DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, September 04, 2010

The MYSTERY inside the MB Office - like the SKELETON inside the closet?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita SENGAJA memilih tajuk dalam Bahasa Inggeris untuk 'mengHORMATi' beberapa EXCO di Selangor dan Pulau Pinang yang dikhabarkan mengGUNAkan Bahasa Inggeris dalam surat-surat RASMI Kerajaan Negeri.. Rasanya semua MAKLUM EXCO dari parti mana yang seakan-akan BENCI dengan apa sahaja yang diKAITkan dengan 'MELAYU' termasuk dari segi penggunaan BAHASA..

http://parpukari.blogspot.com/2010/09/gempar-bukti-dap-memang-cina-komunis.html

http://theflyingkick.blogspot.com/2010/09/kalau-sudah-cina-thongsan-sampai-bila.html

Kita jugak tidak merasakan perlu menulis sepenuhnya dalam Bahasa Inggeris kerana "Don't want this BLOG sound like STUPID" bak kata seorang artis semasa Festival Filem Malaysia beberapa tahun dahulu.. HE!HE!HE!

Nampaknya, sekali lagi peruntukan Perlembagaan Negara yang mengatakan Bahasa Malaysia atau lebih TEPAT lagi Bahasa Melayu sebagai Bahasa RASMI telah dilanggar.. Kita jugak tidak mengHARAPkan 'PAK JANGGUT' Sasterawan Negara mengemukakan BANTAHAN atau apa sahaja berhubung perkara INI seperti mana dia memBANTAH PPSMI.. Kita memang dah TAU lama dah HIPOKRASI dia nih.. Mungkin kalau sesiapa jumpa 'PAK JANGGGUT' nih kat kedai buku di KLCC atau di Pasar Seni, cuba-cubalah perhatikan disebaliknya JANGGUTnya itu tersembunyi HIPOKRASI atau TIDAK!

Apa pun, kita bukan NAK cerita pasal BAHASA.. Kita terTARIK dengan siri-siri MISTERI ala CSI yang berlaku di pejabat MB Selangor iaitu MISTERI Kamera Video Tersembunyi dalam Pejabat MB.. Misteri ini MENARIK kerana ianya melibatkan individu berPROFIL tinggi iaitu MB Selangor.. Malah, tidak ada sesiapa pun TAHU apa MOTIF Kamera Video tersebut diletakkan di pejabat MB itu.. Tidak diketahui ianya diletakkan oleh SEKUTU atau SETERU MB tersebut.. Apa pun, kita jangan LUPAkan beberapa FAKTA berikut sebagai RUJUKAN untuk mengikuti KES ini..

1) Kamera Video INI ditemui sendiri oleh MB Selangor.. Menurutnya, dia sudah melihat rakaman video itu dan mendapati ia merakamkan mesyuarat dalam pejabatnya dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di pintu masuk ke pejabatnya akan diteliti oleh bahagian keselamatan untuk siasatan.. - http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KameravideointippejabatMBSelangor/Article

2) Walaubagaimanapun, MB Selangor enggan memBUAT laporan POLIS berhubung kejadian INI.. Malah, keENGGANan dia berbuat demikian lebih menimbulkan BANYAK perSOALan dan SPEKULASI terutama sekali selepas dia mengakui telah meneliti RAKAMAN tersebut terlebih dahulu.. - http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Khalidkenadesakbuataduanpolis/Article

3) Namun, semalam Setiausaha Politik kepada Menteri Besar menyatakan akan 'handle' perkara ini secara politik.. Dia juga menyatakan telah mengenal pasti beberapa wajah antaranya pelawat dan ada juga individu yang tidak sepatutnya berada di situ.. Mereka juga akan menubuhkan jawatankuasa khas badan bertindak dalaman ('internal task force') untuk menyiasat kes ini.. Mereka juga menolak penglibatan POLIS dalam jawatankuasa tersebut.. - http://www.sinarharian.com.my/selangor/content/story8135372.asp

Jadi, SIAPAkah yang bertanggung-jawab meletakkan KAMERA VIDEO untuk mengintip MB Selangor?

- Adalah MUSTAHIL untuk menuduh BN atau UMNO kerana mereka tiada AKSES ke pejabat MB.. Malah, jika BN atau UMNO yang berbuat demikian, sudah tentu MB Selangor tidak berlengah-lengah untuk memBUAT laporan POLIS dan memPUBLISTIkannya.. Tambahan pulak, takkanlah 'SPY' UMNO tahap AMATUR macam ni? HE!HE!HE!

- Mungkinkah SEKUTU MB sendiri dalam PR yang berbuat demikian? Ini kerana dengan meRAKAMkan pergerakan MB di pejabatnya, mereka boleh mengawasi jika ada tindak-tanduk MB yang menCURIGAkan atau membelakangi kepentingan mereka.. Almaklumlah, Selangorkan sekarang ini terkenal dengan kegiatan 'UNDERWORLD' yang diKAITkan dengan parti 'RASIS' La'anatullah yang jadi SEKUTU mereka?

- Atau mungkin jugak peSAING MB sendiri dalam partinya sendiri? Mungkinkah RAKAMAN Video tersebut akan digunakan untuk menJATUHkan MB Selangor dalam perebutan kuasa semasa pemilihan parti mereka nanti? Lagi pun, bukankah ada MP PKR kategori 'BABI TONYOK' yang HOBInya suka RAKAM benda-benda macam nih? HE!HE!HE!

- Kalau filem Melayu era 80-an dulu, ada ADEGAN di mana para ISTERI upah pengintip untuk 'SPY' aktiviti SUAMI mereka di pejabat.. Namun, takkanlah orang terdekat buat macam ni kot? HE!HE!HE!

Jika LAPORAN Polis dibuat, tidak semestinya SIASATAN yang dijalankan akan memihak kepada PELAPOR.. Ada kalanya siasatan yang menyeluruh akhirnya berkeSUDAHan dengan PELAPOR sendiri yang diDAKWA di mahkamah.. Inilah yang berlaku terhadap Penasihat PKR sendiri dalam kes 'menJUBOR'nya yang pertama 10 tahun dulu.. Laporan Polis terhadap penulis buku '50 Dalil' akhirnya menyebabkan dia sendiri yang 'KANTOI'..

Begitu jugak dalam kes ADUN Bukit Lanjan berhubung penyebaran gambar TIDOnya yang BURUK di internet.. Akhirnya siasatan memBUKTIkan orang yang menyebarkan gambar-gambar tersebut adalah JANTAN yang BERSEKEDUDUKAN dengannya.. Namun, dia dikira berUNTUNG pasal di'SUCI'kan oleh Pok Nik 'ALAIHISSALAM' dan muslimah PAS! Pada hari ini dia diLANTIK mengetuai kempen Anti Zina di Selangor.. Inilah keUNIKan tentang keDUNGUan Lebai dan MUSLIMAH PAS yang tidak ada pada 1 bilion umat Islam lain! KAH!KAH!KAH!

Selagi tiada laporan POLIS, selagi itulah banyak SPEKULASI akan timbul.. Malah, jika laporan POLIS dibuat sekarang pun, kebarangkalian BUKTI yang ada tidak RELEVAN dan mungkin sudah diMANIPULASIkan.. MISTERI ini boleh diSIMPULkan dalam bentuk peribahasa Melayu, "Umpama Jerangkung dalam almari" atau peribahasa orang PUTIHnya "like the skeleton inside the closet".. Kita tengoklah siapa yang kena dan siapa yang akan di'KAMBING HITAM'kan..

Wallahualam..

1 comment:

Burung Merbok said...

Satu analisis yang baik, tersusun dan teratur ; dapat membuka mata mereka yang masih tidur dan lalai serta yang sudah hilang sifat kepekaan mereka ! Cuma kalau boleh, elakkan daripada memasuk " Kah, Kah, Kah atau He, He, He " dalam rencana saudara. Hilang keintelektualan dan maturity artikel !

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS