DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, October 20, 2013

DS Najib patut ARAHkan 'CAI-CAI'nya BERHENTI meREKA-REKA 'RETORIK' pasal pemilihan UMNO semalam..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! DATUK Mukhriz tak PERLUlah terlalu berBANGGA dengan PUJI-PUJIan daripada kePIMPINan terTINGGI UMNO di atas semangat JUANG beliau pada pemilihan UMNO semalam.. TIDAK ada apa pun dengan PUJI-PUJIan daripada mereka kerana dari AWAL lagi keKALAHan DATUK Mukhriz ini telah diATUR oleh PIHAK-PIHAK tertentu yang TIDAK mahu DATUK Mukhriz menyerlah dalam UMNO.. Kalau DATUK Mukhriz terlalu 'ADVANCE', ada la pulak 'ANAK OMAK' yang mengadu kat 'OMAK' nanti.. Oleh itu, janganla PERCAYAkan sangat PUJI-PUJIan mereka kerana ianya UMPAMA PISAU di sebalik SENYUMan.. ->KLIK<-

PASCA pemilihan UMNO seMALAM menyaksikan lebih KENYATAAN BODOH yang diKELUARkan oleh 'CAI-CAI' UMNO hingga ada yang meLOYAkan.. Antarannya,

1) PEMILIHAN SEBAGAI SATU BENTUK KEJAYAAN TRANSFORMASI?

KAH!KAH!KAH! Terus TERANG KATAlah.. 'CAI-CAI' yang mengatakan sebegini agaknya 'FAIL' SUBJEK BM kot masa ambil SPM? Cuba BELEK Kamus DEWAN dan cari MAKSUD 'T-R-A-N-S-F-O-R-M-A-S-I' itu dahulu.. BANDINGkan pulak dengan KEPUTUSAN pemilihan UMNO semalam.. Apakah ianya MENEPATI MAKSUD perKATAan tersebut? Janganlah INGAT RAKYAT kat LUAR nih BODOH! Walaupun dalam Sinar Harian diLAPORkan ada perWAKILan UMNO di Kota Bharu tak TAHU memBACA dan menulis! BAHAYA lagi meMALUkan tuh..


2) PEMILIHAN SEBAGAI BUKTI KETELUSAN UMNO?

HE!HE!HE! Ada 'CAI-CAI' yang berBANGGA mengatakan KONONnya seRAMAI 146,500 perWAKILan UMNO diBENARkan memilih PEMIMPIN mereka.. Walhal, yang sebenarnya 191 BAHAGIAN UMNO yang memilih? Dalam KONTEKS ini, RAMAI 'CAI-CAI' yang mengGUNAkan MEDIA MASSA cuba mengaburi bahawa ini BUKTI keTELUSan apabila UMNO mengAMALkan pemilihan berDASARkan UNDI ELEKTORAL di peringkat BAHAGIAN? Ada jugak yang menyamakannya dengan PROSES pengUNDIan pada PRU? Rasanya mereka nih patut 'SCAN' OTAK kot? Tak TAHU BEZA ke UNDI untuk PARTI sendiri dengan UNDI untuk NEGARA?Sebenarnya, UMNO boleh aje memilih untuk mengGUNAkan KAEDAH UNDI POPULAR bagi menentukan kePEMIMPINan mereka? Kenapa pulak UMNO nak menyamakan pemilihan PARTI mereka dengan PRU? PRU seperti mana yang kita TAHU ialah pemilihan untuk meWAKILi RAKYAT bagi sesuatu KAWASAN bagi TUJUAN CONTOHnya untuk pemBANGUNan? Apa pulak nak diSAMAkan dengan pemilihan PARTI yang kita TAHU bukan untuk RAKYAT pun? Kenapa tak MENGAKU aje bahawa pemilihan UMNO secara UNDI ELEKTORAL supaya pihak yang ada KUASA tuh dapat mengawal dan mengekalkan KUASAnya dalam PARTI?

3) MEREKA YANG KALAH TIDAK PERLU KECEWA

HE!HE!HE! Ini biasa kalau ianya satu BENTUK perLAWANan SUKAN atau pun nak 'BID' barangan LELONG.. Namun kita kena INGAT, dalam BOLA SEPAK pun ada MASAnya berlaku keTIDAK-ADILan dan jugak RASUAH.. Apatah lagi kalau peREBUTan JAWATAN POLITIK.. Malah, dalam POLITIK lebih DAHSYAT lagi kerana FITNAH dan POLITIK WANG diLAKUkan demi mengejar atau KEKALkan KUASA.. CONTOHnya, DATUK Mukhriz bukan sahaja diFITNAH dalam KES 'Sarapan PAGI' di Kelantan sebelum ini, dia jugak diFITNAH sehari sebelum pengUNDIan oleh KONCO-KONCO 'ANAK OMAK' dalam The Malaysian INSIDER!


Malah, secara keSELURUHannya kita menyaksikan keKALAHan CALON-CALON yang memPERJUANGkan kePENTINGan UMAT Melayu/ISLAM seperti Kak MIDAH di Perak.. Dahlah KALAH MT, KALAH EXCO Wanita UMNO dan KALAH PRU..


Namun, TIDAK ada sesiapa pun yang dapat meNAFIkan JASA dia terhadap UMNO/BN di Perak.. SKRIPnya MUDAH aje.. CALON sebegini tentunya diMUSUHi oleh MUSUH UMNO.. Namun demikian, CALON sebegini jugak akan mengANCAM keDUDUKan PUAK-PUAK LANUN dalam UMNO yang ingin KEKAL berKUASA dan menjadikkan UMNO itu macam 'FARAID' TOK NENEK mereka.. Jadik, "ENEMY of my ENEMY is my ALLY".. UMNO HANCUR pun takpe ASALkan mereka PUAS..

Jadik, kita NASIHATkan kepada kePIMPINan UMNO seperti DS Najib dan TS Muhyiddin agar mengARAHkan para 'CAI-CAI' mereka BERHENTI meREKA-REKA CERITA KARUT lagi ber'BUNGA-BUNGA' pasal pemilihan PARTI mereka semalam.. RAKYAT dah NAMPAK dan RAKYAT sendiri meLIHAT terUTAMAnya betapa BENGONGnya UMNO Johor dan UMNO Pahang sanggup mengekalkan PEMIMPIN yang boleh diKATAkan begitu POPULAR diKUTUK dan diKETAWAkan dalam MEDIA SOSIAL seperti FACEBOOK, BLOG dan YOUTUBE!


HE!HE!HE! Tatkala seluruh NEGARA meLIHAT suasana lebih terBUKA dan lebih 'TRANSFORMASI' di peringkat UMNO NEGERI lain, cuma UMNO Johor dan UMNO Pahang aje yang BENGONG begitu.. Ada le yang tak KENA tuh.. NEGERI sendiri dah kena ROBEK dek UNDI KAUM 'AH-Beng', nak berLAGAK macam KUKUH lagi?

Sebenarnya, BOM JANGKA sedang berDETIK dalam UMNO.. 'TRIGGER' kepada BOM itu MUDAH aje.. Siapa lagi kalau bukan 'MENTERI AMARAN' yang sangat-sangat diCEMOLOTi oleh UMNO Johor dan UMNO Pahang sebagai Naib PRESIDEN? Kita KATAkan begini pasal dia dah lah tak POPULAR pun.. RAKYAT cuma perlu menantikan satu aje lagi keSILAPan dia dalam POLITIK.. Lepas tu PRU-14 nanti FAHAM-FAHAM aje la.. Apa pun, kita PERCAYA PEMIMPIN yang mementingkan UMAT Melayu/ISLAM seperti Kak MIDAH dan DATUK Mukhriz tetap akan diCARI walaupun mereka TIDAK lagi jadik AHLI UMNO berBANDING para PEMIMPIN UMNO yang terPILIH semalam.. 

Wallahualam..   

4 comments:

Anonymous said...

...... dah jadik macam antah beras dah!!!!! belum dapat dicari dan bila jumpa dibuang!!!!!

Labu8455 said...

Najib buat begitu kerana Najib sangka semua Melayu tak tahu berpolitik dan bodoh macam dia jugak. PRU14 nanti Najib dan UMNO pasti tungging !

Anonymous said...

Najib pun sotong juga, dan rakyat bole melihat dalam pemilihan beliau menyebelahi sepupu yg vapok dan bacul dari Pemimpin yg berkaliber dan berwibawa. Najib sudah menjadi keparat, pemimpin yg tidak gentlemen, tidak layak jadi pemimpin.

Anonymous said...

salam.

UMNO JOHOR tak malu ke dengan pemilihan ketua pemuda yang baru...dah berani derhaka n engkar perintah sultan sendiri ek...sultan n arwah bapanya mahukan jambatan bengkok menggantikan tambak johor d robohkan..tapi solid bagi kat ketua pemuda baru yang kita tau tangan2 dia yang membatalkan jambatan itu...

tak payah masuk istana johor n tak payah hadir apa2 yang berkaitan istana johor...arahan sultan d ketepikan begitu aje...mb pun sama naik..bahagian dia mana ada beri sumbangan kepada yang lawan ketua pemuda yang menang...

sbb itu takde orang nak jambatan bengkok kecuali sultan johor n tun dr mahathir..

budakteranung

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS