DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, November 18, 2010

Apakah peranan akhbar-akhbar CINA hanya TAHU memupuk semangat perKAUMan atau TUNTUTAN ikut KAUM semata-mata?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Antara keUNIKkan yang terdapat di negara INI ialah kita meLIHAT bagaimana akhbar-akhbar berBAHASA bukan Melayu diTERBITkan dan diEDARkan secara terbuka tanpa mengambil kira perutukan perlembagaan bahawa Bahasa Melayu adalah sebagai BAHASA KEBANGSAAN.. Yang lebih UNIKnya lagi, akhbar-akhbar sebegini bukan sahaja tidak mengGALAKkan keHARMONIan sesama KAUM, malah disalah-gunakan untuk menyebarkan fahaman perKAUMan SEMPIT tanpa mengambil kira SENSITIVITI kaum-kaum LAIN terutamanya orang Melayu sebagai penduduk MAJORITI negara INI..

Kita ucapkan SYABAS kepada Kumpulan Utusan kerana mengambil INISIATIF untuk menTERJEMAHkan dan menyampaikan maklumat daripada akhbar-akhbar Bahasa CINA di dalam Utusan Malaysia.. Almaklumlah, sebagai sebuah negara yang mempunyai masyarakat MAJMUK, sudah tentu ada keperluan untuk Utusan Malaysia berbuat demikian.. KALAU tak, tak bolehlah diKATAkan sebagai '1MALAYSIA'! Namun demikian, sepanjang kita mengIKUTi paparan daripada akhbar CINA tersebut, jarang sekali kita terbaca artikel-artikel mereka yang berUNSURkan CINTAkan NEGARA, memupuk perpaduan atau menekankan TOLERANSI sesama KAUM.. Apa yang sering diPAPARkan balik-balik TUNTUTAN perKAUMan mereka seolah-olah tanpa TUNTUTAN tersebut, mereka tak boleh HIDUP kat negara INI?

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1118&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm

Kali INI, KOLUM 'Isu-isu akhbar CINA' dalam Utusan Malaysia memaparkan penulis yang menggunakan nama samaran Yap Bing dalam akhbar China Press menyentuh mengenai kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek mengenai langkah pertahankan hak masyarakat Cina yang perlu dilaksanakan.. Ini termasuklah isu sijil gabungan sekolah menengah Cina, kemasukan ke maktab perguruan, pembahagian sama rata biasiswa, penyelarasan separuh bantuan sekolah rendah Cina dan isu penggunaan tapak sekolah rendah Cina.. Tambah Yap Bing,

"Semuanya tidak dilayan dengan adil dan tidak diselesaikan secara teratur. Sudah berapa tahun masyarakat Cina memendam rasa. Jika buat kaji selidik, selama ini kerajaan memang laksanakan polisi rasis. Kebanyakan isu tidak ditangani dengan adil serta menyeluruh kepada semua rakyat.. Dalam aspek 1Malaysia, rakyat masih tidak boleh nampak ungkapan adil yang terkandung dalam konsep berkenaan,"

KITA tidak tahu keadilan DALAM bentuk KEPALA BABI apa yang dinyatakan oleh 'AH BENG KIASU' ini.. Dah beberapa KALI dijelaskan bahawa KONSEP 1Malaysia mengekalkan apa yang terMAKTUB dalam Perlembagaan Negara.. Malah, sekolah aliran vernakular seperti sekolah CINA bukanlah sekolah aliran KEBANGSAAN yang disediakan oleh kerajaan seperti SRK dan SMK.. Atas ALASAN apa pula sekolah-sekolah yang mengGALAKkan perpecahan KAUM ini perlu diBANTU sedangkan keperluan PENDIDIKAN untuk semua KAUM telah pun disediakan oleh kerajaan di dalam sekolah-sekolah aliran KEBANGSAAN? Malah sekolah-sekolah INIlah yang perlu diberikan keUTAMAan terutamanya sekolah-sekolah DHAIF di pedalaman..

Selanjutnya dalam KOLUM yang SAMA, penulis yang menggunakan nama samaran Wen Boon mempersoalkan langkah mewajibkan subjek Sejarah.. Pada pendapatnya, jika polisi ini dilaksanakan, dalam beberapa tahun akan datang, masalah akan kembali kepada asal di mana murid-murid yang tidak lulus mata pelajaran Sejarah gagal mendapat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).. Menurutnya,

"Mereka ini menjadi mangsa sesi ujikaji tikus putih.. Ketika itu nanti baru akan dilihat semula sama ada polisi ini boleh diguna atau tidak.. Semua orang mempunyai pengalaman berasa bosan dengan subjek Sejarah yang terlalu berat. Susah untuk ingat nama-nama orang dan tahun.."

"Menteri dan Timbalan Menteri Pelajaran masa belajar dulu, setiap penggal berapa markah sejarah yang mereka peroleh? Mereka yang menyokong dan bersetuju polisi ini pun perolehi banyak mana markah dalam Sejarah? Jika kerajaan mahu laksanakan polisi ini, perlu ditanya semua kakitangan institusi pengajian tinggi awam (IPTA), kolej, sekolah menengah serta sekolah jenis kebangsaan kerajaan -- lulus atau tidak mata pelajaran sejarah dalam SPM,"

PERTAMA sekali, 'AH BENG KIASU' sepatutnya MAKLUM bahawa jika diADAkan ujian SEJARAH di Parlimen meLIBATkan semua Menteri Kabinet dan ahli-ahli parlimen kerajaan atau PEMBANGKANG tanpa mengira KAUM, kita YAKIN kita akan TAHU siapa yang akan GAGAL.. Malah, kalau keputusan tersebut diPECAHkan pulak mengikut ahli Parlimen berasakan KAUM masing-masing, kita akan TAHU ahli Parlimen KAUM manakah yang akan GAGAL subjek SEJARAH ini.. Kita MENYOKONG 100% saranan 'AH BENG KIASU' ini kerana kita jugak MAHU meLIHAT setinggi MANAkah 'SCORE' Lim ANAK-beranak, Karpal anak-beranak dan semua anggota Parlimen DAP, MCA, MIC, PPP dan Gerakan dalam subjek SEJARAH ini.. -> ADA BERANI?

Adalah jelas PERANAN akhbar-akhbar CINA adalah untuk terus-menerus MEMUPUK semangat peKAUMan, KIASU, RASIS dan segala macam unsur perpecahan antara KAUM di negara INI.. Selagi negara INI tidak di'SINGAPORE'kan, mereka TIDAK akan berhenti dan akan terus mengHASUT untuk tujuan tersebut.. Yang PELIKnya, akhbar-akhbar CINA di Singapura tidak pulak berbuat sedemikian? Malah, jika mereka 'MIGRATE' ke Australia atau New Zealand, TAK DE pulak nampaknya sikap perKAUMan, RASIS dan KIASU mereka seperti di negara INI? Sampai bila ahli-ahli POLITIK Melayu yang diTAJA oleh TOKEY-TOKEY Cina harus berDIAM diri melihat perkembangan INI?

Wallahuaalam..

1 comment:

Melayu said...

Mereka yang ngajor aku menjadi rasis.. maka rasislah aku... sampai matipun aku akan menjadi rasis....

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS