DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, November 11, 2008

Apa nak jadi dengan TANAH AIR kita..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita tak boleh berfikiran NEGATIF.. Namun, kita jugak kena sedar dari hari ke hari, Malaysia jugak semakin menuju kehancuran.. Adalah memalukan melihat bagaimana perkembangan yang berlaku sejak kebelakangan ini.. Bukan saja dari sudutu POLITIK, malah dari segi EKONOMI, SOSIAL dan banyak lagi.. Kerajaan sudah hilang hala tuju.. Pembangkang pulak sekadar bersifat RETORIK dan tidak ada agenda khusus untuk rakyat selain menyalahkan orang.. Apa akan jadi kepada Malaysia 20 tahun dari sekarang? Kehancuran pasti berlaku sekiranya faktor-faktor dibawah dibiarkan..

1)UMNO yang tidak sudah-sudah dengan perbalahan sesama ahli

UMNO seharusnya ada agenda yang lebih besar untuk bangsa, agama dan negara.. Namun, fungsi UMNO sekarang ini hanya terhad kepada menjadi alat segelintir individu untuk mencapai hasrat dan memuaskan nafsu mereka.. UMNO sudah tidak RELEVAN lagi untuk orang Melayu sekarang ini.. Malah, dalam BN pun peranan UMNO sudah mula dipertikaikan oleh ahli-ahli BN yang lain..

2)Kehancuran generasi muda, khususnya muda-mudi Melayu

Generasi muda sekarang ini hanya memikirkan kesenangan dan tidak tahu erti penat lelah untuk hidup.. Mereka lebih suka mencuba nasib melalui berbagai rancangan Realiti TV daripada membanting tulang bekerja seperti ibu bapa mereka.. Generasi yang ada pendidikan agama pulak cenderung untuk menjadik 'RIYA' dan 'TAKSUB' dengan apa yang dipelajari.. Adakah ini membantu negara?

3)Kelembapan dalam perencanaan projek infrastruktur untuk rakyat

Apabila kerajaan merancang sesuatu projek untuk rakyat, biasanya kerajaan akan mengambil masa yang lama dan perlahan.. Bermual dengan pengeluaran tender, perletakkan batu asas, pembinaan, penyempurnaan projek dan akhir sekali perasmian projek, semuanya kerajaan akan dipersalahkan.. Ada aje alasan seperti RASUAH, pembaziran duit rakyat, projek 'gajah putih', tidak mengikut spesifikasi, ketirisan dalam kos projek dan banyak lagi akan dimomokkan oleh pihak pembangkang dengan bantuan media untuk meMALUkan kerajaan di mata rakyat..Ada yang BENAR dan tak kurang jugak yang PALSU.. Sebab itulah kita dapati Malaysia sekarang nih takde beza pun dengan Malaysia 10 tahun sebelumnya..

4)Hubungan antara KAUM dan AGAMA semakin kurang baik

Apabila kedudukkan orang Melayu dan Bumiputera semakin berani dipertikaikan oleh KAUM PENDATANG, maka sudah tentulah mereka akan bertindak-balas dan mepersoalkan balik seterusnya menjurus kepada pertikaian yang tidak berkesudahan.. Ini ditambah lagi dengan kewujudan para BATU API dari kalangan orang-orang politik untuk melaksanakan agenda BUSUK mereka.. Sepatutnya para BATU API ini tidak boleh dibebaskan walaupun atas prinsip DEMOKRASI kerana jelas sekali mereka hanya akan membawa kehancuran.. Malangnya, kelemahan perlaksanaan undang-undang oleh pihak kerajaan berkenaan masalah ini adalah amat meragukan..

5) Kadar pengangguran di kalangan SISWAZAH membimbangkan

Semakin hari semakin membesar angka-angka atau peratusan yang dikeluarkan berkenaan dengan kadar siswazah menganggur.. Itu yang baru belajar nak hidup, bagaimana pulak dengan yang dah belajar hidup tapi diberhentikan kerja atau diVSSkan akibat tidak ada jaminan kestabilan ekonomi dan juga politik? Kalau yang pandai menyanyi atau berlakon tu boleh la cuba-cuba nasib masuk bakar realiti TV.. Kalau yang serba-serbi kekurangan? Kerajaan kita hanya pandai bagi angka untuk melekakan mata dan telinga aje sementara pihak pembangkang pulak hanya sekadar menabur cerita tanpa sedikit pun bagi komitmen penyelesaian..

Malang betulkan kita terpaksa hidup dalam Malaysia sekarang ini? Langsung tidak nampak usaha oleh mana-mana pihak untuk memperbetulkan keadaan.. Malah, kalau ada yang cuba memperbetulkan, akan dihalang dan dinafikan semata-mata kerana kepentingan politik..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS