DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, September 01, 2010

Tindakkan ahli POLITIK bukan ISLAM 'memohon RESTU' Pok Nik untuk ISU yang bertentangan ajaran ISLAM patut dipandang SERIUS..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sebelum anda SEMUA lupa, kita nak TANYA adakah anda semua MASIH ingat lagi kenyataan AMOI MP Serdang yang mengatakan INGIN menghadap Sultan Selangor untuk meMOHON MAAF berhubung dengan ISU dia masuk tempat SOLAT di surau tanpa menutup AURAT dan memberikan 'TAZKIRAH' pulak di sana? Jika anda RASA dah nak LUPA tuh, sila rujuk balik kenyataan AMOI tuh sendiri di bawah:-

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/8/28/nation/20100828184511&sec=nation

"I will clarify and apologise to the Sultan of Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, over the issue," Begitulah UNGKAPAN MANIS si AMOI tuh..

Untuk setakat INI, kita tidak terbaca mahu pun terDENGAR perkembangan terbaru samada AMOI tersebut benar-benar pergi menghadap Sultan Selangor atau pun TIDAK.. Malah, kita diFAHAMkan AMOI tersebut tidak jugak memberikan tarikh secara SPESIFIK untuk menghadap Baginda bagi tujuan yang dimaksudkan..

Namun demikian, AMOI tersebut TIDAK pulak berlengah-lengah untuk berJUMPA dengan Pok Nik 'ALAHISSALAM' untuk 'meMOHON RESTU' atau 'keREDHAan' orang tua tuh bagi mengHALALkan perbuatannya yang masuk surau sedemikian RUPA? Malah, TIDAK keterlaluan jika dikatakan AMOI tersebut lebih berSEGERA menemui Pok Nik untuk 'MENYUCIKAN' dirinya berbanding menghadap Sultan Selangor untuk meMOHON MAAF dan menjelaskan tindakannya itu.. Tidakkah tindakkan AMOI ini boleh dianggap mengHINA Sultan Selangor sebagai Ketua Agama Islam di Selangor?

Adalah jelas fungsi seorang Sultan termasuklah menjaga dan memelihara kesucian agama ISLAM di negeri masing-masing selaras dengan TUGAS Baginda sebagai Ketua Agama ISLAM.. Oleh itu, apabila dikatakan Baginda Sultan Selangor MURKA dengan tindakkan AMOI tersebut, seHARUSnya dia menghadap Baginda sesegera mungkin untuk memohon MAAF.. Apa sebab pulak AMOI tuh berjumpa Pok Nik? Orang TUA tuh bukannya Ketua Agama ISLAM, Mufti atau pun jauh sekali sebagai Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor pun? Dia cuma 'KETUA AJARAN SONGSANG' untuk kelompok Lebai-Lebai DUNGU dalam PAS sahaja?

Untuk itu, pihak Majlis Agama Negeri dan Majlis FATWA Kebangsaan patut memandang SERIUS tindakkan ahli-ahli POLITIK bukan ISLAM terutamanya dari parti 'RASIS' La'anatullah yang sering berJUMPA Pok Nik apabila mereka melakukan keSALAHan yang boleh dianggap menCEMARkan agama ISLAM.. Adalah jelas mereka berJUMPA Pok Nik kerana beranggapan Pok Nik dapat mengHALALkan segala perbuatan mereka walaupun bertentangan dengan ajaran ISLAM demi kepentingan POLITIK mereka semata-mata..

Ini bukan PERKARA baru pun kerana SUDAH banyak kali mereka 'MENELAN' beberapa FATWA Pok Nik dalam ISU-ISU berikut:-

1) ISU pengGUNAan kalimah Allah SWT oleh pihak Gereja
2) ISU orang KAFIR menggunakan dan mempermainkan ayat Al Quran sedangkan mereka tidak berIMAN pun dengan Al Quran?
3) ISU pengHINAan terhadap Mufti Perak berhubung soal perpaduan umat ISLAM
4) ISU ADUN Bukit Lanjan yang bersekedudukan dengan orang ISLAM di'SUCI'kan oleh Pok Nik
5) ISU Pok Nik memberi keBENARan untuk parti 'RASIS' La'anatullah mengHINA Islam (http://www.mysinchew.com/node/28138)

Dengan KATA lain, orang KAFIR bebas untuk mempermainkan agama ISLAM di negara INI kerana adanya orang macam Pok Nik untuk membela perbuatan mereka seperti yang belaku dalam beberapa CONTOH yang dinyatakan.. Walaupun Perlembagaan Negara menyebut dengan jelas bahawa ISLAM agama rasmi, tetapi tindak-tanduk Pok Nik seharusnya diambil tindakkan seWAJARnya oleh pihak-pihak terbabit sebelum keadaan menjadi lebih BURUK....

Mereka yang menganggotai Majlis Agama Islam setiap negeri dan Majlis FATWA Kebangsaan sepatutnya BERHENTIlah menilai tahap keISLAMan seseorang pada jubah, tudung LABUH, serban atau panjang JANGGUT seseorang.. Itu hanyalah PAKAIAN di dunia sahaja, sesiapa pun boleh memakainya.. IMPLIKASInya amat besar jika suatu hari nanti segala pandangan atau keputusan Majlis FATWA Kebangsaan dan Majlis Agama Islam diTOLAK dan enggan dipatuhi bukan sahaja oleh Lebai PAS yang LIBERAL malah oleh orang bukan ISLAM.. Sebaliknya 'FATWA' Pok Nik pulak lebih diUTAMAkan demi kepentingan POLITIK sempit mereka.. Tidakkah ini akan menghancurkan UMAT Islam?

Wallahualam..

1 comment:

Kenn said...

NEM's Lethal Dose - The More Derserving Is Getting Less !

Let's support the call for a REVOLUTION by Kijang Mas - Demi Negara!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS