DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, December 10, 2009

Adakah dengan pergi ke Makkah akan jadikan seseorang 'PERASUAH' itu BERSIH?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

KAH!KAH!KAH!
KAH!KAH!KAH!

Kekadang tu kita hairan kenapa IBADAT yang kita perlu lakukan sebagai umat Islam hendak dijadikan MODAL POLITIK atau sebagai usaha untu mencari PUBLISITI MURAHAN.. Pada mulanya kita ingatkan cuma Lebai-Lebai PAS aje yang berSIKAP sebegini.. Tak sangka dalam UMNO pun ada jugak jenis JAHILLIYAH macam nih? KAH!KAH!KAH!

Almaklumlah.. Pemahaman Lebai PAS nih senang aje -> Pakai KOPIAH, selalu tunjuk muka kat masjid, sebut ayat-ayat Quran sikit dah dikira setaraf WALI dah walaupun LEPAS tu FITNAH orang, makan duit anak YATIM, makan duit derma ceramah atau menggalakkan KAFIR musuh Islam menghina saudara seagama.. Itulah yang menguasai minda Lebai-Lebai PAS walaupun kat mulut masing-masing berbuih bercakap KONONnya mahukan Islam!

Dalam UMNO pulak rupanya lagi JAHILIYYAH.. Buatlah dosa macam RASUAH ke, gadaikan harta rakyat ke, PECAH AMANAH ke, MAKSIAT ke -> kemudian bila musim haji, bagitau kat penyokong nak pergi haji atau buat umrah, terus aje penyokong dalam UMNO anggap dia BERSIH mengalahkan dicuci dengan sabun BREEZE! KAH!KAH!KAH!


Apabila TIMBUL ura-ura dalam akhbar KONONnya seorang PESALAH POLITIK WANG yang berjawatan Ketua Pemuda UMNO dikatakan akan dilantik oleh DS Najib ke dalam KABINETnya, maka berSORAK sakanlah para penyokong (LALAT-LALAT TAIK) PESALAH POLITIK WANG itu meraikan khabar angin yang belum pasti itu.. Yang KELAKAR tuh, segala KEBURUKKAN si PESALAH POLITIK WANG tu habis cuba di'CARMOUFLAGE'kan KONONnya si PESALAH POLITIK WANG tu dah ke MAKKAH semasa musim HAJI baru-baru ini? KAH!KAH!KAH!

Sejak bila pulak ada ajaran dalam Islam mengatakan DOSA seseorang CONTOHnya seperti mengamalkan RASUAH akan terhapus jika ke MAKKAH?

DOSA seseorang Islam hanya akan terhapus jika dia berTAUBAT NASUHA atau memohon MAAF dengan orang yang menerima akibat daripada perbuatan DOSA yang dilakukannya.. Pergi ke MAKKAH samada untuk IBADAT HAJI atau UMRAH tidak akan menghapuskan DOSA kerana itu adalah IBADAT yang dituntut perlaksanaannya oleh Allah SWT kepada kita sebagai hambaNYA.. Samalah macam rukun Islam yang lain seperti Solat, Puasa dan Zakat.. Semua IBADAT ini perlu dilakukan kerana kita ini hambaNYA.. Bukan kerana dengan berSOLAT, PUASA atau ZAKAT tanpa berTAUBAT terhadap DOSA yang dilakukan akan menghapuskan DOSA tersebut secara automatik!

Kita bukannya macam Lebai PAS yang suka mempersoalkan ibadat orang Islam lain.. Walaupun kita tahu PESALAH POLITIK WANG ini pernah didapati berSALAH mengamalkan RASUAH(POLITIK WANG), namun dalam soal IBADAT, itu adalah antara dia dengan Allah SWT.. Jadik, biarkanlah dia dengan urusannya..

Yang menjadi perSOALan dan perlu diberi perhatian adalah TINDAK-TANDUK atau gelagat LALAT-LALAT TAIK belaannya yang memberikan gambaran SALAH dan cuba 'KENCING' rakyat melalui BLOG-BLOG atau Forum-forum POLITIK seperti yang dinyatakan di atas..

Sesiapa pun berhak ke MAKKAH untuk HAJI, UMRAH atau ZIARAH.. Malah, Idi Amin, Saddam Hussein atau puak-puak yang menyelewengkan ajaran Islam pun pernah didapati ke MAKKAH.. Tidak ada BEZAnya sesiapa pun ke MAKKAH walaupun dia tuh lulusan OXFORD atau Ketua Pemuda UMNO sekalipun kerana di hadapan KAABAH, semua manusia adalah sama aje.. Jauh sekali untuk mengatakan kelayakkan seseorang diterima sebagai anggota jemaah Menteri hanya kerana dia pernah ke MAKKAH seperti yang dinyatakan oleh para LALAT TAIK belaannya! KAH!KAH!KAH!

-------------------------------------------------------------------------------

Jika kita ke MAKKAH untuk HAJI, UMRAH atau ZIARAH, kita harus memastikan kita tidak 'BERGELUMANG' dengan perkara-perkara 'KOTOR' agar IBADAT kita diterima oleh Allah SWT..

1) PASTIKAN SUMBER KEWANGAN UNTUK PERBELANJAAN KITA ADALAH DARI SUMBER YANG HALAL, HASIL TITIK PELUH SENDIRI DAN JELAS PEROLEHANNYA (samalah macam kes Pok Nik MB Kelantan tu..)

2) SEBENARNYA, DITUNTUT KITA MELAKUKAN SOLAT TAUBAT ATAS DOSA KITA ATAU MEMOHON KEMAAFAN DENGAN PIHAK-PIHAK YANG PERNAH KITA LAKUKAN DOSA AGAR IBADAT KITA DI SANA DITERIMA OLEH ALLAH SWT..


-> SOALnya, adakah dia yang dimaksudkan dalam BLOG ini 'BERSIH' terutamanya dari perkara yang NOMBOR (1) tuh? HE!HE!HE!


-> DS Najib pun agak-agak le nak LANTIK orang dalam KABINET pun.. Kitorang ni dah TAK KISAH dah kalau DS Najib jadik PM UMNO terakhir pun.. Kalau BERANI, cubalah.. HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS