DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, November 27, 2008

UMNO yang asyik 'dipermainkan' oleh DAPASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Aku teringat kata-kata Lim Kit Siang sebelum Pilihanraya Umum ke-12 berlangsung.. "Kalau DAP menang 30 Kerusi Parlimen, PKR menang 30 Kerusi Parlimen dan PAS pun menang 30 Kerusi Parlimen, kita boleh nafikan majoriti 2/3 BN dalam Parlimen.. Ternyata dia berjaya memBUKTIkannya.. Malah tak keterlaluan kalau dikatakan orang Melayu sendiri dah mula mengundi DAP yang terkenal sebagai 'racist' cina semata-mata kerana terlampau marahkan pentadbiran Pak Lah..

DAP berjaya memerintah Pulau Pinang serta berjaya memerintah secara PROKSI di Perak dan Selangor.. DAP bukannya bodoh.. Mereka sedar mereka tak MAMPU berjaya mencapai hasrat untuk memerintah nagara ini sekiranya sokongan orang Melayu dan Bumiputera lain dipinggirkan.. Untuk itu, mereka telah pun mengimplementasi beberapa strategi untuk menarik sokongan Melayu agar 'memudahkan' objektif mereka tercapai dalam Pilihanraya Umum 13 nanti..

Berikut adalah beberapa strategi mereka yang telah dikenal pasti:-

1)Menyerang UMNO dan mendedahkan kelemahan UMNO sebanyak mungkin
Sedar atau tidak, DAP menyerang UMNO tanpa henti di Pulau Pinang, Perak, Selangor dan KL.. Segala kelemahan UMNO sebagai sebuah parti dibongkar dengan tujuan untuk menyatakan betapa silapnya orang Melayu memilih UMNO mewakili mereka dan memintak dialihkan sokongan kepada DAP dan sekutunya..

2)Menabur dakyah KONONnya UMNO menyebabkan bangsa bukan Melayu dipinggirkan
Ini dakyah yang selalu ditaburkan terhadap golongan bukan Melayu.. Namun, jangan terkejut kalau dikatakan pengundi Melayu terutamanya yang baru lepas universiti tu pun ikut terpengaruh dengan dakyah sebegini..

3)Membiarkan rakan sekutu seperti PAS atau PKR membela kemungkaran mereka
Ambil contoh isu ternakkan BABI.. Kita nampak sendiri bagaimana respon DAP yang agak perlahan dan kurang menjawab sebaliknya mereka membiarkan Lebai PAS dan PKR pulak menjawab bagi pihak mereka.. Begitu jugak dengan penghinaan terhadap para Sultan dan lain-lain.. Melayu sama Melayu berGADUH, tanah terlepas kat DAP!

4)Menerbitkan Akhbar ROCKET dan risalah parti dalam Bahasa Melayu
Kalau kita biasa masuk kedai buku mamak, kita akan terjumpa akhbar Roket dalam Bahasa Melayu.. Kandungan akhbar adalah mengkritik kerajaan atau UMNO.. Kenapa dicetak dalam Bahasa Melayu kalau bukan untuk mempengaruhi orang Melayu?

5)Berlakon sebagai organisasi yang arif dan mahir tentang Islam
Ini taktik yang biasa dilakukan oleh Lebai PAS.. Kebelakangan ini kita dapati ada wakil-wakil rakyat DAP 'MENIRU' taktik sebegini dengan menggunakan beberapa istilah berunsur keislaman, petikan ayat Al Quran malah hadis Nabi SAW dalam ceramah mereka sekranya ada orang Melayu yang hadir.. Sepatutnya JAKIM dan para Mufti memantau hal-hal sebegini..

6)Memperbesarkan sumbangan 'SECIPUT' kepada orang Melayu atau institusi Islam
Ini taktik yang paling berkesan dan berjaya 'MENAMBAT HATI' orang Melayu sendiri.. Hanya dengan memperbesarkan BERITA sumbangan seciput kepada beberapa sekolah agama seperti di Pulau Pinang, mereka berjaya 'MELEMBUTKAN' hati orang Melayu sedangkan sumbangan kepada instusi aliran Cina jauh lebih besar tapi BERITAnya pulak 'diperkecilkan'..

7)Menghasut beberapa ahli KORPORAT Bukan Melayu supaya berpihak atau menyokong DAP
Dalam Parlimen ahli-ahli Parlimen DAP selalu bikin KECOH kononnya layanan tidak sama rata antara GLC yang diterajui Melayu dengan korporat-korporat bukan Melayu dari segi pemberian kontrak atau peluang bisnes.. Belakang cerita, diorang ajak pergi Hong Kong, Macau atau Taiwan, mintak para kontraktor tu sponsor perjuangan parti DAP.. Sekarang ni bukan tahap korporat aje, malah Along-Along pun turut dilatih dengan TAKTIK sebegini.. TALAM DUA MUKA yang harus dibanteras dari muka bumi Malaysia..


Aku dah tak larat dah bagi 'WARNING' sebegini kat orang UMNO.. Pasal balik-balik diorang lebih suka memikirkan bagaimana cara untuk 'memBUNCITkan' perut semasa Pemilihan UMNO berbading memikirkan cara-cara untuk mengatasi strategi pihak lawan.. HE!HE!HE!

Wallahualam..

1 comment:

Kembara Politik said...

Salam,

Harap segenap rakyat sedar akan strategi jahat DAP ini.

Nyahkan mereka yang membuncitkan perut dalam UMNO!

P/S: Kembara Politik slim orangnya.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS