DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, November 05, 2014

BUDAK-BUDAK sekarang KURANG AJAR, BIADAB dan TIDAK boleh diTEGUR kerana kePIMPINan melalui TELADAN?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Seperti mana RAMAI yang lain, kita GUSAR dengan SIKAP dan AKHLAK para ANAK MUDA yang menunjukkan SIFAT 'GENGSTERISMA' yang menjadi-jadi.. HARI ini terSEBAR di LAMAN SOSIAL bagaimana BUDAK-BUDAK di ASRAMA boleh menyepak dan memBULI orang lain seSUKA HATI mereka seolah-olah DUNIA ini mereka yang PUNYA.. Sejak bila mereka diDIDIK seperti pengGANAS?


Beberpa MINGGU sebelumnya jugak menyaksikan bagaimana RUSUHan di UM oleh para PELAJARnya sendiri menyaksikan keROSAKan PRASARANA AWAM yang langsung TIDAK meLAMBANGkan jugak keTAMADUNan, AGAMA dan perADABan..


Sekali lagi patut diperSOALkan.. Apakah seBENARnya yang berLAKU? Kenapa berLAKU keCENDERUNGan sebegini dan apakah yang perlu kerajaan LAKUkan?

Kerajaan nak tak nak kena PRIHATIN dalam SOAL ini.. NEGARA ini yang menuju WAWASAN 2020 sepatutnya menunjukkan AKHLAK dan TOLERANSI yang begitu TINGGI selaras dengan tahap keMAJUan NEGARA.. Kenapa pulak HARI ini kita seolah-olah menyaksikan NEGARA ini semakin menuju ke ZAMAN JAHILIYYAH? Apakah kerajaan HARI ini memBIARkan UNSUR-UNSUR keGANASan ini berLAKU kerana ingin menunjukkan tahap LIBERAL mereka? Almaklumlah, bukankah NEGARA yang sering dijadikkan CONTOH tahap keLIBERALan itu jugak TIDAK KURANG HEBATnya dalam keGIATan keGANASan sebegini di NEGARA terSEBUT?

ZAMAN TUN DR. Mahathir dulu, beliau pernah mengANJURkan kePIMPINan yang melalui TELADAN.. Seseorang PEMIMPIN itu sendiri perlu menunjukkan SIFAT terPUJI untuk dijadikan TELADAN dan CONTOH kepada RAKYAT.. Mungkinkah kerana perkara sebegini TIDAK ada dalam KITAB 'BLUE Ocean STRATEGY', maka penTADBIRan DS Najib pakat PEJAM MATA aje dan lebih SIBUK dengan BR1M? Ini kerana kita PERHATIkan bahawa DS Najib pun sering diTEGUR dan sering jugak 'IGNORE'kan TEGURan orang lain.. Tanpa diSEDARi, TIDAK mustahil apa yang kita TUNJUKkan itu akan diCONTOHi pulak oleh orang yang kita PIMPIN.. Antara INDIVIDU yang pernah menegur DS Najib dan penTADBIRan kerajaannya ialah,

DYMM PADUKA SRI SULTAN PERAK


"Apakah opsyen yang ada di kalangan pegawai awam mahupun swasta jika gaji tidak dapat menampung perbelanjaan hidup harian? Majoriti yang berada dalam kategori ini sebenarnya tidak mahu melakukan rasuah. Bilangan yang tergolong dalam kategori ini akan semakin bertambah jika formula berkesan tidak diperkenalkan terutama memberikan fokus kepada aspek-aspek perumahan, makanan, pengangkutan serta khidmat kesihatan dan rawatan perubatan yang kosnya semakin hari semakin meningkat," ->KLIK<-

MANTAN PM ke-4 TUN DR. Mahathir


"11. Perdana Menteri Kelima setelah menang besar dalam PRU 2004, kehilangan lima buah negeri, satu wilayah dan kemerosotan yang besar di Dewan Rakyat dalam PRU 12, 2008.

12. Sepatutnya pengganti memperoleh kemenangan yang lebih baik. Tetapi tidak. Pencapaian Perdana Menteri Ke-6 lebih buruk lagi dalam PRU13 setelah memberi wang Kerajaan kepada berjuta rakyat, membelakangkan Dasar Ekonomi Baru, melayan orang yang tidak hargai layanan, meningkatkan hutang Kerajaan, mendengar nasihat konsultan luar dan lain-lain lagi.

13. Dengan pencapaian yang buruk ini sepatutnya dikaji semula dasar dan amalan yang jelas tidak baik. Tetapi tidak. Pendekatan diteruskan. Teguran diterima tetapi tidak menukar apa-apa." ->KLIK<-

MANTAN MENTERI KEWANGAN TUN Daim Zainuddin


"Saya bukan bermusuh dengan kerajaan, saya cuma anti dengan dasar kerajaan yang sudah lompong dan tidak betul. Ini isu yang serius, rakyat harus tahu bahawa dasar yang diamalkan kerajaan tidak memberi faedah serta manfaat kepada rakyat malah ianya telah membebankan rakyat dari segi peningkatan perbelanjaan ekonomi seharian. Kerajaan sepatutnya mencari cara  serta jalan penyelesaian untuk menangani masalah ekonomi di negara ini. Kerajaan juga harus mengambil kira keperluan kita sebagai orang Melayu dari segi ekonomi dan pembangunan demi memajukan kehidupan bangsa Melayu," ->KLIK<-

BEKAS NAIB PRESIDEN UMNO TG Razaleigh Hamzah


"Peruntukan pembangunan yang melebihi 30 peratus satu dekad dulu sekarang merosot menjadi hanya lebih kurang 15 peratus daripada jumlah cadangan belanjawan 2015. Dengan pendedahan Ketua Audit Negara mengenai pembaziran, perbelanjaan boros, kerugian tidak bertanggung jawab, ketidakcekapan mutlak serta amalan rasuah tegar kecilan dan besar-besaran, kita sebagai rakyat biasa dan pembayar cukai harusnya dimaafkan sekiranya menunjukkan kemarahan tanpa had terhadap keadaan ini. Kita seharusnya berjaya meningkatkan kecekapan selama ini dan dengan itu mengurangkan belanjawan pengendalian yang tinggi mendadak selama ini. 

Saya cadangkan setiap kementerian and agensi kerajaan dilengkapi dengan cabang pejabat Ketua Audit Negara demi mempastikan perbelanjaan awam dilaksanakan mengikut tatacara urusan dengan teratur dan bertanggung jawab. Selain daripada jawatankuasa Akaun Awam [PAC], Parlimen juga perlu mewujudkan Ombudsman yang bertindak bebas dan bertanggung jawab terus kepadanya. Di samping itu kita perlu mengawal dan membanteras rasuah melalui pengukuhan Akta Acara Kewangan melalui kajian semula dan pengukuhannya." ->KLIK<-

Sudah LUMRAH untuk seseorang yang lebih berPENGALAMAN cuba MENEGUR apa yang diFIKIRkan perlu.. SIKAP TIDAK RESPON atau mengARAHkan orang lain menJAWAB bagi PIHAKnya adalah SIKAP yang BURUK dan perlu diELAKkan oleh seorang PEMIMPIN.. Selain itu, perSOALan yang diTIMBULkan jugak perlu diJAWAB secara berHEMAH dan memperLIHATkan BUDI BAHASA yang TINGGI selaras dengan keDUDUKan sebagai PEMIMPIN NEGARA..

Malangnya, itu TIDAK diperLIHATkan oleh penTADBIRan DS Najib pada ketika ini.. DiBURUKkan lagi dengan keLAKUan beBERAPA MENTERI dan para PEGAWAI kerajaan sendiri yang menJELIKkan dan keLIHATan ANGKUH dalam memBUAT kenyataan.. Kalau kenyataan CERDIK takpe jugak tapi lagi meNAMPAKkan keBODOHan ada la..


Apakah SIKAP sebegini yang diTUNJUKkan dan diPROMOSIkan oleh DS Najib dan penTADBIRannya? Apakah SIKAP sebegini yang perlu diCONTOHi oleh RAKYAT? Maka TIDAK HAIRANlah jika ada RAKYAT dan GENERASI MUDA menCONTOHi lalu menjadikannya sebagai AMALAN dalam keHIDUPan mereka.. IRONInya, DS Najib boleh pulak AKUR apabila di'TEGUR' dalam keadaan begini?


HE!HE!HE! Tak SANGKA daripada HIERARKI seorang SULTAN kepada seorang MANTAN MENTERI yang MENEGUR, kena orang di atas jugak 'SOUND' BARUlah dia AKUR?

Wallahualam..  

4 comments:

KZSO said...

Easy solution. Get rosmah to advice najib.

Strategi Perang : Strategi #1 Bahagian 23 said...

Rosmah jer yg boleh nasihat Najib.x percaya tgk kat video.

Anonymous said...

tutup umno buka parti baru :PARTI PERKASA MELAYU

Anonymous said...

Najib Razak adalah Pemimpin Melayu Yg Paling Lemah, Lembab, Boddoh, Laloq, Biol, lagi Banggang.

Ada Otak tapi tak pakai, dengar Punahsehat Haramhajjdah, Idris Jala, Omar Ong, Jamaludin Jarjis, Othman Razak, Rosmah Mansor..

Wooi Melayu.. Apa nak jadi dengan kita ader PM Najib? US Pon dah TOLAK OBAMA yg kuat perasan.

US Tolak semua Idea Obama..Najib ambik semua pakai - esp TTP..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS