DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, August 03, 2013

Jangan SAMAkan 'SAYANG'nya TUN Dr. Mahathir kepada DS Najib dengan 'SAYANG'nya MERTUA kepada MENANTU 'BABAH'nya!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sebenarnya, 7 MALAM terAKHIR Ramadhan ini kita INGAT nak KURANGkan berBLOG dan menumpukan kepada IBADAH.. Namun demikian, 'TREND' penulisan beberapa juruBLOG yang NAMPAKnya keKURANGan FAKTA dan KURANGnya penyelidikan tentang perBEZAan antara pemerintahan TUN Dr. Mahathir dan DS Najib telah mengGERAKkan HATI kita untuk memPERBETULkan keadaan.. Kenapa? Kerana BANYAK 'ALASAN' yang diKEMUKAkan terlalu DANGKAL walaupun ianya berTUJUAN untuk memPERTAHANkan DS Najib.. Jika anda nak memPERTAHANkan DS Najib, itu HAK anda tapi FAKTA kena BETUL..  

Terlebih dahulu, keBANYAKkan juruBLOG GAGAL memahami kenapa DS Najib diKRITIK HEBAT selepas PRU-13.. PenCAPAIan DS Najib pada PRU-13 ialah sekadar mengembalikan UNDI KAUM Melayu/ISLAM kepada UMNO/BN pada KADAR yang sepatutnya.. Namun demikian, sebagai PM sebuah NEGARA yang berBILANG KAUM, DS Najib GAGAL kerana UNDI KAUM bukan BUMIPUTRA TIDAK memihak kepadanya.. Jika anda menyelusuri sepanjang KEMPEN PRU-13 sejak TAHUN 2011 lagi, anda patut SEDAR bahawa SASARan KEMPEN DS Najib dan UMNO/BN ialah KEMPEN berTUJUAN untuk meRAIH UNDI SEMUA KAUM..


Sebenarnya, jika KEMPEN pada PRU-13 sedemikian BERJAYA , DS Najib pasti akan terKENAL sebagai PEMIMPIN yang seTANDING dengan TUN Dr. Mahathir.. Malangnya, KEMPEN sedemikian yang kita PERCAYA 100% ialah hasil IDEA para peNASIHAT atau 'LEVEL 4 Boys' yang berOTAK LIBERAL itu NYATA sekali GAGAL.. Inilah MASALAH yang GAGAL diFAHAMi oleh DS Najib dan jugak para juruBLOG yang PERASAN tadi.. Kita dah jelaskan BANYAK kali, mana mungkin IDEA LIBERALisasi oleh para peNASIHAT sedemikian sesuai untuk sebuah NEGARA yang PERLEMBAGAANnya seperti PERLEMBAGAAN NEGARA kita!

Inilah keDUNGUan yang GAGAL diFAHAMi oleh mereka.. NAMA aje peNASIHAT berOTAK LIBERAL KONON-KONONnya 'GRADUATE' dari OX-BRIDGE tetapi cara mereka mengGUNAkan OTAK hanya BAIK sikit aje dari LEMBU pawah! 


PERLEMBAGAAN NEGARA kita ini diASASkan untuk menjaga kePENTINGan KAUM ASAL di NEGARA ini sebagai TUKARan kepada keWARGANEGARAan yang diANUGERAHkan kepada KAUM PENDATANG.. Selagi KAUM PENDATANG ENGGAN memBUANG sifat PENDATANG mereka untuk menjadi WARGANEGARA, selagi itulah PERLEMBAGAAN NEGARA ini akan KEKAL.. Inilah yang sepatutnya diFAHAMi!

FAKTOR lain keGAGALan DS Najib dan para peNASIHATnya ialah apabila mereka memPROMOSIkan DASAR-DASAR berbentuk LIBERAL, mereka GAGAL meLIHAT bagaimana DASAR-DASAR sedemikian menjadi 'SENJATA' khusunya kepada puak peLAMPAU dalam KAUM 'AH-Beng' untuk menyerang Kerajaan UMNO/BN itu sendiri.. KeENGGANan DS Najib mengakui HAKIKAT ini sunguh mengecewakan..

1) Apabila AKTA-AKTA berKAITan keSELAMATan seperti ORDINAN DARURAT, AKTA Polis, AKTA Mesin CETAK, ISA dan AKTA Buang NEGERI diMANSUHkan, ianya untuk keUNTUNGan POLITIK siapa? HARI ini RAKYAT SEMUA meLIHAT bagaimana Kerajaan UMNO/BN dah jadik kelam-kabut sejak keSEMUA AKTA ini diMANSUHkan.. UNDANG-UNDANG dah jadik macam SKRIP Maharaja LAWAK..

2) Apabila AKTA-AKTA berKAITan dengan perJALANan PRU oleh SPR seperti pengGUNAan DAKWAT KEKAL, tempoh berKEMPEN dan sebagainya diPINDA kerana dok IKUTkan KATA-KATA puak peRUSUH JALANan, HARI ini Kerajaan UMNO/BN sendiri mula GELABAH apabila keputusan PRU-13 memperLIHATkan POLARISASI pengUNDIan berASASkan perKAUMan yang sangat menebal..

3) Apabila DS Najib sendiri terlalu mengAGUNGkan penDIDIKan berCORAK VERNAKULAR dan terlalu memBERIkan MUKA kepada pengamal 'New POLITICs' hinggakan AUKU diPINDA untuk memBOLEHkan RAMAI MAHASEWEL 'DROP' meRASAkan mereka terlebih BIJAK walaupun BELAJAR TESL pun sangkut, setakat manakah perUBAHan sebegini mengUNTUNGkan Kerajaan UMNO/BN?

BAIKlah, kepada PIHAK atau juruBLOG yang memBANDINGkan DS Najib dan TUN Dr. Mahathir tadi, kita CABAR anda TANYA kepada SEMUA orang dan diri anda sendiri.. Apakah TUN Dr. Mahathir akan meLAKUkan perkara-perkara yang diNYATAkan ini? TIDAK.. TIDAK mungkin SAMA sekali.. Inilah BEZAnya TUN dengan DS Najib.. Walaupun TUN pernah diASAK sebegitu HEBAT pada TAHUN 1988 selepas UMNO diHARAMkan dan pada TAHUN 1998 semasa ZAMAN REFORMASI, TUN TIDAK akan mengGADAIkan kePENTINGan NEGARA kepada puak-puak berOTAK LIBERAL! TUN jugak tiada 'LEVEL 4 Boys' nya sendiri pun..


Selagi DS Najib mengekalkan puak-puak berOTAK LIBERAL sebagai 'LEVEL 4 Boys'nya, selagi itulah HAYAT POLITIK DS Najib UMPAMA nyawa-nyawa IKAN.. Bukankah itu yang mula-mula sekali diTEGUR oleh TOKOH seperti TUN Daim? SALAHkah untuk DS Najib mengUBAH penDEKATan LIBERALnya selama ini kembali kepada ASAL? Kita CUKUP yakin selagi WUJUDnya penDEKATan LIBERAL sebegini, selagi itulah DS Najib dan Kerajaan UMNO/BN akan KEKAL diHINA dan diperMAINkan oleh KAUM 'AH-Beng'.. Nak BUKTI? LIHAT sendiri bagaimana DAP La'anatullah dan SUARAM masih berLAGAK walaupun ROS dah berTINDAK? Bukankah itu menunjukkan 'KeJAYAan' DASAR LIBERAL DS Najib?

Wallahualam..    

3 comments:

Anonymous said...

satu ulasan yang hebat dan tepat ... teruskan perjuangan anda ...
dan jangan jadi macam blogger lain ...
apabila dapat duit raya ... jadi gila meroyan dan sokong ah jib gong sepenuh hati ...
chait ....

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita hanya menyatakan perkara yang BETUL.. Ada orang tak SUKA dengar perkara yang BETUL kerana terlalu SYOK diBUAI MIMPI 'BASAH'..

Wallahualam..

Anonymous said...

salam,
moga anda terus berada dalam keadaan yg sama, iaitu kritikan dan pujian adalah di tempat yang benar sahaja. bukan ditokok tambah.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS