DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, October 08, 2010

Oi! Oi! Menteri KDN! Sultan negeri sendiri diHINA Keling HINDRAF, takkan DIAM aje?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita tak HAIRAN dengan RESPON Keling HINDRAF yang bersembunyi di luar negara terhadap kenyataan Sultan Johor baru-baru ini yang mahukan RAKYAT negara ini mengHORMATi Perlembagaan Negara.. RESPON Keling HINDRAF tersebut jelas memutar-belitkan kenyataan Tuanku Sultan dan pada masa yang SAMA dia cuba menimbulkan perSOALan bahawa Tuanku Sultan Johor sebagai "promoting further annihilation of minority’s rights" di laman WEB Hindraf.. Kenyataan Keling HINDRAF ini bukan sahaja jelas BIADAB dan menghina Sultan Johor, malah ia patut dilihat sebagai satu bentuk HASUTAN untuk memBENCI Institusi Raja-Raja Melayu di negara ini..

http://www.hindraf.org/


http://hindraf4you.blogspot.com/2010/10/is-sultan-of-johor-promoting-further.html


Di samping itu, jika kita teliti kenyataan dalam laman web Keling HINDRAF tersebut, dia jugak menyatakan:-

"The recent statement by the Sultan of Johor in relation to the constitution has thrown to light for what seems to be a veiled support to encourage the neo-fascist movement PERKASA with their antics based on the purported Federal constitution. The failure by the Sultan to recognize and acknowledge the second limb of Article 153 that provides for legitimate interest of the non-Muslim will only provide credence to PERKASA to continue their shenanigans hand in hand with UMNO against the non Muslims."

Ini jugak adalah kenyataan berbentuk pemBOHONGan atau FITNAH terhadap Baginda Sultan Johor kerana Baginda langsung TIDAK menyatakan sokongan apatah lagi mengaitkan kenyataan Baginda sebagai satu bentuk 'ENCOURAGEMENT' terhadap NGO Melayu seperti PERKASA.. Malah, nama PERKASA pun langsung tidak disentuh Baginda Sultan semasa bertitah berkenaan soal tersebut?

Menurut laporan BERNAMA, Baginda Sultan Johor membidas sikap segelintir pihak yang ghairah memperjuangkan kaum sendiri dan mempertikaikan hak dan keistimewaan orang Melayu yang termaktub sekian lama dalam Perlembagaan Negara.. Menyifatkan golongan tersebut sebagai cetek akal, Sultan Ibrahim bertitah tindakan yang hanya bercakap mengikut selera sendiri tanpa meneliti sejarah pembentukan Perlembagaan persekutuan itu akan merosakkan keharmonian kaum di negara ini..

"Kita perlu ingat, keistimewaan yang diberikan kepada orang Melayu tidak menghalang hak kaum lain, malah kaum lain juga diberi hak dan jaminan dalam Perlembagaan. Ini semua terbentuk hasil dari sikap toleransi yang tinggi pemimpin-pemimpin kita dahulu."

"Belajarlah daripada peristiwa 13 Mei 1969 yang mana kedamaian negara tergadai akibat hilangnya sikap toleransi dan wujudnya golongan pelampau atau ekstremis. Golongan inilah yang menjadi dalang merosakkan kedamaian sesebuah bangsa,"


http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=532389


JELAS sekali Keling HINDRAF yang dimaksudkan telah memutar-belitkan kenyataan Baginda Sultan Johor yang HANYA mahu rakyat berbilang KAUM mengHORMATi Perlembagaan Negara.. Apakah menjadi satu keSALAHan jika seorang Sultan sebagai pemerintah tertinggi mengarahkan rakyat jelatanya mengHORMATi undang-undang tertinggi negara iaitu Perlembagaan? Kenapa kita lihat seolah-olah KDN berTOLAK-ansur dengan HINDRAF yang diketahui sebagai sebuah pertubuhan HARAM?

Kita dan RAKYAT jelata lain menunggu RESPON dan TINDAKKAN daripada KDN terhadap kenyataan Keling HINDRAF ini yang jelas tidak boleh diTERIMA.. Sepatutnya Menteri KDN lebih SENSITIF dalam SOAL ini kerana Sultan Johor adalah Sultan negerinya sendiri.. Malah, kita jugak mahukan kerajaan tidak ragu-ragu untuk mengGUGURkan keRAKYATan Keling HINDRAF tersebut dan memerangi saki baki Keling HINDRAF dan parti POLITIK yang memBELA mereka di negara ini seperti mana KOMUNIS diperangi dahulu.. Bukankah tindakkan mereka ini JELAS menDERHAKA kepada negara dan melanggari Perlembagaan Negara? Tunggu apa lagi Menteri KDN? Atau mungkin ini yang dimaksudkan oleh mantan KPN apabila beliau merujuk tentang campur tangan KDN dalam urusan POLIS?

Apakh KDN begitu KECUT untuk bertindak terhadap Keling HINDRAF ini disebabkan KHUATIR sek-sok nanti bila PRU 13, BN tak dapat undi kaum India? Bukankah jika mereka mahu berMASTAUTIN di negara ini, mereka juga harus menunjukkan keSETIAan kepada Raja dan Negara? Mereka seharusnya SEDAR bahawa Keling HINDRAF ini pun adalah PENGECUT kerana berSEMBUNYI di luar negara dan tidak BERANI membela KAUM sendiri di negara ini.. Seharusnya kerajaan belajar daripada Thailand tentang bagaimana rakyat negara itu sanggup memBUNUH pihak yang mengHINA Raja mereka.. Begitu sekali mereka mengHORMATi institusi beraja, kenapa pula TIDAK dengan kita?

Wallahualam..

2 comments:

putra merdeka said...

salam,
minta copy posting tuan...
terima kasih

AnakGanu said...

Keling paria memang tak reti bahasa...suka cakap belit-belit...kulit hitam gigi putih..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS