DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, September 27, 2010

Apa yang perlu dipelajari daripada keKECOHan Pemilihan PKR..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Jika pemilihan parti pun KUCAR-KACIR dan macam nak mencetuskan PERANG saudara, apa akan jadi GAMAKnya jika PKR ditakdirkan berjaya 'menaklukki' PUTRAJAYA? Adakah keseluruhan sistem DEMOKRASI di negara ini akan berubah seperti mana yang berlaku di India, Indonesia, Filipina, Pakistan dan Thailand yang menyaksikan NYAWA melayang setiap kali ada PRU? Adakah itu baru dikatakan demokrasi TULEN seperti mana yang dipelajari oleh Penasihat PKR melalui rakan-rakan 'NEO-CON'nya di US? Adakah itu yang kita mahu untuk NEGARA ini?

Malam ini begitu KECOH apabila beberapa BLOG melaporkan pemilihan parti PKR menyaksikan beberapa muka yang dikatakan 'AKRAB' dengan Penasihat PKR tumbang di cabang masing-masing.. Ye la.. Siapa yang tahan MALU jika sebelum ini sering diberikan PUBLISITI seolah-olah merekalah yang paling hampir dengan Penasihat PKR dan dipercayai olehnya.. Tup! Tup!, KALAH pulak tuh.. Mana nak LETAK muka? Ada jugak yang KALAH dengan mendapat 5 UNDI sahaja.. Macam budak sekolah pilih Ketua Darjah pulak? KAH!KAH!KAH!

http://parpukari.blogspot.com/
http://aspirasi-bangsa.blogspot.com/2010/09/gempar-yb-jalang-pkr-ditolak-rakyat.html
http://theunspinners.blogspot.com/2010/09/kapar-pun-gaduh.html
http://ruangbicarafaisal.blogspot.com/2010/09/pergaduhan-lagi-wakil-rbf-ke-lokasi.html

Sebenarnya, perGADUHan apabila memilih wakil adalah SINONIM dengan satu KAUM sahaja di negara ini.. Jika anda masih ingat pemilihan MIC yang pernah digemparkan dengan isu kerusi terbang, keranda dan sebagainya, anda akan TAHU kaum mana yang kita MAKSUDkan.. Penasihat PKR yang sebelum ini begitu GHAIRAH ingin menguasai UNDI dari kaum yang diMAKSUDkan telah mengHASUT dan melakukan PROPAGANDA tahap MAKSIMA untuk menanam keBENCIan kaum tersebut terhadap UMNO dan BN.. Ini menyaksikan bagaimana kaum ini menolak BN dengan DRASTIK pada PRU 2008 lalu.. Namun, kemasukkan kaum ini beramai-ramai ke dalam PKR menyebabkan mereka ingin menDOMINASI dan mencetuskan ketidaktentuan dalam parti yang sepatutnya berbilang KAUM ini..

Kiranya, macam STRATEGI makan TUANlah tuh.. Patut diingatkan jua bahawa PKR ini parti POLITIK yang ditubuhkan untuk seorang INDIVIDU, maka sudah tentu parti ini tidak dapat memenuhi TUNTUTAN semua pihak terutamanya tuntutan 'MELAMPAU' kaum yang dimaksudkan.. Maka jadiklah beberapa INSIDEN yang menakutkan sepertimana yang dilihat semasa pemilihan parti PKR ini.. Yang lebih mengAIBkan tuh, apabila beberapa pemimpin yang diketahui 'AKRAB' dengan Penasihat PKR ditumbangkan, pantas sekali ada USAHA pucuk pimpinan parti memBATALkan atau meng'KENSEL'kan keputusan pengundian cabang tersebut.. Inilah DEMOKRASI maha HEBAT ala-ala Neo-Con.. HE!HE!HE!

Apa pun, orang Melayu sepatutnya 'TAKE NOTE' dengan apa yang berlaku dalam PKR.. Ini kerana FAKTOR yang hampir sama jugak WUJUD dalam UMNO terutamanya apabila kita meneliti kembali keputusan PAU 2009 yang menyaksikan bagaimana pihak yang mendapat penCALONan paling kurang di peringkat Cawangan dan Bahagian meMENANGi jawatan tersebut di peringkat pusat HASIL permainan POLITIK WANG.. TAKTIKnya serupa sahaja kerana SIFUnya adalah orang yang SAMA.. Walau sebaik mana pun dia cuba menyembunyikan HUBUNGAN antara mereka, orang tetap akan NAMPAK jugak..

UMNO lebih berUNTUNG kerana parti ini adalah dianggotai oleh orang Melayu, tidak sepeti PKR.. Bayangkan jika ada KAUM-KAUM lain menyertai UMNO dan menyaksikan keputusan pemilihan seperti yang berlaku dalam PKR, dah tentu berlaku perang saudara.. Sebab itulah TEPAT sekali kata-kata Tun Mahathir bahawa:-

"Jangan tamak, orang yang tamak akan hilang segala-galanya. Sepatutnya orang Melayu bersatu-padu dan menyokong apa yang baik bagi kaum mereka, bukan nak tolak kaum lain, bukan nak rampas kaum lain. Hak kaum lain adalah hak mereka, tetapi hak orang Melayu mestilah kekal sebagai hak orang Melayu,"

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0926&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_05.htm

Oleh itu, jangan berMIMPIlah UMNO akan disenangi oleh kaum bukan Melayu jika mereka mengikis hak-hak orang Melayu secara beransur-ansur mengikut tuntutan kaum-kaum tersebut..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS