DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, October 11, 2013

Apakah ini ialah pemilihan terAKHIR sebelum 'KeMATIan UMNO' pada PRU-14 nanti?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

LAMA jugak kita tak MENULIS.. Kali ini kita rasa nak SENTUH sikit pasal pemilihan UMNO yang dijangka berlansung ESOK LUSA aje.. RASAnya SEMUA sudah sedia MAKLUM siapa CALON untuk 'BOSS' Pemuda UMNO, Wanita UMNO, Puteri UMNO, MT dan jugak NAIB PRESIDEN UMNO.. Pemilihan yang dijangka lebih terBUKA kali ini sebenarnya TIDAKlah se'DEMOKRASI' seperti yang diGAMBARkan.. Walaupun UMNO memBUKA seLUAS-LUAS RUANG kepada sesiapa untuk berTANDING, kita LIHAT keterBUKAan UMNO itu TIDAK pulak diSAHUT secara MATANG oleh AHLI-AHLInya.. KHUSUSnya untuk JAWATAN 'BOSS' Pemuda dan Wanita UMNO, apabila ada pihak menCALONkan diri, mereka diKUTUK seHEBAT-HEBATnya..

Jadik, dalam KONTEKS ini kita meLIHAT sendiri bagaimana pemilihan UMNO untuk JAWATAN 'BOSS' Pemuda dan Wanita UMNO itu jauh lebih BURUK daripada pemilihan CEC DAP La'anatullah.. Mungkin 'CAI-CAI' kepada penyandang kedua-dua JAWATAN tersebut meLAKUkan TUGAS mereka agar kedua-dua penyandang itu diKEKALkan.. Namun demikian, mereka LUPA bahawa berJUTA-JUTA RAKYAT KHUSUSnya UMAT Melayu/ISLAM di luar sana sedang meNILAI keTULUSan UMNO itu sendiri dalam pemilihan kali ini.. Jika UMNO GAGAL mengotakan pemilihan PARTI yang lebih terBUKA dan sesiapa pun AHLInya BEBAS berTANDING, TIDAK mustahil UMNO akan TINGGAL BENDERA pada PRU-14 nanti..


Kita sedia MAKLUM bahawa JAWATAN 'BOSS' Pemuda UMNO diperolehi dengan CARA yang KONTROVERSI pada pemilihan TAHUN 2009.. Bagaimana seorang yang memperolehi penCALONan paling MINIMUM untuk JAWATAN tersebut di peringkat CAWANGAN dan BAHAGIAN akhirnya meMENANGinya dengan MANIPULASI 'BLACK-OUT' di PWTC hanya untuk mengira 700 lebih UNDI.. Pemilihan sebeginilah yang menDATANGkan keSIALan kepada UMNO sampai HARI ini kerana UMNO diLIHAT sebagai PLATFORM untuk mencari keMEWAHan dengan mengGADAIkan UNDI oleh RAKYAT.. IMEJ UMNO TIDAK UBAH seperti sebuah KONGLOMERAT yang berPAKSIkan keUNTUNGan semata-mata..


Apabila JAWATAN 'BOSS' Pemuda UMNO diTANDINGi 5 PENJURU, sudah ada para 'CAI-CAI' KHUSUSnya yang berSELINDUNG di sebalik UNIT ICT 'UNGKA MONYET BEROK' memBURUK-BURUKkan CALON yang lain.. Kita sedia MAKLUM bahawa UNIT ICT 'UNGKA MONYET BEROK' ini sememangnya berPIHAK kepada penyandang JAWATAN tersebut.. Malangnya, apakah WAJAR UNIT ICT 'UNGKA MONYET BEROK' yang sebelum ini mendapat PERUNTUKAN UMNO bagi UNIT ini menyalahgunakannya untuk pemilihan JAWATAN PARTI? Inilah keBURUKkan yang dapat diLIHAT secara TERANG-TERANGan di mana-mana BLOG dan MEDIA kePUNYAan para 'CAI-CAI' UNIT ICT tersebut..

Begitu jugak dengan JAWATAN 'BOSS' Wanita UMNO yang menyaksikan perTANDINGan 3 PENJURU.. CALON selain daripada penyandangnya HABIS diLONDEHkan HABIS-HABISan hingga ada FITNAH diTABURkan terhadap mereka.. Inikah NILAI DEMOKRASI dan keterBUKAan dalam UMNO? Bukankah ianya sepatutnya menjadi HAK kepada hampir 148 RIBU orang AHLI-AHLI mereka untuk memilih? Apakah ini BUKTI keIKHLASan UMNO yang hendak diTUNJUKkan kepada RAKYAT nanti? Apa yang nak diTAKUTkan kalau CALON tersebut TIDAK KUAT seperti yang mereka GEMBAR-GEMBURkan? Biarlah dia berTANDING tanpa perlu pun FITNAH dan sebagainya diLEMPARkan?


Kita jugak sedia MAKLUM WUJUDnya PAKATAN antara CALON dalam kePIMPINan Pemuda UMNO dengan CALON-CALON dalam NAIB PRESIDEN UMNO.. Yang KORUP dan pengamal POLITIK WANG tetap akan memilih mereka yang sedemikian jugak.. Kalau sebelum ini kita menyaksikan seorang NAIB PRESIDEN UMNO yang LEMAH dan meLEMAHkan pulak kerajaan semasa dia menJAWAT JAWATAN MENTERI KDN, jangan MUSTAHIL jika dia yang LEMAH ini kembali diPILIH oleh kePIMPINan Pemuda UMNO di bawah penyandang JAWATAN tersebut.. PEMIMPIN yang LEMAH ini terpaksa mengHARAPkan atau menjadi PAK TURUT kepada 'BOSS' Pemuda UMNO yang pernah menjadi NAIB KETUAnya semasa dia dalam Pemuda UMNO..


Begitulah KOTORnya pemilihan UMNO kali ini.. Ini kerana UMNO sudah menjadi syarikat KONGLOMERAT yang hanya perlu diKENDALIkan oleh mereka yang berOTAK LIBERAL.. SEMUAnya berPUNCA daripada JAWATAN dalam Pemuda UMNO yang menyaksikan mereka yang KONON-KONONnya ELIT, LIBERAL dan PERASAN BIJAK sahaja menDOMINASInya.. Punyakalh diGEMBAR-GEMBURkan KONONnya mereka ingin meWAKILi golongan MUDA.. Walhal, 'BOSS' Pemuda UMNO sendiri TIDAK akan BERANI berTANDING di kawasan yang RAMAI pengUNDI MUDA seperti di KL atau mana-mana kawasan di Lembah Kelang? Jadik, WAJARkah RAKYAT memilih UMNO lagi pada PRU-14 jika ini tahap kePIMPINan dalam UMNO?

Wallahualam..

3 comments:

Anonymous said...

setuju..ASAL BUKAN MENANTU BABAH!!INGAT ORG LUPA KA APA YG MENANTU BABAH DAN BUDAK TINGKAT 4 DAH BUAT!!MENGHARAPKAN PERWAKILAN BERFIKIR AKAN PERJUANGAN ALIF BA TA SEBELUM MEMBERI UNDI KEPADA MENANTU BABAH!!

Anonymous said...

Peduli apa semua tu..yg penting kami akan undi sapa yg bayar lebih..janji masyyukkk..

tebing tinggi said...

Sama-sama kita lihat sama ada bendera UMNO masih bolih dikibarkan dengan megah lagi atau hanya disimpan buat kenangan didalam Muzium Negara.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS