DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, October 12, 2013

KePIMPINan MUDA yang KONONnya nak TARIK SOKONGan golongan MUDA tapi telah menJAHANAMkan UMNO sendiri?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita sering diMOMOKkan dengan SLOGAN yang KONONnya ANAK MUDA enggan menDEKATi UMNO kerana UMNO hanya untuk golongan TUA.. Tatkala SLOGAN yang entah dari mana ini berKUMANDANG, lalu MUNCULlah seseorang yang menDABIK DADA mengatakan dirinya sebagai DAYA penarik kepada generasi MUDA semasa pemilihan UMNO 2009 dahulu.. 5 TAHUN sudah berlalu, kita dapat SAKSIkan sendiri REALITI SOKONGan generasi MUDA kepada UMNO pada PRU-13 lalu.. INDIVIDU yang SAMA masih meMOMOKkan KONONnya dirinya sebagai DAYA penarik generasi MUDA kepada UMNO walaupun SAH dia GAGAL!

Ya BENAR.. UMNO sebagai PARTI yang sebegitu LAMA akan HANCUR tanpa SOKONGan generasi MUDA sebagai PEMIMPIN pelapisnya.. Ini SEMUAnya sudah diketahui UMUM dan sering menjadi MODAL pihak LAWAN daripada PKR, PAS dan DAP La'anatullah untuk memPERLEKEHkan UMNO.. UMNO terpaksa menarik SOKONGan generasi MUDA demi keLANGSUNGannya.. Namun demikian, apakah BUKTI bahawa SOKONGan generasi MUDA terhadap UMNO meningkat sejak pemilihan UMNO 2009 yang KONTROVERSI hinggalah kepada PRU-13 lalu? Apakah ada INDIKATOR yang berKESAN selain keputusan PRU-13 itu sendiri?


IRONInya, SOKONGan generasi MUDA KAUM 'AH-Beng' kepada DAP La'anatullah sangat KONSISTEN selama berTAHUN-TAHUN.. Walau seKORUP mana pun PEMIMPIN tersebut, mereka yang diDIDIK menerusi penDIDIKan VERNAKULAR ini TIDAK pernah memilih PEMIMPIN KAUM 'AH-Beng' yang MESRA dengan UMAT Melayu/ISLAM seperti di dalam MCA dan Gerakan.. Sedangkan dalam UMNO pulak, kePIMPINan yang diKATAkan KONONnya mampu menarik SOKONGan generasi MUDA sebelum ini telah menjadik terlalu LIBERAL hingga sampai kepada tahap MALU untuk memPERTAHANkan UMAT Melayu/ISLAM?

Malah, yang lebih PARAH tuh generasi MUDA UMAT Melayu/ISLAM pulak diTARBIAH untuk menjadi LIBERAL oleh kePIMPINan dalam UMNO tersebut kerana KONONnya itu 'TREND' ke arah keMAJUan? KePIMPINan itu jugak telah menyebabkan UMNO diLIHAT sebagai sebuah KONGLOMERAT yang berPAKSIkan 'FULUS' dan bukannya berKHIDMAT kepada RAKYAT seperti sebelum ini.. Inilah HARGA yang perlu diBAYAR oleh UMNO kerana terlalu BODOH hingga GAGAL memBEZAkan mana satu perJUANGan yang TULEN dan mana satu perJUANGan berLANDASkan POLITIK WANG.. Hakikatnya, yang bakal MERANA ialah UMNO! 


Sudah tentu apabila sesuatu perJUANGan itu berLANDASkan POLITIK WANG dan diSADURkan pulak dengan pemikiran LIBERAL, UMNO bukan lagi menjadi PILIHAN RAKYAT MARHAEN lagi.. Sebaliknya, UMNO menjadi KONGLOMERAT yang terlalu EKSKLUSIF dan berSIFAT KAPITALIS terhadap RAKYAT di NEGARA ini.. KePIMPINan yang diKATAkan KONONnya mampu menarik SOKONGan generasi MUDA tadi pulak hanya seakan sebagai 'SALESMAN' tepi JALAN yang cuba menarik AUDIENS di atas pentas BAHAS tetapi GAGAL memBERIkan daya TARIKan kepada PARTI UMNO sendiri! 'SALESMAN' pun ada DUIT baru beKERJA!

HARI ini RAMAI AHLI-AHLI UMNO yang akan mengUNDI ESOK HARI berTANYA berapa 'FULUS' yang akan mereka dapat jika memilih sekian-sekian CALON? LUCU bukan? Kalau diTAKDIRkan UMNO itu umpama BAHTERA yang nak TENGGELAM pun kita CUKUP yakin AHLI-AHLI UMNO tersebut akan KEKAL dengan SIKAP sedemikian.. Kenapa jadik begitu? Kerana dari AWAL lagi UMNO sudah pun diROSAKkan dari dalam.. Jika UMNO memilih MALAUN yang berKERJA untuk keMEWAHan dirinya sendiri dan hanya mampu berKHIDMAT jika di'JOLOK' dengan 'FULUS', itulah jadiknya.. Macam MESIN 'GAME' kat kedai 'GAME' aje..


Generasi MUDA di NEGARA ini memerlukan seorang 'HERO' yang bukannya diGERAKkan hanya apabila di'JOLOK'kan dengan 'FULUS'.. Generasi MUDA ini MAHUkan 'HERO' atau 'HEROIN' seperti juruTERBANG terMUDA NEGARA iaitu KAPTEN James, ANGKASAWAN NEGARA seperti DATUK Syeikh MUZAFFAR, Zulfahmi KHAIRUDDIN peLUMBA MOTO GP3 atau JAGUH Skuasy DATUK Nicol DAVID.. Mereka diKAGUMi oleh generasi MUDA bukan kerana kePETAHan berBAHAS di PENTAS POLITIK atau pun kerana keHEBATan berPOLITIK WANG.. Sebaliknya mereka ini mengHARUMkan NAMA NEGARA tanpa perlu berPOLITIK..


POLITIK dahulunya ialah 'SENI' untuk memBENTUK kePIMPINan BERWIBAWA bagi berKHIDMAT kepada RAKYAT.. POLITIK zaman sekarang pulak ialah 'SENI' meMANIPULASIkan seMAKSIMUM SOKONGan 'PALSU' daripada AHLI-AHLI PARTI bagi mengejar keMEWAHan PERIBADI.. Itulah POLITIK yang menjadi-jadi dalam UMNO sekarang.. ROSAK lagi meROSAKkan.. Ingat tak lagi CALON PRK DUN Kuala Besut sebelum ini TENGKU Zaihan? Dia orang MUDA yang sepatutnya menjadi SINAR BARU dalam UMNO.. Selepas PRK DUN Kuala Besut, ada tak lagi NAMA dia diSEBUT seperti mana NAMA peSALAH POLITIK WANG dalam UMNO yang cuba mengekalkan KUASAnya dalam pemilihan PARTI kali ini?

Wallahualam.. 

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS