DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, December 31, 2009

Tahun baru 2010 dengan kenaikkan HARGA GULA 20 sen & kebenaran penggunaan nama Allah SWT oleh pihak gereja


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Dengan tinggal beberapa JAM lagi sebelum pukul 12 malam, kita akan meninggalkan tahun 2009 dalam kenangan dan menyambut tahun 2010 dengan semangat baru.. Pada ketika ini, sudah tentu ramai anak-anak muda kita berhimpun di KLCC, Bukit Bintang, Dataran Merdeka, One Utama, Mid Valley dan merata-rata tempat lagi.. SUDAH tentu mereka akan menyanjungi agenda hiburan yang disajikan untuk sambutan tahun baru.. Baik di KL, Shah Alam, Johor Baharu atau di Kota Bharu, sama aje corak sambutannya..

Jangan TERKEJUT kalau ada yang lupa mak bapak, lupa keluarga, lupa agama dan lupa bangsa sendiri semasa menyambut tahun baru 2010.. Mungkin bertambah lagi lah ANAK HARAM atau ANAK LUAR NIKAH yang bakal dilahirkan 9 bulan selepas tarikh ini.. Mungkin kerajaan patut tubuhkan BANK BAYI seperti di negara-negara barat untuk mengatasi gejala seperti ini.. Jangan pulak ada yang cuba mengHALANG golongan muda ini.. INIKAN SELARAS DENGAN SEMANGAT 1 MALAYSIA?

Apa pun, pada tahun hadapan nampaknya harga GULA akan dinaikkan lagi sebanyak 20 sen.. Maka, dengan kenaikkan ini, naiklah lagi harga TEH TARIK, harga kuih-muih untuk sarapan atau minum petang, harga biskut raya dan segala macam lagi harga makanan.. TAHNIAH.... TAHNIAH..... Harga ROTI PUTIH pun naik jugak nampaknya? Almaklumlah, selepas tambang teksi naik, nampaknya fulus masih tak cukup.. Kenalah naikkan pulak harga gula.. Minyak, beras dan petrol tu pun TUNGGU masa je la..

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=465496

Kemudian, baru sebentar tadi diFAHAMkan bahawa nama ALLAH dibenarkan penggunaannya oleh sebuah penerbitan DAKWAH Kristian khusus untuk merujuk kepada Tuhan yang dimaksudkan oleh mereka.. Apa yang lebih memalukan adalah ISU ini begitu diJUARAI oleh Lebai PAS Erdogan kategori ILLUMINATIST yang sekarang dah jadi YB di Selangor.. Begitu MUDAH mereka menjual nama Allah SWT kepada agama lain? Keputusan ini yang diputuskan di Mahkamah Tinggi oleh HAKIM yang bukan pun beragama Islam? Sepatutnya isu ini dilihat menyentuh Perlembagaan Negara yang menyatakan dengan jelas ISLAM ADALAH AGAMA RASMI negara ini..

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/12/31/nation/20091231164344&sec=nation

Apa pandangan Lebai PAS yang lain? Adakah mereka jugak seJAHIL dengan ILLMUNINATIST yang dimaksudkan? Atau MASIH wujudkan Lebai PAS yang lebih berMARUAH seperti bekas Imam Besar Masjid Negara yang jugak Ahli Parlimen PAS di Baling, Kedah?

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=394352

APA PUN INI SEMUANYA BARU PERMULAAN.. Sudah tentu main banyak lagi PERKARA yang akan menyentuh SENSITIVITI bukan sahaja terhadap agama Islam, malah terhadap Bahasa Melayu, Kedaulatan Sultan-Sultan Melayu dan juga terhadap hak-hak orang Melayu pada pada tahun 2010 nanti.. TUNGGU dan lihat ajelah.. Baik 1 MALAYSIA, mahu pun 'SUARA RAKYAT' kalau asal dari mulut ahli POLITIK tuh, faham-faham aje la......

KITA WAJAR BERTANYA KEPADA YB ZUL DARI KULIM, KEDAH BERKENAAN DENGAN KEPUTUSAN ISU PENGGUNAAN NAMA ALLAH INI.. -> ADAKAH ANDA MASIH JANTAN DAN MEMPUNYAI 'TELOQ' ATAU DAH DILUNYAIKAN DEK 'BOSS' ANDA IAITU PENASIHAT PKR KERANA NAFSU LUAR TABIEENYA??? KAH!KAH!KAH!

- SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU MASEHI 2010 -

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS