DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, November 14, 2014

Sudah tiba MASAnya untuk kita PERCAYA bahawa kerajaan sudah HILANG KAWALan terhadap penTADBIRan NEGARA?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita RASA amat PELIK dengan TINDAK-TANDUK kerajaan dalam beberapa perkara sejak keBELAKANGan ini.. Ianya menunjukkan ada yang TIDAK kena dengan CARA pengURUSan dan penTADBIRan sedia ada.. Apakah kerajaan ini sudah HILANG KAWALan tatkala DS Najib sedang KETAWA BESAR di Myanmar?


Cuba anda FIKIRkan perkara-perkara berikut.. TIDAKkah ianya meNAMPAKkan seolah-olah BANYAK perkara kerajaan TIDAK ada KUASA untuk mengHALANG daripada berLAKU? Walhal, ini SEMUAnya boleh diKAWAL oleh kerajaan sendiri?

1) TIMBALAN MENTERI 'COVERLINE' CEO DAN COO 1MDB?


MOF melalui Timbalan MENTERInya yang terpaksa BUAT 'COVERLINE' untuk memBERIkan penJELASan berKAITan 1MDB.. Di manakah CEO dan COOnya sendiri yang sepatutnya TAMPIL dan menJAWAB keSEMUA perSOALan ini? Apakah STATUS 1MDB ini seBENARnya? GLC atau AGENSI kerajaan? Jika GLC, kenapakah mereka yang diLANTIK sebagai CEO dan COO hanya berDIAM diri?

2) PEKERJA ASING MENCECAH 6 JUTA ORANG?


KeBANJIRan PATI di Cameron Highland dan di seluruh NEGARA hinggakan menCECAH ANGKA 6 JUTA orang.. Kenapa ini berLAKU dan di manakah pulak PIHAK IMIGRESEN, KDN, Wisma PUTRA, KeMENTERIan SUMBER Manusia dan pelbagai AGENSI lain untuk memantau dan menanganinya? Apa sudah jadik? Ini dah macam keGIATan 'UNDERWORLD'?

3) SPAD NAK NAIKKAN HARGA TAMBANG PENGANGKUTAN AWAM YANG KUALITINYA MEMALUKAN?


CADANGan keNAIKkan HARGA TAMBANG pengangkutan AWAM oleh SPAD.. Walaupun memPUNYAi perKHIDMATan TEKSI paling 'BIADAB' yang keBERATan mengambil PENUMPANG dan perKHIDMATan BAS RAPID yang paling SESAK dan TIDAK EFISIEN, ini SEMUA TIDAK diBERIkan perTIMBANGan langsung.. NEGARA yang MAJU memPUNYAi pengangkutan AWAM yang EFISYEN serta PEMANDU TEKSI yang berDISIPLIN.. Malangnya, untuk NEGARA ini, KUALITInya 2X5 aje dengan pengangkutan AWAM di NEGARA DUNIA ke-3.. Apa kerajaan dok BUAT?

4) KERAJAAN TIDAK BOLEH KAWAL HARGA RUMAH?


Kita ini dok ZAMAN penJAJAH lagi ke? Kalau ZAMAN penJAJAH, RUMAH-RUMAH BESAR diBINA untuk TOKEY ESTET dan LOMBONG manakala KULI-KULInya pulak dok dalam RUMAH KONGSI yang DHAIF.. HARI ini segala KONDOMINIUM diBINA untuk diJUAL kepada WARGA ASING dengan HARGA yang amat TINGGI.. RAKYAT sendiri pulak kena menyembah kerajaan agar dapat diBINAkan RUMAH PR1MA yang TIDAKlah seMEWAH KONDOMINIUM tadi? Kerajaan memang LEMAH jika GAGAL mengawal keJAHATan para PEMAJU, PBT dan BANK daripada berSEKONGKOL untuk menindas RAKYAT dalam SPEKULASI dan meMANIPULASI HARGA seBUAH RUMAH.. 

5) NAK JADI 'BAPOK' IALAH HAK ASASI MANUSIA YANG DITENTUKAN OLEH MAHKAMAH SIVIL?


Ini KES BERAT lagi menJIJIKkan.. Nak mengHALALkan diri sebagai 'BAPOK' pun meLOBI kepada HAKIM MAHKAMAH SIVIL? Tuan HAKIM memang JENIS 'MANIAC' kot dengan 'BAPOK-BAPOK' nih? Agak-agak selepas ini mungkinkah pengEDAR DADAH, peROGOL, pemBUNUH dan sebagainya pun akan mengGUNAkan HAKIM MAHKAMAH SIVIL untuk memutuskan bahawa perBUATan mereka ini terTAKLUK kepada HAK ASASI MANUSIA? Dulu lagi dah BANYAK kali dah kita SEBUTkan bahawa perJUANGan HAK ASASI MANUSIA di NEGARA ini diTERAJUi oleh mereka yang hendak meMUSNAHkan NEGARA ini.. Malangnya, diSEBABkan KEMARUK nak jadik LIBERAL depan si Obama, diperSETANkan aje segala AMARAN tadi.. Apakah ianya berBALOI? Itu kena TANYA kat kerajaan la..

Kita nak TANYA kepada anda SEMUA.. Apakah anda RASA kerajaan masih lagi mampu mengawal keadaan dan mengURUSkan SEMUA 5 perkara di atas tadi? Kita RASA TIDAK.. Kerajaan dah LEMAH dan semakin LEMAH.. Kerajaan sudah HILANG KAWALan bukan sahaja ke atas 5 perkara di atas, malah hampir dalam SEMUA perkara yang lain.. Akibat keTAKSUBan kepada KITAB 'Blue OCEAN', Kerajaan PIMPINan DS Najib ini telah secara TIDAK langsung dah menyerahkan KUASA kepada golongan KAPITALIS dan LIBERAL untuk menentukan segala DASAR penTADBIRan kerajaannya.. DS Najib sendiri masih lagi diKHAYALkan dan diMOMOKkkan KONONnya apa yang diLAKUkannya diTERIMA oleh RAKYAT..

Wallahualam..

14 comments:

Anonymous said...

SETUJU......

Anonymous said...

SETUJU......

jgn jadi bodoh!!! said...

setuju

Anonymous said...

Salam,

Yang menjadi ISU BEAR ialah, PAU 2014 November ini, DS Hishamuddin sepupu PM Najib dah dalam proses menapis apa ISU yang nak diketengahkan oleh Perwakilan UMNO Bahagian.

Jika sekiranya berlaku UNSUR BODEK Keterlaluan oleh Perwakilan UMNO, maka UMNO akan diCAP tdak lagi membawa wadah perjuangan orang Melayu yang tertekan.

Kita, orang Melayu tertekan bilamana, Hak Kita sebagai PriBumi dipersoalkan, dikotak katikkan, nak dihapuskan jua.

Kesan PRU13, ISA Ordinan Darurat dan Akta Hasutan dihapuskan (Dlm proses).

PRU 14 Bilamana,Pembangkang menang lagi besar, mungkin Hak Persamarataan akan dituntut oleh puak Cina Jahanam dan Kaum lain jugak akan terikut2., Maka PRU 14 Melayu akan Hilang didalam kamus Malaysia. Melayu ader tapi tak membawa makna.

Usaha perlu digiatkan untuk menerangkan, mewar-warkan, menceritakan Bahaya PIMPINAN NAJIB RAZAK ini, kesannya kepada Anak dan Cucu Cicit kita di masa depan.

Datuk Kita Miskin, Ayah Kita Miskin, tapi Kuasa Politik masih jadi milik kita bila mereka pergi meninggalkan kita. Kuasa Ekonomi sudah lama hilang.

Apakah kita akan menyerahkan baton sebelum menghembuskan nafas terakhir untuk menyaksikan Anak Ccucu kita DHAIF, Miskin, MEREMPAT di Bumi kita sendiri?

Kita masih mampu mengubahnya..

Hanya seorang dua yang membawa MASALAH..

1. MOHD NAJIB RAZAK
2. KHAIRY JAMALUDDIN.

Apa fikiran anda?

Anonymous said...

Anon 2.20, jgn. lupa si mamat-nazri-galak-peluk gong-eng-DAPBANGKAI; sedgkan Tanah Rizab Melayu terus TERHAPUS kat. P. Pinang!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Kit jgn. TERPERANGKAP dgn. MO si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM, yg. makin galak MENGHASUT org. Melayu benci sesama umat Islam, terhadap pelarian Islam Rohingya, pekerja Islam dari Bangladesh, lepas tu semua kaum Sulu Islam (seolah semuanya pengganas, sedgkan ramai dari kaum Sulu adalah Bumiputera Islam Sabah, kerana Filipina termasuk dlm. Alam Melayu sebelum PENJAJAHAN US/Sepanyol),pekerja Indonesia Islam pula dan skrg. umat India Islam pula ('mamak')!

Tapi MUSUH-MUSUH Islam/Melayu ini TAK pula menghentam si PELACUR-PELACUR CINADOLL dan mana-mana PATI CINA, yg. makin berlambak kat Sabah-S'wak, yg. dibawa masuk GENG KONGSI GELAP! Begitu juga pendatang asing KAYA yg. asyik 'ROMPAK' tanah pusaka nenek moyang kita bawah program "Rumah Keduaku" terutamnya si PENDATANG KAPIRDAJAL amat ANGKUH dari Barat, Singapura dan Korea Selatan, yg. ramai Kristian Extremis pro-Zionis. Dan mereka juga takkan mnghentam pekerja Bukan Islam Myanmar yg. BIADAP - asyik MABUK dan BERBUNUHAN dgn. KEJAM sesama sendiri.

Tengoklah rejim Cina PAP ditaja MOSSAD-CIA-MI6, untuk tawan S'pura dari TANAH MELAYU; juga telah beri kerakyatan dgn kpd jutaan imigran yang bukan pekerja/pelarian pun, dari bukan Islam Cina dan Kristian untuk MENGECILKAN terus jumlah dan MENINDAS umat Islam/BUMIPUTERA Melayu, juga dibela oleh sekutu kuatnya, si Barat-Israel. Bahkan polisi mengambil jutaan imigran bukan Islam ke Singapura, ini ditiru dari Israel - sekutu kuat rejim penjajah Cina ini - lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009!
Begitu juga di EU, cthnya di Jerman - dgn. terangan rejimnya melapurkan hanya akan mengambil pelarian Kristian Syria. Sebab itu pelarian mahupun PATI Islam sekrg. makin diTINDAS di EU!

Maka, kita sbg. NEGARA ISLAM; berhak memberikan KERAKYATAN pd. pelarian Islam termasuk pelarian Rohingya. Apa yg. kita takut sgt. sedgkan Israel dan S'pura, yg. sekutu kuat Barat pun, tak peduli lansung undg antarabangsa (yg. sebenarnya dicipta Barat-Zionis sendiri)!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Benar..
2 ekor haramjadah yg celaka

Anonymous said...

Sebenarnya bukan dua tu je yang celaka...ramai lagi dalam pentadbiran Najib tu sama saja celakanya dengan ketum n d gang.Sedihnya tiada yang dapat menggantikan kebijaksanaan dan kehebatan Tun M .

Anonymous said...

2 ekor yang paling celaka...
PALING...

Yg biasa2 celaka ramailah..
cth ?

Dah rmi sgt.. susah kot nak list up

Anonymous said...

Yang palin celaka dan dajai besar ialah KETUM.

Kerana tamak kuasa, wang, bapok dan betina dia sanggup memperbodohkan Melayu dengan fitnah dan tipu muslihat.

Agenda dia masuk UMNO adalah untuk menjahannamkan UMNO dari dalam.

Dialah punca politik wang dalam UMNO.

Buktinya bekas ahli UMNO yang menyokongnya adalah mereka2 ketika dalam UMNO dulu sibuk mengumpul harta. Inilah barua sebenar.

Anonymous said...

memang benar...Najib dan semua menteri 'half past six' dah kena berundur atau BN hilang kuasa, nak tunggu DAP perintah ka?

Anonymous said...

Ada stuju ada x stuju....

1. 1mdb telah dipolitikkan sbb tu kene org politik yg jawab. Ceo x tau politik. Lg pon jarang jumpa ceo yg pandai berckp.

2. Stuju.

3. Stuju.

4. Mana ada developer yg nak untung sikit. Tanah dia punya. Dia bubuh 400k ka 500k ka minggu dpan habis terjual. Supply base on demand. Rakyat yg kena boikot kalu harga tinggi. Tapi adakah people power dlm tentukan harga pasaran? Biasanya people power kat msia ni pd demonstrasi jalanan jaa.

5. Obviously mahkamah terkhilaf. Sbb hakim cina yg interprete perlembagaan. Mana boleh tafsir ikut hak kebebasan mutlak. Hak kebebasan adalah berdasarkan agama rasmi islam di msia. Boleh betulkan tu di mahkamah rayuan persekutuan.

Anonymous said...

Bersetuju sepenuhnya dengan komen oleh penulis. Sebagai rakyat biasa marhaen kita merasakan kerajaan yang ada sudah semakin hilang kepercayaan rakyat. Sudah dua PRU rakyat menunjukkan isyarat kekecewaan namun tiada reaksi positif dari pemimpin. Seperti komen Tun M rakyat yang mengundi BN pun bukan kerans suka lagi tetapi lebih kerana takutkan DAP sahaja. Namun begitu kita bimbang jika kekecewaan rakyat semakin hari semakin ditambah tidak mustahil mereka sanggup korbankan apa saja kerana kekecewaan yang sudah teramat sangat....
kita telah pernah dijajah selama 400 tahun dan jika sekali lagi kita terjajah sekali lagi agak-agak berapa ratus atau ribu tahun untuk merdeka bebas semula ???? atau mungkin tak merdeka langsung .....

Anonymous said...

Najib pun suruh transformasi...dia le kena letak jawatan dulu!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS