DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, July 12, 2010

NGO-NGO MELAYU perlu mainkan PERANAN untuk SEDARkan orang Melayu tentang HAK mereka sebelum terlambat!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Berapa KERATkah antara kita orang Melayu yang menyedari bahawa kedudukan kita sebagai penduduk asal negara INI sedang terancam? Kita sebagai orang Melayu sebebanrya sangat-sangat terancam.. Kita semakin kehilangan KUASA POLITIK dan jika keadaan ini berterusan, kita dijangka akan menjadi sebuah REPUBLIK sama seperti Singapura dalam jangka masa 10 tahun.. Orang Melayu ramai, tetapi tidak boleh sependapat walaupun untuk satu PERKARA melibatkan kepentingan KAUM sendiri.. Orang lebih RELA mendengar kata-kata pengHASUT yang ada kepentingan SENDIRI daripada mempertahankan hak-hak mereka sendiri..

Sekarang INI, apabila orang Melayu hendak menyuarakan hak-hak mereka dipertahankan, mereka bukan sahaja diTUDUH peKAUMan, malah dianggap mengancam keHARMONIan? Apakah kaum-kaum LAIN tidak pernah menuntut perkara melampau hingga meRAMPAS hak orang Melayu? Apakah tindak-tanduk mereka hingga sanggup mencetuskan RUSUHAN dan keKACAUan demi merampas hak orang Melayu TIDAK dikira melampau? Mereka INI hanya berani di Semenanjung kerana mereka SEDAR suara mereka TIDAK laku di Sabah dan Sarawak jika mereka BERANI menyetuh kepentingan Bumiputera.. Itu pun hanya akan berlaku apabila mereka berjaya mengikis hak-hak Melayu yang menjadi Bumiputera di Semenanjung..

Sekarang ini bukan sahaja kaum RASIS dalam parti RASIS La'anatullah yang memusuhi Melayu, malah parti komponen bukan Melayu dalam BN pun sudah BERANI memusuhi dan mempertikaikan hak Melayu sebagai Bumiputera walaupun ianya sudah termaktub dalam Perlembagaan Negara.. KAUM sendiri tak terjaga, ADA hati nak meRAMPAS hak orang lain?

http://www.pribumiperkasa.com/perkasa/?p=2458

-> Kita TIDAK lupa TUDUHAN HINDRAF yang mengatakan orang Melayu pemBUNUH..

-> Kita TIDAK lupa bagaimana orang Melayu di Pulau Pinang diHALAU dari kampung-kampung mereka walaupun sudah mendiami tempat tersebut selama beberapa generasi..

-> Kita jugak TIDAK lupa bagaimana orang-orang TUA Melayu di Pulau Pinang diRASUAH RM 100 seTAHUN sedangkan harga MAKANAN anjing peliharaan pemimpin parti RASIS La'anatullah jauh lebih MAHAL..

-> Kita TIDAK lupa agama Islam dipermainkan daripada beREBUT hak nak guna nama ALLAH SWT, isu BABI dan ARAK hinggalah kepada pertikaian suara AZAN..

-> Kita jugak TIDAK lupa bagaimana hak-hak pendidikan orang Melayu diCABUL satu persatu dan mereka TERUS menuntut ianya terus dicabuli hingga KERING..

Sebenarnya mereka SEMUA jauh lebih RASIS dan lebih berBAHAYA kepada NEGARA ini.. Sejak negara ini MERDEKA, tidak sekali pun orang Melayu menafikan hak mereka untuk hidup bersama malah berjiran sebelah menyebelah dengan orang Melayu.. Namun, INIkah balasan setelah mereka semakin LUPA dengan SEJARAH dan ASAL-USUL mereka?

Kita jugak SEDIH kerana ada Melayu yang jadi PENGKHIANAT kepada bangsa dan agamanya tetapi langsung TIDAK ada sebarang tindakkan.. Malah, mereka dijaja pulak oleh puak-puak yang meMUSUHi Melayu ini KONONnya sebagai WIRA 'LIBERALISASI' dan sebagainya.. PENGKHIANAT Melayu ini bukan sahaja berada dalam PAS dan PKR, malah dalam UMNO pun ramai bilangannya.. Hinggakan UMNO sudah diNEUTRALkan daripada sebuah parti berteraskan orang Melayu menjadi LIBERAL dan menganggap perjuangan Melayu sudah LAPUK.. Mereka lebih menyanjung perjuangan berTERASkan WANG dan kedudukan dalam PARTI.. Melayu tidak boleh berharap lagi kepada UMNO..

Walaupun wujud NGO-NGO Melayu mengambil-alih peranan UMNO dan PAS, NGO-NGO ini tidak mampu berbuat apa-apa kerana mereka TIDAK ada kuasa POLITIK dan WANG.. Malah, kita jangkakan NGO-NGO Melayu INI semuanya akan diHARAMkan sebaik sahaja puak-puak RASIS itu berkuasa seperti mana apa yang berlaku di Singapura KONONnya atas alasan puak PELAMPAU.. Sek-sok nanti Mak Bedah nak buat parti 'TUPERWARE' dengan jiran-jiran Melayu pun kena CEKUP pasal puak-puak RASIS ini akan tuduhnya perkauman!

Namun, belum terLAMBAT untuk NGO-NGO Melayu melaksanakan PERANAN terakhir mereka.. NGO-NGO Melayu harus BERSATU dan terus-menerus TURUN PADANG menimbulkan KESEDARAN terhadap orang Melayu tentang betapa PENTINGnya kuasa POLITIK dan hak-hak mereka diperTAHANkan.. Anak-anak Melayu di IPT, di kilang-kilang dan di mana-mana harus diberi KESEDARAN tentang hak, AMANAH dan tanggung-jawab mereka sebagai PEWARIS negara INI.. Elakkan mereka daripada berterusan diLALAIkan oelh hiburan, DADAH dan gejala SOSIAL yang diRANCANG oleh musuh-musuh Melayu sendiri.. Daftarkan mereka sebagai pengundi dan mengundi secara BIJAK demi menjaga KUASA POLITIK bangsa mereka sendiri..

Usaha INI perlu dilakukan sekarang demi kesinambungan bangsa Melayu di masa hadapan.. Lakukanlah secara IKHLAS tanpa mengharapkan FULUS seperti mana parti-parti POLITIK Melayu khususnya UMNO.. Ingatlah, sekali bangsa kita terlepas KUASA, jangan HARAP ia akan kembali semula..

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

kita mulakan dengan ..buy last from kedai cina...
bukan setakat tu jer...
kalau boleh jangan berurusan dengan depa...

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Utamakan pekedai Melayu terlebih dahulu.. Islam pun menganjurkan sedemikian..

Tapi payah nak 'IGNORE' diorang nih pasal kalau pemborong tuh, rata-ratanya puak nih aje..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS