DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, November 19, 2014

SISTEM Pengangkutan AWAM di NEGARA kita JAHANAM pasal BANYAK IDEA yang BANGANG diREALISASIkan..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

RAMAI yang menyangka bahawa MAS yang sememangnya TENAT berTAMBAH TENAT selepas TRAGEDI MH370 dan MH17.. Tak sangka pulak Air Asia X iaitu SUBSIDIARI kepada Air Asia yang mengURUSkan penerbangan ke luar NEGARA jugak menghadapi MASALAH yang SAMA.. Apakah yang dah berLAKU? ->KLIK<-


Yang KELAKARnya pulak, keBANYAKkan MEDIA yang meLAPORkan BERITA ini jugak turut memaparkan GAMBAR CEO BOTAK yang berFAHAMan LIBERAL ini..


HE!HE!HE! 'NAKAL' jugak MEDIA kita ye? Ianya seolah-olah meNAMPAKkan yang keRUGIan Air Asia X itu disebabkan oleh keLEMAHan pengURUSan orang ini.. Apa pun, berBANDING MAS yang jugak menjadik LEMAH sebab diURUSkan oleh mereka yang berOTAK LIBERAL menerusi Khazanah NASIONAL, kita meRASAkan Air Asia X ini masih mampu berDAYA SAING.. Malah masih mampu menerbangkan JUTAan WARGA Bangla, Nepal, Vietnam, Indonesia dan India yang menCARI MAKAN di NEGARA kita ini.. Oleh itu, TIDAK perlulah diRISAUkan sangat pun..

Selain itu, kita jugak tertarik dengan BERITA berKENAan penutupan OPERASI Hentian Putra yang mengendalikan BAS-BAS EKSPRES ke Pantai Timur..  Dalam beBERAPA ASPEK yang diNYATAkan, kita SETUJU dengan penutupan OPERASI di Hentian Putra yang sudah lebih 30 TAHUN itu.. Namun begitu, memang HARAM JADAH untuk BAHAGIAN Pengurusan HARTANAH JPM ini memindahkan pulak OPERASI BAS-BAS EKSPRES ini ke TBS.. NAMPAK sangat mereka di JPM ini nak meMUDAHkan KERJA mereka tanpa kena berFIKIR dan BUAT 'Feasibility STUDY'!


Agaknya BUDAK PTD manalah kat JPM tu yang mengemukakan IDEA BANGANG sebegini? MUDAHnya CARA mereka berFIKIR.. TUTUP dan ARAHkan berPINDAH? Agaknya mereka INGAT ini macam HALAU orang 'HOMELESS' kot? Ini ke yang diKATAkan SLOGAN RAKYAT diDAHULUkan keBANGANGan diTUNJUKkan dalam KONTEKS sebegini? HE!HE!HE!

Kenapakah agaknya TBS diBINA? Kenapa tak diGUNAkan aje Puduraya tuh sePENUHnya? Kenapa kena BINA seBUAH TERMINAL BAS yang KHUSUS untuk ke arah selatan? JAWABnya kerana KL dah terLALU SESAK dengan kenderaan hingga amat MUSTAHIL untuk seBUAH TERMINAL BAS yang BESAR berOPERASI di tengah-tengah BANDARAYA ini.. Mungkin semasa TBS diBINA, BUDAK PTD di JPM yang mengemukakan IDEA BANGANG ini belum lepas SEKOLAH lagi kot? 


Bila keluar IPT aje, kena pulak yang SPESIS ANAK-ANAK VIP tuh MUDAH aje MAK BAPAK mereka REKOMENkan jadik PTD.. Lepas tuh kasi IDEA BANGANG sebegini kerana menyangka mereka ajelah SPESIS yang LAYAK menjadik PTD atau KERJA dengan JPM pasal orang lain tak BELAJAR seperti mereka kot? 

KL dah terlalu SESAK.. Kita SETUJU bahawa TERMINAL BAS seperti Puduraya dan Hentian Putra perlulah diTUTUP.. Namun begitu, TIDAK ada orang di KL ini yang BANGANG untuk PERCAYA bahawa memindahkan OPERASI BAS ke Pantai Timur di TBS mampu mengurangkan keSESAKan di KL.. BAS-BAS ini terpaksa berpatah BALIK samada menerusi MRR2 atau mana-mana JALAN menuju ke Plaza TOL Karak sebelum meneruskan perJALANan ke Pantai Timur.. Apakah ini akan mengurangkan keSESAKan di MRR2? Ini jugak menambahkan KOS bagi pengGUNA samada dari segi MASA dan jugak dari segi jauh JARAK perJALANan.. 


Penumpang BAS EKSPRES ke Pantai Timur dari arah PJ, Segambut, Ampang, Wangsa Maju dan tengah KL pulak kena berSESAK ke TBS untuk NAIK BAS sebelum BAS terSEBUT berpatah semula menghala ke Plaza Tol Karak.. Macam kena 'GOSTAN' dulu BARU boleh ke DEPAN.. BIJAK ke NAMAnya tuh? Bukankah lebih BAIK diBINAkan seBUAH lagi TERMINAL di Gombak KHUSUS untuk BAS-BAS EKSPRES ke Pantai Timur? Lebih BAIK lagi jika ianya berDEKATan dengan Putra LRT di sana? KATA nak menDAHULUkan RAKYAT? Atau sememangnya nak menyusahkan RAKYAT pasal RAKYAT di Pantai Timur bukan SOKONG kerajaan sangat?

Wallahualam.. 

4 comments:

Anonymous said...

Sepatutnya sesuai dengan kehendak zaman, pegawai kerajaan hanya dilantik dengan syarat telah bekerja sekurang2nya 8 tahun di sektor swata.

Hanya disektor swasta (glc itu gomen juga kerana tiada pesaing) otak mahasiswa ini boleh diasah tajam memahami kehendak manusia & peka dgn trend.

Sebagai pulangan mengorbankan pendapatan lumayan mereka akan menerima pencen.

Anonymous said...

Otak sama denagn Udang..Otak Udang..

Tiap-tiap Tahun Nak Naik Gaji jer, Kerja Macam HaramJadah Pemalas, Kaki Rasuah... Mak Bapak Kaki Rasuah, anak pon Kerja Kerajaan jugak Baka Rasuah nie tak habis2 menyusahkan Rakyat Malaysia Marhaen.

Macammana nak Bina Terminal di Gombak??

Duit Tak Ader..Ader pon Nak Bayar Interest Loan 1MDB...

Najib Otak Udang.. Bini Kepala Besar udang Tiger...

Unknown said...

Apa yang diperkatakan adalah pandangan, pendapat atau apa yang dirasakan telah berlaku menyebabkan keadaan sekarang. Kita X boleh mengatakan ianya betul. Berfikirlah secara rasional dan matang. Berhujah dengan cuba mengaitkan sesuatu dengan yang lain secara emosional akan lebih memburukan keadaan. Saya berpendapat keadaan telah berlaku. Tiada siapa pun boleh mengubahkan keadaan, cuma boleh berusaha supaya keadaan tidak menjadi lebih buruk. Bukan secara emosional menghentan apa yang kita fikirkan sebagai punca. Itu pun belum tentu kita tahu sebagai benar dan sahih.

Anonymous said...

P T D kementerian pengangkutan memang bangang pun, berlagak + sombong pula tu.

Kat rumah aku kajang utama ada sekor.
Ramai meluat dengan bangang ni, berlagak nak mampos!!

Dulu asyik usung golf club ke hulu hilir nak menunjuk.

Tapi, duit maintenance apartment hutang!!

Kalau bertembung, muka x pernah senyum!!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS