kembali menyokong UMNO/BN? Jangan HARAPlah.. KAUM 'AH-Beng' tetap KAUM 'AH-Beng' dan SPESIS Melayu begini pun takdenya nak berUBAH kalau begitu MUDAH mereka meLATAH tiap kali HARGA barang NAIK?

Janganlah cuba diNAFIkan FAKTA walaupun puak-puak PR telah mengGADAIkan AMANAH RAKYAT semata-mata untuk PRK kali ini, MAJORITI pengUNDI di DUN Kajang yang terdiri daripada SPESIS Melayu BANDAR yang PERASAN berOTAK LIBERAL dan KAUM 'AH-Beng' tetap akan memilih PKR.. Walaupun mungkin bukan kerana MAHUkan seorang 'PenJUBOR' sebagai MB Selangor tetapi kerana SENTIMEN untuk menolak UMNO/BN masih lagi KUAT.. KeFAHAMan DEMOKRASI yang ada dalam OTAK mereka masih belum MATANG.. DiBURUKkan lagi dengan keBODOHan Kerajaan UMNO/BN yang memBERIkan RUANG kepada mereka ini..


Apakah pulak PELUANG yang ada pada UMNO/BN untuk meMENANGi PRK ini? Ada.. PELUANG tuh tetap ada.. Kita tak TAHU berapa RAMAI lagi dalam UMNO sendiri yang masih INGAT bagaimana allahyarham DATUK Harun IDRIS yang POPULAR itu pun boleh KALAH dalam PRK Ampang Jaya TAHUN 1989 dahulu.. KALAH kepada siapa? KALAH kepada DS Ong TEE Kiat dari MCA tentunya.. Patut diINGATkan jugak bahawa pada ketika itu UMNO telah berPECAH kepada PARTI Semangat 46 dan DATUK Harun meWAKILi PARTI tersebut dengan diSOKONG oleh ALMARHUM TUNKU Abdul RAHMAN lagi.. SEJARAH ini yang perlu diRUJUK.. 
UMNO/BN perlu INGAT CALON yang sebegitu BAIK pada mata RAKYAT tetap akan diTOLAK hanya kerana mereka meWAKILi UMNO/BN.. Oleh itu, usahlah mengorbankan DATUK Lee CHONG Wei kerana PRK DUN Kajang ini.. Begitu jugak jangan diCALONkan mereka yang meWAKILi UMNO.. LUPAkah UMNO bagaimana CALON mereka yang terBAIK di Permatang Pauh pada PRU-13 lalu diTOLAK jugak di sana? MCA patut meLETAKkan seorang yang SEDERHANA tetapi diTERIMA oleh SEMUA KAUM di DUN Kajang.. Itu pun dengan SYARAT KAUM 'AH-Beng' mengHARGAi CALON sebegini.. Kalau IKUTkan CALON-CALON MCA pada PRU-13 lalu, BAIK ke apa ke SEMUAnya di'REJECT' dek KAUM 'AH-Beng'! 

Wallahualam.. 

2 comments:

Anonymous said...

MASAALAHNYA BILA JOIN JE UMNO TAK KIRA ADA IJAZAH MBA DAN PELAJAR TERBAIK SEKALI PUN. AKAN JADI BODOH DAN MACAM LALANG. BILA MASUK KAMPONG NAK DI LAYAN MACAM VVIP. YANG UTAMA NAK KAUT KEKAYAAN UNTUK DIRI SENDIRI DAN KAUM KELUARGA.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PENYAKIT sebegini WUJUD dalam mana-mana pun PARTI POLITIK Melayu.. SAMAlah jugak bila kita mengatakan Si JAHIL sebagai USTAZ bika menyertai PAS atau RAJA MAKSIAT sebagai 'Manusia ANUGERAH Tuhan' atau pun SI KAFIR Evangelist sebagai 'KHALIFAH Umar AL-Khattab'?

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS