DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, October 28, 2010

Isu Ladang Rakyat pun belum SELESAI, Lebai PAS memandai-mandai nak bawa isu Menara Warisan?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PAS pada pusingan AWAL sudah pun KALAH di DUN Galas Gua Musang.. INI kerana Lebai-Lebai mereka GAGAL membawa ISU tempatan untuk menunjukkan mereka membela RAKYAT di sana.. Lebai PAS sebenarnya sudah keTANDUSan isu tempatan untuk dijadikan bahan KEMPEN kerana sememangnya mereka TAHU mereka selama INI langsung tidak memPEDULIkan kawasan terpencil ini.. Malah, mereka mengakui bahawa segala BENTUK pembangunan di Gua Musang dan pembelaan RAKYAT di sana dilakukan oleh UMNO melalui MPnya, Ku-Li.. Lebai PAS hanya TAHU kebas tanah BALAK kemudian jual kepada orang LAIN demi menDAPATkan duit secara SINGKAT.. Itulah perangai PENYAMUN Lebai PAS..

Demi menutup keLEMAHan jentera KEMPEN mereka di Gua Musang, Lebai-Lebai PAS cuba membawa ISU-ISU nasional ke DUN Galas untuk dijadikan BAHAN kempen.. Walaupun ISU-ISU tersebut tak ada kena mengena dengan pengundi DUN Galas, Lebai-Lebai PAS tetap mengetengahkan isu tersebut demi memBURUKkan UMNO dan BN secara AMnya.. Antara ISU yang cuba mereka bawa ialah tentang pemBINAan Menara Warisan 100 tingkat di KL oleh PNB..

http://www.bernama.com/bernama/v5/newspolitic.php?id=538832

Isu pemBINAan Menara Warisan JELAS sekali menjadi MODAL terbesar Lebai PAS untuk memBURUK-BURUkkan UMNO dan Kerajaan BN.. Hakikatnya, mereka cuba menonjolkan betapa kerajaan BN BOROS dan memBAZIR.. Kader-kader Lebai PAS jugak mengambil kesempatan dengan menjadikan ISU ini sebagai bahan FITNAH di Facebook dan TWITTER disamping cuba menyembunyikan FAKTA seperti berikut:-


1) KOS pembinaan sebanyak RM 5 bilion sebenarnya adalah duit PNB sendiri sebagai sebuah syarikat, bukannya duit pelabur Amanah Saham atau pun duit kerajaan.. SALAHkan PNB mengGUNAkan duit mereka sendiri?

2) Secara LOGIKnya, nilai HARTANAH di KL dijangka akan NAIK selepas INI.. Pemilikkan HARTANAH orang Melayu di KL sangat SEDIKIT terutamanya HARTANAH komersial yang boleh dikatakan dimilikki oleh bukan Melayu.. Kebanyakkan hartanah Melayu diMILIKki oleh GLC seperi PNB, Tabung Haji, LTAT, UDA dan banyak lagi.. Apa akan jadi jika HARTANAH ini tidak diBANGUNkan sedangkan KOS semakin hari semakin NAIK?

3) Jika kita TELITI kawasan yang dicadangkan, AGAK sukar untuk dibina projek infrastruktur lain seperti stesen pengangkutan AWAM, hospital dan sebagainya.. Kedudukkan kawasan untuk pembinaan Menara Warisan boleh dikatakan hanya sesuai untuk memBINA sebuah bangunan atau MENARA mengikut kemampuan pemiliknya.. Jadi, MENARAlah yang dicadangkan.. Takkan nak BINA kandang BABI untuk kawan BAIK Lebai PAS pulak kat situ?

Untuk itu, jika mahu memBANTAH pun seharusnya Lebai PAS berilah alasan yanG CERDIK sedikit.. Lebai PAS sendiri harus mengakui bahawa kecuali di kawasan Kampung Baru dan Kampung Datuk Keramat, orang Melayu sudah tidak ada lagi pemilikkan TANAH bernilai KOMERSIAL.. Pemilikkan TANAH bukan Melayu semakin melebar tapi orang Melayu semakin terHIMPIT.. Terus-TERANG katalah, kalau bukan kerana Kerajaan BN, mampukah Lebai PAS memperTAHANkan hartanah-hartanah Melayu di KL?

Isu pemBINAan Menara Warisan jugak patut diLIHAT sebagai satu bentu USAHA oleh Lebai-Lebai PAS untuk menutup keGAGALan mereka memperTAHANkan hartanah-hartanah Melayu di mana mereka berKUASA seperti di Kelantan dan Kedah atau di mana mereka berKONGSI kuasa di Selangor, Pulau Pinang dan Perak sebelum ini.. Cuba kita SEMAK balik:-

1) Bukankah Lebai PAS yang beriya-iya SANGAT nak buka ladang BABI Mega di Sepang, Selangor dahulu? Bukankah Lebai PAS MP Shah Alam yang bersetuju untuk beri TAPAK baru kepada kilang arak di Selangor? Begitu jugak dengan kegiatan KOREK PASIR, yang mendapat kesusahan ialah orang Melayu jugak yang tinggal berHAMPIRan?

2) Di Pulau Pinang, Lebai PAS hanya berDIAM diri bila hartanah Melayu di Kampung Tanjung Tokong dan Balik Pulau diRAMPAS oleh Kerajaan DAP secara perlahan-lahan.. Itu HARTANAH, sedangkan tapak orang Melayu berNIAGA diRAMPAS pun Lebai PAS tak kata apa?

3) Di Kelantan, isu Ladang RAKYAT dan keGAGALan Lebai PAS memberikan geran kepada pemilik rumah Kesedar telah memBUKTIkan betapa Lebai PAS ini MUNAFIK paling BESAR! Tanah yang rakyat sendiri USAHAkan diambil lepas tu diberikan kepada orang lain? Malah, di Kota Bharu, Kelantan sendiri kita boleh meLIHAT sedikit demi sedikit tanah-tanah orang Melayu semakin HILANG tetapi Lebai-Lebai PAS pulak semakin memBESARkan rumah-rumah mereka.. Nak BINA masjid pun tak MAMPU..

4) Sebelum INI semasa Perak di bawah Lebai PAS, kita melihat sendiri bagaimana YAKJUJ dan MAKJUJ PAS sanggup memajakkan TANAH selama 999 tahun kepada bukan Melayu tanpa sebab-sebab yang NYATA.. Sejak bila pulak agaknya Maharaja Benua China dah tinggal di Tanah Melayu hingga meWAJARkan mereka berbuat demikian?

Oleh itu, diHARAPlah jentera KEMPEN BN memberikan penjelasan yang TEPAT berhubung dengan isu-isu seperti INI bukan sahaja semasa KEMPEN di DUN Galas, malah di laman-laman SOSIAL internet jugak.. Kita tak NAFIkan ada sesetengah pemimpin BN terutamanya Ketua Pemuda UMNO lebih suka memberikan TUMPUAN kepada isu 'GLAMOUR' dan REMEH seperti di bawah:-

http://www.agendadaily.com/cmspreview/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_ec6dfbe2-7f000010-1d956ad0-92e9b5fc

Kita HARAP jentera BN mengabaikan orang SYOK sendiri seperti INI dan FOKUS kepada objektif mereka..

Walahualam..

4 comments:

Anonymous said...

PNB adalah agensi kerajaan, tugas dia kumpul dana awam dari rakyat, laburkan untuk projek kerajaan atau swasta yang boleh mendatangkan pulangan yang menguntungkan, keuntungan pula mestilah lebih besar dari simpan "Fixed Deposid" dalam bank. kalau tak pelabur tak nak.

Oleh kerana, dana itu dari rakyat, jadi ia amanah rakyat.... PNB tak boleh suka2 blanja sesuka hati......

Tadi, saya baru ditemuai oleh Unit Trust Konsultant saya, dalam briefing unit trust fund yang lalu, Boss beliau telah memberi jaminan, menjelang PRU akan dtg, sebagai langkah berjaga2, pelaburan di Sykt2 kroni cth CIMB akan dikeluarkan, kerana jika BN tewas, bermakna Najib tewas, kalau Najib tewas, CIMB akan hancur.......

Begitu jugalah halnya dengan Sykt2 Kroni yang lain...........

Anonymous said...

>>2) Di Pulau Pinang, Lebai PAS hanya berDIAM diri bila hartanah Melayu di Kampung Tanjung Tokong dan Balik Pulau diRAMPAS oleh Kerajaan DAP secara perlahan-lahan.. Itu HARTANAH, sedangkan tapak orang Melayu berNIAGA diRAMPAS pun Lebai PAS tak kata apa?

=> Di Johor, kuarters2 kerajaan dan tanah dan padang kerajaan di ambil oleh kroni2, dibangunkan dengan apartment mahal dan rumah2 mahal, harge melebihi RM300,000 ringit seunit. agak2 ada ke bumi mampu beli property ini? ada lar agaknya 30%, selebihnya? bukan melayu dan bukan warganegaranya lar jawabnya i.e. Singaporean..... melayu? duduk lar di Flat2, itupun kalau kuota tak di rampas oleh JKKK untuk di sewakan kepada PATI Indon..... UMNO wake-up larr, jangan tidor lagiiii!!!!!

Anonymous said...

"UMPAN" UMNO BN DI GALAShttp://misabah.blogspot.com/2010/10/umpan-umno-bn-di-galas.html

Inilah "umpan" UMNO BN untuk memancing undi di Galas, petugas Unit Amal pun disangkanya pengundi. Isinya milo, susu, teh dan t. shirt 1 Malaysia. Setiap barang berlogokan 1 Malaysia.

Setiap kali pilihanraya inilah yang digunakan oleh UMNO BN bagi memancing pengundi. Tetapi rakyat di Galas cerdik dalam berpolitik, apa yang diberi semua diambil, mengundi tetap setia dengan PAS.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Anon-ANON yang BODOH ini TIDAK dapat menerima kenyataan bahawa PNB mempunyai DANA mereka sendiri sebagai sebuah syarikat..

Untuk pengetahuan ANON, adakah CIMB itu MAIN shareholdernya PNB atau Khazanah?

PNB dengan Khazanah pun tak tahu BEZA ke? KAH!KAH!KAH!

PNB wujud lebih LAMA dari Khazanah, takat nak kumpul RM 5 bilion duit syarikat sendiri bukan mustahil pun.. Kalau ini PNB tak boleh buat, dah LAMA dah BANKRAP!

Kalau di Johor, dapat jugak rakyat dok rumah FLAT.. Di Penang? Ada ke can? Melayu bukan aje tak dapat dok rumah flat, dengan tanah-tanah sekali diKAUT habis? mana leboh TERUK wahai ANON yang BODOH?

KAH!KAH!KAH!

DI GALAS kali ini kita TENGOK bagaimana Lebai PAS pulak akan terkena dengan apa yang diberi semua diambil tetapi bukan UNDI untuk PAS!

Dah lupa ke apa yang berlaku tahun 2004 dengan PRK Manek Urai? Maunye masuk ICU Pok Nik tuh! KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS