DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, July 01, 2015

BUKTI DS Najib GAGAL mengawal mereka yang diLANTIKnya sendiri daripada menjadik KADUK naik JUNJUNG..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Macam kita KATAlah, DS Najib ni seBENARnya sangat-sangat LEMAH dalam kePIMPINannya.. Usahkan MUSUH, para MENTERI dan mereka yang diBERIkan JAWATAN olehnya pun tak TAKUTkan dia langsung.. TerTANYA-TANYA jugak kita di manakah SLOGAN RAKYAT didahulukan dalam BANYAK ISU kePENGUNAan? Semakin RAMAI di kalangan INDIVIDU yang diberikan JAWATAN olehnya berLAGAK seolah-olah RAKYAT ini terlalu BODOH dan MUDAH diKELENTONG..


Malam tadi HARGA MINYAK dah naik lagi.. Ianya meRUPAkan HADIAH 'HARI RAYA' kepada RAKYAT oleh REJIM DS Najib.. Kalau nak TANYA kenapa HARGA MINYAK naik, kenalah RUJUK kat MENTERI 'Ayam BRAND' ini.. Mungkin dia nak KATA pulak kalau HARGA MINYAK naik, kena pakai AIR pulak ke?


DiFAHAMkan jugak selepas ini kenaikkan HARGA MINYAK tak akan diUMUMkan kepada UMUM lagi sebaliknya hanya akan diUMUMkan kepada pemilik STESEN MINYAK sahaja.. Dengan KATA lain, RAKYAT tak perlu lagi TAHU pasal HARGA MINYAK naik atau TIDAK tapi kalau RAKYAT memBAYAR lebih MAHAL sekali isi MINYAK di STESEN MINYAK, FAHAM-FAHAM aje la..


KATA PenCACAI, mana boleh BANDINGkan HARGA 'CRUDE OIL' dengan HARGA MINYAK yang dah diTAPIS.. OK.. LOGIKnya ada di situ tetapi kalaulah HARGA AYAM dah turun, patut ke HARGA NASI AYAM pulak naik? Sepatutnya TURUNlah jugak walaupun mungkin tak sampai tahap terlalu MURAH.. Itulah perUMPAMAan yang lebih LOGIK untuk diTERIMA dek AKAL..

Kalau dah HARGA MINYAK naik, maka HARI RAYA nih kenalah pakat-pakat naik PENGANGKUTAN AWAM lah.. Sekarang dah ada TREN ETS berOPERASI sampai ke Padang Besar,Dari Perlis.. Kan BETUL IDEA ASAL pasal 'DOUBLE TRACK' oleh TUN DR. Mahathir dahulu? Namun demikian, bila IDEA ini sampai ke tangan DS Najib, habis diROSAKkan oleh dia dan mereka yang diLANTIKnya..


Dari dulu lagi kita memang tak SUKA pun 'DEADWOOD' ini diLANTIK sebagai 'CHAIRMAN' di dalam SPAD.. Sampai sekarang takde siapa pun memperSOALkan keLAYAKan 'DEADWOOD' ini untuk diLANTIK ke JAWATAN sedemikian.. Sedangkan dulu dia bukan MENTERI PENGANGKUTAN pun?


SPAD itu sendiri perlu diperSOALkan apakah OBJEKTIF penubuhannya? Kalau setakat nak menyusahkan RAKYAT dengan pemindahan TERMINAL BAS ke TBS, keNAIKkan TAMBANG BAS dan TEKSI serta lain-lain, lebih BAIK diTUTUP aje.. Secara JUJURnnya, SPAD TIDAK pun menambah-BAIKkan KUALITI PENGANGKUTAN AWAM  pun? Menambah-BAIKkan 'FULUS' untuk diKUTIP oleh REJIM DS Najib adala..

Wallahualam..

5 comments:

Anonymous said...

Tengoklah cara-cara untuk MENJATUHkan IMDB, disyaki oleh DALANG dalaman-ejen-PENGGANAS KAPIRDAJAL-DAPBANGKAI/POKRSODOM (serta Tuan Barat/Zionis depa) - disyaki antara motif utama, adalah utk. memastikan HARTANAH IMDB di P. Pinang/Selangor diJUAL (tak tahu tanah mana, pd. siapa dan nak lantik pula perunding hartanah 'bebas' utk. jual - ya siapa agaknya tu)?! Lihat di -

http://www.ismaweb.net/2015/06/ada-pihak-minat-beli-tanah-1mdb-di-pulau-pinang-selangor/ , Ada pihak minat beli tanah 1MDB di Pulau Pinang, Selangor, 1MDB akui kenyataan Tun M beri kesan kepada pelaksanaan pelan rasionalisasi:

KUALA LUMPUR, Selasa – 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menerima beberapa cadangan untuk membeli tanahnya di Air Hitam, Pulau Pinang dan Pulau Indah, Selangor, kata Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan, Arul Kanda.

Katanya, cadangan itu susulan pengumuman syarikat pada 18 Februari lalu untuk menjana wang daripada dua bidang tanah itu melalui usaha sama atau jualan terus.

Hasrat itu kemudiannya disahkan dalam pelan rasionalisasi yang dibentangkan kepada Kabinet pada 29 Mei, katanya dalam satu kenyataan di sini.

“Oleh itu, 1MDB bercadang untuk melantik perunding hartanah bebas untuk membantu dalam mengkaji pelbagai cadangan tersebut. Pengumuman lanjut mengenai perkembangan terkini akan dibuat dalam tempoh dua minggu akan datang,” katanya........

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Dan mcmmanalah si PENGGANAS KAPIRDAJAL Anti-ISLAM/Melayu Pua-DAPBANGKAI-EJEN ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1 tu boleh terlibat dlm. PACBANGANG tu - yg. patut diBUBARkan segera!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

setuju

Anonymous said...

Nek tempoyak pencarut terulung macai najib...huhuhuhu..

Anonymous said...

Salam...
1MDB nak jadi "boker" tanah plak dah..??
beli murah (tanah kerajaan), jual mahal (bayar utang..??)

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS