DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, December 30, 2008

P36 Kuala Terengganu - Bukan UMNO VS PAS tapi Level 4 BOYS VS Geng ERDOGAN?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sedikit SOROTAN pasal pilihanraya kecil P36 Kuala Terengganu kali ini.. Nampaknya Sudah pasti yang akan bertanding adalah PAS melawan UMNO.. UMNO sudah pun mengemukakan nama calon lebih awal iaitu Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh sementara PAS pula masih belum mengemukakan nama calonnya kerana difahamkan masih diperingkat perbicangan.. UMNO mengemukakan nama calon lebih awal dengan tujuan untuk membolehkan calon tersebut menyelesaikan sebarang masalah yang mungkin timbul dikalangan jentera parti sendiri.. Ini kerana, Datuk Wan Farid digambarkan sebagai orang yang 'kurang mesra' dengan akar umbi UMNO sendiri.. Malah, Datuk Wan Farid juga digambarkan sebagai orang Khairy Jamaluddin dan salah seorang ahli 'Level 4 BOYS' - kumpulan yang menyebabkan kemarahan rakyat terhadap UMNO!

Strategi mengemukakan nama Wan Farid lebih awal agar beliau dapat turun ke akar umbi untuk mententeramkan keadaan dan mengelakkan berlakunya kejadian 'cah keting' semasa hari pengundian.. Pengalaman kekalahan UMNO di Permatang Pauh menyaksikan bagaimana ahli-ahli UMNO sendiri menolak calon UMNO.. Daripada 20 ribu ahli, calon UMNO hanya mendapat undi sekitar 15 ribu lebih aje.. Inilah yang menakutkan UMNO sendiri apabila berlakunya pilihanraya kecil.. UMNO bimbang kemarahan rakyat yang menyebabkan keMEROSOTan undi pada pilihan raya umum lalu akan berlanjutan.. Untuk itu, UMNO mesti memastikan tiada perpecahan diperingkat akar umbi kesemua ahli UMNO memberikan undi kepada calon UMNO semasa pilihanraya..

Namun, Wan Ahmad Farid sendiri dalam temuramah dengan Utusan Malaysia yang diterbitkan pada hari Ahad 28 Disember mengakui dia gagal 'MEMISAHKAN' dirinya dengan pengaruh Pak Lah atau lebih tepat lagi Khairy Jamaluddin.. Memang nama Wan Farid dikenali ramai terutamanya apabila dia dan abangnya Wan Hisyam dikaitkan dengan PROJEK MEGA Pak Lah seperti Monsoon Cup dan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man.. Projek yang gagal memberi manfaat kepada rakyat Terengganu sebaliknya didakwa mengenyangkan perut 'Patrick Badawi' menyebabkan kemerosotan undi dipihak BN semasa pilihanraya umum lalu.. Adakah kemarahan rakyat Terengganu masih bersisa? Kita TUNGGU............

Dipihak PAS pula, mereka masih berbelah-bagi tentang calon yang bakal ditonjolkan.. Bagi pihak PAS Terengganu, mereka sudah tentu mahukan anak tempatan untuk menentang calon UMNO.. Namun kenyataan Datuk Nik Aziz selaku Mursyidul Am PAS menyebabkan berlakunya kecelaruan dalam pemilihan calon.. Datuk Nik Aziz dikatakan ingin meletakkan calon luar seperti Mat Sabu dalam pilihanraya kali ini.. Tambahan pula, Mat Sabu walaupun sebagai calon luar berjaya mengurangkan undi UMNO dengan banyak semasa pilihanraya umum sebelum ini..

Keinginan Nik Aziz ini dikatakan dipengaruhi oleh Geng ERDOGAN di dalam PAS yang 'berKIBLATkan' DS Anwar Ibrahim.. Usaha ini sangat ditentang oleh golongan 'OTAI' dalam PAS yang lebih mementingkan kelangsungan PAS sebagai sebuah parti.. Golongan 'OTAI' ini ingin menjadikan PAS sebagai sebuah parti yang DOMINAN dalam Pakatan Rakyat dan tidak dipengaruhi termasuk oleh DS Anwar sendiri.. Kita semua kenalah menunggu hingga awal tahun depan untuk mengetahui seiapa calon PAS..

Baik Level 4 BOYS mahu pun Geng ERDOGAN, kedua-dua kumpulan ini SANGAT dibenci oleh ahli-ahli parti masing-masing.. Bukan rahsia lagi keMARAHan rakyat terhadap Level 4 BOYS telah menyebabkan BN hilang kuasa di 5 buah negeri.. Malah sukar untuk menyatakan rakyat telah 'meMAAFkan' UMNO kerana Level 4 BOYS yang diketuai oleh Khairy Jamaluddin telah pun menjelmakan diri mereka sebagai penyokong DS Najib pula!Malah penguasaan Level 4 BOYS dalam media banyak memberikan PUBLISITI berlebihan kepada Khairy dan sekutunya dalam UMNO..

Geng ERDOGAN pula sering dipertikaikan kesetiaan mereka kepada PAS.. Ini kerana, Geng ERDOGAN lebih cenderung atau lebih setia kepada 'Penaung tidak RASMI' mereka iaitu DS Anwar Ibrahim.. Geng ERDOGAN sebenarnya berperanan untuk 'meNEUTRALkan' PAS agar PAS lebih mudah bekerjasama dan tidak TAKSUB kepada agenda parti mereka.. Ini telah menimbulkan kemarahan dikalangan pucuk pimpinan PAS kerana PAS sebagai sebuah parti yang jauh lebih 'SENIOR' dalam Pakatan Rakyat seharusnya lebih berpengaruh dalam membuat keputusan.. Malangnya, suara PAS dalam Pakatan Rakyat kebelakangan ini dilihat sebagai suara 'NYANYUK' atau Melukut di tepi Gantang' oleh rakan-rakannya dalam PKR dan DAP..

Apabila berlangsung debat antara Khairy dan Datuk Husam Musa di Kota Bharu, ramai menyaksikan bagaimana keGAGALan Datuk Husam menjawab isu berkaitan HUDUD yang selama ini menjadi 'trademark' PAS.. Inilah contoh Geng ERDOGAN yang bukannya SERIUS kepada perjuangan PAS sebaliknya menjadikan PAS sebagai platform untuk kerjaya politik mereka.. Kita juga menyaksikan PUBLISITI meluas oleh media yang dikuasai Level 4 BOYS khususnya TV3 dan Media Prima terhadap apa yang dikatakan 'KeMENANGan Khairy ke atas Husam'.. Sedangkan semua MAKLUM agenda beri PUBLISTI berlebihan itu hanya kerana Khairy ingin bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO pada Mac 2009.. Kalau Khairy sekadar ahli biasa, ada ke PUBLISITI macam tu? HE!HE!HE!

Apa pun kita harap pengundi di Kuala Terengganu berWASPADA dengan TAKTIK kotor baik daripada Level 4 BOYS mahu pun Geng ERDOGAN nih! Tidak ada UNTUNGnya kalau kita mengundi atau mengamanahkan kuasa kepada kedua-dua golongan ini.. Yang RUGInya tetap rakyat macam kita.. Perjuangan UMNO atau PAS sekarang ini sedang diROSAKkan oleh kedua-dua golongan ini.. Selagi mereka tidak dipisahkan dengan parti masing-masing, jangan HARAPlah nasib anda akan dibela..

Wallahualam..

2 comments:

AloQStaQ said...

HAHAHA! Cantek betui artikel hang kali ni bro! ... Tingkat 4 VS Erdogan! hehehe ...

Hang tau dak, kerana Kuala Terengganu ni punya pasai, kawan-kawan aku yang totok PAS mula tension dengan parti diorang sendiri! Kha Kha Kha! Dulu diorang kata UMNO bermasalah, parti gila kuasa ...

Sekarang dah kena bayaq cash dengan Allah! Kat dunia lagi Tuhan dah tunjuk ... lawak betoi! Lebai-lebai PAS dah pun bercakaran sesama sendiri untuk jadi MP (kalau menang, dan dikatakan percentage kemenangan adalah berpihak kepada PAS!) hehehe ....

Lebai-lebai PAS oiiii ... hangpa semua pun sama saja! Gila kuasa dahhhh nampaknya! ....


AloQStaQ

HeroTamil said...

Kita kalah, we damned!!
Kita menang, we are doomed!!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS