DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, August 25, 2013

'MIMPI BASAH' UMNO Selangor semasa MAJLIS RUMAH terBUKA mereka sendiri..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

RASAnya dah BANYAK kali dah kita menyentuh tentang keKALAHan UMNO/BN di Selangor.. Walaupun PM DS Najib masih OPTIMIS untuk menawan Selangor pada PRU-14, RASAnya RAKYAT Selangor sendiri TIDAK MAHU menyerahkan NASIB mereka kepada UMNO/BN.. Selangor sebenarnya lebih RUMIT dan KRONIK daripada Kelantan.. Usaha untuk menawan Selangor mungkin jauh lebih SUKAR dari mengembalikan Kelantan kepada UMNO/BN pada PRU-14.. Kita TULIS bukan kerana SYOK sendiri tetapi ini pengamatan kita sendiri dengan sedikit 'GROUND-Work'.. 'POST-Mortem' UMNO/BN pulak bagaimana? 

"Kita mesti buat satu post mortem yang begitu kritikal dan jujur, kita mesti sanggup mengupas, membelek dan mendalami setiap yang telah berlaku, sama-samalah kita berkongsi pendapat kita," katanya. Kita mesti tanya pada diri kita di mana letaknya kekuatan kita dan di mana pastinya telah berlaku kekhilafan, kelemahan ataupun tindakan serta keputusan yang tidak kena pada tempatnya ataupun yang tersasar yang telah menyebabkan UMNO dan BN tidak mencapai apa-apa yang kita harapkan yakni cita-cita kita itu tidak menjadi kenyataan sebaliknya kita hanya dapat 12 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan lima di peringkat parlimen," ->KLIK<-


Siapa boleh meNAFIkan UMNO/BN yang memBANGUNkan Selangor seperti HARI ini? TIDAK ada siapa boleh meNAFIkannya.. FAKTA tetap FAKTA.. Namun demikian, keMAKMURan Selangor TIDAK diIRINGi dengan pengHARGAan kepada UMNO/BN oleh RAKYAT mereka.. Dengan KATA lain, 'MIND-Set' RAKYAT Selangor dah seperti RAKYAT Kelantan yang beranggapan UMNO/BN sebagai Kerajaan PUSAT tetap akan memBANGUNkan Selangor walaupun mereka memilih PR sebagai Kerajaan NEGERI.. BEZAnya, RAKYAT Selangor jauh lebih MEWAH berBANDING RAKYAT Kelantan.. SENTIMEN ini TIDAK diFAHAMi RAMAI..

Cuba SEBUT bila MASAkah RAKYAT Selangor HIDUP dalam keSUSAHan sejak NEGARA ini MERDEKA? HARI ini masih adakah RAKYAT Selangor mengorek TELAGA untuk mendapatkan AIR seperti RAKYAT Kelantan di pedalaman? Jadik? TIDAKkah UMNO/BN meMALUkan diri sendiri apabila berCAKAP tentang SOAL pemBANGUNan kepada RAKYAT Selangor yang diketahui PERASAN dah MAJU? Jika apa yang diBANGUNkan oleh UMNO/BN sebelum ini dapat diKEKALkan oleh Kerajaan PR, apa lagi yang RAKYAT Selangor MAHU? TIDAKkah mereka akan meRASAkan TIDAK perlu memilih UMNO/BN kerana sudah SELESA sebegini?


Walaupun PERASAN MAJU, RAKYAT Selangor TIDAK KISAH pun HIDUP dalam FLAT PKNS dan memacakkan BENDERA PR.. Malah, mereka meLIHAT UMNO/BN sebagai PARTI golongan ELIT yang ber'CEMOLOT' dalam kediaman MEWAH di Shah Alam, Puncak Alam, Subang Jaya atau Klang.. Kepada golongan ELIT sebegini pulak, PR mengAPI-APIkan mereka KONONnya UMNO mengUTAMAkan KRONISME atau UMNO TIDAK memBANTU perNIAGAan mereka.. Cuba TANYA kat kelompok ELIT di Bukit Antarabangsa tuh ada ke mereka nak SOKONG UMNO/BN? SENTIMEN begini MUDAH diMAINkan PR kerana keALPAan UMNO..

RAKYAT luar Selangor yang menetap di Selangor jugak meMAINkan peranan memBENTUK PERSEPSI menolak Kerajaan UMNO/BN.. RAKYAT Selangor yang keBANYAKkannya TIDAK pernah meLIHAT 'MUKJIZAT' Pok Nik 'ALAIHISSALAM' selalunya MUDAH terPENGARUH kerana keCETEKkan ILMU AGAMA mereka.. Dek kerana sebelum ini KURANGnya penDEKATan berCORAK keAGAMAan untuk RAKYAT Selangor oleh Kerajaan UMNO/BN sebelum ini, MUDAHlah mereka terPENGARUH dengan Lebai-Lebai DUNGU PAS dari Kelantan dan Terengganu.. Pernah tak anda KIRA keKERAPan Pok Nik datang ke Selangor sebelum ini?

Apabila menjadi kerajaan di Selangor, PR TIDAK perlu berBUAT apa-apa pun.. Apa yang PENTING, mereka KEKAL menDAKYAHkan segala keBURUKkan yang ada atas MUKA BUMI di Selangor adalah SALAH Kerajaan UMNO/BN di peringkat PUSAT.. Daripada JALAN berLUBANG hinggalah kepada golongan MUDA ISLAM diMURTADkan di Selangor, SEMUAnya SALAH Kerajaan UMNO/BN.. MALANGnya, UMNO/BN jugak GAGAL menJAWAB TUDUHan sebegini kerana terlalu KHAYAL dek SLOGAN demi SLOGAN yang diCIPTA oleh SPESIS berOTAK LIBERAL.. Jadik, TIDAK ada PIHAK yang sanggup menJAWAB bagi PIHAK UMNO/BN untuk itu..

Apabila ada PIHAK seperti NGO-NGO Melayu/ISLAM cuba menyatukan seKURANG-KURANGnya UNDI KAUM Melayu/ISLAM di Selangor, ada pulak yang menakut-nakutkan KONONnya mereka ini RASIS dan EKSTRIM.. Lebih MALANG, UMNO/BN sendiri turut meLABELkan NGO-NGO ini sedemikian RUPA.. TANYAlah kepada RAKYAT Selangor apa yang PEMIMPIN UMNO di peringkat NEGERI ini KATAkan kepada NGO-NGO Melayu/ISLAM ini.. Lebih BURUK daripada apa yang diLABELkan oleh puak-puak PR.. TIDAKkah ini meMUDAHkan KERJA-KERJA PR untuk KEKAL berKUASA di Selangor? TIDAKkah UMNO sendiri NAMPAK BODOH?

MINTAK MAAFlah jika diKATAkan DS Najib hanya mampu berMIMPI BASAH di siang HARI jika memBAYANGkan UMNO/BN masih MAMPU meRAMPAS Selangor.. UMNO Selangor adalah UMNO yang mana HIERARKI kePIMPINan mereka TIDAK ada KOMPROMI dan pengGANTIan hanya menerusi peREBUTan KUASA.. TIDAK ada ISTILAH yang TUA mengUNDUR diri BERI MUKA kepada yang MUDA atau yang MUKA tagih PROJEK memBERIkan RUANG kepada MUKA PROFESIONAL.. Kalau anda nak tengok UMNO NEGERI yang paling ROSAK, tengoklah UMNO Selangor LEPAS tuh UMNO Pulau Pinang kemudian BARUlah UMNO Kelantan! 

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS