DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, March 25, 2010

TAKTIK basi 'KEPALA' Geng ERDOGAN nak lagakan sesama UMNO dengan melantik Ku Li sebagai jururunding?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

ADA dua orang pemimpin 'generasi baru' yang sebenarnya sudah 'OBSOLETE' dan diTOLAK oleh rakyat, namun masih cuba diberi NAFAS baru oleh para pemimpin parti masing-masing KONONnya atas dasar 'TERHUTANG BUDI' kepada mereka atau salah seorang AHLI keluarga mereka.. Dua orang yang kita MAKSUDkan itu adalah Ketua Pemuda UMNO dan 'KEPALA' GENG ERDOGAN yang KALAH ditangan Ustaz Nasharuddin semasa pemilihan PAS untuk jawatan Timbalan Presiden yang lalu.. Ketua Pemuda UMNO tuh macam yang kita TAHU, keSIALan dia masih lagi terlekat kepada UMNO sampai hari ini tetapi KALI nih kita nak cerita pasal 'KEPALA' GENG ERDOGAN..

Alkisahnya, seperti yang semua sedia MAKLUM, 'KEPALA' GENG ERDOGAN nih bukannya SETIA pun kepada PAS.. Tugas dia dalam PAS adalah untuk menyelewengkan pemikiran LEBAI-lebai PAS yang sudah semulajadi DUNGU menjadik semakin DUNGU dan jauh daripada ISLAM.. Sebab itulah sejak akhir-akhir INI kita sering mendengar 'FATWA' ikut sedap mulut daripada para pemimpin PAS terutamanya DEWATA RAYAnya iaitu Pok Nik 'ALAHISSALAM'.. Kesetiaan 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini sebenarnya lebih kepada Penasihat PKR, bukannya kepada mana-mana pemimpin PAS pun..

KALI ini, 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini cuba mencari PUBLISITI murahan sepertimana yang sering dilakukan oleh Ketua Pemuda UMNO.. Isunya kali ini ialah tentang 'ROYALTI' minyak negeri Kelantan.. Dia dilihat cuba menJUARAi isu 'ROYALTI' minyak negeri Kelantan KONONnya dia mewakili rakyat Kelantan.. Malah, bermacam cara diCUBAnya untuk menaikkan ISU ini sekaligus kembali memPOPULARkan dirinya.. Namun, nampaknya semakin hari semakin kurang orang Kelantan sendiri yang berMINAT dengan penjelasannya.. Pasal rata-rata rakyat Kelantan nampaknya dah tak PERCAYA terutama sekali apabila mereka melihat keMEWAHan yang dimilikki 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini..

Bak kata orang filem dulu-dulu, kalau DAH kepala PENYAMUN tuh, kepala PENYAMUN jugaklah.. Siapa NAK percayakan dia dalam isu 'ROYALTI' minyak negeri Kelantan sedangkan selama 20 tahun lebih PAS meemrintah, yang KAYA-RAYAnya cuma YB-YB PAS seperti 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini? Dia ingat dia BOLEH bodohkan rakyat Kelantan? KeGAGALan 'KEPALA' GENG ERDOGAN memainkan isu ini jelas terBUKTI apabila menyaksikan PAS hampir KALAH di DUN Manek Urai semasa PRK lalu.. Bukankah dia yang bersungguh memainkan ISU ini semasa berKEMPEN di sana?

Kali ini, dia cuba mengetengahkan Ku-Li sebagai jururunding bagi pihak kerajaan PAS untuk dalam rundingan tuntutan 'ROYALTI' minyak dengan Kerajaan Pusat..

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0324&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_23.htm

Kalau kita INGAT baliklah, dahulu semasa parti Semangat 46 'BERPISAH' dengan PAS, 'KEPALA' GENG ERDOGAN inilah antara yang menghentam Ku-Li kerana kembali kepada UMNO.. Sekarang demi survival POLITIKnya, kali ini terpaksalah buat MUKA tak malu.. KONONnya agar rakyat Kelantan nampak seolah-olah dia nih memperjuangkan NASIB mereka..

Pendirian Ku-Li yang agak bertentangan dengan pendirian Kerajaan Pusat berhubung isu 'ROYALTI' minyak ini dilihat memberi sedikit keLEBIHan kepadanya.. KONON-kononnya, dapatlah dia memperlihatkan kepada UMNO yang Ku-Li ini bersekongkol dengannya.. Setakat INI kita tak TAHU lagilah apa keputusan Ku-Li, namun jangan LUPA bahawa baru-baru INI, Ku-Li telah pun menyatakan pendiriannya untuk 'MATI DALAM UMNO'..

http://www.bharian.com.my/articles/KuLibertegaskekaldalamUmnosampaimati/Article/

Jadik, samada Ku-Li akan menuruti kehendak 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini atau menolaknya, belum lagi kita TAHU.. Namun, rasanya Ku-Li jugak TAHU bahawa dia sebenarnya telah pun diperalatkan oleh 'KEPALA' GENG ERDOGAN yang bukannya IKHLAS pun.. Tak tahulah pulak kalau Ku-Li sendiri RELA membiarkan dirinya diperalatkan sekali LAGI oleh PAS melalui keLICIKkan 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini..

Rakyat Kelantan sendiri seharusnya memahami bahawa 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini jugak terang-terang sedang MENIPU mereka dalam isu 'ROYALTI' minyak Kelantan ini.. Jangan LUPA bahawa 'KEPALA' GENG ERDOGAN ini pernah menyatakan bahawa DIA ingin membawa isu 'ROYALTI' minyak Kelantan ini ke mahkamah..

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=478644

Malah semasa sidang DUN lalu, para YB BN pun menyatakan persetujuan untuk bawa isu ini ke mahkamah..

SOALNYA, ADAKAH BENAR 'KEPALA' GENG ERDOGAN INI TELAH BUKAK FAIL KES INI DIMAHKAMAH?

Atau sekadar nak berLAKON wayang kulit aje depan rakyat Kelantan?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS