DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, November 17, 2014

Takkanlah sampai ke Johor untuk cari SEKUTU 'DENIAL Sydrome' seMATA-MATA pasal tak nak menerima TEGURan orang lain?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! Kalau diTANYAkan kepada para BARUA kepada 'BOSS' Pemuda UMNO kenapa UMNO semakin keKURANGan SOKONGan GENERASI MUDA, mereka akan mengatakan bahawa UMNO ini RAMAI para PEMIMPIN tahap 'DINOSAUR' yang tak sanggup meLEPASkan JAWATAN atau memBERI MUKA kepada PEMIMPIN peLAPIS.. Walaupun JAWAPAN ini ada keBENARannya tetapi masih TIDAK TEPAT kerana PEMIMPIN peLAPIS yang ada dalam UMNO pun RAMAI yang berNAFSU 'DINOSAUR' walaupun hanya CICAK KOBENG.. Inilah PENYAKIT dalam UMNO sekarang.. Yang TUA GILAkan KUASA, yang MUDAnya berNAFSU BESAR lagi SERAKAH..


Itulah PANDANGan kita apabila UMNO dan DS Najib terpaksa berGANTUNG kepada PEMIMPIN 'DINOSAUR' untuk menJAWAB KRITIKkan TUN DR. Mahathir.. Semasa KONVENSYEN UMNO Johor, PEMIMPIN ini cuba 'COVERLINE' KRITIKkan dan TEGURan terhadap DS Najib..


"Dalam zaman seseorang pemimpin tentunya dia diberikan peluang untuk menterjemahkan fahaman dia dan falsafahnya dari segi pembangunan negara dan bagaimana hendak menyelesaikan masalah nasional. Tun Mahathir mempunyai masanya dan tidak kurangnya mereka yang menegur dan tidak bersetuju dengan pendekatan yang beliau ambil. Tetapi parti dalam keadaan itu tetap menyokongnya dan memberi kerjasama bagi beliau menjayakan kerjanya, berasaskan kepada falsafah pembangunan dan politiknya." ->KLIK<-

HE!HE!HE! Ya.. TUN DR. Mahathir telah mengGUNAkan MASAnya sebagai PM dan PEMIMPIN NEGARA ini seLAMA 22 TAHUN.. Beliau sudah pun lebih 10 TAHUN PENCEN.. Namun demikian, BERANIkah UMNO berTANYAkan kepada RAKYAT apakah kePIMPINan NEGARA pada HARI ini lebih BAIK berBANDING pada ERA kePIMPINan TUN? Rasanya JAWAPAN itu sudah pun diBERIkan pada PRU-12 dan PRU-13 lalu.. Oleh itu, tak perlu ber'DENIAL Syndrome' sangatlah..

Kita jugak nak TANYA kepada UMNO Johor sendiri.. Sepanjang TUN menjadik PM pernahkah DUN Johor diTEMBUSi oleh PIHAK LAWAN seperti mana pada HARI ini? 2 PRU terAKHIR semasa TUN menjadik PM menyaksikan DUN Johor diKUASAi oleh UMNO/BN 100%.. Apakah penCAPAIan sedemikian mampu diULANGi semula? Rasanya amatlah MUSTAHIL walaupun ianya di DUN Johor..


Oleh itu, ada BAIKnya UMNO Johor berMUHASABAH dan MULAkan memBENTUK JATI diri.. TURUNlah berJUMPA RAKYAT dan selesaikan MASALAH mereka.. Kita KHUATIR nanti bukan setakat TANAH-TANAH kat sekitar JB, Iskandar Nusajaya dan Gelang Patah aje diMILIKki WARGA Singapura, TAKUT karang sampai ke Muar dan Mersing pun HABIS kena SAPU.. 


Dah le pemBINAan JAMBATAN untuk GANTIkan TAMBAK Johor seperti yang diHAJATkan oleh ALMARHUM SULTAN pun sampai sekarang tak terBINA? SEMUAnya pasal nak JAGA HATI seorang PEMIMPIN yang GAGAL!


DS Najib sendiri TIDAK perlu berseLINDUNG di sebalik para PEMIMPIN UMNO yang dah 'SEZEN' untuk mintak SIMPATI.. TEGURan oleh TUN DR. Mahathir bukanlah sesuatu yang BURUK pun.. MASALAHnya, apabila PEMIMPIN sebegini diTEGUR, mereka MALU untuk mengAKUI bahawa penDEKATan mereka itu dah SALAH.. EGO terlalu BESAR pasal KONONnya mereka KETURUNAN BANGSAWAN! Walhal, ada di kalangan mereka yang MENEGUR itu pun bukannya CALANG-CALANG TOKOH lagi.. ->KLIK<-


Apabila KALAH PRU-14 nanti dan NEGARA ini diREPUBLIKkan, dah takde apa dah NILAInya KETURUNAN BANGSAWAN kamu tuh.. RAKYAT akan cari kamu untuk menuntut balik setiap pengKHIANATan itu AKIBAT tak dengar NASIHAT.. IRONInya, bukan payah pun untuk memahami NASIHAT TUN sebegini.. ->KLIK<-

4. We want high incomes. But high income should come from increases in productivity. High productivity results from better education and training. A manual labourer cannot be more productive than a mechanic or a craftsman. And they in turn cannot be as productive as an engineer. The ability to increase productivity comes from greater added value to the products.

5. It follows that when we promote industries with greater added value, than the incomes of employees would increase due to greater contribution of the employees. We should note that in countries with big Government revenues from the foreign exploitation of resources, and people are given a part of the revenue to sustain a good lifestyle, there is a lack of desire to work.

6. Giving money does not increase productivity. Without increasing productivity, competitiveness will not improve. And the economy will not really grow. These countries invariably depend on foreign workers, executives and entrepreneurs

7. When Malaysia adopted a policy of encouraging labour intensive industries, it was because at that time the people were jobless and had no income. After that to increase their incomes we switched to hi-tech, knowledge-based industries and our people are educated and trained for these more sophisticated higher income industries.

8. We can increase their wages further by adopting new technologies and management systems. Our workers should now be involved in designing new products, producing prototypes, testing and mass-producing. Marketing and sales of these more sophisticated products will also increase incomes. 


Seperti yang kita SEBUT tadilah.. NASIHAT TUN ini ENGGAN diTERIMA kerana mereka MALU untuk mengAKUI bahawa pemikiran orang yang berUSIA 90 TAHUN seperti TUN ini jauh mengatasi OTAK-OTAK yang ada dalam BARISan kePIMPINan NEGARA, para 'PUNAH-Sihat' dan jugak OTAK yang KONONnya ada 'STAMPING' dari OX-BRIDGE la KONON.. JIJIK bukan SIKAP ANGKUH mereka ini?

Wallahualam..

2 comments:

AnakMuda said...

Salam, sayang sekali Tun Mahathir seorng yg berwibawa dan bijak Tuhan kurniakan pd kita tp tak digunakan buah pemikirannya
Najib pemimpin yg lemah serba serbi, kecuali kuat menjerit ketika ucapan dan perhimpunan. Ulat satu2 perkataan mcm mengajar budak Pra-Sekolah.. itu shj 'strengh' Najib

Penghinaan demi penghinaan pd Institusi Islam, Raja dan Melayu langsung tidak memperlihatkan Najib pemimpin yg berwibawa dan disegani. Bacul dan lembik. itulah layak bagi Najib!

Suatu ketika ada yg tuduh Tun M zalim dan kuku besi. Tapi sifat kelihatan kukubesi itulah yg menyelamatkan kita dan mengharmonikan negara yg penuh dgn cabaran ini. Skrg apa nk lagi? undang2 tidka ditakuti krn PM lembik..

Rindu pd zaman pemerintah Tun M. Seni mentadbirnya akan dikenang sepanjang zaman..Anonymous said...

Falsafah najib dah diterjemah lebih dr 1 penggal. Dah hanyut semakin hanyut. Nak bagi peluang apa...?
Penasihat tengok data ke, tinjau lapangan sebenar atau isi poket aje.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS