DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, August 31, 2014

PenCAPAIan KPI NEGARA kita pada HARI KeMERDEKAan ke-57 dan 'HADIAH' daripada PM DS Najib untuk RAKYAT..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apakah ERTI keMERDEKAan? Kita BEBAS? Apakah TAFSIRan keBEBASan itu hinggakan kita boleh HIDUP tanpa AGAMA, ADAB dan UNDANG-UNDANG? Itu perSOALan yang perlu diJAWAB pada HARI keMERDEKAan yang ke-57 kali ini.. SeTAHUN selepas NEGARA kita MERDEKA, TUNKU Abdul RAHMAN berMURAH HATI memBERIkan keWARGANEGARAan kepada 1 JUTA KAUM penDATANG yang dibawa oleh British ke NEGARA ini.. Begitu peMURAHnya TUNKU dan UMNO sebagai WAKIL UMAT Melayu/ISLAM pada MASA itu tanpa memikirkan BEBAN yang terpaksa diPIKUL oleh GENERASI terkemudian untuk meneruskan lagi keLANGSUNGan sebuah NEGARA berNAMA Malaysia bagi TAHUN ke 57 kali ini..


Kita PERCAYA HARAPan TUNKU dan RAMAI lagi PEMIMPIN terawal ialah SEMUA KAUM dapat berKERJASAMA dan saling mengHORMATi HAK masing-masing selagi NEGARA ini masih WUJUD.. Namun demikian, TAHUN demi TAHUN kita menyaksikan HARAPan mereka yang terdahulu diROSAKkan oleh sesetengah PEMIMPIN KAUM yang SENGAJA ENGGAN mengakui keWARGANEGARAan mereka itu dapat secara ANUGERAH, bukannya kerana mereka perlu meMOHON macam Bangla.. Maka mengHASUTlah mereka untuk meMULAkan ANGKARA terhadap NEGARA..
Kenapa WUJUDnya BUDAYA sedemikian tatkala sepatutnya pada NEGARA dah berUSIA 57 TAHUN ini RAKYATnya perlu memPUNYAi perADABan dan MORAL yang TINGGI? Ini kerana SIKAP para PEMIMPIN POLITIK di dalam PR terUTAMAnya yang memang mengKHIANATi NEGARA!INSTITUSI KeSULTANan Melayu jugak merupakan ELEMEN PENTING untuk NEGARA ini mencapai keMERDEKAan.. Tanpa INSTITUSI ini, kita sudah menjadi REPUBLIK di mana KUASA berPUSAT kepada seorang PRESIDEN dan mungkin TIDAK akan diGILIRkan (DIKTATOR) atau pun terIKAT dengan KUASA-KUASA ASING yang mahu menJAJAH secara TIDAK FORMAL.. Namun, INSTITUSI yang meRUPAkan TONGGAK UTAMA keMERDEKAan NEGARA kita ini dah terANCAM.. 


Siapakah yang mampu memBELA penDERHAKAan oleh para 'Si KITOL' MODEN ini terhadap para SULTAN? Apakah UMNO? UMNO kini nak jaga SULTAN Melayu?
Ini ke GELAGAT para PEMIMPIN UMNO yang nak menJAGA keDAULATan para SULTAN seterusnya menJAMIN keUTUHan dan keMERDEKAan NEGARA ini? Apa? Itu GELAGAT PEMIMPIN UMNO tahap 'CAI' yang cuma PERASAN SELEBRITI dan TIDAK perlu diENDAHkan? BAIKlah, kita TENGOK pulak PEMIMPIN tertingginya..Inilah dia HADIAH daripada PEMIMPIN tertinggi UMNO/BN kepada RAKYAT NEGARA ini khususnya UMAT Melayu/ISLAM sempena HARI keMERDEKAan yang ke 57.. Sebelum ini, semasa SAMBUTan HARI Malaysia pada TAHUN 2011, AKTA KeSELAMATan dalam NEGERI diMANSUHkan.. Ianya sekaligus menyebabkan peningkatan KADAR JENAYAH dan WUJUDnya pelbagai USAHA SUBVERSIF nak menJATUHkan NEGARA.. NAMPAKnya 'BENDAHARA UMNO/BN' masih GAGAL lagi..


Selama manakah keLANGSUNGan sebuah NEGARA berNAMA Malaysia ini? 60 TAHUN? 75 TAHUN? Atau 100 TAHUN? Rasanya jika anda meLIHAT semula apa yang kita PAPARkan di atas, anda boleh agak berapa lama sangat NEGARA ini mampu berTAHAN.. Apakah seluruh NEGARA patut menanggung DOSA kerana PEMIMPIN yang diAMANAHkan ini BODOH dan GAGAL menJAGA NEGARA sendiri?

Wallahualam..

1 comment:

maae said...

Jika selama ini Melayu Islam itu di jaga dalam tanah tumpah darah nya, kini kita semua di suruh 'mengurus' diri masing- masing !

Bila kita bertindak atas kebenaran demi menjaga apa yang 'mereka' di atas hancurkan, kita pula yang 'di iring' dan di 'kambingkan'. Yang melakukan kesalahan besar, provokasi perkauman, mencabar Perlembagaan dan Kesultanan Melayu termaktub nya nama Persekutuan, lepas bebas melakukan perkara subversif.

57 tahun, Kemerdekaan yang di sambut tidak lain keresahan lahir nya sebuah cinta kepada yang tidak tahu hendak di sebut nama nya. Malay sial, Malasicina atau Malaysia Tanah Melayu ? 1Malaysia ?

Sesungguh nya tiada belah bahagi cinta Melayu benar kepada Negara nya.

Melayu kitol dan kafirun harbi hanya bermuka-muka.

Allah SWT sahaja menjanjikan yang benar

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS