DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, November 10, 2013

Ada PEMIMPIN yang bakal diKORBANkan dalam pemilihan PAS demi mengorbankan UMNO pada PRU-14 nanti..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita dah pernah SEBUTkan dulu bahawa seTINGGI mana pun ILMU seseorang itu kalau dia masuk PAS aje dia akan menjadik sehabis DUNGU.. Hanya dalam PAS aje seseorang yang diketahui ILMUnya TIDAKlah seTINGGI mana akan diangkat hingga ke JAWATAN Timbalan PRESIDEN, Naib PRESIDEN atau pun Pesuruhjaya PAS NEGERI.. Sebaliknya, mereka yang berILMU pulak akan diANCAM dan diUGUT sepanjang MASA seperti DATUK Hassan ALI dan USTAZ Nasharuddin Mat ISA.. Namun demikian, itu bukanlah FAKTOR pengHALANG untuk RAMAI ILMUwan dan CENDEKIAWAN tetap nak menyertai PARTI tersebut!

Kalau nak diBANDINGkan KUALITI antara AHLI-AHLI PAS dan UMNO, UMNO kena AKUI bahawa dalam PAS semakin RAMAI mereka yang ada PhD dalam pelbagai BIDANG ILMU.. Manakala dalam UMNO pulak semakin RAMAI SPESIS PENYAMUN dan PENYANGAK yang cuba menCARI keMEWAHan atas PLATFORM PARTI.. Dalam PAS ada SAINTIS NUKLEAR seperti DR. Rosli Che MAT.. Dalam UMNO pulak ada PENYAMUN 'HIGH-Class' yang cuma BELAJAR SAINS POLITIK dari OX-BRIDGE.. Kenalah diAKUI jugak bahawa RAKYAT meLIHAT PAS menSIA-SIAkan orang berILMU tetapi UMNO pulak menyanjung TINGGI para PENYAMUN!

PAS akan memilih kePIMPINan PARTI mereka hujung BULAN ini.. PAS lebih EFISIEN berBANDING UMNO dalam memilih SAF kePIMPINan kerana TIDAK pernah WUJUDnya ALASAN 'TIDAK mahu PARTI berPECAH untuk mengHADAPi PRU'.. Dalam masa 5 TAHUN, UMNO baru aje menJALANi sekali pemilihan PAS dah hampir 3 kali dah.. IRONInya, PAS takde pun berPECAH-BELAH walaupun mereka sering KALAH PRU.. Malah, PAS mampu berTAHAN walaupun PEMIMPIN saling berTUKAR.. Sedangkan dalam UMNO pulak punyalah nak KEKALkan PEMIMPIN atas dasar 'STATUS Quo' walaupun ada yang SAH-SAH dah GAGAL?


KePIMPINan PAS diDOMINASI oleh PAS Kelantan dan Terengganu.. PAS Kedah pun takat-takat menyelit aje.. Sebab itulah 'BUDAYA' PAS pun selalunya SINONIM dengan BUDAYA RAKYAT kedua-dua buah NEGERI tersebut.. UMNO pulak diDOMINASI oleh UMNO Johor dan Pahang.. UMNO Sabah dan NEGERI lain hanya sekadar 'TEMPELAN' aje.. Bukankah pemilihan UMNO lepas menunjukkan keSERAKAHan UMNO kedua-dua NEGERI ini mengekalkan PEMIMPIN yang TIDAK POPULAR hingga sampai tahap guna KERABAT DiRAJA? Jadik, kalau UMNO JAHANAM pada PRU-14, anda boleh TUDING jari kat UMNO di dua NEGERI ini..

Seperti mana UMNO, PAS jugak diANCAM oleh golongan LIBERAL yang cuba menJAHANAMkan PARTI.. Di dalam PAS diKATAkan ada golongan ULAMA dan golongan LIBERAL yang diKENALI sebagai ERDOGAN atau ANWARinas.. Namun begitu, PAS lebih berdaya TAHAN menahan ASAKAN golongan ERDOGAN ini kerana FAKTOR PAS yang diDIRIkan atas dasar AGAMA.. BerBEZA dengan UMNO yang terlalu mengALU-ALUkan golongan LIBERAL hinggakan PRESIDEN PARTI pun sanggup pakai 'NICKNAME' sebagai 'AH-Jib-GOR'.. PAS akan dapat berTAHAN selagi mana WUJUDnya golongan LEBAI berJUBAH di dalam PARTI ini..


ASAKAN terHEBAT golongan ERDOGAN ialah semasa pemilihan PARTI lepas di mana golongan ini berjaya menguasai JAWATAN Timbalan PRESIDEN dan Naib PRESIDEN.. Namun demikian, berBEZA dengan UMNO, PAS lebih cepat belajar dari PENGALAMAN.. PAS cepat SEDAR jika golongan ERDOGAN menguasai sePENUHnya PARTI, PAS akan tinggal BENDERA lebih cepat daripada UMNO.. Walaupun begitu, PAS jugak SEDAR tanpa ERDOGAN, PAS tak mungkin dapat menguasai lebih 20 KERUSI PARLIMEN dan YB PAS ada di setiap DUN hampir di SEMUA NEGERI di Semenanjung.. Jadik, ada KOMPROMI pada pemilihan kini..

Penyandang Timbalan PRESIDEN PAS sekarang mungkin menyangka AHLI-AHLI PAS SUKAkan dia lalu menyebabkan dia terpilih.. TIDAK.. TIDAK sesekali.. Dia cuma berNASIB BAIK pada pemilihan lalu kerana WUJUDnya perTANDINGan 3 PENJURU.. Pemilihan kali ini? 'NO-Way'.. Lebai-Lebai DUNGU PAS pun TAHU betapa DUNGUnya mereka memilih seseorang yang pernah diCEKUP berKHALWAT, tak pernah MENANG pilihanraya sejak TAHUN 2004 dan TIDAK ada ILMU? Sebab itulah mereka menCALONkan Timbalan MB Kelantan yang meWAKILi golongan ULAMA untuk menCABAR Timbalan PRESIDEN PAS ini..


Beberapa 'CAI' UMNO menyangka akan WUJUD perTEMBUNGan antara golongan LIBERAL dan ULAMA pada pemilihan PAS nanti.. TIDAK.. Mereka dah ada pun KOMPROMI.. Untuk KOMPROMI kali ini seseorang perlu diKORBANkan.. Orang itu ialah Timbalan PRESIDEN sekarang dan salah seorang Naib PRESIDEN yang paling tak boleh diPAKAI.. Golongan ERDOGAN pun TAHU bahawa jika mereka terlalu berNAFSU di dalam PAS, keSELURUHan PAS akan terKORBAN pada PRU-14 nanti.. Mereka mahu PAS yang boleh diKAWAL untuk kePENTINGan SEKUTU PAS seperti PKR dan DAP La'anatullah.. Untuk itu mereka perlu berKOMPROMI..


Golongan ERDOGAN TIDAK akan RUGI apa-apa pun jika PEMIMPIN tersebut menjadik KORBAN.. Ye la.. Mereka bukannya PEMIMPIN 'Long-TERM' untuk meWUJUDkan keSERASIan antara PAS + PKR + DAP La'anatullah.. Setakat mereka ini, RAMAI lagi yang boleh mengGANTIkan mereka dalam PAS.. Yang PENTING ialah PAS KEKAL sebagai 'CAI' dan bukannya 'LEADER' di dalam PR.. Kalau bukan kerana SOKONGan Lebai-Lebai DUNGU PAS selama ini, mana mungkin PR dapat meRAIH UNDI POPULAR pada PRU-13 lalu? Jadik, perlunya golongan ULAMA yang boleh di'TAMBAT' untuk menurut kemahuan mereka ini.. UGUTan terhadap golongan ULAMA seperti RAKAMan VIDEO ini tak LAKU dah..


BAYANGkan pada PRU-14 nanti UMNO akan diSERANG kerana TIDAK LIBERAL oleh DAP La'anatullah, TIDAK diSUKAi oleh golongan MUDA berBANDING PKR dan diJAUHi oleh UMAT Melayu/ISLAM hasil TARBIAH Lebai-Lebai DUNGU PAS.. Mampukah UMNO berTAHAN dengan ASAKAN sedemikian RUPA tatkala UMNO sendiri bersungguh menjaga keDUDUKan PEMIMPIN yang TIDAK POPULAR dan menjaga kePENTINGan para PENYAMUN yang MENYAMUN atas PLATFORM PARTI? 2 PRK sebelum ini memBERIkan GAMBARan bahawa UMNO TIDAKlah seKUKUH seperti yang disangka.. Jadik, teruslah berKHAYAL wahai UMNO..

Wallahualam..    

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS