DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, April 17, 2010

Faktor CALON BEBAS dan SABOTAJ harus diberi perhatian oleh BN jika nak MENANG di PRK Hulu Selangor..


ASSALAMUALAIKUM san SALAM SEJAHTERA..

Akhirnya PRK Kuala Selangor akan menyaksikan pertandingan 4 PENJURU anntara BN(MIC), PKR dan dua calon BEBAS.. Kawasan Parlimen yang dikatakan sebagai kawasan 'TRADISI' BN ini dijangka akan menyaksikan pertembungan SENGIT kerana PKR cuba menunjukkan parti ini masih RELEVAN sementara BN pulak cuba menunjukkan mereka sudah PULIH dengan keKUATan baru.. Sementara dua calon BEBAS pulak dijangka TIDAK mampu meraih kemenangan sebaliknya dilihat sebagai USAHA segelintir pihak untuk memecah-belahkan undi di sana..

Walaupun sejak akhir-akhir INI terlampau banyak kecenderungan yang menyaksikan RAMAI wakil PKR keluar parti dan jadik calon BEBAS, dijangka ini semua TIDAK mampu mempengaruhi para pengundi untuk memilih calon BEBAS.. Corak pemikiran para pengundi di negara INI masih belum terbuka untuk memilih calon BEBAS bagi menyuarakan pendapat mereka walaupun perkara INI adalah LAZIM di negara-negara MAJU.. Malah, para YB PKR yang kecewa dengan parti mereka pun TIDAK memilih untuk menyertai mana-mana PARTI, sebaliknya memilih untuk kekal tidak TERIKAT..

http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=491242

Namun demikian, UNDI yang dimilikki oleh calon BEBAS sedikit sebanyak mampu menggugat kemenangan calon-calon UTAMA di Hulu Selangor.. Tambah pulak jika calon-calon BEBAS itu pernah menjadi ahli mana-mana parti POLITIK sebelum ini.. Menurut sumber yang diperolehi, seorang calon BEBAS adalah bekas Naib Pengerusi MIC Hulu Selangor dan seorang lagi PULAK dikatakan pernah memegang jawatan dalam Pemuda UMNO Shah Alam.. BN harus berhati-hati kerana kedua-dua calon BEBAS ini adalah bekas 'orang BN' sendiri bukannya dari PKR..

Satu lagi FAKTOR yang mungkin akan mempengaruhi POLA pengundian ialah kemungkinan WUJUDnya unsuru-unsur SABOTAJ terutamanya dalam BN sendiri.. Almaklumlah, calon BN(MIC) ini sebenarnya BUKANlah calon pilihan Presiden mereka pun.. Sejak awal-awal lagi Presiden MIC sudah MELOBI Timbalannya yang pernah KALAH di kawasan Parlimen tersebut untuk dicalonkan semula.. Sudah tentu BUKAN senang nak jaga AIR MUKA orang.. Lain yang di'PROMOTE' lain pulak yang NAIK.. Kalau anda jadik Presiden MIC, bagaimana anda nak 'COVER' balik AIR MUKA anda?

Malah, hasrat UMNO yang mahukan Parlimen Hulu Selangor diwakili oleh calon Melayu jugak TIDAK kesampaian.. Ini sedikit sebanyak akan menjadi BAHAN provokasi pihak PKR yang meletakkan calon Melayu walaupun diKATAkan dia pun bukan jenis Melayu yang boleh diCONTOHi.. Tambahan pulak, dia bukan orang tempatan pun sebaliknya cuma bekas orang UMNO dari Kota Bharu yang pernah diSABITkan dengan keSALAHan POLITIK WANG! Walaupun pernah menjadi Menteri dalam kabinet PM sebelumnya, kita PERCAYA perlantikkan dia masa tuh hanya sebagai memenuhi tuntutan 'PEMBUAT KACAU' dalam UMNO yang tumpang sekaki KUASA Pak Mertuanya yang jadik PM masa tu..

Oleh itu, apabila si 'PEMBUAT KACAU' yang jugak PESALAH POLITIK WANG merasakan dirinya semakin terpinggir dalam UMNO dan jugak jawatan Menteri, TIDAK mustahil jika ada pulak persekongkolan terbaru untuk menSABOTAJkan peluang BN di PRK Hulu Selangor kali ini.. Kalau sebelum INI dia pernah jadik PENGHANTAR PASSPORT kepada Penasihat PKR, jadik apa yang MUSTAHILnya jika sekali lagi ada persekongkolan dengan pihak yang SAMA.. Jika BN KALAH di PRK Hulu Selangor, sedikit sebanyak nama DS Najib dan SLOGAN 1 Malaysianya akan tercemar.. Tambah pulak kalau KALAH dengan orang yang BELOT dari UMNO?

Sebelum INI pun dah banyak KALI kita kata.. UMNO yang sering mencipta MUSUHnya sendiri.. Bila dah tercipta, TAK tahu pulak nak HAPUSkannya.. Dibiarkan pulak terus membuat ONAR.. Lepas seorang, seorang yang dicipta UMNO dalam partinya sendiri untuk menjadik 'FUTURE ENEMY'nya.. Inilah akibatnya jika ramai ahli meminggirkan dasar perjuangan parti, perjuangan Melayu dan sebagainya.. Sebaliknya memilih untuk terus memBUNCITkan perut masing-masing dengan segala macam BISNES dan KONTRAK menerusi parti.. Kena pulak MCA dan MIC pun dua kali lima jugak...........

APA pun, peluang untuk BN menang tetap ADA.. BN hendaklah memastikan unsur-unsur SABOTAJ yang dinyatakan tidak berlaku dan PIHAK yang berhasrat cuba melakukannya dalam PRK kali ini di'ELIMINATE'kan sesegera mungkin.. Pada masa yang SAMA, BN hendaklah mengOPTIMUMkan sebaik mungkin keLEMAHan para pemimpin PKR bersama agenda peribadi mereka.. BN tidak perlu memperdulikan atau terikut-ikut kata-kata KONONnya itu ISU PERIBADI dan sebagainya apabila keLEMAHan para pemimpin PKR diDEDAHkan.. Kalau sebelum INI Setiausaha Agung PKR pernah mengatakan KES 'menJUBOR' Penasihat PKR sebagai ISU PERIBADI, agaknya sek-sok dia BUNUH orang pun dikatakan ISU PERIBADI jugak?

Almaklumlah, para pemimpin PKR tu pun asalanya dari UMNO/BN jugak!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS