DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, August 19, 2013

TerBUKTI bahawa peMAKANan anda menentukan apa JENIS SIFAT keMANUSIAan anda.. HE!HE!HE!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita pernah terJUMPA sebuah BUKU berTAJUK "We are what we eat" atau "Kita adalah apa yang kita makan".. Kita terLUPA siapa penulisnya dan jika anda RAJIN, anda boleh aje meng'GOOGLE' untuk menCARInya.. Apa pun, UMAT ISLAM patut berSYUKUR bahawa AGAMA ini mengGARISkan apakah yang HALAL dan HARAM dalam MAKANan.. Jadik, kalau tak FAHAM-FAHAM jugak bab HALAL dan HARAM nih, SILAlah TANYAkan kat USTAZ Mek D 'DRIFTer Of Teganu'.. Yang NYATAnya, peMAKANan kita menentukan apa JENIS AKHLAK kita sebagai manusia.. Oleh itu, jangan MAKAN sebarangan terUTAMA sekali yang HARAM..

Semasa SAMBUTan HARI RAYA sebelum ini, kita dah DEDAHkan pasal KERATan AKHBAR seperti di bawah.. Bukan apa, SERONOK tengok keRAKUSan mereka!


HE!HE!HE! HARI ini beBERAPA BLOG turut meLAPORkan keRAKUSan yang hampir SAMA dan diLAKUkan oleh KAUM yang SAMA semasa RUMAH terBUKA TUN DR. Mahathir di Sungai Besi tadi.. KREDIT untuk juruBLOG CTS.. ->KLIK<-


HE!HE!HE! Tak KISAHlah nak KATA apa pun.. Malah, kita PERCAYA tuan RUMAH iaitu TUN DR. Mahathir akan HALALkan saja keRAKUSan sedemikian walaupun berLAINan AGAMA.. Itu pun ada jugak KAUM yang tak puas HATI dengan RUMAH terBUKA TUN.. Err.. NAMPAKnya, KAUM ini selain RAKUS 'MemBAHAM' dan 'MeLANTAK', NAMPAKnya mereka jugak SPESIS yang TIDAK berTAMADUN walaupun sering menDAKWA TAMADUN TOK NENEK mereka di BENUA asal sana tuh antara TAMADUN terTUA di DUNIA? Mungkin mereka jadik begini pada HARI ini kerana IMAN TIDAK dapat diWARISi dari seorang AYAH yang berTAQWA? 


Kita PERCAYA keRAKUSan mereka ini ada kena mengena dengan apa yang mereka MAKAN.. CONTOHnya, cuba kita LIHAT 'MENATANG' apa yang dipegang oleh PEMIMPIN keSAYANGan mereka seperti di bawah ini.. Patutlah mereka sebegitu RAKUS!


Jadik, tak HAIRANlah jika SIFAT 'MENATANG' sedemikian diTUNJUKkan oleh KAUM tersebut semasa mengHADIRi RUMAH terBUKA sempena AIDILFITRI kali ini.. Mungkin mereka ini SAKI-BAKI peKERJA LOMBONG bijih TIMAH yang tak cukup MAKAN semasa ZAMAN British dulu kot? Walaupun REALITInya KAUM ini ada 10 orang BILIONAIR di BUMI berTUAH ini, mereka tetap meRASAkan tak cukup MAKAN?


Err.. MINTAK MAAF KATAlah.. 'AH-Jib-GOR' tak RASA MALU ke kalau masih lagi memBERIkan MUKA kepada KAUM yang RAKUS ini? RASAnya 'AH-Jib-GOR' patut TAHU bahawa keBANYAKkan dari KAUM ini bukannya macam 'Tok CHA' di KUIL yang cuma MAKAN sayur aje.. Ini bukan tahap MAKAN 'MENATANG' seperti di atas aje.. Segala ULAR, BEWAK, kaki BERUANG dan keMALUan RIMAU dan BANYAK lagi mereka main BAHAM aje.. Ye la.. Mereka bukannya 'Tok CHA' pun.. RAMAI di kalangan mereka nih SPESIS 'EVANGELIST' yang MAKAN apa jenis 'MENATANG' sekali pun.. Cuma RASUAH aje mereka tak MAKAN tapi kasi kat orang lain suruh MAKAN!

Wallahualam..  

2 comments:

Anonymous said...

Makan benda haram secara terus disuap ke mulut dah tentulah haram lagi mengharamkan dan perangai pun macam benda haram tu lah jugak!
Kalau menyara hidup diri dan keluarga dan bermegah-megah sehingga ke tahap bongkak gaban dari sumber yang sah haram adalah sangat-sangat menjijikkan..... Orang sebegini tak perlulah mendabik dada dan berkokok ,'aku kaya, aku kaya' ......

Anonymous said...

AKU TAK LEH TIMA BILA CINA MAKAN BABI TU TWEET KUTUK TUN MAHATHIR....YANG KAU BABI PEGI UMAH TERBUKA TUN SAPER YANG PAKSA LU ,,,? KAMU SAPER NAK TUN LAYAN KAMU NGAN LAYANAN 5 STAR? DAH LAH MENTEKEDARAH PAS TU KUTUK....MEMANG PERANGAI CINA BABI NI TAK TAU BERTERIMAKASIH....CARI CINA NI N BUNUHHH,,,,,,

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS