DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, February 17, 2010

Ada yang TERSIRAT dengan surat daripada 50 MP Australia dan demonstrasi depan kedutaannya hari ini..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita menghargai PENAT lelah anda berDEMONSTRASI di hadapan kedutaan Australia menyuarakan bantahan berkenaan campur tangan 50 anggota Parlimen Australia terhadap perbicaraan KES 'menJUBOR' Penasihat PKR.. Namun, ingin kita nasihatkan bahawa anda semua harus berjaga-jaga dan TIDAK terburu-buru bertindak kerana anda mungkin terperangkap bukan sahaja dengan permainan LICIK lagi KOTOR Penasihat PKR, malah anda juga secara TIDAK langsung turut memberikan PUBLISITI MURAHAN terhadap 'APPRENTICE'nya yang masih ada dalam UMNO.. Ada muslihat yang mereka ingin mainkan terutamanya jika anda GAGAL mengawal EMOSI..

Pertama sekali, kita INGIN bertanyakan anda SEMUA -> PERLUKAH dilayan SURAT PROTES daripada 50 orang senator dan ahli parlimen Australia meminta Malaysia tidak meneruskan perbicaraan KES 'menJUBOR' ke atas Penasihat PKR dengan alasan ia akan merosakkan imej negara?

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0216&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_02.htm&arc=hive

Anda harus FAHAM bahawa SURAT PROTES yang dihantar tersebut bukan pun mewakili pendirian RASMI Kerajaan Australia di bawah PM Kevin Rudd.. Malah suara 50 orang senator dan ahli parlimen Australia yang dimaksudkan itu pun sebenarnya bukan satu bentuk RESOLUSI yang diputuskan oleh parlimen negara itu pun.. Contohnya, Malaysia biasa membuat RESOLUSI dalam Dewan Rakyat mengecam Israel di Parlimen.. Tetapi, dalam soal 50 orang senator dan ahli parlimen Australia menghantar SURAT PROTES ini, sebenarnya TIDAK lebih daripada 'SURAT LAYANG' biasa yang boleh dibakul sampahkan oleh kerajaan Malaysia jika mahu..

Kenapa kita katakan sedemikian? Kalau benarlah SURAT PROTES 50 orang senator dan ahli parlimen Australia merupakan pendirian RASMI kerajaan Australia, KENAPA pulak 'APPRENTICE' Penasihat PKR dalam UMNO yang jugak penaja TIDAK RASMI demonstrasi kali ini meminta PM Australia, Kevin Rudd menyatakan dengan jelas bahawa pendirian kerajaan Australia tidak sama dengan pendirian 50 anggota Parlimen negara itu?

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0217&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_15.htm&arc=hive

Nampak TAK bagaimana LICIKnya Penasihat PKR dan 'APPRENTICE' dalam UMNO memperalatkan anda semua agar perbicaraan KES 'menJUBOR'nya mendapat liputan dan SIMPATI antarabangsa? Mereka berdua INI secara TIDAK langsung telah meletakkan situasi anda sama dengan warga Indonesia yang berdemonstrasi membakar bendera negara di hadapan kedutaan Malaysia di Jakarta tidak lama dahulu.. Sedangkan PUNCAnya kecik aje..

Inilah TAKTIK Penasihat PKR dan 'APPRENTICE'nya dalam UMNO yang mahukan perbicaraan KES 'menJUBOR'nya ini mendapat liputan DUNIA untuk dia meraih SIMPATI.. Apabila anda berDEMONSTRASI di hadapan kedutaan mereka, anda sendiri yang menganggap SURAT PROTES tersebut adalah pendirian RASMI kerajaan Australia sedangkan ianya belum pun dipastikan lagi..

Dalam soal ini, Wisma Putra sebenarnya boleh berTINDAK lebih BIJAK dengan memanggil Duta Australia untuk menyuarakan bantahan atau memberi penjelasan sepatutnya.. Ini bukan perkara BARU pun.. Malah Duta US sendiri pernah dipanggil untuk tujuan yang sama semasa pebicaraan KES 'menJUBOR' pertama Penasihat PKR tahun 1998 dahulu! Malangnya, Kementerian Luar seperti jugak Kementerian Dalam Negeri agak 'SLOW' dalam tindakkan dan membiarkan isu ini diPUBLISITIkan oleh pihak-pihak tertentu yang mahu KES 'menJUBOR' Penasihat PKR kali ini mendapat campur tangan antarabangsa..

KeALPAan Wisma Putra kali ini SAMAlah seperti KES di mana seorang anggota konvoi VIVA PALESTINA dari Malaysia ditahan oleh kerajaan Mesir sedikit masa dahulu.. Sepatutnya Wisma Putra sudah pun mengambil langkah yang STRATEGIK tanpa perlu '1st lady' PM kita menelefon isteri Presiden Mesir untuk memohon budi bicara memBEBASkan anggota konvoi yang dimaksudkan.. Perlukah seorang '1st lady' mengambil alih peranan Wisma Putra melakukan penyelesaian secara DIPLOMATIK? KeSILAPan hubungan DIPLOMATIK seperti ini walaupun KECIL tapi meMALUkan imej negara di mata dunia..

Kalau BENAR si 'APPRENTICE' tu JUJUR, kenapa dia tidak berDEMONSTRASI menentang ketidak-adilan KM Pulau Pinang atau turut serta berDEMONSTRASI dalam isu penggunaan nama ALLAH SWT oleh agama lain sebelum ini?

MARAHkan Australia KONON.. Tapi mereka berdua nih dok kumpul HARTA, rumah dan tanah kat Australia? Yang Pak Mertuanya pulak dulu berubat RESDONG pun sampai ke Australia? KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS