DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, June 07, 2014

Kerajaan UMNO/BN memang tak pernah SERIK menCIPTA 'MUSUH dalam SELIMUT' mereka sendiri..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ada beberapa BLOG pro-UMNO/BN menDEDAHkan perkara seperti dalam GAMBAR di bawah ini.. SeBENARnya, ia bukan perkara yang mengHAIRANkan..


Kita jugak pernah mengHADIRi TEMUDUGA PTD..  Anda seharusnya TAHU bahawa pengambilan PTD untuk beberapa TAHUN keBELAKANGan ini lebih KETAT kepada mereka yang menyokong DASAR-DASAR kerajaan dan bukannya kepada mereka yang menentang secara TERANG-TERANGan DASAR tersebut.. Dengan KATA lain, kalau anda JENUH bertegang URAT menyokong DASAR-DASAR kerajaan dalam TEMUDUGA PTD, ALAMATnya anda mungkin tak de HARAPan untuk jadik PTD.. Sebab itulah sejak akhir-akhir ini kita sering meLIHAT DASAR-DASAR kerajaan jadik LAWAK JENAKA di kalangan RAKYAT..

Namun demikian, jika anda pandai berFESYEN, ber'LIFE-Style' dan PETAH berBICARA ala-ala AHLI POLITIK walaupun OTAK anda KOSONG, NESCAYA peluang anda untuk menjadik PTD sangat-sangat CERAH.. Sebab itulah walaupun anda berkeLULUSan SARJANA sekalipun, belum tentu anda dapat jadik PTD jika anda tiada KRITERIA seperti yang diNYATAkan tadi.. Ini kerana OTAK yang 'GENIUS' sekalipun kalau penampilannya bukan ala-ala SELEBRITI, memang diKATEGORIkan tak LAYAK jadik PTD.. IRONInya, KSN pulak masih terHEGEH-HEGEH nak PTD seKURANG-KURANGnya ada SARJANA? Menurutnya,

"Saya dimaklumkan bahawa daripada 990 PTD, kurang dari 10 peratus yang mempunyai ijazah sarjana ataupun  masters degree," ->KLIK<-

HE!HE!HE! Ini KSN sendiri yang KATA ye.. Patutlah RAMAI PTD yang lebih berkeLAYAKkan sebagai pengKOMEN TEGAR dalam FACEBOOK masing-masing.. KOMEN sana-sini KUTUK DASAR kerajaan sendiri.. OTAK sendiri kat mana agaknya? HE!HE!HE!

Yang KELAKARnya tuh, kita sendiri berkeLULUSan SARJANA semasa diTEMUDUGA untuk PTD, HARAM tak LEPAS jugak.. Sekarang bila RAMAI yang meLIHAT DASAR-DASAR kerajaan terlalu tak masuk AKAL, BARUlah sedar tentang KUALITI para PTD sedia ada? HE!HE!HE! 

Paling penting ialah jika anda TIDAK berOTAK LIBERAL, jangan HARAPlah anda dapat peluang sebagai PTD.. Jadik kalau yang jenis PATRIOTIK, janganlah berANGAN ye.. Oh ye.. Kepada sesiapa yang berANGGAPan HARAPan untuk jadik PTD lebih CERAH jika anda KAUM Melayu/BUMIPUTRA, kita HARAP anda tak TERJUN BANGUNan jika GAGAL.. DS Najib sendiri yang BUANG KRITERIA sedemikian semasa dia MULA-MULA jadik PM dulu dengan ALASAN untuk meLIBERALisasikan SEKTOR AWAM.. Jadik, sebab itulah orang dalam GAMBAR di atas tuh dapat jadik PTD walaupun mungkin dia 'KADER' PKR.. HE!HE!HE!

Bukan PTD aje.. PROFESION perGURUan pun diCEMARi dengan mereka yang meLETAKkan POLITIK lebih UTAMA berBANDING PROFESION tersebut.. Ini bukan perkara BARU pun.. 20 TAHUN dulu memang payah nak JUMPA GURU yang SOKONG Lebai-Lebai DUNGU PAS.. Sekarang nih, memang berLAMBAK.. Mungkin sebab itulah TUN DR. Mahathir sendiri pun mengatakan sedemikian..

"Mereka (guru) tidak akan sertai BN tetapi mereka sertai Pas dan kerajaan akan hadapi masalah bila guru menjadi pengikut parti pembangkang. Kerajaan kena ingat apabila mereka masuk politik, mereka tidak semestinya menyokong BN... mereka bukan sahaja tidak akan sertai BN malah lebih buruk lagi akan menentang kerajaan pemerintah," ->KLIK<-

Jangan SALAHkan TUN yang mengHALANG GURU terLIBAT dalam POLITIK semasa beliau jadik PM dulu.. Memang sepatutnya GURU ialah PROFESIONAL dan TIDAK patut diKAITkan dengan POLITIK.. Kalau TIDAK, memang NEGARA kita jadik 'BANANA Republic' yang RAKYATnya asyik dok buat HURU-HARA  aje.. LUPA ke anda dengan PASANGAN GURU di bawah ini? 


Malangnya, DASAR Kerajaan UMNO/BN pada ZAMAN TUN itu telah diambil peluang oleh Lebai-Lebai DUNGU PAS untuk meLATIH 'KADER-KADER' mereka dalam kalangan GURU.. Sememangnya Lebai-Lebai DUNGU PAS TIDAK KISAH pun kalau GURU-GURU kita TIDAK PROFESIONAL kerana bagi mereka NAFSU nak TUMBANGkan UMNO/BN lebih UTAMA.. Sebab itulah ada keBENARannya dalam KATA-KATA TUN di atas.. TerUTAMAnya apabila kita meLIHAT para GURU-GURU dari NEGERI Kelantan, Terengganu dan Kedah yang mengAJAR di KL dan Selangor pada HARI ini begitu KUAT berPOLITIK menyokong PR..

Memang tak diNAFIkan keBANGKITan UMNO pada ZAMAN pra keMERDEKAan itu diBANGKITkan oleh para GURU.. Namun, TUNTUTan mengikut ZAMAN telah menjadikkan POLITIK dan PROFESION perGURUan itu sesuatu yang perlu diPISAHkan.. Dengan KATA lain, PROFESION perGURUan itu telah dijadikkan PLATFORM oleh Lebai-Lebai DUNGU PAS untuk meREKRUT lebih BANYAK para penentang kerajaan di masa hadapan.. Inilah yang cuba diHALANG oleh TUN tetapi GAGAL diFAHAMi oleh keBANYAKkan PIHAK.. Tok sah para GURU di sekolah kerajaan, GURU-GURU Dong JIAO Zhong pun 2X5.. Jadik? Kerajaan UMNO/BN kenalah BIJAK dalam merangka DASAR jika nakkan SOKONGan ini..

Wallahualam.. 

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS