DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, July 22, 2010

Kenyataan 'Khalifah Umar Abdul Aziz' terhadap penjawat AWAM Melayu di negerinya patut diLIHAT sebagai mengHINA orang Melayu..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Golongan pentadbir Melayu dalam kerajaan seharusnya berhati-hati apabila bekerja dengan seorang Ketua Menteri yang datang dari sebuah parti 'RACIST' KIASU La'anatullah.. Seperti yang sedia kita MAKLUM, ahli-ahli POLITIK dari parti RACIST'KIASU La'anatullah INI sama sekali tidak akan memberi MUKA kepada orang Melayu dan seboleh-bolehnya mereka mahu mengHINA mana-mana orang Melayu yang bekerja dalam perkhidmatan kerajaan samada secara langsung atau tidak langsung.. Ini sudah LUMRAH kerana seperti jugak dengan 'SAUDARA' mereka dalam parti PAP di Singapura, mereka dikatakan "TIDAK BIASA BERADA DI BAWAH PEMERINTAHAN MELAYU" walaupun negara ini sudah pun MERDEKA 53 tahun..

Adakah Ketua Menteri dari parti RACIST' KIASU La'anatullah INI kurang FAHAM tentang SKOP tugas seorang Pegawai Pembangunan Negeri? Mustahil seorang Ketua Menteri yang KONONnya sering mendabik DADA sebagai 'Khalifah Umar Abdul Aziz' depan penyokong Lebai PAS yang DUNGU tidak FAHAM tentang bidang kuasa pegawai Kerajaan Pusat di negerinya? Atau INI sememangnya SIKAP BURUK Ketua Menteri ini yang PREJUDIS dan anti Melayu sejak dahulu lagi? Dia mungkin boleh meRASUAH RM 100 setahun untuk beberapa orang tua Melayu di negerinya demi mengaburi dada KONONnya dia mendapat SOKONGAN Melayu.. Syukurlah, RAMAI jugak Melayu yang SEDAR pemberian RM 100 setahun jauh lebih MURAH berbanding belanja makanan FRISKIES untuk haiwan peliharaan parti RACIST' KIASU La'anatullah INI.. Itu pun kalau Melayu tu jenis ada MARUAH..

Sikap Ketua Menteri dari parti RACIST' KIASU La'anatullah INI telah pun diTEGUR oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) berhubung dengan TINDAKkannya melemparkan kenyataan terbuka kepada seorang Pegawai Persekutuan yang berkhidmat di negeri tersebut.. Namun, rasanya teguran KSN ini TIDAK akan ke MANA pasal memang kita TAHU sudah menjadi keLAZIMan untuk ahli-ahli parti RACIST' KIASU La'anatullah INI untuk mengHINA dan memperlekehkan penjawat AWAM Melayu dalam kerajaan.. Tujuan mereka berbuat sudah tentu atas dorongan sifat RASIS mereka KONONnya untuk menunjukkan orang Melayu ini TIDAK 'COMPETENT' setanding dengan kaum mereka.. FIKIR balik, adakah Ketua Menteri ini akan berTINDAK sedemikian RUPA jika pegawai terbabit sekaum dengannya?

http://www.agendadaily.com/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_1b63fcca-cabec5bb-154de0b0-d08a5a1a

Di sini sahaja kita boleh menilai tahap INTELEKTUAL orang yang tak MALU mengaku DIRInya sebagai 'Khalifah Umar Abdul Aziz' ini sebagai seorang Ketua Menteri.. Tuduhan oleh Ketua Menteri itu terhadap Pegawai Pembangunan Negeri khususnya mengenai isu curi pasir di Balik Pulau, perobohan Pintu Gerbang Taman Botani Pulau Pinang dan dakwaan tiada tempat duduk disediakan untuk Ketua Menteri Pulau Pinang semasa majlis pelancaran projek Kereta Api Bukit Bendera sebenarnya langsung TIDAK kena mengena dengan BIDANG kuasa atau TUGAS pegawai terbabit.. Malah, yang meMALUkan tuh, segala TUDUHAN tersebut sebenarnya adalah di bawah bidang pegawai dan penguat-kuasaan kerajaan negeri sendiri! Sebab itulah kita KATAkan bahawa tuduhan yang diLEMPARkan oleh Ketua Menteri daripada parti RACIST' KIASU La'anatullah ini bukan bertujuan memperBETULkan keadaan sebaliknya TIDAK lebih cuba menghina KAUM atau 'COMPETENT' kaum pegawai tersebut melaksanakan TUGAS..

Kita TAK tahu apa PERSEPSI Lebai PAS terhadap tindakkan Ketua Menteri daripada parti RACIST' KIASU La'anatullah INI.. Namun, kita cukup YAKIN jika ahli-ahli parti RACIST' KIASU La'anatullah INI berjaya mendapat lebih KUASA di negara INI, Lebai-Lebai PAS pun akan disuruhnya MAKAN TAIK LEMBU aje! Bukankah sikap sebegini jugak sudah pun ditunjukkan oleh Pengerusi parti RACIST' KIASU La'anatullah berhubung kenyataan Pok Nik 'ALAIHISSALAM' tentang soal ISLAM yang di bawa oleh PAS? Itu pun Lebai-Lebai PAS tak de OTAK nak fikir ke?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS