DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, February 10, 2009

Parlimen Bukit Gantang - Patahkah nanti bendera PAS di sana?
ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Akhirnya tibalah pulak giliran PAS menerima Qada dan Qadar daripada Allah SWT.. AL Fatihah kita bacakan untuk allahyarham Roslan Shaharum Ahli Parlimen Bukit Gantang..

Sekarang dengan takdir yang Maha Esa, giliran PAS pulaklah mempersiapkan diri menghadapi BN di Parlimen Bukit Gantang.. Pada pilihan raya umum lalu, Roslan menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Azim Mohd. Zabidi dengan majoriti 1,566 undi.. Beliau memperoleh 20,015 undi berbanding lawannya yang meraih 18,449 undi dan M. Murganan (Bebas) dengan hanya 872 undi.. Di atas kertas, nampaknya BN kena kerja keras untuk memulihkan sokongan rakyat terhadap parti.. Namun, tindak-tanduk PAS di Perak selepas Menteri Besarnya bertukar dijangka memudahkan sedikit kerja BN untuk kembali meraih sokongan rakyat..

PAS seharusnya sedar, keBIADABan bekas MB mereka yang menunjukkan perangai orang 'GILA KUASA' sebenarnya amat menjelikkan rakyat.. Terbukti sekarang bukannya BN atau UMNO sebaliknya gabungan PAS, PKR dan DAP jugak tidak kurang JELIKnya apabila mereka kehilangan kuasa pemerintahan.. Hinggakan Sultan Perak pun boleh dihina dan disaman oleh mereka walaupun hakikatnya Baginda hanya melaksanakan tugas Baginda mengikut peruntukan Perlembagaan Negeri Perak.. Rusuhan yang berlaku di Masjid Ubudiah dan jalan masuk ke Istana Iskandariah menunjukkan penyokong gabungan PAS, PKR dan DAP cuba membawa Malaysia kemabli ke zaman batu atau zaman Jahilliyah!

Isu sebegini harus diperjelaskan oleh UMNO dengan sebaik mungkin sekiranya ingin memenangi kembali Parlimen Bukit Gantang.. Rakyat Perak bukannya jenis taksub seperti penyokong-penyokong PAS di Kedah, Kelantan dan Terengganu.. Rakyat Perak begitu menyanjung institusi Sultannya kerana Perak sahajalah keturunan Sultan yang masih bersusur-galur dengan Kesultanan Melayu Melaka.. Sultan Perak yang pernah menjawat jawatan Ketua Hakim Negara dan terkenal dikalangan raja-raja lain di dunia diHINA sebegitu rupa oleh penyokong gabungan PAS, PKR dan DAP seolah-olah Baginda begitu pemerintah yang tidak adil.. Itulah dia hakikat gabungan PAS, PKR dan DAP yang harus diperjelaskan oleh UMNO kepada rakyat jelata negeri Perak di Bukit Gantang..

PAS pernah menerima nasib BURUK di Kelantan tahun 1977 dahulu di mana rakyat Kelantan memberontak menentang rejim PAS yang memecat MBnya sendiri ketika itu Datuk Mohamad Nasir.. Pada masa itu, di mana-mana sahaj berlaku rusuhan dan tunjuk perasaan di 10 jajahan negeri Kelantan.. Perdana Menteri Malaysia ketika itu, almarhum Tun Hussein Onn telah terpaksa mengishtiharkan darurat di Kelantan demi keselamatan rakyat.. Tidak tergambar lagi betapa BENCInya rakyat Kelantan pada PAS ketika itu.. Cubalah mintak puak-puak PAS nafikan hakikat yang dinyatakan ini.. Percayalah, Geng ERDOGAN dalam PAS sekali pun tak akan dapat memutarbelitkan seperti biasa hakikat sejarah hitam PAS di Kelantan seperti yang dinyatakan!

Masalah untuk UMNO memenangi Parlimen Bukit Gantang sekaligus memulihkan kepercayaan rakyat ialah bergantung kepada setakat mana UMNO menyekat golongan LALAT TAIK - golongan yang mempergunakan UMNO untuk memBUNCITkan perut sendiri dalam parti.. Malah ada segelintir pemimpin UMNO yang membela golongan sebegini demi mendapat PUBLISITI dan POPULARITI di mata ahli-ahli UMNO yang lain! Sekiranya UMNO berjaya menghalang golongan ini, sekaligus mengelakkan mereka mensabotaj UMNO, bukan setakat Parlimen Bukit Gantang sahaja, seluruh kerusi UMNO yang hilang sebelum ini pun nescaya akan kembali kepadanya.. Cukuplah dengan apa yang berlaku di Kuala Terengganu di mana nyata sekali UMNO mengikut kehendak golongan LALAT TAIK dan membelakangkan kehendak rakyat setempat dalam pemilihan calon.. Kot nak KALAH lagi tak tau le.. HE!HE!HE!

Sekarang ni pihak gabungan PAS, PKR dan DAP cuba memutarbelitkan keadaan dengan menyalahkan UMNO sebagai punca mereka kehilangan kuasa pemerintahan di Perak.. Itu tak kisah - biarkanlah penyelesaian berlaku di mahkamah.. Namun, UMNO kenalah memastikan golongan LALAT TAIK ini tidak cuba menangguk di air keruh dengan memainkan sentimen pasal isu ini.. Silap-silap, Datuk Dr Zambry pun akan jadik MB untuk beberapa bulan aje kalau UMNO membiarkan golongan LALAT TAIK dalam parti merosakkan keadaan ketika ini..

Wallahualam..

2 comments:

Kembara Politik said...

Apa yang penting ialah Calon, calon & calon!

http://kembarapolitik.blogspot.com/

Nasionalis said...

Maaf terlupa senaraikan blog tuan. Baru saja senaraikan. Selamat maju jaya. Mohon pautan reciprocal.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS