DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, June 01, 2014

Kenapa UMNO/BN patut berTERIMA KASIH kepada MAK CIK ini atas keMENANGan mereka pada PRK PARLIMEN Teluk Intan..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kalau nak diNILAIkan, MAK CIK dalam GAMBAR nih ialah MAK CIK yang biasa-biasa aje.. MAK CIK 'GOSSIP' di kampung-kampung yang mengGUNAkan MODAL 'Air LIUR'nya untuk menarik perhatian UMUM.. Namun demikian, dalam PRK PARLIMEN Teluk Intan, peranan MAK CIK ini bukan TIDAK kurang HEBATnya iaitu memPROMOSIkan ANAKnya sendiri sebagai CALON DAP La'anatullah.. Demi ANAKnya, MAK CIK ini sanggup langgar TRADISI hinggakan NEGARAWAN TUN DR. Mahathir pun diPERLEKEHkannya.. Namun, secara JUJURnya UMNO/BN patut berTERIMA KASIH kepada MAK CIK ini kerana peranannya..


Ya.. Kalau bukan kerana MAK CIK ini, tak mungkin UMNO/BN akan MENANG pada PRK PARLIMEN Teluk Intan.. Walaupun MP Serdang mengatakan ada peningkatan UNDI Melayu 3%, IMPAK daripada MAK CIK ini pulak ternyata telah mengurangkan pulak UNDI bukan Melayu entah berapa % hingga KALAH ANAK yang jadik CALON DAP La'anatullah.. Pastinya MP Serdang MALU nak SEBUT pasal ini kot? 


Kenapa kita KATAkan demikian? Kalau IKUT keBANYAKkan BLOG pro-UMNO/BN, mereka lebih menyalahkan ANAKnya iaitu Diyana Sofea sebagai penyebab keKALAHan DAP La'anatullah.. Kita berPANDANGan sebaliknya.. Ini kerana,

1) Diyana Sofea yang terlalu MUDA dan kurang diKENALi mampu meRAIH UNDI seBANYAK 19 RIBU lebih sepatutnya bukan FAKTA yang menyenangkan HATI..

2) DINASTI Lim seBENARnya bukan menSASARkan UNDI para PAK CIK dan MAK CIK UMNO atau pun Lebai-Lebai DUNGU PAS di Teluk Intan tetapi GENERASI MUDA Melayu/ISLAM yang boleh di'KHAYAL'kan oleh mereka..

3) DINASTI Lim meLETAKkan Diyana Sofea sebagai CUBAan memBAWA VERSI '1 Malaysia' ala DAP La'anatullah yang kita TAHU sebagai 'Malaysian Malaysia'..


UMNO/BN sungguh berUNTUNG kerana MAK CIK yang meRUPAkan IBU kepada Diyana Sofea itulah yang menjadik 'PENYELAMAT' mereka.. DAP La'anatullah keHILANGan 7 RIBU lebih UNDI bukan kerana Diyana Sofea meLALAK MAHUkan UiTM diHAPUSkan, RAMD diLUPUSkan atau HUDUD diTENTANG.. Sebaliknya, kerana latar-belakang POLITIK MAK CIK itu yang memBUAT KAUM 'AH-Beng' yang menjadi pengUNDI TRADISI DAP La'anatullah berALIH angin.. Sebabnya?

1) KAUM 'AH-Beng' pengUNDI TRADISI DAP La'anatullah TIDAK boleh menerima seseorang yang masih AHLI UMNO dan pernah AKTIF dalam PERKASA untuk berKEMPEN bagi pihak DAP La'anatullah.. Bagi KAUM 'AH-Beng' ini, biarlah mereka MENIPU KAUM yang bukan 'AH-Beng' dengan CARA sebegini, bukannya mereka yang diTIPU sedemikian oleh MAK CIK terSEBUT.. HE!HE!HE!

2) GENERASI MUDA samada KAUM Melayu/BUMIPUTERA dan bukan Melayu diHARAPkan oleh DINASTI Lim memBERIkan UNDI kepada Diyana Sofea.. MALANGnya, mereka jugak meLIHAT tingkah-laku MAK CIK ini semacam memperBODOHkan mereka kerana GENERASI MUDA sekarang TIDAK lagi TAKSUB kepada mana-mana PARTI POLITIK seperti IBU BAPA mereka..

3) UMAT Melayu/ISLAM yang menjadi pengUNDI TRADISI samada UMNO atau PAS pulak meLIHAT perBUATan MAK CIK ini sebagai MUNAFIK atau TALAM dua MUKA yang jugak meRUPAkan perBUATan yang sangat-sangat 'PANTANG' bagi kedua-dua PARTI ini.. Memang dah SIFAT semulajadi UMAT Melayu/ISLAM yang takdenya nak berTOLAK ANSUR bab TALAM dua MUKA nih.. HE!HE!HE!

Jadik, PILIHan yang lebih SELAMAT ialah tentunya CALON UMNO/BN iaitu PRESIDEN Gerakan sendiri.. Secara JUJURnya, PRESIDEN Gerakan pun patut meRASAkan bahawa ini mungkin PENGGAL terAKHIRnya sebagai MP di Teluk Intan.. Kalau PRU-14 nanti DAP La'anatullah kembali meLETAKkan KAUM 'AH-Beng' sebagai CALON, memang 'CONFIRM' akan KALAH.. Lainlah kalau MCA dan Gerakan mampu menyaingi DAP La'anatullah dalam bab menarik GENERASI MUDA mereka.. Ini BALIK-BALIK nak SALAHkan UMNO atas keLEMAHan sendiri..

Diyana Sofea kalau jadik CALON di Pulau Pinang, KL atau Selangor meLAWAN CALON UMNO, mungkin dia akan MENANG.. Anda SEMUA pun TAHU setakat mana sangat keKUATan UMNO di NEGERI-NEGERI 'MAJU' yang dinyatakan itu.. 


Almaklumlah, UMNO di sana balik-balik dok BIARkan KETUA BAHAGIAN yang berPERUT BUNCIT dan berNAFSU memperBODOHkan PRESIDEN UMNO dan PARTInya sendiri.. Atau kalau DAP La'anatullah lebih BERANI, mungkin Diyana Sofea ini patut diLETAKkan sebagai CALON untuk menCABAR 'BOSS' Pemuda UMNO di mana-mana PARLIMEN yang KONONnya RAMAI pengUNDI MUDA? Ada BERANI ke?

Wallahualam..  

1 comment:

KZSO said...

Sokong dyana dap lawan kj next pru! Turun turun! Turun kj!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS