DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, July 18, 2015

KISAH yang sering jadik TOPIK untuk berSEMBANG di KAMPUNG pada MUSIM peRAYAan kali ini..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..
 
TAHUkah anda apakah TOPIK SEMBANG-SEMBANG yang paling HANGAT di kalangan ANAK-ANAK yang PULANG dari peRANTAUan? Kalau kita mengHADIRi RUMAH-RUMAH terBUKA di KAMPUNG, antara TOPIK yang paling HANGAT ialah tentang GST, keNAIKkan KOS SARA HIDUP dan keNAIKkan HARGA MINYAK.. Ya.. ISU-ISU ini seBENARnya ISU di kawasan BANDAR seperti di KL..

 
Namun begitu, ISU ini telah di bawak oleh ANAK-ANAK yang di peRANTAUan ke KAMPUNG untuk menZAHIRkan betapa MELUATnya mereka dengan DS Najib dan Kerajaan UMNO/BN.. Sudah tentu SIMPATI IBU BAPA terhadap ANAK-ANAK mereka akan WUJUD kerana mereka jugak terKESAN dengan keNAIKkan KOS SARA HIDUP walaupun mereka HIDUP di KAMPUNG.. Apakah DS Najib menJANGKAkan dengan pemBERIan BR1M dengan meROMPAK mereka yang memBAYAR CUKAI meRUPAkan JALAN penyelesaian?
 
Apabila KISAH 1MDB turut menjadik BAHAN CERITA yang di bawak ke KAMPUNG, terbeliak MATA para IBU BAPA kerana TIDAK menyangka betapa KORUPnya mereka yng terLIBAT dengan 1MDB.. Bagaimana seBUAH SYARIKAT yang di bawah MoF dan TIDAK keTAHUan apakah OPERASInya boleh berHUTANG berKALI-KALI GANDA daripada MODAL ASALnya seBANYAK RM1JUTA.. SEMPUT NAFAS para PAK CIK dan MAK CIK apabila ANAK-ANAK mereka menCERITAkan bagaimana 1MDB berHUTANG berBILION RM hanya untuk berOPERASI dan HUTANG terSEBUT diKENAkan KADAR FAEDAH yang begitu TINGGI oleh BANK-BANK ZIONIS Neo-CON..

 
Namun demikian, DS Najib sebagai MENTERI di KeMENTERIan KEWANGAN tetap meRESTUi perBUATan sebegini tanpa dikeTAHUi apakah sebabnya.. Tatkala NILAI MATAWANG RINGGIT telah JATUH ke tahap teRENDAH, entah BERAPA dah JUMLAH HUTANG 1MDB..
 
DS Najib menerusi para PenCACAInya telah menCUBA pelbagai KAEDAH untuk meNAFIkan HUTANG 1MDB ini.. Pada MULAnya pengURUSan 1MDB telah diTUGASkan untuk memBERIkan keWAJARan berHUTANG sedemikian..


Apabila KELENTONG mereka GAGAL mendapat SAMBUTan, para PenCACAI diarahkan mengGUNAkan TV3 dan jugak BEKAS-BEKAS AHLI PKR yang diBELI menerusi 'CASH is KING' oleh DS Najib sendiri untuk memBURUKkan TUN DR. Mahathir kerana MARAHkan beliau yang MAHUkan penjelasan..


Ini pun menemui keGAGALan kecuali SEGELINTIR para PenCACAI dalam UMNO Selangor dan UMNO Pulau Pinang yang dikeTAHUi memang mengHARAPkan 'DUIT TURUN dari ATAS' sebagai SUMBER penDAPATan mereka.. AKHIRnya, NEGERI-NEGERI ini tetap GAGAL diTAWAN pun oleh UMNO/BN?


Kemudian, DS Najib menerusi penCACAI mengEKSPLOITASI pulak penangkapan seorang BEKAS KAKITANGAN SYARIKAT Petro Saudi untuk mengaburi RAKYAT bahawa segala FAKTA tentang 1MDB adalah FITNAH seMATA-MATA.. Walhal URUSNIAGA 1MDB dan Petro Saudi hanyalah 10% aje daripada MISTERI 1MDB itu sendiri? Malah, URUSAN 1MDB dengan Petro Saudi jugak bukanlah penyebab HUTANG berBILION RM tadi?


Apabila TIMBUL tentang penDEDAHan AKAUN AMBANK DS Najib yang menyaksikan WUJUDnya TRANSAKSI berBILION RM sebelum PRU-13 sebelum AKAUN terSEBUT diTUTUP selepas PRU-13 berAKHIR.. Bolehkah seorang PM berBUAT demikian walau apa pun ALASANnya? TIDAK pulak TINDAKan SAMAN diambil terhadap MEDIA seperti Wall Street Journal yang menDEDAHkan tentang perkara ini?
 
Semakin PANAS pulak KELUARGA di KAMPUNG dengan CERITA ANAK-ANAK mereka di peRANTAUan.. KECEWA sungguh PAK CIK dan MAK CIK yang bersungguh mengUNDI meMENANGkan UMNO/BN pada PRU-13 lalu kerana TAKUT DAP La'anatullah menguasai NEGARA ini.. GERAM sungguh mereka dengan keBANGANGan dan keDAJALan mereka yang berSEKONGKOL dalam SKANDAL 1MDB ini.. Inikah yang diKATAkan sebagai AMANAH?


PAK CIK dan MAK CIK memang PANTANG kalau AMANAH mereka diKHIANATi dan kemudian cuba pulak diSELINDUNGi dengan PUTAR-BELIT oleh para PenCACAI.. IRONInya, kalau PEMIMPIN di Jepun, Korea dan Taiwan terLIBAT sedemikian, dah ada yang TERJUN GAUNG dah.. Namun, ini TIDAK berLAKU dalam NEGARA kita..
 
Tatkala para PenCACAI menerusi TV3 berTERUSan memBOHONGi RAKYAT dan USAHA untuk meng'COVER-LINE'kan 1MDB diteruskan dengan cuba memecahkan ENTITI terSEBUT kepada 3 SYARIKAT yang berBEZA.. Walhal sebelum ini DS Najib yang bersungguhan memaksa RAKYAT PERCAYAkan kepada SIASATan oleh JABATAN AUDIT dan PAC? Kenapa TINDAKan sebegini diambil tanpa menunggu SIASATan JABATAN AUDIT dan PAC selesai? Apakah MUSLIHAT mereka?

 
NEGARA kita sudah menjadik seperti NEGARA yang diURUSkan oleh MAFIA berTAHAP penJENAYAH berKOLAR pelbagai WARNA dah.. Segala TRANSAKSI boleh diUBAH SUAI untuk meWAJARkan keHILANGan WANG dan segala FAKTA boleh diLUPUSkan di hadapan MATA mereka yang diTUGASkan menyiasat SKANDAL ini sendiri? Inikah penCAPAIan terHEBAT DS Najib sebagai PM? SeLAMA mana lagi RAKYAT perlu berSABAR dengan penyelewengan yang cuba diHALALkan dengan mengGUNAkan MEDIA yang diKUASAi oleh PenCACAI seperti TV3? Apakah UNTUNGnya kepada RAKYAT jika AMANAH yang diBERIkan semasa PRU-13 lalu TERANG-TERANGan diKHIANATi dan RAKYAT pulak terpaksa menanggung keSUSAHan kerana TIDAK ada SIFAT AMANAH ini?
 
Wallahualam..


29 comments:

kluangman said...

Bro, dia kena konspirasi, tak kesian ke...

kluangman said...

Bro, dia kena konspirasi, tak kesian ke...

KERIS BERAYON said...

Anjing musuh najib dah mula menyalak......sebijik perangai anjing2 rba. Oppsss...lupa..anjing mana2 pun sama. Kihkhkih....

Anjing rba dulu pun macam kau juga. Bukti video aljuburi depan mata kata tak nampak. Kihkihkih....

Anonymous said...

lu pulak keris mangkok ayun... babi belaan najib ekk ...men sondol jerr smua

Anonymous said...

Keris Mangkok Berayon a.k.a mat rempit..asal saje najib di kritik di label anjing rba..tak sedar diri dia sendiri jadi PENGULUM TELO najib bapok...

Anonymous said...

Pergh beli aset Kata hutang...abis mangkuk kb warrior sini beli kondo (aset) bayar cash ka? Dia ingat beli infrastructure arini 1 juta esok bole jual 50 juta...

Anonymous said...

Beli RM60 jual RM2,700. Banyak untung tu.

Anonymous said...

Istilah konspirasi tu banyak makna. Beberapa orang komplot lawan orang lain. Tujuan nya sama.

Tapi yang ni ada beberapa puak yang konspirasi dan lain lain tujuan:

1. Puak pembangkang. Terutama nya Anwarul Al Juburi, termasuk Tong the Kong yang Murad Assistant Gabenor Bank Negera sebut dalam Surat Sumpah dia aturkan banyak "Master Account" di bank dia dll berjumlah RM3 bilion untuk Al Juburi. Tujuan nak gulingkan Najib DAN kerajaan. Yang ni kena sdbat sehabis habis nya. Walau pun Al Juburi dah masuk penjara dan walau pun "coup d'etat" katak lompat dia di tahun 2008 gagal.

2. Puak yang, mengikut Lieut. General Polis Thailand, pembelot, pemeras ugut Xavier Justo kata “from the same party as the PM (Datuk Seri Najib)”. Yang ni tujuan nya nakkan Najib letak jawatan atau UMNO gantikan dia. Yang ni ramai rakyat sokong sebab fedap dengan pelampauan Najib berkaitan 1MDB.

Anonymous said...

Mana tak nya melampau. RM2.6 bilion dari 1MDB masuk ke ekaun dia - 2,600 juta ringgit, beb, bukan sikit. Hangpa bace le kenyataan Pasukan Petugas Khas yang di lantik Peguam Negara nih:

"The Attorney General .. informed that the Special Task Force team obtained the materials required for its investigation including the minutes of meetings of the 1MDB Board of Directors, the Minute Book, bank statements and other bank details, reconciliation statements, ledger books, ... also seized several notebook computers.

"Regarding the freeze orders issued on 6 July 2015 against six bank accounts .. The Special Task Force has obtained bank documents related to these accounts."

Sampai la ni Najib tarak nafi pun ada terima wang tu dlm ekaun ekaun dia. Dia ha nya kata tak ambik duit untuk keuntungan peribadi. Habih, untuk sapa? Awat buat lagu tuh?

Anonymous said...

SEMBANG-SEMBANG yang paling HANGAT tuh kena jaga jaga sikit, ok? Jangan sampai gaduh ok? Hari Raya nih.

Mana yang nuduh kasi bukti le. Atau sebut pihak yang beri penerangan yang boleh caya punya. Yang nafikan pun kasi bukti le. Jangan asyik ngata takde, takde, takde aje. Kalo dah bank ekaun ada tunjuk angka, apo nak di kato?

Kalo gaduh pun, pastu bersalam, mintak maaf, ok?

Anonymous said...

Mana tak rakyat fedap. Dah mengah mengeluh kena GST, dengor pulak beribu juta tak tau pergi kemana, masuk kocek siapa. Duit gomen tu, rakyat ada hak.

Anonymous said...

TIDAK pulak TINDAKan SAMAN diambil terhadap MEDIA seperti Wall Street Journal - kot takut meludah ke langit.

Anonymous said...

Loyar Ah Jib Gor dah hantar surat, tapi cuma tanya WSJ, mintak pengesahan. Tak tau le akhir nya saman menyaman ke tak. Kalau ekaun bank tu betul, amacam nak saman.

Anonymous said...

Depa ni dok ingat so-called "success of its rationalisation plan" tu can write off all the past 1MDB been doing ka? Aku rasa tak bijak depa pikiaq lagu tuh -

1MDB cries foul over attacks
The Star Online - ‎3 hours ago‎

PETALING JAYA: 1Malaysia Development Berhad (1MDB) says it has come under “sustained and unsubstantiated” politically-motivated attacks, despite the success of its rationalisation plan.

Anonymous said...

Mana pulak “sustained and unsubstantiated” ? Kan ada yang sebut kenyataan Peguam Negara/ Pasukan Petugas Khas?

Anonymous said...

Malaysiakuno kata "Thai cops won't say what info was tampered". Jadi, camna nak kata yang mana satu dlm WSJ tu betui, mana yang tak? Sapa bole kata semua dlm WSJ tu tak betui?

Anonymous said...

Serangan tu politically-motivated ke tidak, kena jawab. Terima ke tak terima RM2.6 bilion tu? Rosmah dah ngaku terima RM2 juta dlm ekaun bank dia. Apasai susah nak jawab? Jangan dolak dalih le, bang.

muhamad Danial said...

Haha ni aku setuju...siapa perasan iklan hari raya Ah jib gor dan kak ros?? Bayang kan orang sumpah seranah meluat sampai nak pecah kan tv? Kih kih kih

Anonymous said...

Gile. Persoalan sebenar x dijawab. Pastu cari apa2 isu utk hentam org lain. Biasalah manusia, bila x leh jawab org yg bertanya pulak kene hentam. 'DUIT ADALAH RAJA' habislah... so mungkin dalam umno sekarang ni duit adalah segala2nya. Tp pada asalnya menuntut kemerdekaan...

Anonymous said...

Pos ni kata Apabila KISAH 1MDB turut menjadik BAHAN CERITA yang di bawak ke KAMPUNG, terbeliak MATA para IBU BAPA kerana TIDAK menyangka betapa KORUPnya mereka yng terLIBAT dengan 1MDB.

So'al nya: apa kah Ahli Ahli UMNO Cawangan pun terbeliak mata? Apa pulak Jawatan Kuasa UMNO Cawangan tak beri peerangan fasal 1MDB. Tapi mereka tak kata apa. Dah dapat banyak duit raya berbulan sabelom puasa ke? Jadi, diam saja? Main ikut telunjuk Ketua Bahagian ke? Teruk le negara kalau macam itu.

Teruk le Melayu semua. Sebab sekarang kaum Melayu dah berpecah 2-3, tapi retak seribu. Yang ngentam Najib saja begitu ramai. Yang Ketua Ketua Bahagaian UMNO Ismail Sabri bawa ke mesyuarat di PWTC dulu tentu ramai yang tak puas hati dengan penerangan Najib fasal 1MDB. Ha nya Ismail Sabri sendiri yang kata bila habis mesyuarat itu bahawa mereka puas hati. Ada beberapa yang keluar suara janggal salepas itu. Contoh nya Ketua Bahagaian Cheras.

Aku sangat khuatir UMNO/BN hilang kuasa di PRU14. Tinggi tinggi 3 tahun saja lagi. Imej Najib amat buruk sekarang. Tambah pulak desas desus fasal bini dia. Terutama sekarang dia dah ngaku terima RM2 juta dlm ekaun bank dia. Aku sokong Tun Dr Mahathir hendakkan dia letak jawatan. Atau UMNO gantikan dia. Ini bukan komplot. Ha nya keluar pendapat sendirian. Kita demokrasi kan?

Anonymous said...

Ekaun AmBank DS Najib ada 2, satu di tutup pada 30 Ogos 2013, yang satu lagi pada 9 March 2015.
Ini di nyatakan di Kenyataan bertulis Peguam Negara bertarikh 4 Julai 2015.

Kata nya, "Regarding the freeze orders issued on 6 July 2015 against six bank accounts, no bank accounts at AmBank Islamic held by the Prime Minister on that date were frozen because the bank accounts had already been closed on 30 August 2013 and 9 March 2015 respectively. The Special Task Force has obtained bank documents related to these accounts."

Masih ada lagi sampai 9 March tahun ini, beb. 4 bulan lalu saja. Kalau tak, boleh kita mintak bang sejuta sorang, hehe.

Anonymous said...

Ambik untuk apa pun, asalkan dari 1MDB yang 100% Gomen, masuk ekaun nama sendiri yang peribadi, tak boleh jadi, salah besor, beb.

Anonymous said...

Padan le aku tengok bersiung siung saja deme' Ketua Ketua Bahagian Umno dengan kereta besau besau. Anak anak deme' pun pakai kereta sports canggih, bila acciden baru kita tau. Di beri Najib bertan duit untuk "belanja bahagian" apekenamenya. Sebenor nye utk nyokong dia, pahal pun.

Tak tau le di agih ke semua Cawangan ke tak. Wahai Umno akar umbi, dan Ketua Ketua Bahagian yang tilus ikhlas, tukarkan le keadaan. Mintak tukarkan Najib. Bukan nak gulingkan Kerajaan, ha nya mintak tukar pemimpin. Kalau tak, teruk kita Melayu. Kalau DAP dah masuk Putrajaya sama puak lain yang jadi jongos deme’, hibigh le. Di beri nye tanah ke puak deme’ "PAJAKAN 10,000 TAHUN”. Di Perak di tahun 2008, di beri deme' tanah pajakan 999 tahun apekedarahnye.

Anonymous said...

Yang di Perak di tahun 2008, di beri deme' DAP dan jongos deme' tanah pajakan 999 tahun tu ia lah kpd puak deme di Kampung Kampung Bahru Cina - Chinese New Villages. Ultra kiasu bebenor.

Anonymous said...

1:07,

UMNO masih lagi pertahankan kepentingan negara dan bangsa Melayu, ha nya ada pemimpin yang senget malah gostan hala tujuan, tu pasal TDM mintak dia letak jawatan atau UMNO gantikan dia.

Anonymous said...

Erk.....tak masuk Sense, Credibility and Accountability le Bang.... 42 bilion hutang, 2.6 bilion masuk ekaun laki, 2 milion masuk ekaun bini.........

Anonymous said...

Yng sedap buat bual di kampong - adik beradik Najib nafikan kekayaan nenek moyang atau "legacy of wealth" Rosmah dan Najib, mereka kata bapak mereka Tun Razak tak tinggalkan kekayaan utk anak anak nya.

Orang kampung sukakan Tun Razak, buka banyak rancangan FELDA, buat mcm mcm pembngunan luar bandar. Ngeleng kepala dengar anak nya Najib mcm itu.

Anonymous said...

Oooooo mak ai, RM2.6 bilion masuk ekaun peribadi. Pegang jawatan PM pulak tuh. Macam mana nih......

IBU RISKA said...

Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE
Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE


ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS