DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, November 28, 2014

PerBEZAan yang dialami apabila berSALAM dengan keDUA-DUA TOKOH di dalam UMNO ini..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..


BerJABAT TANGAN dengan YB KJ di PWTC sempena PAU 2014 tadi terasa KUAT sungguh GENGGAMannya.. Dari segi FIZIKAL dan SOSOK TUBUH, kita SETUJU bahawa YB KJ ini LAYAK sebagai 'BOSS' Pemuda UMNO.. Namun begitu, dari SUDUT peRANCANGan, BUDI BICARA dan INTERAKSI, ada yang kita TIDAKlah SETUJU pun.. Patut diINGATkan bahawa Pemuda UMNO bukan sahaja perlukan FIZIKAL yang MANTAP tetapi pemikiran yang MATANG dan berPANDANGan JAUH sebagai PEMIMPIN.. Pemuda UMNO patut TAHU bahawa jika POLITIK itu ialah pePERANGan, Pemuda UMNOlah yang patut berada di BARISan HADAPAN sana..

Namun, Pemuda UMNO HARI ini TIDAK MAHU pun berada di keDUDUKan yang sepatutnya.. HARI ini apabila beberapa NGO HARAM memBUAT KECOH di PWTC hanya beBERAPA MUKA Pemuda UMNO yang dikeTAHUi 'GEDEBE' sahaja BERANI ke HADAPAN.. Orang cuba menCEROBOH KUBU sendiri pun dok LEPAK lagi ke?


IRONInya, MUSUH TIDAK langsung beRASA GERUN dengan UMNO ini apabila Pemuda UMNOnya hanya pandai meROKOK di kawasan ber'AIR-COND' selepas berSIDANG dan meLEPAK di Riverside Cafe atau di LOBI HOTEL berDEKATan.. 


Semalam kita jugak berPELUANG bukan sahaja berSALAM dengan MB Kedah DATUK Paduka Mukhriz, siap berGAMBAR lagi dengannya.. Berapa RAMAIkah di kalangan AHLI-AHLI UMNO sendiri mengetahui bahawa DATUK Mukhriz ini boleh berCAKAP dalam BAHASA Jepun dengan FASIH? Mungkin bagi sesetengah pihak, ianya TIDAK ada pun untuk perJUANGan UMNO.. Namun, untuk menumpaskan MUSUH, ILMU perlulah diKUASAi.. Untuk menguasai ILMU, penguasaan BAHASA itu amatlah PENTING.. Semakin BANYAK BAHASA yang kita KUASAi, semakin BANYAKlah ILMU yang boleh kita perolehi untuk berHADAPAN dengan MUSUH..

SIKAP LEMAH LEMBUT DATUK Mukhriz dan keMESRAan yang diTUNJUKkannya memBUATkan kita SUKAkannya.. Walaupun kita TAHU adalah 'PUAK' dalam UMNO yang tak SUKAkan dia dan sering memBURUK-BURUKkan keDUDUKan beliau sebagai MB, mereka patut TAHU bahawa mereka seUMPAMA menikam KAKI sendiri jika berBUAT demikian.. UMNO pun NAMPAK BURUK.. Kalau ada orang UMNO macam DATUK Mukhriz buat BAIK sekalipun, orang tetap tak akan SOKONG UMNO pasal MELUAT dengan 'PUAK' tadi yang memperLEKEHkan dia.. INGAT UMNO ni cuma dapat UNDI PRU daripada 3.4 JUTA AHLI UMNO aje ke?


OTAK kena ada, FIZIKAL kena SIHAT, KERJASAMA perlu ada dan jangan dok berTIKAM seSAMA sendiri hanya kerana 'FULUS'.. Itulah CIRI-CIRI kePIMPINan MASA HADAPAN yang RAKYAT MAHUkan dan LAYAK untuk diUNDI.. Ini kalau kat keMENTERIan dan Kerajaan NEGERI cuma LETAK orang yang dok menyalurkan 'FULUS' pada NAMA sekian-sekian, tak ke jadi RAKYAT MELUAT? Namun begitu, adakah perkara sebegini diTEKANkan pada PAU 2014 kali ini? Secara JUJURnya, SEMANGAT yang sepatutnya ada dalam setiap diri AHLI-AHLI UMNO dah makin HILANG.. Kalau takat mampu berSORAK macam tengok BOLA, siapa pun boleh! 

Wallahualam..

3 comments:

Anonymous said...

Sorang BUDAK-MENTAH-belajaq luar negeri seolah mcm. BUDAK-rekrut-si mamat-kari-LIBERAL-ZUMBA-graduan-oxPOT serta timbalanROMEO-BIADAPnya - ingat depa lebih hebat dari semua; dah sibuk pula dok kutuk blogger pro-UMNO! kalau inilah jenis pemimpin masa depan - HANCOQ teruslah UMNO!

Itulah masa Konvensyen, si muda-mudi-LIBERAL Putera-Puteri UMNO sibuk nak BERLAKON-kalah-BOLLYWOOD - MEMUAKkan betul! Lepas tu sewenangnya TAK nak BERTANGGUBJAWAB di atas KEGAGALAN pucuk pimpinan si puak LIBERAL ni; tapi bukan main ala-"revolusi anak/muda Arab Spring-tajaan FcBook-yg. kepunyaan si ZIONIS-JAHANAM”, nak MENYALAHkan pemimpin lama/lebih TUA/warga emas pula! Dan juga baru setahun jagung; serta ada yg. tak BERMORAL, tapi dok ingat sewenangnya nak RAMPAS kuasa termasuk nakkan jawatan-ala-keretapi-EKSPRES dlm. UMNO/JPA/GLC sesuka hati; seolah pemimpin yg. lebih lama/tua dan matang, dah TAK berguna; kolotlah dan tidak perlu dihargai! Itukah cara mereka MELAYAN mak-bapak/tok-nenek depa?!

Sedgkan PEJUANG/PEJUANG TULEN Islam/Melayu dari NGO-NGO serta blogger-blogger media sosial-pro UMNO yg. asyik dituduh si-Pemuda/Pemudi-LIBERAL ni sbg. ‘radikal/ekstremis/berhaluan kanan’ mahupun ’lembap‘ pula sekrg. - yg. BERSUSAH-PAYAH ke hulu-ke hilir- termasuk- sosial media-dgn.-TANGKAS, termasuk pemimpin/individu pertengahan umur/TUA, yg. MEMPERTAHANkan dgn. amat BERANI dan LANTANG, ISLAM/umatnya serta hak BUMIPUTERA selama ni!

Sedangkan si puak muda-LIBERAL yg. KONONnya “generasi-proaktif-X/Y-DIGITAL“ dan menabik dada-dgn-angkuh “I-moden/moderat jenis liberal-tau you“ terus TIDOQ/BERZUMBA/BERGLAMER mcm. biasa, bila ejen-ejen si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM dan TUAN Barat-Zionisnya, terus MENYERANG bertubi-tubi ISLAM/umatnya yg. termasuk Kesultanan Melayu kita serta hak Bumiputera, kat sosial media!

Anonymous said...

Maaf KJ bukan seorang pemimpin yang baik, dia cuma baik utk jadi pelakon, model boleh la!! jgn sesekali letak harapan KJ akan jd PM suatu hari nanti, Nauzubillahminzalik minta dijauhkan.. KJ nak ikut stail Anwar peliwat tu utk mendapatkan kedudukan teratas! Jgn tertipu dgn permainan dia!
DS Mukhriz adalah contoh pemimpin yang baik, mesra rakyat dan yg penting tidak berlakon utk menjadi pemimpin!

Anonymous said...

Kalau tiada pakatan k.j,najib,hishamudin dah lama mukhriz naib presiden umno....haha...ini bukan main2 tau!!!!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS